Aké dvere na terasu

Profilova fotka
Rád by som sa opýtal tých ktorí majú skúsenosti s dverami na terasu. Či je lepšie použiť tam systém zdvižné odsuvné dvere ako je na obrázku. (vraj tam je často problém že je to veľké a ťažké okno a prichádza k zasekávaniu a že sa ťažko otváraju). Alebo prípad rozčleniť terasové dvere na 3 časti ako je na obrázku a využívať len väčšie na prechod a malé na vetranie. Ďakujem za rady :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
zdviznoposuvne- HS portal....vyzera to lepsie. Pozeram, ze vyska iba 1550? To asi nebude vychod na terasu? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
To je iba ilustračné foto realny otvor je výška 2520mm a šýrka 3000mm :) Viem HS portal je super ale aj cena :-p
Odpovedať
ked usetris na cene, tak presne budes potom posuvat informacie znamym, ze idu tazko a sa zasekavaju. niekde sa neoplati setrit. mozno toto je to miesto.
Odpovedať
Hs portal bude mozno problematicke vyrobit na tu vysku nakolko sa zle kombinuje s nadsvetlikom ale treba overit u svojho dodavatela okien.
Odpovedať
Mame HS portál výška 2510, šírka 2340 - takže výška nie je problém. Sklopno posuvné som ja nevedela ani otvoriť, ale asi to bude o zvyku. Ale ak je tá možnosť dajte HS portál určite nebudete ľutovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som si dal (a už som si ich dal 3 x) otváravé... Dôvod: Posuvné dvere za každých okolností vyžadujú 2 ruky na otváranie. Idem napr. na terasu s pohárom limonády - musím ju položiť, dvere odklopiť-otvoriť, limonádu zase zobrať a dvere (... tu som sa zasekol, či sa vôbec dajú posuvné dvere zavrieť / otvoriť aj zvonka?) - voľajako zavrieť. Terasové dvere mám na to, aby mi umožnili behať hore-dole, pričom v lete nie je v mojom záujme, aby som si dnu púšťal horúčavu, takže ich chcem vždy aj zatvoriť. Posuvné mi teda prídu ako síce "efektné" - ale nepraktické...
Odpovedať
hs portal sa uplne bezproblemov otvara jednou rukou, samozrejme sa da zavriet zvonka, jedina "nevyhoda" je vyssia cena :-)
Odpovedať
Ja som ani prilis dlho neuvazoval a dal som klasicke otvarave "balkonove".. PSK som uplne vylucil, ten system je nemotorny a najporuchovejsi (aj na predajni bol uz "vymlety"), za cca 2x cena klasiky nestal (hovorim o plastovych, 3skla).. HS mi pride priserne drahy oproti klasike, az 3x.. Klasiku som rozdelil 1/3 fix, 2/3 dve kridla so stuplom, cize 2/3 otvor plne otvorene, lepsie oproti 1/2 pri posuvnych (2.7m celkova sirka, cize cca 1.8m otvor). Da sa otvorit na vetracku, nebudu problem bezne zaluzie. Za jedinu podstatnu vyhodu posuvnych povazujem to, ze nezavadzia do interieru, inak je to len o dizajne/style. Ale aby som povedal pravdu, ak by som nemal obmedzeny rozpocet, dam daky poriadny hlinikovy HS portal :)
Odpovedať
@cache tiez som to tak riesil
Odpovedať
Tiez mam klasicke otvarave, je to blbovzdorne, lacne, pokazit sa tam velmi nema co, funkcne, len asi nie velmi in ... a dal by som zas :-) S vysuvnymi posuvnymi a neviem akymi portalmi su/budu celkom problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vám za Vaše postrehy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame klasicke otvarave. Rovnako riesena i siet proti mucham. Jednoducha manipulacia i kolenom ked nesiem plnu tacku jedla/pitia na terasu. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zemo Klasicke terasove a,,,máme otvaravo sklopne,,,,nemáme pri nich okno tak preto sklopne,,,s výstužou v strede,,,alebo V 1/3 to pre lepšiu stabilitu a ak sa náhodou rozbiju,nemusí sa meniť celé,,,nevyzerá to tak efektne,ale kvalita super,,,,,a samozrejme sieťky aj na okná
Odpovedať
Profilova fotka
My si dáme tiež klasické otváravé (otváravo sklapné). HS portál som ešte neskúšal otvárať, tie posuvné hej. Síce sa mi nezdalo, že by to šlo ťažko otvoriť a zatvoriť aj tak jedinú výhodu vidím v tom, že netreba mať miesto pred dverami. A aj to tam musí byť veď chcem cez dvere aj prejsť von :) Takže sa mi zdá zbytočné platiť kopu peňazí navyše. Radšej investujem do lepšieho zateplenia a pod.
