Zvysena dan z nehnutelnosti

Zdravím 😉. Čo hovoríte na navrh Hegerovho zakona o zvyseni dani z nehnutelnosti o 1,6 % z trhovej ceny...
Odpovedať
1
2
6
@kvietokmedovy Priemerná cena domov na Sk je cca 130000€ takže to je 2080€ takže si bude človek musieť odkladať mesačne 173€ a to znamená že znás spravia chudákov.
Odpovedať
@martin25 prave nam “nakreslila” na necisto projektantka doma rozmyslame, co dalej... ci vobec zacat stavat.
Odpovedať
To si podľa mňa veľa ľudí nebude môcť dovoliť. Snáď bude aspoň nejaký druh zľavy pre nehnuteľnosť, kde má daňovník trvalý pobyt.
Odpovedať
Podla hegera mozes zarabat , no nic trvace si nemozes kupit.....Aco si cakal od mozgov ala matovic...?
Odpovedať
Profilova fotka
vyjadrujete sa k veci o ktorej nemáte informácie. Prvé informácie hovorili o nemovitostiach nad určité m2, počkajte na závery resp pripomienkovanie a tam sa vyjadrujte. Najskôr bude cenová mapa, pretože dom 200m2 v okrese RS má inú hodnotu ako na Palisádach. Teraz riešim projekt pre obec, kde je 500 obyvateľov a 460 domov, štatisticky sme bohatší ako Nemci.
Odpovedať
Bude dobre pockat si na konecne znenie toho co chcu schvalit. Je ine ak chce zdanit takych co vlastnia 5 nehnutelnosti a z toho v ziadnej nebyvaju. A je ine zdanit nehnutelnost, v ktorej clovek byva. Nemam pocit z jeho doterajsej komunikacie, ze by chcel ozobracit jednoduchych ludi co si zobrali hypo aby mali kde byvat. Chvilu vydrzme a budeme mudrejsi.
Odpovedať
To že chce edko ľudí motivovať pracovať a nevlastniť hovorí za všetko a bude horšie.
Odpovedať
@jan45 zas ale nemci nestavajú domy čo majú 140m2 to sú pre nich klietky
Odpovedať
@kvietokmedovy noze daj link na ten navrh zakona, lebo ja som to cislo videl len ako hoax. Hovori sa o max 3 nasobnom zvyseni. Tzn. ak si platil 60€ rocne, tak budes 180€. Cele to bude mat v rukach aj samotna obec, co si v nej schvalia poslanci.
Odpovedať
@martin25 trepeš hlúposti, aj tu stava každý na čo má
Odpovedať
@pepo344 keď myslis
Odpovedať
Keď neviete detaily neriešte. Nevie sa %. Od koľko m2, ceny. Nevedia sa výnimky. Počty nehnuteľnosti. Nevie sa nič. Každopádne je lepšie zdaňovať majetok ako príjem ktorý sa dá ľahko manipulovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Velmi zalezi od tej ich cenovej mapy, od nej sa bude odvijat cena. Na toto netrpezlivo cakam, jedine info som zachytil ze to moze byt na urovni ulic. A dalej ze hodnota sa moze odvijat aj od posudkov, pretoze pri predaji a hypo sa robia tiez. Avsak neviem ako si to predstavuju zaznamenavat hodnotu z posudkov. to je blbost.. A som zvedavy, ja som staval na ulici, kde jedna strana su nove domy a druha strana 50-rocne. Cize rovnaka sadzba? pre mna len dobre. Alebo od veku nehnutelnosti? vtedy som nahraty. ked mam novostavbu moze mat hodnotu veselo 200tis. rata sa so sadzbou 1.2%. 2400rocne. som zvedavy
Odpovedať
Ako bolo spomenuté, treba počkať, čo vlastne navrhnú. Neuveriteľné, aki sú niektorí ľudia, nájdu si nejaky pochybný článok a hneď bedakaju.
Odpovedať
@kvietokmedovy nešírte tu hoax a bludy Ministerstvo sa už ohradilo voči týmto správam, skúste sledovať oficiálne stránky ministerstva a nie tetu Anku na priedomí v Hornej Očovej Väčšia daň postihne tých čo majú viac domov a ryzuju na nich, tí čo majú hypo sa to už vôbec nedotkne. Viac sa dozvieme keď bude návrh vonku na pripomienkovanie.
