Zvýšenie stropu o 10cm

Dobrý deň, máme spravený projekt, svetlá výška v miestnostiach je 260cm. Avšak chceli by sme pridať 5 cm EPS do podlahy naviac a ešte pridať 5cm svetlej výšky, teda potrebujeme pridať 10cm. Ako by sa to dalo spraviť? Staviame z tehly Heluz family 30. Dá sa to vôbec? V projekte železobetónové preklady nad oknami. Neviem či to čítam správne, ale podľa rezov to vyzerá tak, že preklady siahajú až po vrchnú deku a sú s ňou spojené. Len teraz nerozumiem celkom tomu ako je spravený veniec. Na reze vidím max 10 radov tehiel na sebe a na tom železobetón 320mm + 180mm deka. To znamená, že je tam všade veniec nad 1 typ radom či je tam okno alebo nie? Alebo to je len nad oknom 320mm a vedľa okna je ešte pridaný jeden 11. rad, ktorý na reze, ale nie je vidno a na ten rad je nadmurovaných 70mm (320 - 250 - hrubka tehly = 70mm) a na tom deka 180mm? Alebo to je nejako inak? Každopádne, zvýšiť strop o 10 cm môžem tak ,že ešte pribetónujeme veniec + 100mm? Či sa to po správnosti robí inak? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 U nas sa to riesilo pridanim jedneho radu tehal s vyskou 14cm, inak sa murovalo z Brittermu o vyske 25cm.
Odpovedať
Ešte doplním, že v statickom posudku je k vencu napísané toto:
Odpovedať
Veľmi zvláštne vymyslené. Nerozumiem tomu načo je tam veniec po murive (ale asi na to je nejaký dôvod). Keď je ž.b. doska, veniec sa zvyčajne robí len v jej výške (prípadne preklady s ním spojené - podľa potreby). Jednou z možností by bolo vymurovať 11 radov tehál tzn. 3m. Podlaha je kreslená výšky 220mm, čo je tak na 140mm tepelnej izolácie. To úplne postačuje. Takže zostáva 2780mm, chcete svetlú výšku 2650mm, zostáva 130mm a keďže je tam ž.b. doska je celkom vhodné použiť sadrokartónový podhľad. (bezproblémové vedenie elektroinštalácie, bodové osvetlenie atď.). Samozrejme všetky zásadné zmeny, musíte prekonzultovať s projektantom.
Odpovedať
...12 radov tehál malo byť. :)
Odpovedať
@jozoce Práveže zateplenie chceme 20cm a sadrokartón nechceme. Z toho projektu vyplýva, že veniec je teda naozaj 32 cm + deka 18cm? Či to len nad oknami je 32cm, ktorý slúži ako preklad? Je naozaj potrebný polmetrový veniec po celom obvode? Nedalo by sa to spraviť tak, že kde nie je okno by sa pridal rad tehál, teda 11 radov tehál a tým pádom tam bude 7cm veniec (32 - 25 = 7) + deka a tam kde je okno bude 32 cm veniec + deka?
Odpovedať
držím palce pri ohýbaní strmienok z Fi°8. statik asi čerstvo po vysokej tak sa "poistil". Riešil by som to tak že by som prihodil o 1 plný rad tehál navyše... preklady nad oknami/dverami by som dal originál od heluz/porfixu alebo čohokoľvek iného najlacnejšieho hlavne aby boli z kategórie nosných.
Odpovedať
@stefanl A nemôže to byť tak, že by sa dal 1 rad tehly viac, ako píšeš aj ty, ale zostal by tam žb. preklad nad oknami? Veď ten železobetón je pevnejší ako nejaký heluz preklad, nie?
Odpovedať
No z rezu B - B´ to vyzerá tak, že je veniec po celom obvode výšky 320mm.
Odpovedať
My sme zvysovali mury o jeden rad (25 cm) a muselil sme dat komplet prerobit statiku :-/.
