Aké okno na obývačku?

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť. V obývačke máme v projekte okno 2x1,5m, ale chceli by sme ho zväčšiť. Šírka by ostala tie 2metre a natiahli by sme ho až po zem. Otázka je ako praktické/nepraktické bude urobiť ho iba ako pevné sklo (nedalo by sa otvárať) a keď otváracie tak ako? Za týmto oknom už nebude nič iba predzáhradka. Základ tu je cca 80cm. Za všetky praktické rady vopred ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne by som ho na pevno nedaval. Potrebujes obyvacku aj prevetrat zvlast ak bude v lete neznesytelne teplo. Mozno by som este zvacsil dvere na terasu. Tie mi pridu fak male. Otocit sedacku k planovanemu oknu a presklit stranu kde je vychod na terasu
Odpovedať
Profilova fotka
@drahoo orientaciu okien a dverí chceme nechať takto kvôli výhľadu atď. skôr teda premyslíme to okno ako ho urobiť aby sa aj otváralo
Odpovedať
Profilova fotka
Asi by som dala klasické okno so stĺpikom v strede kvôli sieťke na okná, ktoré sa bude otvárať dnu na obe strany. Ale keď tak pozerám, tak ak ho dáš po zem, tak gauč budeš mať akoby v okne. Ja mám tiež takýto podobný pôdorys na poschodí, že mi zasahuje veľké francúzske okno akoby do gauča a neviem, či by si nemala lepšie ho nechať ako menšie okno. Predsalen ťa nemusí každý vidieť vyvalenú na gauči :) A čo sa týka toho pevného presklenia, tak vidím v nevýhode umývania, budeš to musieť robiť zvonku z rebríka a nemožnosť vetrania. Lepšie sa vetrá prievanom. Inak žiadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 Ono vidieť nás tam veľmi nemá kto o to by ani tak nešlo...len bojím sa dať obyč otváranie keď za oknom potom nebude nijaká zábrana..
Odpovedať
Profilova fotka
@crazylenka1 Tak my sme na poschodí a musíme mať aj zábradlie. A je pravda, že ten otvor je riadne veľký a je to taký blbý pocit tam stáť. Ale tak ak máš deti alebo plánuješ tak sa to dá vyriešiť kľučkou na zámok. Alebo vysadiť pod to nejaký krík, ktorý utlmí pád :) Ale nie to srandujem. Môžeš dať pred to okno nejaký väčší kvet, aby sa k oknu tak ľahko nedalo dostať. Ja to tak plánujem nejako. Síce tam máme zábradlie, ale nikdy nevieš. Ale svetlík mi príde dosť nepraktický hlavne kvôli vetraniu a tej údržbe. Už si to musíš zvážiť ty, čo je lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 ja som si to tiež tak v kútiku duše myslela, že to je blbosť s tým svetlíkom :-) no bude to ešte na debat..ďakujem za názor
Odpovedať
Profilova fotka
@crazylenka1 všetko ma pre aj proti. Niekedy čím viac nad tým uvažuješ tým horšie. Dáš klasicky okno, do stredu stĺpik, sieťku na okno kvôli vetraniu a nebudeš ho ako lákadlo pre deti nechávať dokorán otvorené a je po probléme :) To máš ako so zábradlím, pomaly všade naokolo je horizontálne (ako rebrík), čo je pre deti poriadne lákadlo. My sme dali preto radšej vertikálne. Na deti dávať pozor vždy a všade či je také alebo onaké zábradlie alebo aj okno. Bratrancovi sa syn vyštveral po stole na parapetu a zrazu im kýval z okna na druhom poschodí. Takže to máš ťažko. Deti vymyslia kadečo. Dali kľučky bokom a dávajú ich tam len keď otvárajú okno a je to :D
Odpovedať
Profilova fotka
Nechal by som klasicke okno.
Odpovedať
Profilova fotka
@crazylenka1 taktiez by som moc nespekuloval a nechal tam len klasicke okno
Odpovedať
Profilova fotka
je nezmysel davat ho zvacsit, klasiku v tomto pripade odcenis najviac, ak ked teraz sa ti to mozno nezda, ale ked budete byvat to pochopis :-)
Odpovedať
@crazylenka1 si stotoznena s tym, ze pred oknom vam bude "oxidovat" kus sedacky takze aj tak bude cast okna zalozena nabytkom? Si stotoznena s tym, ze tam budes tazko riesit zaclonu a zavesy aby to nevyzeralo ako u blbych? lebo ak tam bude mur, mozes dat sedacku tesne k stene v obidvoch rohoch ak tam bude okno musis ju posunut do priestoru by sa zaclony nevalala po gauci... Si stotoznena s tym, ze cim vacsie okno na zapad, tym teplejsie v lete? (v zime su tepelne zisky cez okno vyhoda, ale v lete je to katastrofa)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 myslím, že väčšina vecí z tohto, čo si napísala jej na um ani nezišla, ale skôr videla výhody, mať veľké okno je fajn, aspoň na oko to tak vyzerá, ale prináša to spolu so sebou aj kopu dilem a nevýhod a na to bohužiaľ mnohí dôjdeme časom a pri bývaní
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zita19 no toto všetko je pravda...len keď človek teraz všade vidí tie krásne veľké okná, presvetlené priestory...je to všetko na zváženie..
