Akú veľkosť okien máte?

prosim o radu: mame postavenu hrubu stavbu a okna v nej su podla planu velkost 90x120 no mne sa zdaju strasne male. napiste mi prosim aku velkost okien mate vy a ci mi neodporucate zvacsit pokial sa da. vdaka
Odpovedať
My mame okná väčšinou 2100x1500 potom mame aj 1800x1500 a balkonové dvere dost veľke a to 2100 2400
Odpovedať
mame ale zdovjnasobeny pocet okien
Odpovedať
mucha, ak sa bojíš, že by ste mali miestnosti málo presvetlené, skús si prepočítať plochu okien vzhľadom k celkovej podlahovej ploche danej miestnosti - plocha okien by mala mať aspoň 10% podlahovej plochy miestnosti...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
ahojte, chcem sa vas spytat, ake velke okna mate na hornom poschodi, sirku domu mame 9m, a v plane su okna 1x1,25 a zda sa mi to male. Rozmyslali sme nad oknami 1,5x1,5 ale to nam stav.dozor povedal, ze take su zbytocne velke a ze take sa uz nedavaju, este rozmyslame nad 1,25x1,5, napiste mi prosim ake ste dali vy, chcem vediet okna v podkrovi. Dakujem pekne.
Odpovedať
mucha, my máme v izbách rozmerov 3,5x3,6m po dve okná veľkostí 90x150, takže ak máš aj ty po dve, tak si myslím, že je to ok, ale jedno bude asi málo a v kuchyni sme mali podlhovasté 180x50cm a keď sa tam vložilo okno, tak bolo svetla málo-potom sme zväčšovali.
Odpovedať
Plocha okna má tvoriť 1/7 plochy miestnosti. Závisí to aj od svetovej strany - od severu nie je slnečný svit nikdy priamy, takže sa zíde aj väčšie okno ako 1/7 miestnosti, ale zas sú väčšie tepelné straty. Rolu hrá aj tienenie okolitými stavbami, múrom, ihlič. stromami...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@blacksr a mne nepomožete? my máme v podkroví detské izby 16m2 a neviem či jedno, alebo dve okná a akej veľkosti. okná sú situované na juh. dakujem velmi pekne. a ešte: dom budeme mať 8x12m2 a dole tiež neviem aké okná zvoliť a aké veľké zasúvačky v obyvačke. obyvačka je 24m2 a kuchyna 9m2 veľká vďaka x-)
Odpovedať
@pancake Nerobte z toho vedu, orientačne postačí 1/7 plochy miestnosti, ako som písala vyššie. Ak máte niekde zástavbu, stromy, tak dajte okno trochu väčšie. Pozor na orientáciu na svetové strany - napr. JV okno v kuchyni!!! alebo západné presklenie!!! aby sa neprehrievalo. Inak treba dať vonkajšie tienenie alebo clonenie, ktoré stojí asi toľko, čo okná samotné. Na presný návrh okien so simuláciami existujú odborníci... nie som si istá, či je nutné platiť stovky eur za presný návrh veľkosti okna...
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake cez stresne okno ide ovela viac svetla ako cez normalne...
Odpovedať
na južnú stranu sa istotne oplatí dať čo najväčšie okná pri takommto počasí mi takmer nejde kúrenie,ak ste veľmi na juhu potom aj vonkajšie žalúzie,alebo väčší previs strechy, pergolu, na strednom slovensku je málo tropických dní nad 30,
Odpovedať
my mame vacsinu okien 180x150, potom male okienka na severnej strane v kotolni a kupelni a spjazi - 60x90 a mame este atypicke okna 70x150 a velikanske juzne okna a dvere na terasu - okna su dve 1mx 2m. Inak my uz nekurime asi tri dni, len vecer v krbe - jedno vedierko dreva spotrbujeme. Cez den nam vyhreje slniecko, vcera bolo dnu 23 stupnov a to som mala aj terasu otvorenu, no uzivala som si..
Odpovedať
Profilova fotka
my mame v izbach - 1,6x1,05 a 1,8x1,2 a v obyvacke mame terasove dvere 2,1x2,35 a podobne velke okno 2,1x1,4
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mucha11: okno 90 x 120 mi pride teda male Izba (svetova strana) vyska x sirka Spalna (vychod): 1,4 x 1,9 Pracovna (vychod) 1,4 x 1,1 Detska 1 (juh) 1,4 x 1,9 Detska 2 (juh) 1,4 x 1,9 Obyvcka (juh - zapad) juh: 2.4 x 3,7 (je to na krytu terasu zapad 1,9 x 1,9 - bude to sedilia (myslim, ze sa to tak vola - sedenie na okne) Kuchyna (zapad): 1,3 x 1,9 Spajza (sever) 0.45 x 0.45 Kupelka velka (sever) 0.6 x 1,1 Kupelka mala (sever) 0.6 x 0.7 Technicka (sever) 0,6 x 0,7 Okna na vychod, juh a zapad (okrem velkeho na terasu) - budu mat exterierove zaluzie
Odpovedať
Ja si myslim ze je to o pocite. My mame veeeela okien velkych a som spokojna. Ide o to, ked sa tam postavis ako v ktoru hodinu tam svieti slnko a tak. Ale asi by som isla do vacsieho okna ako do mensieho. Vzdy to dobre vyzera, vacsim oknom nic nepokazis, ale malym oknom ano.
