Čo by ste upravili na tejto obývačke ?

Ideme rekonštruovať a nadstavovať starší dom. Máme v pláne vytvoriť obývačko-kuchyňu okolo 35m2. Zasielam moje návrhy, ako si to predstavujem. Z miestnosti nie je východ na terasu nakoľko táto strana domu je orientovaná na ulicu. A keby sme obývačku dali na druhú stranu domu kde by terasa mohla byť, bola by prerábka pravdepodobne komplikovanejšia a slnko by tam neskôr poobede a nesvietilo. Terasu máme v pláne urobiť na poschodí, nakoľko nebudeme nadstavovať na celom prízemí a tiež bude samozrejme terasa v záhrade tak to hádam taký problém nebude. Zasielam aj orientačný plánik prízemia asi ako by to malo vyzerať. Čo by ste urobili inak alebo je to ok? Ďakujem za okomentovanie.
Odpovedať
ešte dodám, že na materiálové prevedenie nábytku nehľaďte, iba na dispozičné :)
Odpovedať
Namiesto 2ch by som urobil len jedno okno, zrušil priečku s TV a spojil kuchynu s obývačkou trebárs ostrovom skombinovaným na konci so stolom, od stola potom HSP resp inú formu výlezu na terasu. Ak by to bola terasa do ulice tak by som otočil "L" kuchyne, v tom prípade drez pod okno a ak by neuniesol strop rozpon do ostrova vkusný stĺp ako podopretie stropu. Ak bola ako nosná myslená tá sranda za TV tak tá nosná iste nie je. Vyhodil olejový/ele krb od chrbta !!! sedačky a ak nevyžijete bez TV zavesil TV tam, z priečky na schodisko vyhodil poličky a do steny urobil niku, možno dve horizontálnu hore aj vertikálnu pri dverách, samozrejme ten kamenný obklad nie.... prípadne nechajte ako je, to bude jednoduchšie :-)
Odpovedať
alebo tie dvierka z kuchyne ku krbu sa daju nahradit stenou - ziskas priestor na nabytok, z jednej aj druhej strany, teraz to je taky labyrint, zo sedacky ta bude rusit bordel v kuchyni, su tam uplne zbytocne. Ten biokrb prec. , to nebude prijemne tam sediet a na zatylok ti bude pražiť, kamenny obklad to opticky zmensuje. inac je to chutne
Odpovedať
@pripad001@mignonet tie dve okna pri sebe sú tam už aj teraz a to chcem nechať...strop bude montovaný, pozdĺž tej kratšej strany, čiže nepotrebujem žiadnu nosnú stenu v rámci tejto miestnosti....tú stenu na telku som tam dal ako rodinný kompromis :) nakoľko je požiadavka aby kuchyňa nebola úplne otvorená, čo by pri tom ostrove bola...(mal som aj také plány). Tá sedačka za biokrbom to som tam dal len tak....to by sa uvidelo...určite by tam bola tá rohová prípadne 2+3...a tam okolo krbu iba taburet ale ani nič....proste by som zháňal čo najdlhšiu rohovú....rozmýšľal som aj nad umiestnením telky tam kde je krb ale bola by dosť ďaleko od sedenia....cca 5m....a väčšia časť miest na sedenie by aj tak bola natočená inou stranou...preto sa mi zdalo vhodné dať telku do stredu....tiež neviem, či mám investovať do normálneho krbu...ten biokrb som tam dal fakt len ako imižovku ktorú viem že využijem možno 3x do roka :) ten nábytok je len orientačný čo som tam nahádzal a terasa riešiť do ulice nebudem....ten dom je 5metrov od chodníka...a terasu z tej strany nemá nikto a ani by som nechcel....však to neni hádam taký problém prejsť na terasu cez hlavné dvere von...prípadne na tú terasu na poschodie....ďakujem vám ale za návrhy
Odpovedať
@mignonet a ešte k tomu otvoru do kuchyne...nechcel som to uzavrieť - ale takto sa mi to zdá praktické, že do kuchyne sa dostanem aj tade a zároveň tí čo pôjdu jesť sa tam dostanú tým väčším otvorom....takto sa mi tá kuchyňa zdá vzdušnejšia akoby bola do Učka.....tam na druhej strane tej steny s telkou mám v pláne vstavanú chladničku a vedľa rúru s mikrovlnkou
Odpovedať
@johnny14 jasne, sak takto to je v podstate pekne, len tie dvierka sa mi zdaju navyse, ta kuchyna je dost otvorena do jedalne, to fekt nepotrebujes :-).
