Ako riešiť rosenie okien z vnútra?

ahojte, chcem vás poprosiť o radu. V dome, ktorý je riadne obývaný máme 17 ročné eurookná, s ktorými nebol žiaden problém. V roku 2011 prešiel dom kompletnou rekonštrukciou a od vtedy sa okná z vnútornej strany rosia, niekedy je to až také, že voda stojí na parapete. Dom každý deň vetrám, vykurujem no nemôžem sa toho rosenia zbaviť. Vedel by mi niekto poradiť ako na to? ďakujem za každú radu :)
Odpovedať
http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/1800..., ja som nasla len toto:)
Odpovedať
@dadka6 zmerať teplotu a rel. vlhkosť, kúriť a vetrať tak, aby ste mali RV 45-60% pri teplote nad 20°C sklá ste dali aké? pozrite rámček po obvode, hľadajte hodnotu U alebo Ug - ja tam 1,1 alebo 2,9 ??? trojsklo to určite nebude v zmluve o dielo sú aké hodnoty pre sklo písané? dúfam, že vetrať každý deň neznamená vetrať 1x za deň ak ste doma, tak 5-6 krát denne najlepšie je dať ten vlhkomer a sem tam naň hodiť očko
Odpovedať
@blacksr ved pise, ze okna su 17 rocne :) pise, ze dom rekonstruovali - zrejme sa zateplovalo a vlhkost ostava vo vnutri.
Odpovedať
@joxe no, preto si myslím, že U bude zrejme 2,9 a to bude ten problém... izolácia bude asi tenký EPS 5-6 cm ale zaujímajú ma hlavne tie dve čísla: T a RV
Odpovedať
Skús toto: 1,Aspoň 4x do dňa vetraj po 10min/ nárazové vetranie by malo dostať prebytočnú vlhkosť z miestnosti von,vetraj aj pred spaním) 2,Nezaťahuj žalúzie na oknách/ nevetraj vetračkou/ 3,Skús vytvoriť optimálnu teplotu v miestnosti/ nesuš tam prádlo a nenechávaj tam zvlhčovače vzduchu/ Možno to problém nevyrieši ale skúsiť môžeš.
Odpovedať
Nam v byte na toto pomohli len vonkajsie rolety. Ani jedno s tych "odbornych" rieseni nefungovalo. Problem je, ze tie skla sa jednoducho prilis schladia - aj ked maju deklarovane u=1,1. Ten plyn medzi sklami tam je mozno len na papiery. Ale po naistalovani vonkajsi roliet, ktore sme na noc zatiahli odrazu okna prestali byt mokre. A to nam uz tiekla po parapete a stene. V dome mame okna s u=0,6 a aj ked je tam este dost vlhko, okna sa nerosia vobec.
Odpovedať
@dadka6 rosili sa okná aj v lete?respektíve v lete ste mali stále otvorené aspoň ventilačky aj tak sa rosili?merala si vlhkosť v dome ?má %?nám sa rosilo okno v spálni iba v zime a tu na MS niekto múdro poradil,že vnútorné žalúzie mám mať povytiahnuté fakt pomohlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@dadka6 .... - ak máte "17 ročné eurookná" - tak dedukujem, že máte drevené okná s izolačným dvojsklom, ktoré má U = 1,8. To sa vtedy ešte nerobili tie "eurookná" s vetracou klapkou v spodnej časti rámu..... Škoda, že nepíšeš exaktnejšie, že čo myslíš to "kompletnou rekonštrukciou"... Zateplili ste...? Čím a koľkými cm...? Alebo ste v interiéri natiahli nejaké "špeciálne" stierky, ktoré Vám zvýšili difúzny odpor muriva....? Alebo ste dali aj nejaké podhľady, ktoré Vám nejako zmenili pomery v dome....? Popíš viac, lebo z toho, čo si napísala, sa veľa dedukovať nedá a je to len taký povzdych. V ktorom roku bol dom postavený.....? Z akého materiálu....? Vyvárate...? Sušíte prádlo v byte....? Prejavuje sa to rosenie viac na severnej strane, ako na ostatných....? Nezateplovali ste náhodou znútra.....?! 8-)
Odpovedať
@marta2610 nie okná sa rosia len zime, ako napr. tento týždeň keď sa ochladilo, skúšala som povytiahnúť žalúzie, no ani to nepomáha.
Odpovedať
ďakujem všetkým za rady, @blacksr , @joxe - jedine čo som na obvode rámčeka našla je TERMOBEL p72 GS, žiadna stopa o U alebo UG. Vetrám pravidelne, niekoľkokrát denne, v byte sa prádlo vôbec nesuší, dokonca aj uteráky po sprchovaní,resp.kúpaní vynášam sušiť na pôjd. Presne ako uvádza@joxe žiadne "odborné rady" doteraz nepomohli, asi je to skutočne len o namontovaní vonkajších roliet. Alebo... je možná v takom prípade výmena skiel? :)
Odpovedať
Vymena skliel by mohla pomoct si myslim.
