Police na knihy 281cm

Ahojte, potreboval by som poradiť so zriadením knižnice. Chcel by som zavesiť police na knihy nad sedačku medzi dve vstavané skrine ako je na obrázku. priestor medzi skriňami je 281,5cm a stena je panel. Avšak také dlhé police nám stolár neodporúča, nakoľko s knihami budú veľmi ťažké. Chcel by som Vás preto poprosiť o radu ako by sa to dalo spraviť, prípadne o nejaký iný návrh, ako tie police rozdeliť na menšie a na tej stene usporiadať, aby to aj dobre vyzeralo a aby nám to nepadlo aj s knihami na hlavu. Vopred ďakujem za akúkoľvek dobrú radu.
Odpovedať
1
2
Tak, knihy sú riadne tažké, určite by som šiel do odýhovanej preglejky. Ale na takú dĺžku treba dať viac pevných podperiek(L-ká).
Odpovedať
@misso132 Ahoj, tento postreh ber ako od cloveka, ktory nie je stolar. Po prve - 2815 nedas, DTD ma standardne rozmer 2800, cize v tomto pripade by som ti na rozmer kniznice odporucil po pravej a lavej strane dat obdlznikove platy ktore by korespondovali s rozmerom kniznice (cervenej farby). Tym padom, ak uvazujes o 18mm materialy, dostanes sa na cisty rozmer policky 2779mm. Nasledne, koli lepsiemu kotveniu by som este za policky umiestnil dalsi plat (cerveny obdlznik) - ten ako celok sa jednoduchsie ukotvi do steny ako jednotlive policky a zas naopak - policky sa na ten plat chytia jednoduchsie, ako do steny. A este by som jednotlive policky vystuzil prepazkami a snad by to mohlo byt ok :-)
Odpovedať
@catscan presne rovnako rozmyslame :)
Odpovedať
@misso132 zavisi aky dizajn chces a aka je to stena, mozes dat ako vravi catsan, ak ti nevadia dake konzolu mozu byt konzolu, ak chces masiv moze byt masiv ktory napichces na tycky ze nebude nic vidno alebo dvojity bukas ... ako len chces Osobne odporucam nezasrat si dom knihami ktore pouzijes raz za 10 rokov a sada na to prach.a pristup k nim je fakt cez sedacku zly
Odpovedať
da sa to spravit zo skarovky, dub alebo bok hrubky aspon 35 mm. Vyvrtas otvory do policky asi na kazdych 100 cm a tak isto do steny, kde vlozis zavitove tyce aspon 12mm ktore ukotvis v stene chemickou kotvou. Nic sa ti ohybat nebude a vydrzi to aj knihy.
Odpovedať
@misso132 nebojis sa ze by ti padli aj tak na hlavu? lebo je to priamo nad gaucom podla fotky. Ja by som sa bala to davat nad gauc, predsa su aj dlhe tie police a s knihami budu mat vacsiu vahu a aby sa nestalo, ze sa nalomia. Nerozmyslal si spravit si do steny par polic a tam si odkladat knihy?
Odpovedať
Profilova fotka
@misso132 mne to pride dobry napad. A knihy by nemali preco popadat, ved pokym budu dobre ulozene a police riadne pripevnene :-) Este som to nevidel takto urobene, nad gaucom
Odpovedať
Profilova fotka
Treba si odmerat 10cm kniziek a odvazit potom krat 28 .. vysledok krat pocet polic a podla toho upevnovaci prvok
Odpovedať
@catscan ďakujem, toto vyzerá zaujímavo, v podstate by to bola akási skrinka... porozmýšľam nad tým...
Odpovedať
@sysell neplánujem mať celý byt zaplnený knihami... len rád čítam už od niekoľko desiatok rokov a rád by som tie knihy zachoval aj pre potomstvo, ale prečo by mali byť uložené niekde v pivnici, keď by mohli byť vystavené?
Odpovedať
@jojo2jojo každých 100cm? to by boli asi 3... to stačí?