Odpovedať
@mignonet tam ale dvere neplánujem v tom menšom otvore do kuchyne, tam bude otvor až po strop...široký cca 85cm, dvere by som osadil iba teda tie do obývačky, ktoré keď sa otvoria budú vlastne pri tej stene.
Odpovedať
Ta priecka s TV zabera priestor, aj tie kuch.skrine tam. daju sa dat na inu stenu a kuchynu trocha pomenit. 35 m2 je malo,takze vsetko v priestore je navyse. Ja by som za cenu komplikovanosti dala tuto cast smerom do zahrady. Tam sa stoluje cele leto, sedia navstevy, tu kym by som vyniesla kavu na terasu ju aj vypijem. Na poschodie s jedlom a pitim ani chodit nebudete. To moze byt tak terasa pre decka.
Odpovedať
@johnny14 posledný pokus. :-) Tie dve okna som myslel 2x v obývačke. Teraz su na tej stene 3 aj s 1x pri stole. Mal to tak známy a po vymurovaní spájal do jedneho. Malé okienka = hrubé rámy. Škoda tej oddelenej kuchyne a obývačky, zvlášť ak vás netlačí stropná doska a žiadna podpera teda nechýba, by to bol krásny otvorený priestor pre dennú zónu. To je teraz v kurze. Pritvrdím. Manželka raz bude ľutovať ak neuvidí z kuchyne čo robia deti v obývačke, vy môžete ľutovať už teraz že neuvidíte ju ako sa tam zvŕta. :-( Deti = hojdačka. Škoda, že to nejde celé otočiť o 180. Viem je to rekonštrukcia no garáž na juh, obývačka do ulice to boli architekti !! Mama v kuchyni deti na zahrade, nevidí ich a oni ju. Mohla byť spojená kuchynoobývačka s terasou + 30m2....
Odpovedať
@pripad001 @atlaska myslíte to obaja dobre :) otvorená kuchyňa je pekná to nepopieram, ale zase u nás sa dosť často varí a nemusí to byť vždy príjemné, keď každý vidí na všetko...takto je to aspoň čiastočne uzavreté....mne sa nezdá, že by to po rozdelení tou priečkou s TV mala byť malá obývačka..teraz je v rámci celej tejto plochy obývačka, izba a ešte aj malá kúpeľňa - a už teraz tá obývačka (21,5m2) na mňa nepôsobí malá - a po otvorení v tej časti s jedálenským stolom podľa mňa ani nebude...celý život žijem v panelákovej obývačke, ktorá má 16m2 takže malé sa mi to zdať určite nebude.... Čo je pravda, tá terasa, resp. ten výhľad do záhrady by sa hodil...ale otočiť to na druhú stranu by bolo komplikovanejšie a finančne náročnejšia, aj potom by to nevychádzalo moc ideálne urobiť z tejto miestnosti o ktorej píšeme zase kúpeľňu a izbu a ešte aj schodisko a zároveň z tej obývačkou-kuchyňe, keby bola na druhej strane by museli priamo ísť aj schody do pivnice a tým pádom by musela mať menšiu rozlohou tak cca 32m2. Ešte dodám, že ide o dvojdom a na tej severnej strane nie sú možné okná. Je to proste rekonštrukcia a tá prináša obete....ale zase mať dom blízko centra mesta je pre mňa výhodnejšie, ako stavať si síce nový podľa predstáv ale na dedine. Ešte čo sa týka garáže, teraz nie je v pláne ju stavať, možno napokon bude iba prístrešok. A veď terasy prv nebývali a hlavne nie priamo z obývačky, tak to hádam nebude jediný dom :) aj keď pekné a praktické to je :)
Odpovedať
Varenie nieje spina, ani porod ani chliev-preco by bolo neprijemne sa nato pozerat? Mas to male na kuchynu, stol, oyvacku. Ale ved zaprac si to stenou ak chces, chcel si nazor. Ak sa ti dobre zije v mini priestoroch OK, jeden z dovodov preco mam dom je prave ten priestor a nie obyvacka 6x3,5m ala panelak.
