Akú farbu parapetu k oknám

Ahojte. Môžem Vás poprosiť o radu? Na dome máme okná vo farbe winchester. Je to niečo podobné ako zlatý dub. Strechu máme čiernu. Ideme si dať robiť vonkajší parapet a nevieme v akej farbe. Manžel chce dať taký čierny alebo nejaký tmavý, no ja s tým nie som moc stotožnená, hlavne, čo sa bude týkať údržby. Všetko podľa mňa na tom vidno a treba to furt utierať od prachu. A za ďalšie mi to príde, že to sa dávalo kedysi, že bola iba jedna tmavá farba a človek nemal na výber. Teraz už sa farebnou škálou výrobcovia troška priblížili ku farbám okien. Ja by som bola za nejakú hnedú. Budem rada za vaše postrehy, pripomienky a rady. Ďakujem
Odpovedať
@oslik21 Dosť ťažko sa radí, keď nevieme, aké sú ostané farby, napr. samotná fasáda (omietka), či máš nejaký obklad na dome a pod. Zladiť treba celý dom, nie iba okno a strechu. A neviem, ako to bude vyzerať, ak je strecha čierna a okná hnedé. Mali ste aj okná dať nejakú RAL farbu, nie drevodekor. Ten by sa hodil skôr k farbe pálenej škridle. Ono sa v rámci projektu robí aj doladenie farieb. Projektant ti vo vizualizácii vie nakombinovať čokoľvek a podľa toho sa potom stavia. Ale už keď ste to takto dokombinovali, tak neviem, či sa k Winchester oknám hodia čierne parapety, aj keď je strecha čierna. A odkvapový systém je akej farby? Ten by sa dal ladiť do farby strechy. Ale vonkajšie parapety by som radšej dal tak, aby ladili s oknami, teda nejakú hnedú. Winchester je taký svetlejší mahagón, takže nejaký tmavší odtieň hnedej. Ja mám zlatý dub a hnedu tuším RAL 8003. Na tvojom mieste by asi išiel do RAL 8008. Ak chceš vidieť, ako vyzerajú okná drevodekor s hnedými parapetmi, tak tu je fotka: https://www.modrastrecha.sk/forum/ter...
Odpovedať
Od prachu treba utierat vsetko, tym by som sa asi neriadila. Mate tam alebo planujete davat vonkajsie tienenie? Plot mate akej farby? Ako isto to by som tie parapety k niecomu ladila, aby tam zase nebolo milion farieb zbytocne.
Odpovedať
dal by som vo farbe okien. ak tam nebude tienenie, tak nech to pasuje k oknam. vsak nemusi byt vsetko cierne, nech to aj ozivi trochu ten dom.
Odpovedať
Dakujem krasne. Pridavam nejake fotky v akom stadiu to teraz mame. Fasada bude biela, pozdlz vrchnych okien pojde drevodekorovy obklad cca vo farbe okien, odkvap je cierny. Vonkajsie tienenie nejdeme davat, davali sme interierove zaluzky. Nakolko si to staviame svojpomocne a setrime kazdu korunku, tak davame hlavy dokopy a radi si nechame poradit aj od vas.
Odpovedať
@oslik21 Ahoj, my mame tmavohnedu strechu aj okapy, okna irsky dub a k tomu sme davali bronzove parapety (je viacero RAL odtienov)- v bronze mame aj klucky na oknach a budu aj vonkajsie zaluzie. Farba zvolena aj kvoli udrzbe. Fasada biela.
Odpovedať
@oslik21 Pekný domček 🙂 Keď som si pozerala fotky, tak mi tam tak viacej pasujú parapety vo farbe okien. Také mi to príde zbytočné, aby to okno narúšala nejaká iná farba. A keď sa tu píše, že aj údržba bude lepšia 🙂
Odpovedať
@betka8880 tiez by som to asi zbytocne nesilil a nekombinoval to zbytocne. cierna, antracitova, to uz hadam pominulo toto obdobie.
Odpovedať
Profilova fotka
Chod do farby okien bude to najlepsie, nebude sa to nijako bit, bude sa to lahko udrziavat, uz nic dalsie by som tam nespekuloval, naco si to komplikovat a nejaku dalsiu farbu tam davat.
Odpovedať
Jednoznačne farba okien,súhlasím.
Odpovedať
@oslik21 pekne postupujete, myslim, ze vo farbe okien to bude najlepsie, nebude sa to bit a pekne jednotne to ukaze, ozaj krasny domcek. a vies ako sa hovori, ze niekedy je menej viac a to plati podla mna aj pri kombinovani roznych farieb.
Odpovedať
Dakujem za vsetky nazory 😉. No prisla som na to, ze vo farbe okien-winchester parapety u nas vobec nevyrabaju ;(. Ostava uz len na vyber, ci tmavsia hneda ako okna alebo svetlejsia hneda parapety oproti okien. Veru som si nemyslela, ze jedna z tych tazsich veci bude doladenie farby parapiet k tymto oknam a ze sa nebude dat zohnat vo farbe okien.
Odpovedať
@oslik21 no tak toto nie je dobra sprava, tym padom to mas este cele zlozitejsie, bolo by dobre, keby sa dala nejaka vzorka zohnat aby si si to k oknam mohla prirovnat, ze co bude lepsie ladit
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od oslik21:

Dakujem krasne. Pridavam nejake fotky v akom stad…
@oslik21 akej znacky mate okna? ak sa smiem pýtat..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od oslik21:

Ahojte. Môžem Vás poprosiť o radu? Na dome máme o…
@oslik21 môžem sa spýtat akej farby ste dali tie parapety a akú fasádu ste vybrali? Mame to isté ako vy okná aj strechu 😊
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?