Čím podmurovať HST?

Ahoj Potrebujem poradit s cim podmurovat hst dlzka 4.8metra hlinik . Technik povedal ze ytong moc nie lebo ze predbezna vaha hst bude 2 tony. Ze sa im stalo ze sa rozpadol ytong. Treba podmurovat 26cm. Dik za rady.
Odpovedať
Cau Naozaj 2tony? To je nejak veľa. My sme montovalinteraz 5m HS Hlinnik a vážil 412kg aj s kalenym sklom
Odpovedať
To by ani neosadili, keby to vazilo 2 tony.
Odpovedať
@adam_janka @miso555 ahoj otázka znela ináč.... najskôr sa osádza rám potom sklo .... ale otázka znela ináč
Odpovedať
@martin272 my sme osadzali 5m dlhé na ytong
Odpovedať
Mne vsetci ponukaju podkladovy PVC profil (25 cm). O podmurovke zatial nikto nehovoril. No jedna sa o velky fix, nie HST. Inak 2 tony - davas nepriestrelne sklo? :-D
Odpovedať
@martin272 2 tony - to technik hodne prehnal. JA mám 3,6x2,3 s dvomi sklami 1,6x2 a jedno sklo váži cca 140 kg. A rám nebude ťažší ako sklá, so sklami sa majstri viac natrápili. Priviezli to na predĺženom prívese s osobákom. Takže max. 400-500 kg. Ja mám klasiku - porobetón, podmurované cca 15 cm. Nič sa nerozpadá. To by sa museli celé domy rozpadnúť, keby sa ytong rozpadal.
Odpovedať
@martin272 Tu je štítok z okna: .
Odpovedať
@martin272 1 m2 trojskla váži cca 30 kg... takže 2 tony ani náhodou...
Odpovedať
Kašlite nato ... lebo každého trápi niečo iné len to čo sa pýtam nikoho
Odpovedať
@martin272 Ale veď ti všetci odpovedali že to máš podmurovať, lebo tie 2 tony sú blbosť. Ja mám HST podobných rozmerov a jedno sklo vážilo okolo 200kg a tiež som podmurovával. Stačí taká odpoveď ?
Odpovedať
@martin272 pozri si nosnost ytongu jedna tehha udrzi pomaly cely dom ked uz...
Odpovedať
@martin272 Akože nikoho??? Plno ľudí ti odpovedalo, že úplne stačí ytong a že to tak väčšina má. Ale ak nám neveríš, kľudne si daj ten plastový rozširovací profil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
tiež som riešil toto. dal som originál rozširováky od výrobcu okna. či už na plastové 2x2,3m PSK okná ale aj na 3x2,3m HST Al portál. Profil má taktiež komôrky ako profil okna tj má aj izoačné schopnosti a nemusí sa človek báť tepelných mostov a podobne. Nehovoriac o tom že majstri sa nebudú vyhovárať na to že čosi je krivo, vysoko a podobne...ako si to zmerajú tak to budú mať.
Odpovedať
Ahoj @martin272 na toto je vhodne napriklad toto https://www.propasiv.cz/predsazena-mo... Ked som si zratal na ich stranke cenu, volba padla na Porfix :-( Ak sa bojis hmotnosti (to, co uvadzas, je nerealne), tak si pozri pevnosti porobetonov a kup nejaky co ma 4 alebo 6 MPa.
Odpovedať
@martin272 ahoj my máme rozmer 4m. Bude delený na 3 časti z oho stred posuv. Osádzať nám ho odporučili na ocelové nožičky alebo podmurovať. Rozhodol som sa pre ocelové nožičky, keďže tie si nastavia do vodováhy a pod samotné okno môžem následne vložiť XPS. Keď ti to dajú na ytong, tak na vyrovnanie používajú rôzne plastové podložky...a tomu pri tej váhe neverím.
Odpovedať
@martin272 - plastový rozširovací profil pre HST na výšku 260 mm je nestabilný a treba ho prikotvovať, pre HST portal musí byť aj tak s ohľadom na šírku rámu realizovaný 2x vedľa seba a nie je to práve "najstabilnejšie" riešenie. S ohľadom na cenu je najlepšie podmurovať. Ak nechcete toto riešenie sú na trhu materiály ako PURENIT alebo PHONOTHERM, z ktorých vedia dodávatelia vyrobiť podklad pod HST portal, ktorý je stabilný a má super teplotechnické vlastnosti. Bohužial toto riešenie niečo stojí a nie každý výrobca plastových okien ho ponúka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?