Zvukova nepriezvučnosť pórobetón a tehla

Zdravim, zaujimaju ma nazory ludi, co maju postaveny dom z Ytongu, Termalici a Solbet hrubky max 30 cm (P2-350, popripade 400) a tehly Porotherm T Profi, popripade, Leier hrubky max 30 cm. Ako vnimate zvuky a hluk zvonku konktretne u tychto materialov?
Odpovedať
Profilova fotka
@nonpayer no asi nikto nemá 5 domov z rôznych materiálov aby sa mohol vyjadriť zo skúsenosti. Platia tu fyzikálne zákony, čím ťažšie murivo (hustejšie), tým má pri rovnakom rozmere lepšie izolačné vlastnosti. Ale nepomôže ani betonová stena, ak je v nej otvor a ten tieto vlastnosti nemá. Zvukoizolačné materiály sú síce ľahké, ale podľa štruktúry zachytávajú len časť frekvencií.
Odpovedať
Profilova fotka
treba si pozriet technicke prospekty a zistit index vzduchovej nepriezvucnosti Rw... cim vyssie cislo tym lepsie akusticke vlastnosti
Odpovedať
Teoriu poznam, viem, ake ma kazdy material Rw. Prax je ale ina, preto sa pytam na realne poznatky...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 To platí iba pre nižšie frekvencie. Pri vyšších frekvenciách je dôležitejšia pórovitosť materiálu.
Odpovedať
@nonpayer Pri 30 cm stene máš jedno z čoho je postavená, zvuk neprejde. Najviac hlukuv ide cez okná, preto je dobré 3-sklo.
Odpovedať
@polystyren no neviem..., my mame so susedmi spolocný múr, 2 krát 25 cm ytong a medzi tým 1 cm medzera a počujeme sa a na spoločnej stene veru okno nemáme :)
Odpovedať
@peta_petruska Samostatná a spoločná stena je niečo iné. Od tvrdých materiálov sa zvuk odráža, napríklad omietka, v mäkkých sa pohlcuje, napríklad polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
ak stačí 30 cm, (je jedno, zčoho je postavená) prečo niektorí výrobcovia museli riešiť tento problém a uvádzajú potrebnú hrúbku 36 cm ? @peta_petruska steny by boli dostatočné, keby tam nebola vzduchová medzera, ale dve vrstvy lepenky, Vzduchová medzera zanikla pri murovaní zanesením kúska tehly alebo malty. Tento mostík pôsobí ako zdroj na membránu- stenu a prenáša hluk.
Odpovedať
@jan45 tuším už teraz dávajú medzi tie múry EPS
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska to je práve nesprávny prístup, čím viac vrstiev tam je, tým je to účinnejčie, práve vzduchová medzera je izolátor a lepenka je tam na to, aby nedošlo ku kontaktu múrov spadnutou maltou. Ale aj tak je to lepšie ako maltová zálievka (nechcená)
Odpovedať
@jan45 aha, takze vzduchova medzera bol dobry napad, len nedotiahnuty do uspesneho konca...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?