Ako presvetliť malú a tmavšiu obávačku?

Kupujeme domček, v ktorom je obývačka menšia (menej ako 20 m2) a s orientáciou na sever (mierne SV). dom je po kompletnej rekonštrukcii - veľmi kvalitnej - ale, žiaľ, v tejto izbe sú ešte aj znížené stropy, lebo je v nich urobené svietenie (predtým izba nebola obývačka). zatiaľ mi napadlo len umiestniť do nej zrkadlá oproti oknám a voliť svetlý nábytok. Má niekto ešte nejaké tipy? Vymaľovať na bielo, alebo na nejaký špeci odtieň bielej? Viem, že obývačka je to malá, ale v panelákoch sú aj menšie, nie? Malo by sa to dať nejako pekne zariadiť... búranie a veľké prerábky nepripadajú do úvahy, rozpočet je minimálny :D :) na pôdoryse je to izba oproti kuchyni.
Odpovedať
Ved to nie je az taka mala izba. ;-) Na steny bleducke farby,biela,maslova,jemne zlta a pod.,to vzdy presvetli. A nekupovat mohutne kusy nabytku,ci sedacky,aby to neposobilo zapratane.
Odpovedať
u rodicov sme mali mensiu obyvacku orientovanu na sever a nikdy som nemala pocit, ze je tmava. Tazko z podorysu odhadnut valkost okien, ale velke okno na sever poskytuje dostatok svetla. Na vymalovanie staci hocijaka svetla farba, je jedno aka, len nesmie mat vacsiu sytost ako 10 - 15%, perletova siva, modra, tepla zlta, jemna zelena... nemusi to byt len ladova biela. Dalsia finta fň je stenu s oknom namalovat na bielo a dat na celu stenu lahke zaclony od stropu po zem od steny po stenu, bez zavesov, ktore su v severne orientovenej miestnosti aj tak zbytocne. Nabytok svetly, skor "lahsie" prevedenie a svetla podlaha zmoze hodne. Netreba to so zrkadlami prehanat, lebo vidiet pri kazdom kroku duplovany pocet osob, moze obcas posobit kontraproduktivne. Mate tam dve okna, ak dobre vidim, to bude dobre. To nebude taka katastrofa ako to vyzera v prazdnej miestnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@venividivikinka presne ako pise @zita19 a s velkymi zrkadlami opatrne a zvlast so starymi, nevieme co vsetko videli ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@venividivikinka ejha velke zrkadla by som tam asi radsej nedaval. Skor ten bledy nabytok
Odpovedať
Ked das bledsi nabytok a vymalujete bielou farbou polar alebo tak nejako sa vola, ze je to fakt biela biela, tak to by podla mna bola cesta ;-)
Odpovedať
Viem ze pises, ze buranie a velke prerabanie nechces, ale nepomohlo by zrusit priecku medzi kuchynou a obyvackou, otvorit priestor a vymenit kuchynu namiesto obyvacky? Kuchyna na sever by bola ok a obyvacka namiesto kuchyne by si ziskala viac svetla aj lepsi pristup von? Ci to neprichadza vôbec do uvahy?
Odpovedať
možno, teda isto by som šiel do bledších farieb a možno s kombináciou dreva, by to bolo fajn. isto žiadne tmavé farby ani tmavý nábytok
Odpovedať
@kreola tak presunúť kuchynu a burat steny, to fakt teraz nie :) nie je to určite zly nápad, ale momentálne pre mna nereálny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@venividivikinka Ked nechces momentalne riesenie s buranim tak skus to presvetlit este viac nabytkom a stenami, podla mna to bude efektivne ;-)
Odpovedať
hej, uz som mala 20 minutovu prednasku od mamy, ze ako budem cistit svetly gauc...
Odpovedať
@venividivikinka ked kupis kvalitny potah, tak ho vycistis v pohode. Dnesne potahovky uz nie su to co byvlao, ze sa tam spina zazrala kvalitne. Inac profesionalne hlbkove tepovanie jednej gaucovky vyjde +/- 50€ co nie je ziadna katastrofa ked to das vycistit raz v roku. A tmavy gauc treba cistit tiez, vidno na nom akurat ine skvrny ako na svetlom, jedine, ze by bol maskacovy, tam by sa nejaka ta spinka stratila. Svetly ale neznamena hned biely alebo kremovy, moze byt aj prijemne popolavo seda a ta je celkom maskovacia pre vacsinu odrod beznej spiny.
Odpovedať
ja som mala vysnivanu pohovku KIVIK z ikey, lebo ju poznam od nasich a je vynikajuca... a pozeram, ze ju maju v béžovej, tak snáď to bude OK. tepovanie davam robit uz aj teraz (mame psy). a na tej ikeackej sa to da dat dole a vyprat, tak to isto pomoze...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@venividivikinka praci potah je uplny ideal
Odpovedať
@venividivikinka Kamoska ma svetlo sivy gauc a nema problem s cistenim, je pekny a k bielej skvelo zapadne, celu obyvacku ma nadcasovu a svetlu, netreba z toho robit nejaku vedu. Raz za cas sa vytepuje a pohode
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?