Odpovedať
Tak polovica príspevkov v tomto vlákne je úpne mimo alebo diskutujúci píšu a nevedia o čom. 1. zdvižno posuvné dvere sa daju pohodlne otvoriť jednou rukou, skoro bezporuchové, vyššia cena, ľahká manipulácia (fyzika na zemeguli ešte neprestala platiť a preto čím väčšie, tým ťažšie a tým väčšia zotrvačnosť, ale aj na najväčšie stačia dva prsty), daju sa len posúvať. 2. sklopno posuvné (neviem či sa volajú presne takto), zložitejšia mechanika, nižšia cena, mne prišli ťažšie otváravé, ale dá sa s tým žiť. daju sa vyklopiť 3. otváravo sklopné je najlacnejšie riešenie, klasické krídlo s možnosťou vyklopenia pre vetranie. Pri veľkých rozmeroch a nesprávne navrhnutom osadení pántov sa zvyknu časom vykývať. potrebujú priestor na otváranie krídla lebo sa neotvárajú v rovine steny ako predošle dva druhy. každé dvere otvoríte jednou rukou (keď sú správne nastavené), HS PORTAL je spôsob bezprahového riešenia, nie typ dverí, alebo otvárania.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav - vcelku racionálne znejúce argumenty... Pýtam sa však: ako to, že pani vo vzorkovej predajni slovenského lídra potrebovala na otvorenie posuvných dverí obe ruky a keby bola mala k dispozícii 3, tak použije aj tú tretiu.
Odpovedať
ahojte, mame na dome klasicke balkonove otvaravo sklopne na poschodi so zvysenym prahom - deti (3 a 5r.) poriadne nevedia otvorit kluckou, na prizemi mame jedny balkonove otvarave s prahom zarovno - klucka detto a 3 HS portaly, teda zdvizno posuvne dvere, kazdy cca 2,6 m siroky, deti otvoria paku bez problemov, do kridla sa trochu zapru a posunu bez problemov. dospeli otvori a posunie hs portal jednou rukou. udavam pre porovnanie vahy, ze jedno kridlo je pri celkovej sirke cca 2,6 m a vyske 2,6 m cca 1,5 m dlhe, ide o drevo s trojsklom. pri vybere okien som na predajni skusala aj sklopno posuvne, mala som pocit, ze cele vypadnu z ramu, aj predavaci ma od nich nepriamo odhovarali.
Odpovedať
@zemo dajte urcite hs portal, je super, jednoduche otvaranie, nezavadzia do priestoru, cisty velky otvor, pri vychode na terasu za sebou zatvorite (nezamknete), da sa zafixovat paka aj na vetranie napr. na 3cm a zvonku nikto neotvori...
Odpovedať
Profilova fotka
@iukas v piatok sme strávili neaký čas u predajcu okien od koho budeme brať a skúšali sme tieto možnosti otvárnia dverí a ako hovoríš ten HS portál je vážne skvelá vec ľaká manipulácia a výhoda ako pri otváracích oknách že nezasahuje do izby. Len tá cena je tiež svetová :-D ale keďže to bude na celý život tak asi za investujeme a doprajeme si HS portal ;-)
Odpovedať
Skusenosti mam so vsetkymi troma, za mna jednoduche balkonove dvere - napr. z jednej strany sa daju otvorit aj kolenom, takisto sa da tuknut aj do sietky nech sa otvori a nemusi sa manipulovat plnymi rukami. Pokial je ten priestor dopredu dobre vyrieseny, tak ani otvorene nemusia zavadzat. Za mna velke neotvarave co najmenej ramove skla a k tomu klasicke balkonove dvere.
Odpovedať
@leonardom neviem, žeby jej to tam zle namontovali (resp. nastavili)? Bral by som to ako zlú vizitku predajcu. Len pre ilustráciu dvere 2,8 x 6m (posuvné krídlo 2,8 x 3) sme otvárali dvoma prstami, samozrejme zotrvačnosť sa vylúčiť nedá(inak by to šlo aj jedným :-) ), ale keď sa už pohli tak ich človek dotlačil jedným prstom. Pri bežnom krídle okolo 1-ho metra tie dvere musia ísť ako po masle, jedine že to výrobca alebo montážnik domrví.
Odpovedať
Profilova fotka
slavoslav - neviem, či hovorme o tých istých... Toto boli tie, čo otočíš takou pákou, dvere podvihneš a potom posúvaš. A to si neviem predstaviť vykonať 1 rukou. A pritom boli o "X" % drahšie od klasických otváravých. Áno, videl som aj také (hliníkové) posuvné, čo šli 2 prstami, ale cena mi zobrala dych... Mím svoje limity a než investovať do takéhoto komfortu, radšej som sa uspokojil s klasikou, avšak U = 0,6 som si ustrážil.