Odpovedať
@peto125 veď ono to tam môže ostať, len som ti chcel poradiť. Je to síce o niečo drahšie keď je to od nejakého výrobcu /heluz, porfix, termalica, ytong alebo čo), ale máš s tým menej babračky a o dosť a kopec ušetreného času. Ja som robil jeden preklad nad terasovým HST portalom (rovno s vencom) a šaloval som to pol dňa (a to bol len jeden 2,8m dlhý). Každopádne veľa šťastia so stavbou a nahraj už aj nejaké fotky ;)
Odpovedať
@stefanl Takže volal som s projektantom a povedal mi ,že môžeme dať jeden rad naviac, teda 11 a nad ním bude veniec v podstate 7cm (32-25 tehla), ale keďže mi to chceme zdvihnúť o tých 5-10cm tak by tam bol veniec 17cm, povedal, že by to malo byť úplne vpohode. A preklady môžeme buď heluz a im podobné alebo žb. Akurát pri žb povedal, aby sme pri oknách dali presahy tak 25cm a pri HS 4m portály aj viac pre istotu 30-40cm. Bude nám to robiť partia murárov a im , že je to jedno :-D podľa mňa pevnejšie je dať tam žb. , tak budú žb. preklady :-) Z iného hľadiska tam asi nie je iný rozdiel, či? Najmä čo sa týka tepelno-izolačných vlastností? žb preklad bude zúžený o 5 cm, teda 25cm a tých zvyšných 5 cm bude XPS.
Odpovedať
@stefanl @jozoce ale aj ostatní. Celý problém spočíva v tom, že chcel by som pridať 5 cm eps do podlahy a zdvihnúť všetky okná tak, aby boli 25 cm od stropu. (Už som to riešil v inej téme, všetky okná máme nízko 78cm od podlahy a chceli by sme ich trocha zdvihnúť - o pol tehly) Staviame z heluzu, pol tehly nemajú, ale dalo by sa použiť napríklad naležato priečková tehla? Alebo rozrezať napoly klasickú 30 po šírke, ale neviem či sa to dá. V ľavo je aktuálny stav v projekte ( originál nákres z projektu som prial vyššie). Napravo je to čo by som chcel dosiahnuť. Myslíte, že to môže byť takto? Ešte to pošlem statikovi, len ho nechcem 100x otravovať, tak či to podľa skúseností tunajších majstrov môže byť :-) Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Buď pridáš rad tehly alebo jednoducho urobíš vyšší veniec.To je celé.Čo sa týka prekladov,to je na tebe či si dáš nosný preklad napríklad od ytongu alebo to podšaluješ a zaleješ to vcelku s vencom.Lacnejšia a pevnejšia varianta je odliať to vcelku.Tých 5cm eps ideš pridávať do podlahy lebo máš na to niaky vážny dôvod?Pýtam sa preto že 15 cm eps v podlahe je dostacujúce.Čo ti na to povedal projektant?To si nevedel pri tvorbe projektu?
Odpovedať
@frantisekdobrota Lenže celý problém je v tom, že nám vychádzajú nízko okná: 0,75cm od zeme a pritom od stropu sú 32 cm, tak by som ich chcel posunúť vyššie o pol tehly (12,5cm) , tým pádom sa ten originál veniec v projekte zmenší na cca 20cm. To znamená, že máme nad oknom len 20cm preklad, tak mi napadlo, zdvihnúť ho o 5cm a už bude mať 25cm. A aby sa zachovala svetlá výška, tak do podlahy šupnem 5cm eps a tým, že bude v podlahe viac izolácie, tak sa tým nič nepokazí (reálne to možno nechám tak a bude svetlá výška 165cm) Nakreslil som ten obrázok pre lepšie predstavenie. To čo je naľavo je v projekte a to čo je napravo je to čo by som chcel dosiahnuť. Heluz Family má polovičné tehly 12,5cm, takto nie je problém.
Odpovedať
byt tebou tak tam dám tehlu navyše s tým že by som výšku toho venca dodržal a neuberal z neho- statik mal určite nato dôvod prečo ho navrhol tak vysoký. budeš mäť váčšiu svetlosť ale nato sa vysrať, dá sa to stále spusiť sadrokartonom na požadovanú výšku. Radšej viac ako menej pretože tú tehlu tam už nikdy pak nedoložíš.
Odpovedať
@stefanl Páveže som včera volal s projektantom, to on tam dal taký veniec, aby sa dostal na 260cm svetlej výšky. Včera mi do telefónu povedal, že veniec nemusí dávať 32 cm po celom obvode, že kľudne tam môžeme dať vedľa prekladov jedne rad naviac, to ale povedal len tak bez mihnutia oka :-D Ale ja potrebujem tie okná zdvihnúť, pretože sú nízko. O tej pol tehly a nad oknom je pre zmenu zase veľa, takže by sa to takto vykompenzovalo, ak to tak ovšem môže byť :-)
Odpovedať
Ešte by sa to dalo možno spraviť tak, že by sa spravila nadbetonávka, ale to neviem či na to bude mať nejaký vplyv. Vyzeralo by to takto:
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?