Zmenšenie stavebného otvoru

Prosím o radu,partia murárov mi osadila preklady na trojok dverí o jednu radu porfixu vyššie, zväčšili teda dvere na 250cm,okná, ktoré chceme sa nedajú pri takej výške vyrobiť, potrebujem preto znížiť stavebný otvor o celú radu,cize 25 cm. Staviam z porfixu 300, preklady sme dali ytong. Uvažujeme vyrezat pod prekladom do každej strany 10cm a osadiť ďalší preklad, murár chce navrtat a osadiť dva roxory 20mm a na to jednoducho poskladať tvárnice porfixu do drážky. Rozmery okná sú 1100mm,jedno dokonca 1500. Trochu sa toho roxoru bojím.ak si nájdete čas, poraďte. Dôvody chybného osadenia prekladov nechcem riešiť. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Daje tam preklady je to jednoduchšie
Odpovedať
....preklady stoja asi 150 eur,železo aj tehly mám. Aj keď peniaze nie sú smerodajne, pokiaľ roxory stačia,dal by som tie, horný preklad bude naďalej funkčný.
Odpovedať
@alukis roxory sa ti budu prehybat. Sice pri tom porfixe to nebude nijak markantny priehyb ale hmotnost tych kvadrov sa moze prenasat aj na okna, co moze robit neplechu. Ked uz nechces davat preklady, tak tie tehly polozte na nieco co je odolnejsie voci priehybu. Aspon ocelovy uholnik (teda dva by som dala), ale rozmer sa neodvazujem odhadnut a pocitat sa mi nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
Dolep polystyrenom a pokoj mas ;-)
Odpovedať
@alukis môžeš vložiť druhý preklad, len počas jeho vkladania nezabudni fixovať už osadený preklad keďže ideš oslabiť jeho lôžko. Neviem ako by tam chcel tie roxory a tvárnice narvať aby to bolo pevné, ja by som túto možnosť vylúčil, lebo do tej konštrukcie bude kotvené okno alebo dvere. Skôr by som tam namontoval hranol do ktorého sa výplne otvorov ukotvili a zbytok by som doplnil zvnútra XPS a z vonku fasádnym zateplením, napríklad. Netreba ale zabudnúť na poriadne vystuženie omietok, lebo tam bude viac druhov materiálov.
Odpovedať
@alukis keby si to dolepil kvadrami, a potom kazdu kvadru odspodu zafixovat o ten vrchny preklad?? napr kus sroboviny na chem kotvu +podlozka a matica??
Odpovedať
@alukis Prve by som dal murárom po papuli ked nevedia merat. Kazdopadne to nie je tvoja starost nech si to prerobia a na svoje naklady. Najjednoduchsie je tam pridat dalsi preklad. Ak sa povodne preklady daju vybrat tak by som pod nimi proste cast vyrezal a spustil stavajuci preklad nizsie. Vrch domuroval.
Odpovedať
@alukis Ako pisal dziky to bude asi najrychlejsie. Po dve zavitove tyce z velkoplosnou podlozkou na kvader. Najskor navrtas horny preklad, chem. kotvou do neho uchytis tyce, nasunies oklebrovany kvader a zaskrutkujes. Podla mna jedine co budu musiet udrzat tie kvadre nad dverami bude ich vlastna vaha takze by to malo byt ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@alukis trochu nerozumem pises ze ti osadili 3 dvere o radu vyssie a potom pises nieco o oknach.. su to vnutorne priecky ? Ale vo vseobecnosti ak chces znizit stavebny otvor a nechces pouzit dalsie preklady moze - drevene hranoly cca 10x10 ostatne vyplnit XPS - dat iba XPS - spravit z roxorov vlastny preklad a ulozit ho . ostatne domurovat do existujucich prekladov by som nevrtal, nazasahoval..
Odpovedať
@alukis Kúp keramické preklady, sú lacnejšie a zvyšok treba iba doplniť porfixom. Treba ich zasekať cca. 10cm s každej strany.
Odpovedať
@alukis preco za neda spravir 2,5m? Musis znizovat az o 25 cm?
Odpovedať
@alukis do pôvodného prekladu by som nezasahoval ani by som mu moc neoslaboval lôžko ja som robil niečo podobné - nalepil som na preklad zospodu na lepidlo porfixove tvarnice a z každej strany z kraja som ho podložil železným profilom L . To L som zasekal do muru aby netrčalo samozrejme. Ten porfix môžeš nahradiť aj XPSkom to je ešte ľahšie. bude to držať iba samo seba podla mna by to držalo aj s tými roxormi ale ak chceš mať istotu tak daj nejaký pevnejší profil
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alukis deka je uz hotova? Neda sa normalne vypilit tvarnica pod prekladom a pustit preklad nizsie? A nasledne domurovat? Ak by aj bola uz deka, tak sa to da podstojkovat a takto urobit, nasledne tu vzniknutu medzeru domurovat a vyplnit expanznou maltou.
Odpovedať
Ďakujem za ochotu podeliť sa o názory. Nakoniec som vypilil s veľkou karbobruskou pôvodne preklady a osadiť ich o radu nižšie. Štyri hodiny dvaja ľudia,pár tvárnic a kybel lepidlá.slo to celkom v pohode.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?