Aké vonkajšie tienenie použiť pri rodinnom dome?

Staviam bungalov z Ytongu Lamda 30cm+ Eps 20cm F grafit atd, v reale sa budem pokušat o velmi dobrý NED, kedže som povodný projekt komplet prekopal, chcem posunut okná uplne na vonkajší okraj muriva a zaizolovat to 20cm EPS. Hladám sposob ako riešit vonkajšie tienenie velkych okien na juhu bez narušenia izolacie alebo vzniku tepelného mostu zabudovaním žaluzí do izolácie??? Je vobec možné použit vonkajšie žaluzie v mojom prípade?? Tiež som uvažoval nad okenicami to by bolo asi najlepšie riešenie, žial na Slovenskom trhu to ani nexistuje?
Odpovedať
1
2
Isteže sa dá. Puzdro žalúzie sa ukryje pod omietku a v jeho mieste bude izolácia síce slabšia, ale ak sa medzi puzdro a stenu dá syrodur, alebo polyuretánová izolácia (pri hrúbke izolácií 200mm, šírke puzdra 140 jej tam vyjde 60mm) to nijak zásadne neohrozí celkovú bilanciu, hlavne ak netlačíte na pasívny štandard. Takéto riešenie vie ponúknuť firma Ksystem (lacnejšie a nie tak dotiahnuté) alebo internorma (drahšie, ale zato dobré detaily a materiály). Najideálnejšie je pravdaže tienenie presahmi strechy, ktoré by nemalo byť problém dosiahnuť hlavne pri bungalowe.
Odpovedať
Profilova fotka
Vhodnou alternatívou tienenia veľkých presklenných plôch sú textilné clony, napr. fasádne zvislé markízy Fixscreen. Oproti najčastejšie používaným žalúziám majú niekoľko výhod. Predovšetkým sú to tzv. zástavbové rozmery: pri najčastejšie používaných rozmeroch čo je max. výška 2700 mm a šírka do 4000mm, sú rozmery kazety pre dodatočnú montáž len 100 x 100 mm, alebo 143 x 110 mm pri podomietkovom prevedení. Clony Fixcreen sa vyrábajú aj v ďalších dvoch rozmerových alternatívach určených pre dodatočnú, resp. priznanú montáž. S kazetou 85 x 85 mm určenú pre okná do šírky 2500 mm a výšky 1800 mm (max. plocha 4,5 m2) alebo pre veľké plochy, kde je možné jedným prvkom tieniť plochu o šírke alebo výške až 6m !!! (max. plocha 22m). Ďalšou bezkonkurenčnou výhodou je ich maximálna odolnosť voči vetru až do 120 km/hod,pričom nemajú žiadne akustické prejavy. Aj ich údržba je na rozdiel od žalúzií jednoduchá. Stačí wapka s použitím nejakého "ekologicky odbúrateľného detergentu". Bonusom je, že v celkom spustenej polohe slúžia aj ako protihmyzové siete.
Odpovedať
Profilova fotka
Clony Fixscreen: pozrite si aj video: http://www.fixscreen.eu/flash3.php?ta...
Odpovedať
@mikenda_present pači sa mi to máš na to aj nejaké dobre referencie? cena? učinist proti prehrievaniu porovnatelná so žaluzio?
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present Je to priehladne? Da sa cez to vidiet?
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 áno materiál je priehľadný, Pozrite si napríklad foto vo fotoblogu tienenie pergol a altánov.
Odpovedať
Profilova fotka
@marikoo Referencie na to máme mnohé. Fotografie z niektorých sú aj v našej prezentácii alebo vo fotoblogoch. Sami máme clonami Fixscreen zatienenú celú čelnú stranu nášho showroomu o šírke takmer 18m a výške 3,5m.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present Dobrý deň zaujímala by ma cena za meter štvorcový..Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Cena nie je stanovená na meter štvorcový, ale na konkrétny rozmer. V zásade platí, že čím väčšia plocha, tým nižšia cena v prepočte na meter štvorcový. Aj celkom malá clona totiž musí obsahovať všetky základné komponenty ako clona veľká. Vzhľadom k tomu, že ide o kazetové prevedenie aj pomer šírky a výšky má vplyv na cenu. Clona o šírke 3 a výške 2 m bude drahšia ako clona o šírke 2 m a výške 3m. Z uvedeného logicky vyplýva, že ak nechceme zavádzať (a to nechceme) a udávať cenu za 1m2 vypočítanú z najväčšieho možného rozmeru, je cena stanovená tabuľkovo najpresnejšou. Zašlite nám rozmery a bude Vám vypracovaná kalkulácia. Výsledná cena sa samozrejme odvíja aj od celkového množstva.
Odpovedať
a co to urobi ked zafuka?
