Zmena hrúbky múru z 38 na 30 cm

Profilova fotka
Ahojte, chceme zmenit hrubku steny na bungalove z 38cm na 30cm (brusene tehly). zaujima ma ako ste prepocitavali material. vraj 30cm sa v rohoch musia previazat 1/2 tehlami co pri 38cm netreba. a ake mate skusenosti s murovanim 30cm muriva. dom je 12x8. na jednej 12m strane je pricecka dlha 2,5m. A druha 12mstena je bez priecok. Nadotvorove preklady mi samozrejme zrata statik. Chcem si porovnat aj cenu tehal na obvodove mury. pre 38 a 30cm. vdaka.
Odpovedať
@dorwin cau, ja som meni z 38 na 30. Ham Heluz brusenu 30tku Family. Material vobec nepotrebujes prepocitavat, je to to iste, mozno + zopar kusov navyse, ale murari ti aj takviac rozbiju ako je tento rozdiel, takze to vobec neries. Aj tak beries cele palety a tam bude rezerva. Zostane ti v idealnom pripade po ukonceni murovania obvodovych murov jedna rozbalena paleta. Pri murovani som nebol to mi robili murari, ale podla mna co sa tyka murovania moze byt tensia tehla len pozitivum - lahsie narabanie, tensi veniec - menej betonu, menej salovania, atd. Daj si to odobrit statikom ci to bude s tensou tehlou OK. Cenu tehal mas na internete. Pocet tehal x cena za tehlu pre jeden aj druhy pripad a mas to :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 ahoj, dakujem Ti za odpoved. ono statik mi to prepocita. a strecah bude priehradove vazniky a sadrokarton, takze mury roztlacat nebude. Len co som cital, tak by mala byt minimalna vazba muriva a to pri 30 tehle mas standardne 45mm co je malo. takze sa tam vraj ma davat 1/2 tehla.
Odpovedať
Ja mám v projekte tiež tehlu 38, no pôjdem do 30-ky. Statik s tým nemal problém, ani dozor. 38-ka má výhodu pri zakladaní rohov, je to bezodpadová práca. 30-ka sa musí odrezávať na 16 cm. A ušetrené peniažky z muriva investujem do izolácií.
Odpovedať
@dorwin tie rohy si pozriem len tak zo zaujimavosti ako vymurovali u mna. Netusil som ze tam je nejaky rozdiel v murovani. Ak budes mat vaznikovu strechu tak 30tka mur je uplne v pohode. Aj v kombinacii z tazkou palenou/betonovou skridlou. Mne hovorili ze robievaju vaznikove strechy dokonca aj na 25ky mury.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 skus prosim pozriet. ja co som kade tade cital: "požiadavka je,aby väzba bola väčšia z hodnôt 40 mm alebo 0,4xh, kde h je výška murovacieho prvku v mm", takze pri 249mm brusenej je to 99mm minimalne a to bez polovicky tehly neurobis.
Odpovedať
@dorwin pozriem, ale neviem kedy sa dostanem na stavbu. Mozno na buduci tyzden. ... a to si ides murovat obvodove murivo sam ?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 nie. mam majstrov, co nam robili aj platnu. musim im cinknut este ze ako to robia oni, ale pre prepocet mnozstva tehal, to mi oni nezrataju :)
Odpovedať
ja som poslala do heluzu podorys a presne mi naratali cele kusy a aj polovicky. zrejme maju na to program
Odpovedať
@dorwin obdivujem Ta ze mas cas a energiu riesit ako sa zakladaju rohy ked to budu robit majstri :) Ja som bol rad ze aspon obvodovym murom sa vobec nemusim venovat popri tych milion inych veciach a vybavovakach pri stavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 Tá (polovičná)tehla na zakladanie rohov stojí toľko čo celá.Preto ak je dom trochu zložitejšieho tvaru tak sa oplatí murovať z 380mm .
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros aha cize cena polovicnych tehal 30, bude vacsia ako 38 na cely dom ? :) :) :)
Odpovedať
@majkoj No samozrejme. To si nevedel ??? A keby murovali z 50tky, tak ich to vyjde este lacnejsie ako z 38cky :-)))
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nááá šak nevíte,že taká cehla sa dá aj sekerku dobre a kvalitne deliť??? Seknem a mám dve polky. A ked sa nepodarí tak jednu polku a bordel.Ale šak keď je to za jednu cenu tak nevadí.... :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?