Ako riešiť výšku okenného otvoru v miestnostiach?

Nuz, tak som sa rozhodol tu spravit temu o tejto teme ;). Hadam ma tu par "charakterov" hned neukamenuje :). A teda: 1. V akej vyske mate okenny otvor (bez parapetu) a akej vyske mate parapet v kuchyni? 2. V akej vyske mate okenny otvor (bez parapetu) a akej vyske mate parapet v obytnych miestnostiach? 3. V akej vyske mate okenny otvor (bez parapetu) a akej vyske mate parapet v kupelni? Mate rozdiel vo.vyskach na prvom poschodi a na druhom? Momentalne riesim najma kuchynu a kedze mam momentalne iba 4 rady tehal, co je ca 100cm, tak riesim, kolko este zdvihnut... Kedze na spodnom poschodi budem mat 15cm PS, 6cm poter a ca 1.5cm podlaha... Cize ca 22-23cm pojde este vrstva, co je takmer jedna cela tehla ;). Kedze doska bude vo vyske 87 cm, tak rozmyslam dat okenny otvor do vysky 117-118 cm (22 cm podlaha + 87 cm pracovna doska + 4cm parapet + 4 cm priestor medzi parapetom a oknom)... Ako ste to riesili vy?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
my sme mali vsade 4 rady ytongov a na tom osadene okna 150x150 (v kupelni a na wc mensie) ale v kuchyni som dala dodatocne este pred montazou okna domurovat 10 cm (aby sme si mohli dat tu vyssiu linku - teda tie vyssie nožky ku linke), cize v kuchyni mame 150x140 a vysku od podlahy 110 pred poterom, po podlahovke a poteri cca 95. Parapety este nemame, ale som rada ze sme to okno "dvihli" a mozeme mat komfortnejsiu vyssiu linku :)
Odpovedať
@dada318 hmm... to mate kolko izolaciu podlahy?? a nemate asi podlahove kurenie, kedze nemate takmer ziadny poter... kedze mate celu skladbu podlahy 15 cm... odhadujem teda 10 cm izolacia a 5 cm poter s podlahou....
Odpovedať
@ivantausk v podstate je to dnes dosť individualne. Buď to das na modul muriva aby si nemusel domurovat parapet (napr. Ja mam rad nizsie parapety) alebo to prisposobujes interieru napr. Kuchynskej linke, aby prac. Doska bola zarovno parapetom okna. V kupelni ak si niekto da číre sklo nastavuje parapet aby ho pri sprchovani nebolo vidieť, ale on aby videl čo chce, napr. Les v dialke... Hľadaj cestu najmensieho odporu :-)
Odpovedať
@slavoslav tomu rozumiem ;). Mozes prosim napisat tvoje hodnoty?
Odpovedať
@ivantausk myslim ze to bolo okolo 76cm v rekonstruovanom dome. Ale v obyvacke mam 40cm kvôli radiatoru.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk mame podlahovku a myslim ze islo 4+4 polystyren a 6-8 poter, niekde 6 niekde vyslo 8. to je akurat tych 15-16 cm, o čo sa dvihla podlaha :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk podlahu ako takú este nemáme, zatiaľ len betónový poter, ešte nebyvame :-)čiže ešte sa dvihne o 1-2 cm čo pôjde lamino :-) pravdepodobne nám nevyjde klasická parapeta ale nejaký atypické, lebo neostane toľko cm, ale uvažujem aj nad drevenou parapety, tak uvidime, že ako to všetko nakoniec vyjde :-)
Odpovedať
@dada318 no, ja rozmyslam, ze dam v kuchyni este domurovat 17 cm a v ostatnych izbach okolo 10cm. Tak aby sa v detskych izbach zmestil pod okno/za rovno parapetu pisaci stol... Uvidime a som dost zvedavy, kolko maju ludia a preco... Ale zatial sa malo ludi zapojilo do prieskumu ;)
Odpovedať
Ja ti napisem k tejto teme: okna su snad najrozmyslatelnejsia zalezitost na dome. Tvrdim, ze okno v kuchyni mi zobralo asi 15 r. zivota :-D
Odpovedať
@evica01 nuz, skvor som cakal nejake ciselne hodnoty v cm nez v rokoch ;)
Odpovedať
@ivantausk v kuchyni daj parapetu presne v tej vyske ako bude pracovna doska, tak je to najlepsie. Tym padom mozes prac. dosku dat v kuse az pod okno.