Odpovedať
Profilova fotka
Keď zafuka čo? Ako som už napísal vyššie, odolnosť je až do rýchlosti vetra 120 km/hod ( cca32 m/s), teda podľa Beaufortovej stupnice najvyšší stupeň, čiže 12. Vietor o takejto sile je označovaný ako Orkán. Keď vám vietor bude odnášať strechu, Fixscreen sa bude len ladne vlniť :-)
Odpovedať
@mikenda_present škoda že som o vás nevedela skôr, páči sa mi to viac, ako zaluzie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
mikenda_present vyrábajú sa tie clony aj na atypické okná?
Odpovedať
@mikenda_present daju sa pergoly instalovat uz po ukonceni hrubej stavby? Niekde mi tvrdili, ze sa s nimi musi pocitat uz od zaciatku, co sa mi velmi nezda, ved malokto uz pri tahani obvodovych stien mysli na tienenie... da sa teda pergola napr. PT 45 osadit na nosnu stenu pred zateplenim? Coskoro ideme zateplovat, chcela by som eliminovat tepelne mosty, takze uvazujem ukotvit tu nosnu konstrukciu este pred zateplenim (25 cm EPS)
Odpovedať
@maminnka Da sa kotvit aj po zateplenie, ale iba v niektorych pripadoch. Napriklad je moznost pouzit kotvu s prerusenym tepelnym mostom: http://www.fischer-cz.cz/desktopdefau... , ale len do hrubky zateplenia max. 17 cm. Pri 25 cm by som to riesil nejakymi prvkami este pred zateplenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@jenesa Ak máte na mysli iné tvary ako obdĺžnik alebo štvorec, tak u tohto typu clôn to nie je možné. Niektoré atypy je možné riešiť roletami, žalúziami poprípade pevnými tieniacimi slnolamami s naklápacími lamelami. Niektoré plochy je možné riešiť aj textilným tienením. Pre návrh vhodného riešenia treba poznať tvar a rozmery plochy.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka Stavba pergoly pri hrubej stavbe je celkom určite nevhodná. Osobne by som si nechcel vypočuť tie šťavnaté komentáre pri realizácií izolácie a omietok. :-) Okrem toho, že by prekážala, by s najväčšou pravdepodobnosťou aj utrpela. Ideálnym postupom je urobiť vhodné prípravné kroky, čo nie je, vzhľadom k tomu, že kotevné miesta je možné presne definovať, problém. Pokiaľ ide o kotvenie celkom súhlasím s komentárom od tomas_g. Kotvy od Fischer-a používame najčastejšie ak sa kotví na už hotovú fasádu. Pre objekty z väčšou hrúbkou zateplenia je možné pred zateplovaním, alebo aj po ňom, ale určite pred konečnou povrchovou úpravou fasády, použiť univerzálne montážne dosky švajčiarskej firmy Dosteba UMP®-ALU-TRI, ktoré sa dodávajú o rôznej hrúbke podľa hrúbky izolácie.
Odpovedať
@mikenda_present @tomas_g Mna by zaujimalo ze naco su nam obrovske okna ked potom cez leto je problem s tienenim ? a nie som si isty ci je mozne vzdy vsetko a vsade vyriesit presahom strechy. To mi pripada ako ked niekto chce ma uzasny vyhlad na zahradu, presvetleny dom tak si tam naprojektuje obrovske okna a potom cez leto sa mu prehrieva dom sa ti naistaluje si vonkajsie zaluzie a zisti ze polroka mal tieto zaluzie zatvorene lebo tep. zisky boli cez leto obrovske. Maju vlastne zmysel prilis velke okna v pasivnom dome ? vazne o tom pochybujem z hladiska praktickosti a ekonomickosti. Vsak uz len riesenie tep. mostov samotnej zaluzie poriadne predrazuje vysneni presvetleny dom.
Odpovedať
@fricko zatienit trba aj miniokno v spajzke aj klasicke okno v panelaku. Velke okna su aj o dizajne, v zime nam nesla podlahovka, len konvektory a bolo 22stupnov, vsept. marci staci "kurit" cez zavrete okna pomocou slnka. Hlinikove zaluzie zabrania prenikniu tepla v lete.