Odpovedať
@decembrovka77 cize ked som zdedila 2ruiny a 10 rokov ich pomaly opravujem bez hypo, lebo neznášam byt zadlzena, tak sa mam pripraviť na to, ze sa na daniach nedoplatim ? Pretože budem vyhodnotena ako niekto, kto na tom ryzuje. Super.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss ked to tak pozeram, tak alarmujuci clanok bol snad v kazdom vyznamnejsom mediu. Ktovie ci je to len zla kominikacia zo strany ministerstva, alebo obavy majitelov :)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi ako sa ryžuje s dedičstvom, prezraď mi 🙂 Ryžovať znamená kúpiť lacno pole, rozparcelovať, nahnať ukrajincov, lacno postaviť, rýchlo predať a zrušiť s.r.o. Čistá ryža v priebehu 2 rokov. Problém s tou daňou bude ten, že tí novodobí developeri si nejakú daň určite postrážia.. K téme, čudujem sa, koľko ľudí na ten hoax hneď naletelo. Ja som spomínanú pani "Anku z Hornej Očovej" aj videl na FB, zdieľal to video jeden FB známy, ktorý po tomto príspevku už viac známym nebol.. Priemerná daň by bola cca 2000 ročne, to by už ľudia celý parlament zavesili na kandelábre.
Odpovedať
@quintes no podľa toho, co citam, tak sa to dotkne tych, co maju viac domov. A kedze mam momentálne tri, tak zacinam sa obávať, lebo ako to uz v tomto štáte byva, najviac na panské huncutstva doplatia vzdy obycajni ľudia, co sa len snazia nejako sa zaopatrit, nevyciciavaju systém a chcu svaty pokoj. Boháči a indiáni, tych sa taketo veci zvyčajne nedotknu, resp. najdu cestu, ako to obísť.
Odpovedať
Ak sa nemylim tak to vase strasiace 1,6% nie je dan z ceny nehnutelnosti pre Vas za Vasu nehnutelnost, ale ze dane z nehnutelnosti sa maju podielat na HDP na urovni 1,6% a nie 0,4% ako doteraz. Cize to co platite teraz krat cca 4 + ma to ist ruka v ruke s nizsou danou z prijmu. Nakolko prijmy su vselijako ohybane aby sa platili nizsie dane z prijmu. Ale presne ako povedali uz niektori vyssie, treba si pockat na vysledne znenie zakona.
Odpovedať
@bederko Presne tak, tu je citát z jedného článku z Trendu: "Faktom je, že Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tvrdí, že dlhodobo máme jedny z najnižších daní z nehnuteľností. Kým v priemernej krajine EÚ v roku 2019 predstavovali výnosy z majetkových daní 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), u nás to bolo len 0,4 percenta." Niekto niekde niečo prečíta a potom začne vypisovať bludy a šíriť paniku, lebo to nepochopil. Alebo susedka povie susedke, tá ďalšej susedke a zapamätajú si len že 1,6 %. Dane z nehnuteľností pravdepodobne pôjdu hore, ale musí to byť také zvýšenie, ktoré zvládne väčšina obyvateľstva. Daň vo výške niekoľkých tisíc € za nehnuteľnosť je nerealizovateľná. Treba si počkať, aký bude návrh a či vôbec prejde. Už 2x sa o to vlády pokúsili a nakoniec sa to z rôznych dôvodov nepresadilo. Čo je ale zaujímavejšie, na Slovensku je najväčší podiel ľudí, ktorí bývajú vo vlastnej nehnuteľnosti. Až 90 % Slovákov žije vo vlastnom byte, pričom európsky priemer je 70 %. Je to spôsobené tým, že v 90. rokoch sa masívne odkupovali byty do osobného vlastníctva, čím vzniklo množstvo vlastníkov bytov a nájomných bytov bolo len veľmi málo.
Odpovedať
@majkoj ale povedzme si pravdu. Komu dnes patria tie významnejšie médiá. Pekne to vidno, ako novinári, komentátori kydaju na vládu, vládne opatrenia proti pandémii. Je to už okate, ako oligarchia v pozadí sa snaží dať dole premiéra. Samozrejme, nejaké chyby porobil. Ale jednoducho na Matoviča začal hon od prvého dňa. Sme, Trend, Denník N, Pluska, ... všetko vlastníci oligarchov. Ti sa snažia pretlačiť po novom Progesivcov, keď už im Smeráci nevyšli. Takže za tým všetkým sú mocenské boje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss no ako zase pozor, premier porobil take hovadiny ze sa clovek uz pomaly hanbi za neho - a to som zazila ako premiera aj Meciara, ale ten pocit hanby, chytania sa za hlavu co zase vymyslel a celkovo pocit bezmocnosti je daleko, daleko horsi. A samozrejme ze vlada je novinarmi zobrana utokom, tak to ma byt a normalna vlada a demokraticke statne zriadenie to ma ustat. Ci sa mame vratit k dobe meciarizmu, kedy stv propagovala vladnu garnituru??? Nastastie ludia, ktorych argument je - ved to bolo v telke - pomaly naozaj vymieraju...