Odpovedať
@dadka6 Vonkajšie rolety izolujú slabo. Mali sme, sklá boli orosené rovnako na okne zatiahnutom roletou i bez nej (1 izba, vedľa seba okná) Tie sklá sú zrejme štandard: 2,8 alebo 3,4 http://www.oknonet.pl/maszyny_obrobka... čiže výmena skiel, dovtedy udržiavať ešte nižšiu RV, kúriť na vyššiu teplotu ak sa to rosí už teraz, tak je to sklami ak by boli s Ug=1,1 (súčasné dvojsklo s 1 pokovením a Ar), tak by sa pri RV 60% a T=20°C nerosili pri týchto vonkajších teplotách
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr vďaka, takže jedine tak - vieš mi povedať koľko cca stojí m2 pri výmene skla?
Odpovedať
@dadka6 samotné sklo nie je drahé, momentálnu cenu dvojskla s Ug=1,1 neviem... možno do 50 €/m2 hlavne pýtajte tzv. teplý rámček = iný než hliníkový! ale robota je drahá trojsklo do toho asi nedostanete, rám na to zrejme neni stavaný (aký to bol profil? IV 68?)
Odpovedať
@blacksr vyskúšam niečo zistiť, no 3sklo by som neriskovala, vzhľadom k veku okien, t.j. že určite vo vtedajšej dobe rámy na to stavané neboli a možno by ani váhu neuniesli.
Odpovedať
Profilova fotka
Dvojsklo nahradit trojsklom je vzdy problem. Ked uz nie kvoli vymene list a hrubke tak kvoli vahe. Vacsina okien s dvojsklom nie je stavana na vahu trojskla. Viem, ze jedna ceska firma co "zatepluje" okna, tak menia dvojsklo za "termo" dvojsklo, kde medzi sklami sa nachadza jedno tenucke sklo. Cize je to take falosne trojsklo :), chvalia sa super hodnotami Ug a cena je 80€/m2 co je podstatne lacnejsie ako vymena okna. Realne skusenosti vsak zial nemam, ale vyzera to OK. My sme kupili dom, novostavbu 2012 a mame eurookna drevene s dvojsklom Ug 1,1 a uz teraz sa nam rosia okolo ramceku... Nie je to moc, ale velmi ma to irituje a cele okna menit nechcem, preto hladam aj ja alternativu co by sa s tym dalo spravit.
Odpovedať
Profilova fotka
@dadka6 Pri rosení okien treba najprv zistiť, kde kondenzácia vzniká. Z tohto pohľadu rozlišujeme štyri možné príčiny, začnem od tých menej častejších: • Rosenie okenných skiel z vonkajšej strany je signálom, že okná majú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti, ide o prirodzený jav v dôsledku premenlivého počasia. • Rosenie v priestore medzi sklami je spôsobené tým, že do priestoru medzi sklami vniká vzduch, napr. cez prasklinu na skle. Ide o chybu, ktorú treba hneď reklamovať. • Rosenie rámu vo funkčnej škáre alebo z vnútornej strany môže mať viac príčin, napr. môže byť spôsobené zle urobeným napojením okna na ostenie, kde chýba tepelná izolácia a tvoria sa tepelné mosty. Skutočnú príčinu musí odhaliť a riešiť odborník, ktorý by mal skontrolovať stav okien a správnosť postupu inštalácie. • Rosenie okenných skiel z vnútornej strany býva najčastejším problémom. Najmä pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách starších budov. Na svedomí ho môže mať nízka vnútorná povrchová teplota skla a vysoká vlhkosť v byte. V posledných dvoch bodoch môže byť na príčine aj nesprávne vetranie. Najúčinnejšie vetranie je jednoducho vytvoriť prievan niekoľko krát za deň – na 2 až 4 minúty otvoríte dokorán nielen všetky okná, ale aj dvere a prievan vymení všetok vzduch v priestore.
Odpovedať
@vovo Dnes sme vymenili na 4 oknách dvojsklá za výrobok českej firmy. Skúsenosti budú priebežne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@roberto1923 super, tak drzim palce, aby pomohlo! Urcite ocenim skusenosti po case :-)
Odpovedať
@roberto1923 v piatok nám prídu namontovať nové dvere do závetria a potom po Tvojich skúsenostiach s výmenou skiel, ktorá nám poskytneš budeme už plne uvažovať nad výmenou skiel. Teším sa a očakávam skúsenosti priebežne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@inoutic Ešte na jednu príčinu ste zabudli (netvrdím že je to vaša príčina) nepoctivosť výrobcov keď miesto "termoskiel" namontujú obyčajné sklá a miesto vzácneho plynu do medzisklenného priestoru natlačia suchý vzduch.
Odpovedať
@inoutic a este doplnim rosenie v dosledku nespravneho distancneho ramceka @antonmesaros prosim ta, co presne mas na mysli ohladom obycajneho skla a termoskla? Uz si realne zazil nejakeho vyrobcu, ktory pouzil suchy vzduch? Alebo to realne zazil niekto, koho poznas? Alebo uz niekto usvedcil nejakeho vyrobcu zasklenia, ze to spravil?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Videl som to a nie raz.Dokonca u TOP výrobcu drevenných okien.
