Degradacia okennej expanznej pasky

Dnes som sa dozvedel, ze expanzna paska je na okna nevhodna. Dotycny ma skusenost s tym, ze expanzna paska sa v medzere uplne rozpadla - rozkrusila po par tyzdnoch. Vhodnejsi sposob su vraj klasicke pasky vonkajsia + vnutorna a medzi to PUR pena. Ide o chlapika, ktory sa oknam naozaj venuje na profi urovni. Mate podobnu skusenost? V com je podstatna vyhoda exp. pasok? Ake je zlozenie tychto pasok (nosny material)?
Odpovedať
Profilova fotka
To mi pride ako blbost, ak nebola predtym rok na slnku. Vyhoda expanznej pasky je ze ti dokaze prenasat aj smykove sily pri dilatacii okna a mala by byt tesna aj o X rokov. Pena sama o sebe zdaleka tesna neni a preto potrebuje exterierovu a interierovu pasku aby utesnila pripojovaciu sparu. Ale asi by som tiez doporucoval ext paska/int paska, lebo neznasam hybridy. :-D
Odpovedať
@jan45 @mesarosanton @antonmesaros @ladajaskva @jan45 @mio32
Odpovedať
toto je otazka pre @izotes
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Môžete mi podrobnejšie vysvetliť prečo je pena o pár rokov netesní a prečo práve páska je tesná .A konečne nejaký odborník ktorý napíše koľko eur ušetrím použitím rôznych predražených a vlastnosťami zázračných pásiek za 1 rok. v porovnaní s polyuretánovou penou a prečo polyuretánová pena degraduje ničí sa a nejaké zázračné pásky odolávajú všetkému.
Odpovedať
@drasnican1
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros to snad nemyslite vazne. Expanzna paska je tesna, lebo ostava trvale pruzna aj ked vyexpanduje v priestore ktory ma vyplnit a utesnit. Kdezto purpena ked vyexpanduje tak vytvrdne a šmitec. Komu to neni jasne jeho vec. Ja nič nepredavam a nikomu neradim ze si ma dat to alebo ono, len viem ze ja by som sa na pur penu okolo okien nespoliehal (jedine s vnutornou parotesnou a vonk. paropriepustnou paskou).
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo myslíte to dobre, píšete to správne, ale je to len v teoretickej polohe. Väčšina domov, v ktorých sa použije parotesná páska v interiéri už ďalej parozábranou nepokračuje, takže je zbytočná, takže potom je zbytočná aj tá druhá.Pur pena má tiež určitú pružnosť, a v konečnom dôsledku má najvyšší účinok napojenie omietky na okno lepiacimi lištami. Žiaľ u nás sa na stavbách miešajú materiály a technológie nie podľa účelu, ale ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 neni to celkom tak ze su tie pasky zbytocne. Spojita omietka na vnutornych povrchoch totiz tvori "vzduchotesnu rovinu domu" a okno sa penou proste utesnit neda. Ked sa na okno a preklebrovane ostenie dobre nalepi interierova parotesna paska a nasledne sa zaomieta tak vzduchotesna rovina je ucelena. Inac by okolo okna a popod parapet solidne fucalo (pena je derava ako rešeto aj ked sa neoreže). Kto si mysli ze nie, nech si objedna blowerdoor test ktory v dome simuluje podtlak alebo pretlak vzduchu ktory sposobi vonkajsi vietor zhruba o rychlosti 35 km/h a bude sa divit co namera anemometer v spare okolo spaliet, parapetu a nadprazia.