Odpovedať
@crazylenka1 hej, lenze toto mozes mat ked nie si limitovana priestorom. ja osobne by som radsej riesila praktickost a esteticky vyraz (presne v tom poradi) ako nejake trendy, ktore u mna aj tak nie su realizovatelne. Ta vasa obyvacka je LTT na slusnu gaucovku a stolik, nic viac,ziadna kniznica, ziadna komoda na ulozenie nejakých veci, ziadne kreslo na citanie... Naco si este okliestovat moznosti zariadit to ako tak pouzitelne, ked to vôbec nie je nutne?
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 22m2 je na obyvacku malo?
Odpovedať
@crazylenka1 "no toto všetko je pravda...len keď človek teraz všade vidí tie krásne veľké okná, presvetlené priestory...je to všetko na zváženie.." Ale má to aj druhú stránku. Veľké okná sú módny výstrelok. Chápem, že po nich túžiš, ale hlavné negatíva ti už vysvetlili. My máme HS portál ako vstup na terasu tiež na západ. Poobede zaťahujeme vonkajšie žalúzia, lebo slnko tam praží a zohrieva interiér. Okná v obývačke (obyčajné), ktoré sú na juh tiež zatemňujeme kvôli slnku. Svetla budeš mať dostatok aj cez klasické okno. Názory si si prečítala. Nehádaj sa s diskutujúcimi, nepresviedčaj ich, každý má svoj názor. Urob si ho aj ty a to veľké okno si daj, alebo nie. Zdá sa mi, že ho chceš a iba hľadáš spojenca, ktorý ti to odobrí.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 veď ja sa nehádam s nikým na to ste ako prišli? :) Ja som zvedavá na názory inak by som to tu nepísala...takže druhý krát by ste už ten HS portál nedali? my sme mali pôvodne totižto v projekte rohové okno 2m od západu a 1,5m na juh...ale to sme tesne pred začatím stavby zrušili a premiesnili okno tam kde je teraz nakreslene s tým, že ,,uvidíme,,
Odpovedať
@crazylenka1 22 stvorakov by bolo dost, keby tam boli aspon 2 steny, ku ktorym sa da postavit nabytok, spocitaj si kolko metrov steny je pouzitelnych. Ano v tejto obyvacke sa bude dat zatancovat valcik, ale okrem gauca, aj to len rohovy a skrinky pod televizorom sa tam neda umiestnit nic. Ja mam 16 stvorakov auja obyvacka ma aj kniznicu, aj Tv stolik, aj rohovu gaucovku aj aj v nej zatancujeme valcik... otvorene dispozicie hodne limituju moznpsti zariadenia a to si malokto ubedomuje, hlavne ked si vysniva nieco podla obrazkov a ked pride na realizaciu, tak ejhla, tu mi nevojde gauc, ked vojde, tak z neho blbo vidim na tellu, tu mi zavadzia okno, tam nedam zaclonu az po zem ako som chcela, diera na luster je tak, ze si o neho otlkame kokosky., ked chcem vyjst na terasu, kluckujem okolo nabytku...
Odpovedať
@crazylenka1 HS portál by som dal. Vedel som o tom, že tam bude slnečná strana, preto som už v projekte rátal aj so žalúziami. Ale okná, ktoré mám na južnej strane domu v obývačke, som ani nikdy neplánoval dať až po podlahu. HS portál je niečo iné - to sú dvere, nie okno. Aby si mala predstavu o čom píšem, pozri si môj fotoblog, kde je maketa domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ano ano ja chapem...no ved uvidime co s tym este vymyslime...kazdopadne dakujem za postrehy...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 je toho mega vela na co vsetko treba myslet no..
Odpovedať
My máme okná na juh v 3 izbách,žalúzie nabudú zatial ziadne,v obývačke sme dali akože klasické panelákové okno+dvere,len tie budú vysoké 225cm,čo sa mi zdá veľa okno80x135cm.Je to pod strieškou tak tam veľmi nesvieti.Ani v izbách,uvidíme keď dorobíme dom ako tam bude. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?