Ako zmenšiť stavebný otvor pre vchodové dvere?

Profilova fotka
Urcite to poznate, v projekte mate jedno, a ked staviate, tak len by ste menili a menili:) Tiez som sa v priebehu vystavby hrubej stavby rozhodol pre zmenu. Mal som otvor pre vchodove dvere sirky 105 cm, a vedla otvor pre okno sirky 120 cm. Rozhodol som sa, ze otvor pre dvere zamurujem, a dvere budu namiesto toho okna. Len co s tou sirkou 120 cm? To je asi vela pre dvere, ci nie? Ako je to mozne zuzit na 105 cm?
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 záleží aké materiály používaš... ja som doma aj domurovávala, ale lepšie sa mi zdá zašalovať a zaliať betónom
Odpovedať
ja by som dal na spalety tvrdeny polystyren a mas poriesene aj tepelne straty
Odpovedať
@vefi89 V prípade nezatepľovanej stavby je to nebezpečné!!! @mihals Tiež by som to takto urobila, len treba rátať s dlhými kotvami pre okná (radšej sa vopred informovať u výrobcov).
Odpovedať
Profilova fotka
@vefi89 Zateplovat nebudem, preto betonom asi radsej nie. Potrebujem ten otvor aj posunut trochu do jednej strany - 5 cm, a z druhej strany domurovat 20 cm, len nevieme ako to tam previazeme. Stavba je z ytongov.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr môžeš mi vysvetliť prečo? =-) ešte som to nepočula, tak snáď ma to neposadí na zem :-o
Odpovedať
@johny18 Previazanie: vysekať a vložiť presahujúce tvárnice z novej "steny". Ako keď sa robia priečky.
Odpovedať
@vefi89 Lebo betón je veľmi dobrý vodič tepla, vnútorné ostenia z betónu by boli studené a plesniveli by. Ak by na to prišlo zateplenie 15 cm a viac, bolo by to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr :-o tak teraz si ma zarazila.. :-| môžem sa ešte opýtať..my plánujeme ťahať jednu stenu 4,5m do výšky ( to je dielňa) a nám odporúčali namiesto lepidla betónovať kvadry....to aj tam môže nastať taký problém?
Odpovedať
no a nechces ten otvor tak ako je len vyplnit dverami + nejaky bocny svetlik? Alebo dvojkridlove dvere?
Odpovedať
@vefi89 Zrejme bude vykurovaná alebo aspoň temperovaná. Nezateplené miesta, kde je betón, sú výrazné tepelné mosty. Neviem, či to, čo Vám navrhli, je dobré riešenie - v tomto sa nevyznám. Kontaktujte statika a výrobcu tvárnic a konzultujte aj s ním výstavbu takto vysokej steny. Záleží aj od hrúbky, od toho, ako je zaťažená... Skôr by som to videla na veniec, ktorý stenu vo výške cca 3 m stuží a ďalej sa môže murovať. Normálne na tenkú vrstvu lepidla. Ale hovorím, nie som statik.
Odpovedať
@ladislavr Áno, to je najelegantnejšie riešenie. Bočný svetlík môže byť fixný.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr @blacksr Aj nad tym som premyslal, ale zrejme 120 cm je potom malo, to by chcelo aspon 140 cm. Lenze neviem, ci to mozem na tolko rozsirit kvoli prekladu hore, ten uz je zabetonovany aj so stropom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Z jednej strany hrubší styrodur a z druhej tenší.
Odpovedať
@johny18 A to je ešte horšia stavebná úprava ako tá prvá... :-) Prípadne sa opýtajte u výrobcov, či sú schopní vyrobiť balkónovky s 3sklom so šírkou krídla cca 110 cm - ale to už bude asi veľa. Aj nepohodlné pri otváraní. Asi najlepšie bude obložiť XPS 7 cm ostenia. Ale spýtajte sa aj na kotvenie.
Odpovedať
@johny18 my sme mali tiez otvor na dvere privelky a a na dvere so svetlikom primaly, nakoniec nam vyrobca dveri /mame hlinikove/ dal k tomu dal plastovy rozsirovaci profil ci ako sa to nazyva, tym sa vyplni tren otvor. Zvnutra to manzel este domuroval a zvonka zateplime. je to asi 20cm?
Odpovedať
@macka23 Super. Ešte by som si nechala ten rozširovací profil vypeniť PUR penou. Užívateľ @mio23 si takto sám vypenil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?