Odpovedať
Profilova fotka
Ekonomické hľadisko je samozrejme nezanedbateľné, ale som presvedčený, že hlavným dôvodom je proste potreba prirodzeného svetla a optického kontaktu s vonkajším prostredím. Jednoducho denné svetlo, ktorého zdrojom je slnko je pre ľudí nevyhnutné. Citát z jednej štúdie:"Svetlo zasahuje do všetkých biologických procesov. Ovplyvňuje krvný tlak, dýchanie, režim spánku a bdenia, tepelnú reguláciu ako aj látkovú výmenu a vylučovanie hormónov atď. Slnečné svetlo prijímame cez pokožku a oči. Približne 25% svetla, ktoré preniká cez naše oči, je potrebné na videnie a zvyšných 75% sa používa pri látkovej výmene a zároveň je nevyhnutné pre činnosť hormonálneho systému. Pôsobenie slnečného svetla má za následok zníženie dychovej a tepovej frekvencie, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi, kyseliny mliečnej v krvi a zároveň sa zvyšuje príliv energie do tela, odolnosť voči stresu a schopnosť organizmu využiť kyslík. Z tohto vyplýva, že tak ako pri zanedbaní výživy dochádza k zdravotným problémom, tak aj organizmus vystavený nedostatku slnečného svetla sa postupne dostáva do stavu disharmónie, z čoho pramenia rôzne zdravotné problémy."
Odpovedať
@fricko preco by mal byt pri velkych oknach problem s tienenim? Ved to sa da velmi elegantne poriesit. A presah strechy je dobre riesenie, vie poriesit vacsinu problemov, ale nie vzdy sa da pouzit. Zijeme v klimatickych podmienkach, kde je velky rozdiel medzi letom a zimou, v zime chceme solarne zisky, v lete nam prekazaju. Na temu pochybnosti o praktickosti a ekonomickosti sa daju viest dlhe a nikam neveduce diskusie. Takisto sa da donekonecna diskutoovat ci je lepsi presah, slnolam, alebo zaluzia - pausalna odpoved nexistuje, kazdy dom je iny, kazde miesto je ine, preto treba veci riesit individualne. Ak si niekto mysli, ze iba velkym presklenim a hrubym zateplenim dosiahne pasivny standard, moze byt trpko sklamany. Ak sa k navrhu domu pristupuje od zaciatku s prihliadnutim na tieto veci, nemusia byt problemy v buducnosti.
Odpovedať
@tomas_g ja len hovorim o tom co to ma za vyznam riesit velke okna ked vlastne okno je najslabsia cast domu ? Ano kazdy projekt je individualny a samozrejme ze to vsetko zalezi od projektu. Ja sam verim ze kvalitny projekt vyriesi vsetky alebo aspon vacsinu neduhov.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_g absolútny súhlas
Odpovedať
@fricko Okno moze, ale nemusi byt najslabsia cast domu. Ak je rozumne nadimenzovane (rozmery, orientacia, parametre), je eneregeticka bilancia samotneho okna priazniva - teda denne solarne zisky su vyssie, ako nocne straty. Samozrejme, zalezi aj od lokality, poctu slnecnych dni a pod. Vsetky tie veci su tak rozdielne pripad od pripadu, ze si nedovolim pausalne povedat, ci je velke okno dobre, alebo zle. A okrem toho, vstupuje tu este jeden vyznamny faktor, ktory prevazi vacsinu ostatnych a spominal ho aj mikenda_present - psychologia a estetika. Uz na fakulte architektury nas ucili (a uplne s tym suhlasim a pri svojich projektoch sa toho snazim drzat), ze ak mame nadherny vyhlad na sever, treba spravit poriadne okno, pretoze to stoji za viac, ako vsetky peniaze, co clovek usetri za kurenie.
Odpovedať
@tomas_g suhlasim ale zvycajne na severe je problem hodnotit francuzske okna ako s pozitivnou tep. bilanciou. Ano je tam vela faktorov avsak myslim ze nemali by sa hned automaticky stavat velke okna na juh standardom.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present chcela by som sa opýtať na zvislé fasádne clony fixcreen. O koľko sú účinnejšie alebo horšie v ochrane proti prehrievaniu oproti exteriérovým žalúziám? Kotvia sa podobne pred finálnou omietkou fasády aj pri hrubých zatepleniach (25cm ) ? Ide mi o tepelné mosty, ich elimináciu. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present @daniela.u. toto by aj mna zaujimalo
Odpovedať
Fixscreen zvazujeme aj my ale stale mam pocit (vyslovene iba pocit) ze hlinikova zaluzia odizoluje viac svetla/tepla. Vyhoda Fixscreenu je ze su priehladne a aj ked su zatiahnute ma clovek prehlad co sa deje von.
Odpovedať
aj cez hlin.zaluzky vidno do zahrady, ale tiez by ma zaujimalo ake su izolacne vlastnosti fixscreen. @gogim
Odpovedať
@atlaska hmm.... cez hlinikove zaluzie vidno von ked su zatiahnute ? to sa mi nejak nepozdava... asi zavisi od sklonu lamiel, ked je slnko vysoko tak su vodorovnejsie a da sa pomedzi strbiny vidiet... tak to myslis ? Fix screen sa proste stiahne a vidno cez neho ako cez zaclonu... bohuzial aj opacne a to hlavne v noci :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?