Ako hlboko umiestnit Okna?

Profilova fotka
Ahojte, Chcel by som Vas poprosit o radu, ako mam hlboko umiestnit okna? Jedna sa o novostavbu kt. pozostava z obytneho suterenu a prizemia. V suterene su hydroizolacie a teda som robil aj primurovku (10cm hrubka). Hlbka tehla je 30cm. T.z. v suterene je celkova hlbka obvodovych murov 30+10cm. V prizemi len 30cm (bez primurovky). Je vhodne okna umiestnit do primurovky, teda na okraj obvodovych murov? alebo do stredu obvodovych murov? Dom budem zateplovat 10cm EPS. (pripadne 15cm). Chcem predist tepelnym mostom. Pripadne odporucate okna nalepit na pur penu alebo pasky? Dakujem Vam vopred za odpovede a rady.
Odpovedať
Na pasky a zarovno s murom, zateplit minimalne 15 cm
Odpovedať
Ja osobne ich mám na hranici 30cm muriva a budem zateplovať 18cm EPS na pur penu.
Odpovedať
@petko_sonka na hranu tehly a na expanzne pasky...
Odpovedať
Profilova fotka
vsedci maju pravdu ale ak chces ozaj narusit tepelny most tak daj po obvodoch 2 styrodur a az potom okna do peny na kraj obvod. muriava a zateplenie nech presahuje min 1cm na ram a puknucu pasku po obvodoch
Odpovedať
Okná máš už zamerané??? Ak nie tak si najprv oblož rámy XPS / 5cm / a okná nad suterénom daj zarovno vonk. múru. To spodné v suteréne by som dal tiež zarovno. Máš tam iba nopovú fóliu alebo tam je aj zateplenie. Ak nie tak to odkop a zatepli to.
Odpovedať
@blackomt sa spytam ci : 1.ma zmysel dat na ostenie xps ak budu okna zarovno s murom a prekryte 15-20 cm eps? Ak mi niekto vyvrati ze je to zbytocne budem rad :) 2.ak je na osteni xps a okna zarovno s murom , ako prichytit okna kotvami ak su otocene smerom do vnutra tak su na xps a tak ich prisrubovat znici sa xps a neviem ci to bude drzat dostatocne skor nie ale dalo by sa z vonkajsej strany na mur prichytit kotvy ci? Budem rad za rady pripadne obrazky.dakujem. 8-)
Odpovedať
@vader100 Ako chceš potom prerušiť tepelný most s betónom? Dalsia vec je ta ze to xps ti pekne zarovna pripadne nerovnosti a okno pojde lepsie namontovať a kedze predpokladam okna pojdu na pásku tak to bude najlepsie riešenie. A to kotvenie nechaj na firmu co bude montovať okna, predsa vedia ako to nespackať.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk To znamena ze ich mam dolu namontovat na okraj primurovky? alebo tehly? @blackomt ano spodok je "zatepleny" / zamerane este nie, ale nechcem si o tolko uberat rozmer okna a teda svetelnost...zateplenie dolu - je tam celkovo 30cm tehla, pak geotextilia, 1,5mm fatrafol, dalsia geotestilia, 10cm primurovka a 6 cm styrodur a nopovka. Nad zemou chcem uz ist s 15 EPS. Ak spravne chapem tak si mam namontovat okna do suterenu na okraj primurovky a pak prekryt 15 EPS (cca 2 cm od okraja)? Potom budem mat vnutorny parapet 30cm (ale to mi nevadi).
Odpovedať
Profilova fotka
daj to podla toho polystyrenu co ste dali medzi keramicke preklady...a na ostatnych oknach si to pomerajte-asak to je jedno,objednas parapety podla potreby.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk 18cm eps na pur penu? to preco,kvoli pohodliu pri praci?to je sprostost.
Odpovedať
@matusiak pohodlie, čistá práca, žiadna elektrina, voda, zasvinené náradie, rýchla práca, lepšie spoje bočných stien eps, lacnejšie a tak... Jednoducho inklinujem k pene. Ak niekto lepí na kleber, samozrejme ok, ja ale nebudem.
Odpovedať
@petko_sonka nie som odborník na zateplenie, napísal som len svoj stav. Oslov priamo relevantvých ľudí tu na streche, nájdeš ich tu dosť (blacksr, mio, lada...)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@janulikk ja len ze tak hruby neviem ci ti bude drzat na pene. Robili sme na penu max 8cm.Nehovorim,ze je to zle ked to udrzi.Aby ti to nenarobilo viac skody.
Odpovedať
@blackomt nechat to na firmu je vacsinou najnestastnejsie riesenie ;-) tepleny most medzi oknom a betonom? nemam tam beton ale ytong ale to je jedno ale aky tepelny most ked medzi okno a murivo ide bud expanzna paska alebo pena ? Tm kotva okno mur aj tak nezabranis ale to jem inimum ;-)
Odpovedať
@matusiak tusim ze mio ma na penu aj 40 ci kolko to tam daval neche sa mi hladat a aj stal natom a neni problem,ja som lepil 10xps na zaklady a bol to aj salung na vyliate deky 17 cm a nebol nijako inak podoprety a ani sa nepohol , jedina otazka je co stym bude za 10 rokov ci nezvetra to neviem , v zemi nevadi je to prihrnute hlinou ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
kokso,to musi byt draha pena
Odpovedať
@matusiak samzorejme nie pena 40cm ale eps :-p :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 vim,ne :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak mam dat okna v suterene na okraj tehly? alebo na okraj primurovky? Dakujem
Odpovedať
@matusiak @vader100 s tým zvetraním netuším, ale keď to bude presieťkované, ukotvené a ofasádované, tak zveranie je asi bezpredmetné... Inak na skúšku som nalepil penou tú 18ku na debniace tvárnice- páni inženíři, ako to drží!!! Ani krompáčom som to nevyrval
Odpovedať
@janulikk ved so mpsial ze to drzi jak slak , mal som to ako salung zakladovej platne a ked som to chel dat dole koli vodovahe tak som to musel len osekat sekerou 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk pockajt ludia,ale 18cm,ci 18mm? t naozaj tak drzi? :-)
Odpovedať
@matusiak napísal som bez chyby, v centimetroch
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk viem...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?