Odpovedať
@atlaska no stále sa nájdu ľudia, ktorí si dávajú kuchyňu prakticky úplne oddelenú od obývačky. Ale však ja som vďačný za názor len argumentujem aj ja prečo som si to tak navrhol....a na šírku vychádza ta obývačka 3,9metra ako je tá TV stena :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johnny14 Máš recht. tebe sa to páči, manželke sa to páči, naše poznámky si sfúkol tak si to tak podľa seba čo najskôr prestavte, aby ste mohli čím skôr bývať. Najpodstatnejšie na dome je, aby na nás nepršalo. Držím palce.
Odpovedať
@pripad001 tá TV stena sa bude riešiť aj tak ku koncu prerábky...čiže sa ešte môže stať, že si to ešte rozmyslíme :) a bude to otvorené. A meniť umiestnenie obývačky na druhú stranu proste nemôžem (finančne technicky) ja som sem písal hlavne na názor na to základné dispozičné riešenie obývačky - ako som rozmiestnil kuchyňu, sedačku, jed. stôl. Tie 3 okná na jednej stene som v podstate nechal pôvodné, chcem čo najmenšie zásahy do pôvodného domu, čím väčšie zmeny to už fakt môžem postaviť nový dom. Ešte raz díky za názory.
Odpovedať
@johnny14 a nebude tam náhodou nejaká tma? - dĺžku aj šírku miestnosti máš viac ako 5 metrov - tie okná podľa vizualizácie vyzerajú byť malé - tie dve TV čo si si tam dal vyzerajú byť väčšie ako okno - máš tam dve plné steny, ktoré ti oddeľujú kuchyňu od obývačky - tienenie s garážou
Odpovedať
@stastnyjim tie okná sú v skutočnosti väčšie, ako na tej vizualizácií , stavebný otvor na každé okno má cca 115cm....takže moja chyba, že tá vizualizácia trocha skresľuje. Nemám tam dve TV to druhé je akože biokrb, resp. možno normálny krb to je vo fáze rozhodovania....tá jedna plná oddeľujúca stena je kvôli tomu, keď sa otvoria dvere, aby tam bola stena tých 90cm...potom je otvor cca 85cm, potom TV stena 140cm a potom znova otvor ako je jed. stôl 235cm. Pôvodne som myslel, že by dvere do obývačky neboli vôbec a mal som v pláne tam tú prvú stenu mať iba nejakých 45-50cm (na zakrytie kuch. linky - kuchyňa je 15cm dlhšia ako obývačka preto len 45cm) a ten ďalší otvor by mal cca 120cm - zasielam v prílohe foto ako by to vyzeralo s kratšou stenou. To tienenie s garážou nevadí, lebo oproti garáži je naplánovaná kúpeľňa, čiže tam tieniť môže, ale ani nebude lebo bude nižšie otrocha oproti prízemiu domu.
Odpovedať
@johnny14 tak potom ta vizualizácia skresľuje. Tak bedňa ako bedňa, aj do jednej sa dá rovnako čumieť ako do druhej. ;-) A tá stena čo tam je TV prečo si dal 140 cm? Tam sa ti zmestí aj 60 palcová obrazovka. Či je to kvôli skriniam v kuchyni čo sú z druhej strany tej steny? Ináč potom keď budeš vyberať TV, tak vyberaj veľkosť podľa toho z akej vzdialenosti sa bude na TV pozerať. a ešte má napadá jedálenský stôl sa mi zdá malý oproti stoličkám. Tam sa asi 6 ľudí v pohode nenaje. resp. ten čo bude sedieť na stoličke pred stenou, tak ten poriadne si tam ani nebude vedieť sadnúť, resp. potom vysunúť aby neobíjal stenu. To isté platí aj o tých stoličkách pred radiátorom. S akou veľkosťou stola si počítal / počítaš? resp. koľko ľudí bude pravidelne / nepravidelne spolustolovať?
