Ako velke stresne okna ?

Viem, existuje milion nazorov na to, no zaujimaju ma skusenosti, kto ich realne ma. Standartny rozmer je 55 x 78 cm No su aj vacsie.. A ked uz, tak uz poriadne, no nie? Myslene tak, ze ked stresne okno ma skraslit a presvetlit interier, tak nech to urobi poriadne. Aj ked viem, ze 55x78cm tiez presvetli poriadny kus.. Aj ked, myslim ze je to vsetko len o peniazoch a vkuse. 55na78 je pekne, standart, ale 78x140 moze byt zaujimave. Este to moze byt otazka na krov samozrejme. Nejake napady? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt mne sa tiez stresne okna velmi pacia, len tu ta od nich uplne odhovoria to ti garantujem ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt & @tindzia Dovolím si povedať, že o strešných oknách (ale aj vikieroch) niečo viem. Mal som ich na chalupe, na dome... dokonca aj 1 časť našej firmy istý čas obývala 1 pekne zrekonštruované podkrovie, osvetlené strešnými oknami. Veľkosť je iba 1 z aspektov. ;-) Za omnoho podstatnejšie považujem to, že ani svojmu nepriateľovi by som neodporúčal strešné okno, otočené na juh, západ resp. juhozápad. Strešné okno pôsobí doslova ako šošovka a pobyt v podkrovných priestoroch, kde je strešné okno orientované na tieto strany, vie byť v lete mimoriadne neznesiteľný. Vtedy je veľkým už aj okno 40 x 40 cm. A klimatizácia a predsadené exteriérové clony pomohli iba čiastočne. (Tu by pomohol skôr vikier.) Takže asi takto, čím spochybňujem nielen Tvoje nadšenie pre strešné okná, ale aj onen okrídlený slogan: čím väčší, tým lepší. 8-(
Odpovedať
Musim suhlasit s tymi sosovkami. Rodicia maju myslim ze na zapad, juhozapad, cca tak nejak a oproti su shcody. Stresne okno je v kupelni, ale ak sa nezatvorai dvere, doslova a to neprehanam (ty isto vies o com), mi to da do oka taku ranu, ze par sekund nic nevidim.. Cize je rozhodne extremne dolezite ako je to stresne okno orientovane. Vdaka za pripomienku a upozornenie. Problem je, aspon v mojom pripade, ze v podkrovi je pomenej okien. Napr v kupelni by ine nebolo, na toalete taktiez nie. Plus, je tam galeria, pod nou obyvacka. Mozno by to dobre presvetlilo. Stresne okna by boli na jujovychod az vychod a orientovane nie priamo na priestor, kde by niekto bol, alebo prechadzal. Cize slnko by sa nemalo dostat do uhlu, aby oslepovalo. Aj ked, musel by som to lepsie prepocitat, elbo sa mi zda ze je tam nejaky uhol, kde by slnko mohlo prejst. A sediet v obyvacke so sosovkou nad hlavou by bola blbost.. A riesit to roletou je nanic. Neviem ci sa to da riesit pasivne, ale asi nie.. Inak by sklom neprudilo svetlo, vsakze :D To je potom znacne pech, lebo ten efekt sosovky je naozaj minus, ktoremu sa nevyrovna len tak nieco.. Potom jedine nejaka exterierova clona, ktora by pomohla prave tym 5-10stupnom ktorym sa luce pretiahnu do nebezpecneho obyvaneho priestoru... Ale ak 55x78 zvacsim, vacsim aj moznost sosovky..
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom so stresnymi v lete to teda moze byt problem, ale nepomahaju tomu ani tie take vonkajsie rolety, ci clony? :) som myslela ze tym je to vyriesene, ze tie dokazu to teplo zrazit nejako
Odpovedať
Profilova fotka
@tindzia Áno, "zraziť" dokážu. Na "istú" mieru. Ale nie na takú, aby som sa tešil na každodenné bývanie v dome, na ktorý som sa napr. zadlžil na 30 rokov. Ak dnes vrazím peniaze do bývania, tak nech je to cesta k bývaniu lepšiemu. ;-)
Odpovedať
Mame stresne okna . Nakolko mame slnecne clony, v lete to prave nevnimame ako vyrazny problem. Hlavne to slnko v pohode odclonia. Nechcela by som to uz ale z dovodu zimneho obdobia. Nemaju ktovieake vlastnosti. Dali sme robit termoviziu a boli sme nemilo prekvapeni.Takze nas nazor, ked to nie je nutne, nesli by sme do toho znova. Mame ich celkom dost .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Rozmery strešných okien: základným odporúčaním je, aby plocha okna zodpovedala približne 10-12% celkovej úžitkovej plochy miestnosti. Napr. ak máte 20 m2 obývaciu izbu, plocha okna by mala byť aspoň 2 m2, takže budete potrebovať (napríklad) 2 okná o rozmeroch 78x140 cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?