Odpovedať
Profilova fotka
V kuchyni nemám parapet, pracovná doska až do okna. To si vieš vyrátať sám podľa výšky linky ako plánuješ. Kúpeľňa, malé okienko, čiže je to jedno, nemusí sused vidieť ;-). A obytné miestnosti...Teraz by som dala viac francúzskych okien,čiže žiadne parapety. ;-). Inak lepšie ukáže okno nižšie k zemi ako tie rôzne strieľne čo občas vidno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx, @jankazb no, vravim, svor som cakal nejake cisla ako slova ;) beriem to tu aj ako statistiku, aby som vedel v akych hodnotach si to ludia bezne davaju.... A ja nechcem pracovnu dosku namiesto parapetu ;)
Odpovedať
@ivantausk vyska pracovnej dosky by sa mala odvijat od vysky pouzivatela. Inak fungujes v kuchyni, ked mas 160cm aserver inak, ked mas 2 metre
Odpovedať
@catscan tomu ja rozumiem... preto sa da napisat, ... My sme nizsi okolo 170 cm, tak sme si dali vysku pracovnej dosky 86 cm a parapet do vysky 94 cm. Okenny vyrez bol vo vyske 90 cm.... Pripadne sa da napisat, my sme vyssi make obaja okolo 195 cm a deti neplanujeme, tak sme si dali dosku do vysky 95 cm a parapet mame zarovno.... proste su moznosti ako sa to da napisat.... ale zatial takmer nik nepisal cisla :(
Odpovedať
@ivantausk ono to mas presne v projekte zakotovane kolko mas mat vysku okna od nuly.
Odpovedať
@originalx to viem, ze tam mam nejake koty ;). V tom projekte je vela nedostatkov a z toho vyplyva to, ze si tu robim taky prehlad, kto ma kolko.... Keby som to dal podla projektu, tak mam parapet pod vrchom pisacieho stola....
Odpovedať
@ivantausk takto je to u nas ale parapet nemame, nakolko som vtom zmysel nevidel. K tym 97cm si pripocitaj podlahu, poter a izolaciu a mas vysku otvoru.
Odpovedať
@catscan a odpocitat ca 2 cm hrubku parapetu, ci?
Odpovedať
@ivantausk ja mam 4 rady ytongu, podlaha bude 22cm a parapeta 5cm. Vychadza mi to nejakych 84cm co sa mi zda malo. Ideal je tak 90cm.
Odpovedať
@originalx no o 13 cm menej ako catscan co je uz urcite mimo limit.... Domurovat ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk určite by som domurovala, svetelnosť to nejako extra neznížil a priestor pod oknom bude vyuzitelnejsi
Odpovedať
@ivantausk co domurovat? Ved uz mam okna. Projektant hovoril, ze tak nizko to ma byt. Zvyknem si.
Odpovedať
@originalx nuz, projektanti :(
Odpovedať
@ivantausk ano, odpocitat parapet (ak to ma byt natesno, tj.medzi parapetom a prac.doskou ziadna medzera) a pripadne pripocitat medzeru medzi parapetom a pracovnou doskou a mas to ;-)
Odpovedať
tiez to riesim, a radia, nech dam okno do 85cm vysky od podlahy, lenze mne sa to zda zufalo malo. ono za prve - z okna vyskakovat, ani prehynat sa nebudem (jeden z argumentov pre nizke okno) velmi zalezi od toho, ci je radiator pred oknom, ak ano, vysoke okno je este nedostupnejsie, ak tam radiator nie je, aj vyssie okno je dostupnejsie. pri 85cm okne by mi bol vidiet vtak, to je dost neprijemny pocit... resp aj ked nikdy bez oblecenia doma nechodim, jednoducho okno pod pas je strata sukromia, podla mna... jedine ak by to bolo na ukor vysky okna samotneho.. inak ja nechapem, preco ludia riesia ci je to 87cm alebo 92cm... sile pochybujem, ze toto im zmeni zivot, ked budu byvat... v panelaku mam asi 100cm vysoke okno.. a nikto mi neveri, ze to neni mozne, no je to mozne.. a to som este o 3-4cm zdvihal podlahu s nivelackou a dlazbou.. ja sa teda nemienim stresovat pre vysku okien... schody su ale ina basen.. t
Odpovedať
@dusantt no a mne to dost zerie nervy :D... Potfebujem to uz dobuchat, aby mi mohli zamerat okna.... Peklo to je ;) Ale teraz nadbijam nad izolaciou stropu, aby som mal ciastocne pochodne, kedze este musim dokoncit komin.... Este nieje nad strechou :)
Odpovedať
@ivantausk kde nemam od podlahy, idem od cca 950mm - 4 rady tehal kuchyna nad linkou idem 5 radov - 1200mm, aby sa mi tam zmestila magneticka lista na noze a dalsie serepeticky v kupelni idem 1450mm neviem, ako v SR, ale v Rakusku maju normu, podla ktorej ak na poschodi su okna nizsie, nez 900mm nad podlahou, treba zabradlie, alebo musia byt pevne. samozrejme, ak pred nimi nie je balkon :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja zda sa mi ze u nas to je tiez, len neviem cislo, asi 850mm (?)
Odpovedať
@bozsky_kaja takze... mne to teda tiez podla mojich vypoctov vychadza na 95 cm od podlahy v kuchyni. Ked necham 90 cm v izbach na hornom poschodi, tak tiez nemusim nic robit, lebo teraz to mam 100 cm a pojde mi 3 cm krocajova izolacia, 6 cm poter a 1 cm podlaha... takze 100-10 je 90 cm. Takze uz iba zmenit jedno okno na sodnom poschodi, ktore budem musiet zmenit.. cize dokopy potrebujem este dokoncit dve okna :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?