Odpovedať
@antonmesaros vyrobca drevenych okien nevyraba sklo. Ako si to videl a ako si to spoznal?
Odpovedať
Profilova fotka
Je to vidieť na skle .Termosklo má vyššiu svetelnú odrazivosť stmavuje ,pri pohľade z interiéru.Ak sa pozriete na sklo z exteriéru ,najlepšie je to vidieť na činžiakoch ,kde jeden má vymenené okná iný nie.Termoskla sú akoby zrkadlo.Obyčajné sklo rosí celé.termosklá postupne od spodu a po okrajoch.Ja som okien namontoval niekoľko tisíc od rôznych výrobcov a videl som toho po stavbách desiatky tisíc .Takéto niečo viem väčšinou rozoznať na prvý pohľad.
Odpovedať
@antonmesaros je viac druhov skiel, ktore sa pouzivaju v izolacnych viacsklach. Nie vsetky vyzeraju rovnako...niektore sa viac zameriavaju na solarne zisky, ine na znizenie tepelnych strat. Vsetky izolacne viacskla sa rosia najprv po obvode a potom postupne smerom do stredu. Najmenej kvalitne sa rosia aj dalej od okrajov. Na prvy pohlad sa neda rozoznat, cim bol vyplneny priestor medzi sklami. Ani na druhy pohlad.
Odpovedať
existuje aj nieco ako inteligentne vetracie klapky co sa daju vmontovat do ramu okna, alebo pripadne inteligentny vlhkomer AirWATCH, cena do 5€ Ide o bezobslužný systém reagujúci na zmeny vlhkosti v miestnosti. Červená ručička sa pohybuje po 180 ° škále, kedy ľavá časť plochy, ktorá je odstupňovaná svetlo modrými políčkami, poukazuje na relatívnu vlhkosť vzduchu v miestnosti cca. 0 až 50% a pravá časť plochy, ktorá je odstupňovaná červenými políčkami, poukazuje na vlhkosť cca. 60 až 100%. Svetlo červené políčko nachádzajúce sa medzi vyššie uvedenými oblasťami značí relatívnu vlhkosť vzduchu v miestnosti 55-60%, teda jedná sa o hodnotu, ktorá zodpovedá štandardným klimatickým podmienkam pre obytné miestnosti.Zjednodušene povedané, v prípade, že sa ručička nachádza v červenej oblasti, je potreba vyvetrať, viď obrázok otvoreného okna v pravom hornom rohu. Najlepšia doporučovaná metodika vetrania, hlavne pri chladných vonkajších podmienkach v obytných miestnostiach vybavených plastovými oknami, je krátkodobým (cca. 3-4 min.) Intenzívnym vetraním pri plne otvorenom okne (otvorených oknách) v miestnosti. Takto sa najrýchlejšie a najefektívnejšie vymení vzduch a miestnosť sa opäť rýchlo vytemperuje (za predpokladu, že je miestnosť vykurovaná). Pri dodržiavaní pravidelného vetrania a za udržania štandardných vyššie uvedených podmienok v miestnosti, tak predídete nechcenej tvorbe plesní a kondenzácii vlhka v miestnosti.
Odpovedať
Ahoj. Rosení oken z vnitřní strany je celkem běžný problém. Na otázku proč se rosí okna z vnitřní strany je celkem jednoduchá odpověď. Je to nízká povrchová teplota vnitřní tabulky dvojskla, případně trojskla ( rámu ) v kombinaci s RV vzduchu. Z kombinace teploty tabulky ( rámu ) a RV se dá namodelovat teplota rosného bodu. Když je okno orosené, tak je jasné že rosný bod již nastal. Jak z toho ven. Většinou stačí snížit RV vzduchu a udržovat ji na hodnotě do 50 %. K tomu stačí jednoduchý vlhkoměr a naučit se větrat. Velkou službu zde udělá vzduchotechnika, která to bude dělat automaticky a když se tam dá rekuperační jednotka, tak se spoří i nějaké teplo. Horší je, když správné větrání nepomůže. Pak je chyba v oknech a určitě pomůže výměna zasklení. Je jasné, že zarosená okna se více vyskytují u baráků s podlahovým topením. Důvod je logický - tam žádný teplý vzduch necirkuluje. U radiátorového topení teplý vzduch omývá vnitřní tabulku a tím ji zahřívá a ta se následně nerosí. U podlahovky by to mohl nahradit malý PC ventilátor, nicméně, to je pouze provizorní řešení. Stará dvojskla se k dnešním nemohou ani přiblížit. Není nic snadnějšího, než si nechat vyměnit pouze jedno zasklení a hned se uvidí rozdíl. Ideální by to bylo v pokoji, kde jsou 2 okna. Co se týká venkovních žaluzií, tak ty určitě nějak pomohou. Nicméně jejich cena je podstatně vyšší, jak cena nového okna.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Nemám to ako dokázať ale všetci čo s tým robia a majú oči , vedia o čom tu melem.
Odpovedať
@antonmesaros Ahoj. Na Slovensku platí presumpce viny ? Platí obecně, nebo jenom u výrobců oken ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?