Odpovedať
@zzuzzik aj velkym oknom sa da pokazit ... hlavne nespravne orientovanym ... okrem svetla treba riesit aj tepelne straty respektive tepelne zisky a prehrievanie ... okno ma byt tak akurat :-)
Odpovedať
Po skúsenosti z návštev, malé okná malo svetla + plus na to žalúzie, nie je svetlo vôbec. Máme minimálne navrhnuté 1500 x 1800mm v izbách, v obývačke väčšie a v kúpelní menšie. Z tepelného hľadiska, je lepšie jedno väčšie okno, ako 2 menšie ;-)
Odpovedať
@kriloter tak o tom ani neuvazujem, je jasne, ze treba s rozumom na to ist, skor som myslela po tej vizualnej stranke, ze tym vobec nic nepokazi. . My na sever mame dve malinke okienka ( technicku a satnik), na juh obrovske presklenia. Zasa nas sused ma terasu s presklenim na sever. Zasa je pravda, ze tu na juhu slovenska su severne okna s terasami vykupenim pred horucavou v lete. Mame susedou z tatier a ti vravia, ze by na juh presklenie nechceli. Ved este nie je ani koniec marca a je vonku 20 stupnou. Takze aj to je velmi individualne, aj ked ja sa stale priklanam ( z hladiska energetickej efektivnosti) co najviac presklenia na juh.
Odpovedať
@akvi sú postačujúce tie okná 180 x 150? v akých izbách ich máte, chcela by som takéto dať do izieb (spálňa, detské) ktoré majú cca 3 x 4 m. spálňa bude na sever ale tá ma až tak netrápi, ale detské sú na juh a tam by to mohlo byť ok?
Odpovedať
Pokud je dobře orientován dům - t.j. obytné místnosti na osluněné strany a vchod, garáž a techn. místnosti na sever, tak je to optimální. My máme ložnici(okno2,25x1,5 m) a jeden pokoj na východ (2,25x1,5 m), druhý pokoj na jih (fr. okno 3x2,35), obývák jih (fr. 3x2,35) a západ (fr. 2x2,35), jídelna(fr. 2x2,35) západ a kuchyň(1,25x1,25) západ. Již týden netopíme, slunce krásně vyhřeje. V létě bude slunce výš a přesah střechy a krytou terasu máme spočítánu tak, aby nám slunce interiér nepřehřívalo. Máme prostě rádi světlé a prosluněné místnosti. Soused má také bungalov, dal okna menší a jenom 1 francouzské, je s tím nespokojen, má tam tmu a málo slunce.
Odpovedať
@gemini06 nasa spalna ma 3,75x3,75 a okno je na zapad. Staci to uplne v pohode. Detska je rohova, tam su dve taketo okna, ale kludne by aj jendo bolo ok, hlavne, ak by bolo na juh.
Odpovedať
@akvi ;-)
Odpovedať
kupelnu máme 15m2 orientovanú na sever. stačí mi jedno strešné okno 95x1,40?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Pri správnej voľbe veľkosti okna, je spomínaná 1/7 plochy miestnosti počítaná na stavebný otvor okna, alebo na plochu skla?
Odpovedať
Ahojte, podľa môjho projektu má spálňa rozmery zhruba 3,05x4,5m (13,7m2), okno je navrhnuté zvislé 1x2m (plocha presklenia bude potom tipujem 0,75x1,75) na kratšej stene, orientácia na JZ. Nechcem to s veľkosťou preháňať kvôli prehrievaniu v lete, ale myslíte, že tá veľkosť bude stačiť?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aku velkost okien mame dat do stavebneho otvoru 2x1,2? pacia sa mi velke okna, ale 2metrove okno asi klasickym sposobom neotvorim, preto budem musiet dat 2 okna.Len neviem v akom pomere dat ich velkost aby to vyzeralo moderne. mame dom s pultovou strechou a chcem aby aj velkost okien dotvarala moderny vzhlad domu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Predpokladám, že všade sa jedná o stavebný otvor resp. o veľkosť okna aj s rámom. Ani v jednom príspevku nie je reč o type okna a teda o šírke rámu. Bežné plastové okná majú dosť široký rám, naopak okná napr. smartwin pre pasívne domy majú podstatne tenší rám z pohľadovej strany a teda aj oveľa väčšiu plochu skla. Skúste si to prepočítať, rám tvorí dosť veľkú časť plochy okna. A ešte jedna poznámka, ak máte v jednej miestnosti dve okná stačí vám otvátať jedno, druhé môže byť tzv. fix, získate viac svetla lebo rám je vtedy pri väčšine typov okien tenší a je to aj lacnejšie (pozor na možnosť úmývania takéhoto okna)
Odpovedať
Zdravim.My vsetko velke okna co sa tyka izieb a obyvacky.2100x2000 na hornom podlazi.obyvacka 2100x3400 to je vusunute a presklene...
Odpovedať
1350 x1300 v izbach a kuchyni (s×v). Obyvacka 1800x2250 a 2500x2250. Nad tymi izbami premyslam, ale som ohraniceny 225cm zhora a 95 cm zdola- okno v kuchyni nad pracovnou doskou. Ostatne s nim v rovine...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
hm, a do 20m2 podkrovia, ake okno by ste dali? mne naprojektovali dve okna o velkosti 135x120cm tusim, ale pride mi to divne..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Ahojte prišiel som si po radu. Máme 12 rádov tehál čo je spolu 3000 mm, dajme tomu že podlahové a izoláciu by sme navýšili na 250mm ostáva 2750 mm v projekte máme terasové okná 2200x2500 (v) Nebude to už príliš vysoké? Zas na druhej strane ak to dáme na 2200x2250 (V) nebude to zas voci stropu vyzerať zvláštne? Nechceli sme dávat sadrokartón a zas nechceme prerábať celý projekt na 11 radov tehal 😒 Priznám sa, že si to skutočne neviem predstaviť ako také vysoké okno bude v realite vypadat... vaše skúsenosti? Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?