Zmena v projekte tehla porotherm 30 zo porfix 30

Ahojte, rád by som sa spýtal, mám projekt na rodinný dom, kde som počítal s porfixom 30 a dodatočne uvažujem aj kvôli cene, že sa dám na tehlu porotherm 30. Samozrejme potom zatepletnie s 15 cm EPS. Je potrebné kvôli tomu meniť niečo v projekte? Za druhé, viem, že tu táto otázka odznela už x krát, ale čo je výhodnejšie z hľadicka ceny a kvality celej stavby, zostať pri porfixe 30, alebo ísť do tehly porotherm 30. Ďakujem.
Odpovedať
@newhouse záleží akú máš cenu. Mne najlepšie vyšiel Porfix. Ziadne zmeny v projekte nepotrebuješ. Nie je to ani zásah do statiky, pretože tehla má väčšiu pevnosť než Porfix. Keby to bolo opačne, vtedy by to bola otázka na statika.
Odpovedať
A ktorá varianta je lepšia z hľadiska tepelnoizolačných vlastností? Ide mi hlavne o úspory na kúrení do budúcna.
Odpovedať
@newhouse medzi tehlou a porobetonom je to skor o pocite. Použi čo bude lacnejšie. Tepelný odpor obvodovej konštrukcie má zabezpečiť tepelná izolácia. Ja som napr. zvolil Porfix P2-480 300mm + EPS 80F 250mm.
Odpovedať
@newhouse ak majú rozdielne teplotechnické parametre, tak treba prepočítať teplotechnický posudok, návrh kúrenia a vetrania. Predpokladám že porfix by mal mať lepšie parametre, ale treba to pozrieť v tabuľkách. Ale z hľadiska stavebných konaní sa to dá "zaonačiť", ale prečo mať napr. horší en. certifikát?!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?