Odpovedať
@zazzina práve preto zisťujem ako to spraviť, aby to nepopadalo... verím, že ak to bude spravené poriadne, tak to nemá prečo padať... a v jednoizbovom byte nemám veľa možností kam by som umiestnil knižnicu... preto sa mi tento priestor nad gaučom zdal vhodný... príde mi zbytočné dať tam len nejaký obraz či fotku alebo nechať úplne prázdnu stenu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wolodymyr 10cm kníh je asi 1kg.. takže samotné knihy budú mať takmer 30kg + police
Odpovedať
Profilova fotka
Schvalne som to odvazil a 11cm verneoviek ma 2.76kg asi komanci mali kvalitnejsi papier a to vychadza 70kg plus polica krat pocet polic cca stvrt tony nad hlavou :-)
Odpovedať
@wolodymyr a povedzme si na rovinu štvrť tony by som asi nechcel mať nad hlavou. Keby som náhodou na sedačke zaspal, tak by som asi spanikáril, či to na mňa nepadne :-D
Odpovedať
@kunver a ako sa Vám spí, keď viete že nad Vami je celá bytovka? :-D
Odpovedať
Ja v tom nevidim ziaden problem , kazdu policu urobit z opracovanej fošne , tym padom sirka 3m nie je vôbec problem, do steny kazdeho pol metra dat na chemicku kotvu zavitovu tyc a jednoducho nastoknut tu fosnu na tie tyce.A unesie to aj slona. Vid obrazok
Odpovedať
Tu je este zopar prikladov
Odpovedať
Profilova fotka
@rafko1234 Nepovedal som ze je problem ale.upozornoval som na spravnu volbu upevnovacieho prvku ... ani 100kilovy luster nemozes.dat na 8cku hnozdinku
Odpovedať
@wolodymyr Ved ja som to myslel v dobrom :-) zavitovka zapustena 8-10 cm do steny chemickou kotvou unesie dospelého chlapa ( mam to odskusane ) a nie par knih :-)
Odpovedať
@misso132 akokolvek paradne a pevne to spravis, je to otvorena polica plna lapacov knih. Teraz nechxem aby to vyznelo, ze som jedna z tych sterilnych superupratovacich, uz vobec nie som z tych co knihy povazuju za zbytocnost, mam uch plne police. Ale poviem ti, ked len raz v roku dojde na generalny poruadok (u mna castejsie nehrozi) je to celodenna fuska povysavat, povyberat, poutierat police a poskladat naspat. Nad gaucom to bude este vacsia zabava.ja by som knihy dala do normalnej festivnej kniznice, vyribenej z 18 drevotruesky, s policami najvuac 60 cm sirokymi aby sa beprehybali, hlbokymi tak aby visli aj vacsie formaty knih a hlavne s variabilnou vyskou, kvoli tyn velkym formatom. A zavrela za sklo, aby sa az rak beprasili. Alebo kniznicu z masivunad gauc si zaves nejaky pekny obraz, vasmu srdcu blizjy. Alebo rodinne fotky.
Odpovedať
@rafko1234 tak toto sa mi pozdáva... tie malá asi nie... to som videl aj v Ikei a nosnosť to malo okolo 5kg... ale tie závitové tyče by asi moli byť... ak bude polica 25cm, tak stačí keď budú tyče trčať 20cm?
Odpovedať
@wolodymyr s tým súhlasím... nad 8čkami hmoždinkami som ani neuvažoval :-D
Odpovedať
@zita19 aj keby som to upratoval každý víkend, tak to nebola otázka, na ktorú som chcel odpoveď... keby som v jednoizbovom byte mal možnosť umiestniť knižnicu ako je na obrázku, tak neváham ani chvíľu... ale bohužiaľ, nad sedačkou ostáva jeden z posledných rozumných priestorov :-)
Odpovedať
@zita19 @sysell knihy sú dobré aj kvôli akustike.... hlavne v dnešných sterilných interiéroch
Odpovedať
@misso132 Jasne , 20 cm uplne staci, hlavne do muru to zastrc najviac co mozes.
Odpovedať
@igigi ja knihy mam, metre polic s knihami. Je mi uplne jedno alu maju zvukotlmiacu, pracholapaciu, nemodernu pridanu hodnotu. Pre mna su knihy dolezita sucast zivota a nestacim sa cudovat, kolko novych zabyvanych interierov na fotkach vidam aj tu na streche bez jedinej knihy pred par rokmi som chcela vymenit nsbytok v obyvacke. Po pol roku hladania som to vzdala, lebo ziadny obyvackovy nabytok nepocital s ulozenim knih.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 To je tým že ľudia nečítajú. Len sledujú čo im kto cez TV natlačí do mozgu.
Odpovedať
@antonmesaros kniznica paradna, ale to ufo by som nechcela ani keby mi platili Ano, mas pravdu. Z televizie natlacene kaleraby, bez fb ani prd, co im googel nenajde na to sami vlastnou hlavou nedojdu...
Odpovedať
Profilova fotka
@misso132 ja som mala rovnaky problem ako ty, jediny priestor na knihy bol nad postelou... mi to prislo ako zbytocny priestor mat tam obraz, ked nemam kde knihy dat.... lenze toto tvoje riesenie som uplne zavrhla, knihy su tazke... a ano, su kotvy a unesie to, ale.... mojim rodicom spadla obdobna polica, ako ti radia spravit - proste unava materialu je svina a jedneho dna to proste padlo, aj ked predtym to drzalo patnast rokov uplne bezproblemovo.... vyriesila som to tak, ze som postel odsunula 20cm do priestoru - takze som kupila standardne kniznice z ikea, spolu s nadstavcami... za postelou (mam ju netradicne vysoku, matrac mam vo vyske 80 cm) je proste v knizniciach hluchy priestor - ale nad postelou mam police a kopec knih v nich. A viem, ze to nepadne. A nemam ich nad hlavou. takze aj tebe odporucam vysunut gauc o tych 20cm do priestoru, dozadu postavit kniznice... nebudes mat police nad hlavou, nebudes sa do nich buchat, ale knihy tam mat budes a kludne az po strop - a budu urcite bezpecne ulozene.... A dokonca mozes za gauc davat do polic veci, ktore tiez potrebujes odlozit - vianocne ozdoby, teple deky, ci obycajne sezonne oblecenie..... napriklad :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?