Odpovedať
@kaktusik007 samozrejme, ja sa Matoviča zastávať nebudem. :-) Len sa mi páči, že novinári majú byť ti, čo majú sledovať politikov a sú bráni ako ochrancovia demokracie. Lenže v dnešnej dobe novinári podsúvajú veci a priamo ovplyvňujú myslenie ľudí. Nepíšu fakty, ale skôr diktát od ich zamestnávateľov. A k tomu bodu, že kedysi čo bolo v telke. Dnes je to ešte horšie. Veľa ľudí sa riadi tým čo je na Facebooku a to si dovolím povedať je čistá katastrofa. :-)
Odpovedať
Niektorí pamätajú prepis auta 33e nové štare, následne super nápad zvýšiť poplatok pri nových až na myslím cca 5000e ano počujete dobre to len ohľadom percent a následne vylepšenie nápadu že pre o by platili len za nové keď sa môže za každý prepis, čiže stovky percent a ľudia držali pysky. A hegsrov výrok že ľudia by mali robiť a nevlastnit ukazuje na svetlejšie zajtrajsky
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss ano - s manipulaciou novinarmi suhlasim, hlavne nech mame palcovy titulok. Poctiva zurnalistika sa akoby vytratila... A s tym fcbk zial musim suhlasit a ano, fakt neviem co je horsie - ci vtedajsie stv ci terajsia potreba vsetkych riesit vsetko a verit fcbk....
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss sorry, tu sa nezhodneme :), ja som uz pred volbami vsetkych upozornoval, ze niekto, kto sa sprava ako moj pubertalny potomok, tam nema co hladat. A na to som nepotreboval ziadne media aby mi davali rozumy co si mam mysliet. Teraz si uzivam v okoli moj moment "ja som Vam to vravel", ale veru velmi ma to netesi... Co sa tyka dane z nehnutelnosti (a aj dane za odpad) si myslim, ze platime malo. Ale rovnako si myslim, ze 1,6 percenta z trhovej ceny rocne, je uplne mimo reality.
Odpovedať
@majkoj to že sa nezhodneme je v poriadku :-) Pre mňa je však viac uveritelnejsi emotívny a autentický Matovič, ako strojeny Fico, alebo Pelle. :-) Matovicove odfotené ponožky a nejaké emotívne výlevy sú myslím nič oproti tomu, ako nás tu ozobracovala minula garnitúra. Samozrejme nie je v poriadku, aby sa politika robila cez sociálne siete. Toto fakt je už cez čiaru. Ako som písal, chyby narobila aj táto vláda, to bez debaty. A na tých 1,6 % si počkajme, ako to skutočne bude. Lebo snáď aj Heger sám vie, že to by bolo nepriechodné. :-)
Odpovedať
HOAX !!
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 píšeeš : "až 90% Slovákov žije vo vlastnom byte a priemer EU je 70%" Áno , ale keď sa povie A, treba povedať aj B... Mám známych a v realitách aj napr. v Nórsku... zaujímam sa o reality vo Švajčiarsku napr... mám kus prehľad... V Nórsku napr. stojí podnájom 2-zbového bytu okolo 350€ až 400€, lenže zarábajú tam okolo 4000€+, takže nájom stojí 10% so zárobku... U nás, keď ľudia priemerne zarobia 1000€ a väčšina aj c čistom max 700€, tak nájom by mal stáť 70€/mesiac... Keby som mal na prenájom byt za 70€/mesiac tak určite nemám potrebu nič vlastniť.... to je 1. vec... 2. vec byt v Oslo abo v Trondheime stojí 450 - 500k ... 2-izbový malý, drahý aj na Nórske platy... Iné je to asi 150 Km od Oslo, kde za 300k€, kúpiš aj 3 domy s pozemkom o rozlohe 1km2 s lesmi... Takže ceny sú extrémne variabilné a zohľadňujú lokalitu, čo na Slovensku už pomaly neexistuje (každý pýta najviac pomaly všade za polorozpadnuté ruiny) 3. Štát na SK nerieši desaťročia politiku bývania pre mladých, bytov je nedostatok aj z toho dôvodu , že "bohatí" skúpia aj 5 bytov a nehnuteľností ako investíciu alebo na prenajímanie a robia si z toho výnosnú "úžeru" a biznis... samozrejme, že ich treba zdaniť... a ak sa hegerova reforma dotkne hlavne týchto ľudí, tak mu samozrejme budem len tlieskať ... počkajme si na výsledok a neprepadajme panike
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?