Čím sa prichytí okno v otvore?

Prosím vás ludia, čím sa sroubuju okná do otvoru (porobeton). Máme k tomu také plechy, tie sa zacvaknu o rám a prichitia do muriva. Zajtra to majú prísť namontovať, v piatok mi kázal monter kúpiť turbskrutky, dnes volal, že radšej s na hmozdinky, potom zase že bez hmozdiniek. Mám divný pocit, či sú vôbec kompetentní. Čím sa to montuje?
Odpovedať
@terry25 ja by som siel do turboskrutky 🙂 v porobetone bude drzat v pohode a lepsie sa s nou riesi parotesnost okna ako s tymi plieskami 🙂
Odpovedať
@terry25 to čo sú za magori...však nech si donesú čo treba....ty si nosis korenie do reštaurácie keď ideš na večeru?
Odpovedať
@daralbajda nie, dohodli sme sa, ze komplet material davam ja.
Odpovedať
@terry25 na základe toho ako si opísal montérov, by som turboskrutky nepoužil. Tam je veľmi dôležité s citom uťahovať. Je veľmi jednoduché strhnúť závit - zvlášť v pórobetóne. Odporúčam kúpiť hmoždinky Fisher SX alebo UX a do toho adekvátnu skrutku. A ešte jedna rada. Okná kotviť na plechy min. 10cm od hrany muriva. Nie cez rám. O tom píše aj Ytong v tech. liste.
Odpovedať
@purplesticks dikes. Ano, to chapem.
Odpovedať
@purplesticks tak okna kotvit cez rám , to hádam nie .... @terry25 mal si to riešit tak nech si kupia sami a donesu bloček ..inak takejto firme by som neveril ani nos medzi očami ....a už určite by som jej nedal montovat okná....
Odpovedať
@daralbajda ja viem, že to znie strašne, len keď si predstavím, že tam bol pozrieť tie otvory, tak to možno preto poopravil, či zmenil. Oni vidia tých otvorov mnoho -plna tehla, betón, duta tehla, porobeton..... používajú rôzny materiál, .....potom pozrel preklady, ....niekto ich má z U tvárnic, niekto z betónu ako ja..... možno to bolo spôsobené fakt tým, že po obhliadke to menil. Ale aj tak mám plný kufrík hmozdin, teraz ráno dokupin pre istotu aj iné typy....to sa mi vždy zíde ešte pri dokoncovani domu. Nie je to firma, len chlapík, ktorý tam robí a mne ide na brigádu. My sme 4ia na držanie on bude lepiť pásky, zameriavať, skrutkovat.... Tak držte palce 👍
Odpovedať
@daralbajda čo je na kotvení cez rám také poburujúce? Je to síce menej často používaný, ale úplne OK spôsob! Pre montážnika je navyše prácnejší.
Odpovedať
@terry25 Normálne kúp natĺkacie hmoždinky 8x80mm.
Odpovedať
@dodok ten rám ma nejaké komory, tie komory by mali byť vákuové - izolačné teraz tam vrazis hmozdinu, diera ako po zlodejovi.... Za komancov sa okná kotvili klincami cez rám do pórobetónu, hádam za 40 rokov sme dačo pokročilí..
Odpovedať
@daralbajda Tie komory asi moc vákuové nebudú, teraz som kupoval nové plastové okná a k nim som dostal aj kotviace pásiky. Tie sa vložia do profilu rámu a po otočení kolmo k rámu sa k nemu upevnia. Každý kotviaci pásik má otvor, cez ktorý sa dodatočne priskrutkuje k rámu okna, v ktorom sú už z výroby predvŕtané otvory.
Odpovedať
@daralbajda s tými "vákuovými" komorami to už trochu preháňaš, čo ty na to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@daralbajda tie komory su vsetko len nie vakuove 🤣 a tie otvory co sa na nich davaju krytky zvonku tu len dekoracia 😄
Odpovedať
@gervero Tie otvory su durch , či len z vonkajšej strany ? Inak dnes vyrába plastové okná každy dobrodruh...tak to kotvenie može byt hocijaké..
Odpovedať
@dodok napriklad to, ze medzi ramom a murom je vzdy nejaka medzera. Ked "majster" pritiahne skrutku cez ram, pekne pritlaci ram o mur a zrazu sa neda zavriet okno, casto ani osadit, lebo ram je zdeformovany. Spravne by mal medzi ram a mur dat primeranu podlozku, ale videl som pripad, ked bol ram pritiahnuty "na fest" a krivy ako luk. No podla majstra to bolo OK.
Odpovedať
@daralbajda skvele prirovnanie 😄 akoze vazne nerozumiem, nemali by mat taketo veci zabezpecene? ved je to uplne smiesne podla mna.
Odpovedať
@daralbajda Otvory čo som spomínal sú len vo vonkajšom profile. Mám okná Slovakia a priamo u výrobcu mi povedali, že ich môžem upevniť aj skrutkami prevŕtaním rámu. Okrem toho pod každým krídlom okna je odtokový kanalik, ktorým preteká prípadný kondenz.
Odpovedať
@gervero hlavná vec že sa chvália kolkokomorové maju profily a aké su potom ich izolačné schopnosti ...a potom prevrtaju durchom diery ....neskutočné.. inak všetky okná su Slovakia....inak tu sa mi zobrazuje reklama na profily tých okien ..a ty tam drisneš šraubu s hmoždinou , diera ako po zlodejovi..c
Odpovedať
@daralbajda lebo ten sraub aj tak bude openeny medzi stenou a oknom a konci v murive prikrytom izolaciou (bezne).
Odpovedať
@sousedekovci89vzduch izoluje len ked je vakuový...ale pre mna , za mna si tam navrtajte čo len chcete , ale durchom sa chytali okna kastlíkove v 1965 roku...také latovce 150-180mm klince ..
Odpovedať
@daralbajda neblazni. Kazde moderne okno ma uz kovovy profil v sebe....cca 15cm od rohov. V kzdej komore je vzduch, ten je predsa izolant. Ak by niekto po zvareni vysl vzduch z ramu, dojde k deformacii, kedze priecky su len z tenkeho plastu a malokedy dojde k ich zavareniu pri vyrobe. Niektore z tych kovovch profilov sa upevnuju do ramu skrutkami, takze par skrutiek naviac nema vplyv na funkcnost. Ako pisu vyssie, aj tak jskrutky su zapenene. Ale pravdu mas v tom, ze vrtanie skrz ram je barbarstvo. Malo by s vrtat len zo strany, kde je pena a dokonca som samorezkami uchytil aj kotviace profily.
Odpovedať
@terry25 boha , to čo je za vakuovačka čo vysaje vzduch tak , že zdeformuje rám? Podla mna sa max možu vrtat šrobky z vonkajška do rámu ...ale aj tak sa tu odbavujeme na tom zbytočne ...to su všetko také vychytávka Ládi Hrušky...
Odpovedať
@daralbajda presne. Ale ver tomu, že tam vákuum nie je. Vákuum = vzducho-prazdno, teda fyzika a teda deformácia. Taktiež si ľudia mylne mysleli, že medzi sklami je vákuum a to by si videl, jak by boli prehnute
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?