Zníženie výšky prekladu

V projekte mam nad oknami a dvermi samostatny preklad vysky 24 cm, nad nim v jednej urovni veniec a stropna doska hr. 16 cm, cize spolu 40 cm. Ak chcem dat montovany strop hr. 20 cm, a stropny veniec v jeho urovni budem betonovat naraz aj s prekladom, moze mat teda preklad vysku 20 cm? Cize sa vytvori jeden monoliticky nosnik vysky 40 cm (preklad 20 cm, stropny veniec 20cm)? Na nete som nasiel akusi prirucku statika ytong, kde som nasiel takyto obrazok. Ma to nejaky vplyv na nosnost, ak sa znizi vyska prekladu, no podla mna ho zaroven zosilni to, ze je monolit spolu s vencom a stropom? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
o nrozmeroch prekladu rozhoduje zaťaženie a rozpon, pri málopodlažných domoch s monolitickými (zmonolitnenými ) stropmi preklady väčšinou nemajú statickú funkciu, prenášajú len zaťaženie po strop.Až pri včších royponoch sa zapájajú do pôsobenia s vencom. Ale konkrétne pôsobenie má posúdiť statik, pretože už som videl ako "skúsený" murár zašaloval a vyarmoval konzolu, ktorá ho po odšalovaní usmrtila
Odpovedať
@jan45 Ide o dvojpodlazny dom - prizemie + podkrovie. Vacsinou ide o rozpon do 1,2 m, iba jeden otvor mam s rozponom 1,6 m, a dalsi 2,4 m. Statik sa mi vyjadril, ze to tak moze byt, no nejako zvlast to neprepocitaval a uz sa k tomu nevracal.
Odpovedať
@jan45 Inak este premyslam nad moznostou vytvorenia prekladu z U profilov Ytong. Vyska tohto profilu je 25 cm, ale spodna stena ma hrubku 7,5 cm. Cize samotny zb preklad v tomto profile ma vysku 17,5cm. Ak postacuje takato vyska, podla mna 20cm tiez musi postacovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Preklad v takomto prípade môže mať výšku 20 cm.Stačí ak sa pozriete na ti preklady majú v sebe zaliaty 6mm roxor.Väčšinou sa dávajú tri preklady .Ešte pred 10 rokmi sa na 1200mm široké okná dávali atlasky(7,5 cm vysoké preklady.).
Odpovedať
@janb18 aj ja som taketo nieco prednedavnom riesil.. tiez som chcel vynechat preklady nad dverami a oknami a zaliat to naraz s vencom a dekou.. len potom som si uvedomil ze kde polozim nosniky pri montovanom strope? muselo by sa to poriadne podstojkovat hranolom ,poriadne zasalovat.. dost komplikovane.. takze som si spravil preklady zvlast a na to isiel veniec s dekou.. nad oknami je vyska prekladu 16cm a rozpon 100cm... a nad dverami mam vysku 20cm a rozpon 90cm..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?