Odpovedať
Profilova fotka
...riešil som tento problém, ak posuvné, tak jedine hliníkové-čo je drahé a nepraktické, prečo nepraktické, lebo keď máš klasické dvere na terasu a ostatné fix, najlepšie bez možnosti ventilácie, aby vydržali. a máš sieťku proti hmyzu samozatváraciu: tak otvoríš dvere zoberieš do dvoch rúk tácku s papaníčkom alebo pitíčkom - kopneš nohou do sieťky tá sa otvorí a za tebou sama zatvorí a ty sa nemusíš stresovať, či ti nejaká háveď sa nedostane dnu a tá sa rada tlačí dnu, tam kde sa papá..pri posuvných to nemáš šancu takto urobiť, nakoľko sieťky sú tiež len zásuvné a drahé, takže budeš otvárať a zatvárať ako pako (prepáč.. nemyslel som to osobne na Teba)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom lebo ich asi nemala dobre nastavene. my mame a bezproblemou jednou rukou. chce to zvyk.
Odpovedať
@leonardom áno, stále sa bavíme o zdvižno posuvných dverách. tie obrovské čo som popisoval vyššie boli plastové a teraz na druhom dome sú takéto hliníkové dvoje ale menšie a idú tiež ľahko. @iigor prečo si potom dávať sieťku zasúvaciu, keď ju chceš otvárať "kopancom"? Mne prídu tie zasúvacie sieťky nepraktické a aj na zasúvacie dvere by som sieťku dal výkyvnú.
Odpovedať
@iigor Presne a ked ides naspat s plnou tackou, tak prstom otvoris sietku, kolenom potlacis dvere a si dnu. Pri posuvnych sa toto neda, musi tam byt vzdy nejaky nabytok na odlozenie tacky, pripadne budu dvere ci sietka dlhsie otvorene. Takisto pre deti sa mi klasicke balkonovky zdaju ovela praktickejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav neviem ci na posuvne dvere sa da namontovat otvaracia sietka..
Odpovedať
@iigor Ty nevieš, ja viem. Samozrejme ak tie dvere majú rozumnú veľkosť, pri 3-metrovom krídle to je nezmysel.
Odpovedať
treba si to vyskusat, mat tacku nalozenu dzbanom s vodou,poharmi a potom sa rozhodnut, ziadne posuvne anilen sietku posuvnu nezatvorite nohou ked odchadzate na terasu. Zalezi aj ako kto vyuziva dom,niekto za cele leto vyleze obedovat,ci vecerat von 5x, ini tam stolujeme cele leto. Co sa tyka dizajnu, ved drvivu vacsinu casu su tie dvere zatvorene, povedzme fakt 99% casu celeho vyuzivania takze v tomto je uplne jedno aky system kto ma. V prvom dome sme mali otvarave, pocas tych rokov byvania sme boli na nesposetnych navstevach v inych domoch kde mali rozne posuvy, a utvrdili sme sa ze v druhom dome budu zasa klasiky,aj ked povodne som chcela posuv na senzor pohybu.
Odpovedať
Profilova fotka
Predovšetkým sa pridávam k argumentácii, ktorú uviedol "Slavoslav". V prípade týchto systémov je pomerne veľký zmätok v názvosloví a termínoch. Veľa výrobcov okien a dverí ich nazýva podľa toho, ako daný systém nazýva dodávateľ kovania a tam má každý svoj vlastný obchodný názov. V zásade existujú nasledujúce možnosti: a) Klasické otváracie alebo výklopno-otváravé dvere – najlacnejšie riešenie. Musíte si však dať pozor na maximálne rozmery. Práve u vami uvedenej výške 2520 mm by som už pri plastových profilov mal obavu, že to prekračuje ich možnosti. Záleží tiež na zasklení – ak by to bolo s trojsklom, váha už bude obrovská a hrozia statické problémy. Ostatné výhody aj nevýhody tu už boli popísané tiež - napr. Potrebný priestor pre otvorenie krídla pod. b) Posuvný systém - staršie verzie, ich kovanie je jednoduchšie a otváranie je náročnejšie – dvere akoby "drhnú". Avšak možno nimi riešiť väčšie plochy. c) Zdvíhavo-posuvné dvere – niekde nazývané HST, HS Portál apod. (HS z nem. Hebeschiebe). Tento typ dverí, ak je dobre spracovaný a má kvalitné kovanie, naozaj možno ovládať jednou rukou, niekedy aj prstami. Malé deti ich hravo zvládnu otvoriť. Navyše, dnes máte možnosť aj elektrického pohonu. Veľkou výhodou môže byť bezbariérové riešenie. Ale to všetko je, samozrejme, kompenzované výrazne vyššou cenou. d) Odsuvno-posuvné dvere – sklopno-posuvné, PSK a pod. Veľmi podobné zdvíhavo-posuvným dverám, len sa nepohybujú po súbežnej koľajnici, ale najprv ich pritiahnete k sebe a potom odsuniete do boku. Opäť pri kvalitnom kovaní a výrobe by nemal byť problém s ich ovládaním. Nemožno riešiť bezbariérovo. Cena je o niečo málo nižšia ako u zdvíhavo-posuvných dverí. Samostatnou kapitolou môžu ešte byť skladacie dvere, tzv. harmoniky. Tie majú horšie izolačné vlastnosti, ale aj statické možnosti ako zdvíhavo-posuvné dvere. Ale pre niektoré riešenia sa celkom šikovne hodia. Pre viac informácií navštívte našu webovú stránku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?