Odpovedať
@abobo Teraz napisem moj nazor bez akychkolvek dokazov ze je to podla mna blbost. Pena urcitre utesni a nie je derava ako reseto. Paska tam nie je na to aby tesnila ale na to aby nesla vnutornma vlhkost do peny a neznizovala jej tepelny odpor. Okrem toho ked das apu listy dnu aj von neexistuje ze ti tam bude pridit vzduch a o solidnom fucani sa ani nebudem bavit to je kravina.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell :-) Daj si spravit skusku tesnosti pri pretlaku/podtlaku a uvidis. Ja som to videl nasimulovane na vystave kde utesnili penou valec na jednom konci fucali vzduch s urcitym pretlakom a na opacnom konci merali zmenu. Pena bola ako rešeto.. Potom tam bola varianta s parotesnou paskou a div sa svete nic. Kto veri na sabotaz peny zo strany predavajuceho mal by ist na liečenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo treba rozlišovať otvorenú a uzavretú penu, jedna je tepelnoizolačná ale paropriepustná, druhá nie je paropriepustná. Pri predvádzaní určite nepoužili uzavretú penu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tak tu sa priznam ze vobec netusim ze existuje taka a onaka pena, myslel som ze sa lisia len v expanzii a minimalne vo vodivosti. Ale neveril by som jej aj tak. Ked si kupim okna za X tisic, tak ma zaraza ze niekto riskuje pruser koli cca 300 EUR.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell musim, sa zastat @abobo , ta pena moze byt problem, rovnako ako bezna APU lista von. Treba si uvedomit, ze specialne plastove okna s vacsimi rozmerami narastu aj o centrimetre. To pena casom nemusi zvladnut. Rovnako ako APU lista, pretoze tepelna roztaznost okna ,listy a omietky bude uplne ina. Ja mam npr taketo APU listy http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... ktore toto zohladnuju. Ale zaroven ma @jan45 pravdu v tom, ze existuje PUR s uzavertou a otvorenou bunkovou strukturou.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo a keď tú penu a rám okna prekryješ polystyrénom napr. 20cm. Stále je to deravé?
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin tomu ver ze ano. Co sa tyka zvduchotesnosti tak ten EPS nesposobi ziadne zlepsenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin to by si musel EPS a ram okna vzduchotesne napojit a to nie je uplne trivialne.
Odpovedať
@majkoj Neverim ze bezne plastove okna - teda na dome klasicke rozmery sa roztiahnu o centimeter, to je blbost, Mozno som ochoptny pripustit tak milimeter, max. do 2 mm viac pochybujem. Neche sa mi hladat koeficienty telepnej roztiaznosti plastu alebo skla ale na meter dlzky to nemozu byt radovo milimetre ako pises.PE pena je aj po vytvrdnuiti relativne pruzna, urcite schopna zvladat taketo zmeny. Ovela viac by som sa bal nejakej pochybnej samoroztiaznej pasky. Neverim ze je trvacensjia ako PE pena. Ta aspon vypeni stvrdne a drzi, ta paska moze kluden degradovat rychlesjie a co ak strati pruiznost. Nech cez penu prenika nejaky vzduch ale lespie ako okno ktore nedrzi vo vytrdnutej paske - jasne ze neviem ako sa paska bude spravat len by som sa toho obaval a siel radsej na iostotu ktora uz nejake desatrocia preverena je. Ja som ale reagoval na to ze cez penu veselo prudi vzduch a pasky tomu zabrania. Pasky na to nie su urcene su to parotesne pasky nie vzduchotesne pasky. Ak cez penu nejaky vzduch prudi tak je to urcite pri beznej prevadze na mikroskopickej urovinio o fucani tu nemoze byt rec. A ked dam vnutri okolo okna apu, zakozujem a z vonkyu dam to iste neverim ze nejaky test mi vyhodnoti nejaky pokles tlaku ktory bude sposobovat netesnost spoja. A uprimne keby aj, ak sa tu nebudeme hrat na pasivnych a nulovych fanatikov a zit len pre vzduchotesne utesneny dom je to absolutne zanedbatelne a nepodstatne. A este ma napadlo k roztiaznosti, kedze ked som kozoval vnutri sadrovimi som nevedel o apu vnutri mam okolo spalety styrodur jednak na vyrovnanie steny a tiez na to aby pripadne povrch steny nebol chladny a nekondenzoval tam voda mam omietku po hranu a pretmelil som to akrylom. Samozrejem je to o hov.. ale co uz prerabat top nedjem na to nemam nervy. No dom, prezil leto ked bolo dnu aj 24° a prezil zimu bez kurenia ked bolo vnutri 6°C a predastav si ten spoj je uplne ako novy, neni tam ziadna prasklinka ani len blba biela farba na stenu nepukla je to proste ako ked som to spravil uplne vsetky okna. Keby sa okno tolko roztahovalo urcite by to bolo vidno.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell tepelna roztaznost PVC je 52 [(m/m.K x 10-6], v zime je von -15C v lete mozu mat tmavsie okna aj 60C. To znamena, ze sa okno na kazdom metri predlzi o cca 3,9mm, moje okna maju dobre cez 3m. Nie je to moj vymysel, na to ma specialne upozornoval dodavatel okien. Ja som predpokladal ze sa bavime sa o PUR pene a nie PE pene.