Odpovedať
@stastnyjim 140cm áno aj kvôli skrinkám kuchynským - 2x60cm a plus z každej strany 10cm a vlastne tých cca 140cm celkovo, aby som tam dal väčšiu telku - a plus rezerva po stranách - aby tá telka nebola presne zarovno tej steny :) no stôl plánujem asi 150cm a 80/90cm šírka....a aby sa dal rozťahovať....to sa ale presne uvidí až potom....ale miesta je tam akurát...a tie dve stoličky a stôl celkovo som dal naschvál bližšie k radiátoru, lebo som tým chcel povedať, že sa budú používať iba príležitostne. Potom by sa stôl dal viac do priestoru.
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa to páči takto, pekne si to vyriešil... Možno by som dala kameň na tú stenu, kde je TV, ten krb sa mi tiež ľúbi ;-)
Odpovedať
@januska11 ďakujem :) no ten kameň to ešte uvidím kde presne dám....ale určite ho tam niekde chcem :)
Odpovedať
Celá obývačka pôsobí esteticky veľmi dobre a moderne. :-) Nič by som nemenil, možno nad TV by som niečo pridal, lebo to pôsobí priveľmi prázdne. Ešte na zem by sa mi strašne hodilo niečo tohto štýlu http://www.ovcikozesiny.cz/hovezi-kuze ale neviem, či je to tvoj vkus. Veľa ľudí si to pochvaľuje a hodí sa to k tomu modernému štýlu.
Odpovedať
@martin39 ďakujem....no nad telku by určite niečo išlo...či už polička alebo iné...detaily sa doladia :) A asi aj nejaký menší koberček asi pod konferenčný stôl. Len keď som robil tieto vizualizácie nechcelo sa mi hrať s tým až do detailov...aj tá kuchynské skrinky si predstavujem trocha inak
Odpovedať
@johnny14 Navrh je fajn, vyzera to pekne ;-) Len poradim, vazne si to s tou terasou rozmyslite - mozno Vas to bude stat viac financii aj casu, ale terasa na poschodi je nezmysel - ako uz niekto vyssie pisal, nebudete vynasat jedlo a napoje hore-dole po schodoch... My na terase v lete doslova zijeme - ranajky aj obedy vonku, kavicka, vecer grilovacka, vinko, posedenie s kamosmi, vylozit nohy a citat noviny.. a je to parada... ;-)
Odpovedať
@segga no tá terasa by mohla byť jedine, keby obývačko-kuchynu dáme pri prerábke na druhú stranu domu a tam by bola aj menšia a zároveň je tam nosná stena, ale čo je tiež dôležité tým pádom by bola orientácia kuchyne a obývačky na serovýchod a juhovýchod a teda by tam nebolo moc slnečno, keď človek príde z práce - a ani to slnko by toľko nevyhrievalo. Vidím to aj v paneláku , aký je rozdiel v miestnostiach podľa orientácie sv. strán. Naopak pri tejto dispozícií je kuchyňa na juhovýchod a obývačka na juhozápad - čo je ideálnejšie. Proste musíme oželieť tú terasu na úkor iných výhod. Inak tá terasa na poschodí to ani nie je myslené ako náhrada za terasu z obývačky - len proste nebudeme nadstavovať nad celým prízemím tak by bol hriech nevyužiť časť strechy na terasu a ešte k tomu otočenú do záhrady...Plus samozrejme bude terasa za domom, akurát, že sa nebude z nej chodiť z obývačky.
Odpovedať
@johnny14 podobne som to chcela riešiť aj ja keď sme ešte zvažovali rekonštrukciu, mne sa to páči ako si to navrhol, nemenila by som nič
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?