Odpovedať
@majkoj Dobre ale ram taky rozdiel urcite nema a ani sklo, ak ma povrch ramu na vonkajsej strane povedzme nech aj 50°c v dome ma celorocne povedzme cca 18-24°C tak isto v jadre okna bude nizsia teplota. neverim ze by sa bezne oklno roztiahlo o 5 mm. Prepac PUR som myselsl samozrejme som tu riesil ine veci sa my to splietlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell no verit nemusis, ale ja to na mojom vidim, ze je to proste skutocnost :), aj ked beriem, ze moje nie je zrovna typicke :)
Odpovedať
@abobo @majkoj @sysell @thorin @jan45 Tato tema nie je o tom ci pouzit alebo nepouzit pasky na okna! Ja to chapem tak, ze PUR pena je paropriepustna a z casti vzduchopriepustna. Na to aby sa zabranilo prenikaniu vodnych par a vzduchu je potrebne osadit z vnutornej strany paronepriepustnu okennu pasku a z vonkajsej strany paropriepustnu okennu pasku (podobne ako v pripade stropnej izolacie z min. vlny) tym sa eliminuje prenikanie vodnych par do PUR peny (para ktora sa tam dostane sa odvetra) a taktiez zabezpeci resp. zafixuje vzduchotesnost. V pripade pouzitia expanznych pasok by tie mali zabezpecit ako paronepriepustnost tak vzduchonepriepustnost bez pouzitia dodatocnych opatreni. Este donedavna som si bol isty, ze okna budem osadzat na expanzne pasky a vobec som sa nad tym nepozastavoval az do doby co som sa dozvedel od chlapika ktory sa naozaj profesionalne venuje vyrobe a montazi okien do pasivnych domov (ziadne krcmove reci ako napr o tom, ze Ytong netreba zateplovat a pod =D) o jeho osobnej skusenosti a to vo viacerych pripadoch, ze sa expanzna paska uplne rozpadla - citujem "krusila sa po prechode prstom". Otazka z mojej strany ihned znela ci nebola dlhodobo vystavena slnecnemu ziareniu. Odpoved bola, ze islo len o par dni bez zatretia. Podotykam, ze od tohto pana som nemal v plane zakupovat ako okenne pasky tak expanzne, preto nemal podla vsetkeho dovod si vymyslat. Zaver bol taky, ze okna mozem defakto montovat ako uznam za vhodne no on expanzne pasky neodporuca a je presvedceny, ze vyrobcovia v tomto pripade nezvladli technologiu. Co sa tyka roztiaznosti okien neverim udaju 4mm / m. Dokonca som presvedceny ze je to absurdne! Pri 3m okne by bol rozdiel 1,2 cm. To akoze v omietke sa okno hybe 1,2 cm a nic nepraska? A co roztiaznost skla? To by sa ram kridla oproti sklu posuval hore dole viac nez 1 cm ... Zatvrdnuta PUR pena by s urcitostou v pripojovacej skare praskla. Pri expanznych paskach pochybujem ze by taky rozdiel dokazali vytesnit. Tu si treba polozit jednu dolezitu otazku a to kedy je cely ram v teplote -15C a kedy v teplote +60C? Asi nikdy. V interieri mate sustavne 18-24 teplota v exterieri kolise viac. V lete v horucave si spravte ceruzou tenke ciarky tesne pri spaletach okien. V zime by mali byt posunute od spalety ... a ci to bude 1 cm :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Od akého výrobcu bola tá expanzná páska? Okná sme montovali pred viac ako rokom a odvtedy sa mi na priamom Slnku povaľuje zvyšok expanznej pásky, nebadám však na nej žiadnu degradáciu, prípadne zmenu v porovnaní s novou páskou. @sysell APU lišty a dokonca ani samotné vnútorné omietky nie sú zárukou dobrej vzduchotesnosti, otázne je však, čo si predstavujeme pod pojmom dobrá vzduchotesnosť :-)
Odpovedať
Marianq - Ja som dával expanz né pásy a žiadny problém. V byte som ich mal tiež a to asi 4roky, pokiaľ som nešiel bývať do RD.Ani tam s nimi nebol problém. Po 4 rokoch ako nové. Doporučujem viac než Pur penu. Pur pena zvetrá, drobí sa časom.
Odpovedať
@somebody islo o viacerych vyrobcov.
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepsie by bolo, ak by ten, kto pise, ze sa expanzna paska v skare rozpadla tiez uviedol o akeho vyrobcu sa jedna..verim, ze potom by nic nenapisal, potom sa to uz neda pisat tak, ze kamarat ma kamarata, ktory ma kamarata a ten pocul, ze sa nieco take stalo... nie je dobre, ze takto ziskana informacia bola pripustena na diskusiu... Degradacia expanznych okennych pasok posobenim poveternostnych podmienok nie je mozna z viacerych hladisk- je dana samotnym zlozenim hotovej vyrobenej pasky. Ak niekto chce porovnavat PUR penu a PE penu na APU listach, mal by vediet, ktora je v principe od vyroby s uzavretymi pormi a ktora nie..Kedy ma PUR pena uzavretu bunkovu strukturu a kedy otvorenu. Ake su tri zakladne funkcie, ktore ma splnat spravne utesnenie okennej pripojovacej skary, ci uz expanznymi paskami, alebo membranovymi... Dozoroval som desiatky montazi expanznych okennych pasok a môzem zodpovedne povedat, ze su len 2 zakladne chyby, ktorych sa treba vyvarovat pri ich pouziti : 1. neodrezat kratsiu pasku, ako je velkost okenneho otvoru +5mm na kazdom rohu z kazdej strany . 2. Ak sa skara zameria na napr. 1,5cm, tak aby malo okno po osadeni tiez z kazdej strany 1,5cm- stava sa hlavne, ze v dolenej casti sa necha prilis mala skara a v hornej zase velka... Spoznavam tu vela skeptikov utesnenia pracovnej skary, ktorych nikto nikdy nepresvedci, ze skaru treba utesnit, ani za 100 rokov... mam zato, ze prave jednemu z nich sa ta expanzna paska v skare rozpadla :) Ale to nieje len o okennych paskach.... tu na Slovensku si 99% strecharov pyta na utesnenie komina Wakaflex, ale vôbec netusi, ze sa uz na uzemi Slovenska takmer vôbec nepredáva.. nevie, ze Wakaflex je PIB - Polyizobutylen s nakasirovanou Al sietovinou, mysli si, ze je to polakovany hlinikovy profilovany plech ( 3D, alebo najmenej 4D struktury ). To je len priklad jeden za vsetky, ze ludia sa malo zaujimaju o skutocnu podstatu materialu, z ktoreho su veci do ich stavby vyrobene... názvy ich zaujimaju viac, ako podstata...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?