Zelezo veniec ?

zdravim, do venca by som mal dat zelezo 4x 12mm chcem sa opytat ak chcem zvisit pevnost este viac co je lepsie 4x14 alebo 4x12 + 1x12 -- dva roxory hore a 3 dole -ozatka 2: ak je rozmer venca 30cm sirka a 25 vyska ako mam urobit strmienky (rozmer - napr: š24 v19 ?? ) ps: veniec tvory zaroven aj preklady nad oknami a franc. dverami Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Rob ako máš v projekte, je to s rezervou. 3 roxory dole znamenajú zlé zatekanie a prepojenie betónu s roxormi. Strmienky ohneš na foršte do ktorej zatčieš veľké klince, tuším 200-ky, a obýbaš dutým joklom. Preklady spojené s vencom sú staticky dobré riešenie a okná môžu byť vyššie. @pby
Odpovedať
Profilova fotka
Počet roxorov môže byť vyšší pri širokom múre, neviem aká bude široká stena/preklad.
Odpovedať
Ak chces mat pokoj v dusi kludne tam supni aj 16ku priemer ale projektant to tam dal a statik vypocital aj s nejakou rezervou tak by som sa nebal ist podla projektu. Ohybanie strmienok by som ti svojpomocne velmi neodporucal,naohybat 400kusov trva cloveku co to robil den a cloveku co nie aj dva.Navyse kazdy takyto strmienok je orginal.Tiez som sice nad tym rozmyslal ale ked mi firma povedala ze za ohybanie chcu cent za strmienok rychlo som to zavrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@pby V podstate to je jedno či dáš väčšie prúty alebo ich dáš viac, ide o plochu výstuže v priereze urob to tak aby sa ti to dalo dobre zaliať ale ak si nerobil zmeny v projekte držal by som sa ho aj v tomto, čo sa týka strmienok určite si ich daj niekomu naohýbať a rozmer zvol tak aby boli z každej strany zaliate betónom aspoň 25 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
Ake su svetlosti tych otvorov? Na murive postacuje 4xfi12 ( ak neprenasa nejake extremne vodorovne sily z krovu). Ak to chcete silnejsie nad oknami mozte dat 3fi12 dole+hore, s presahom za ostenie dole 200 mm hore 800 az 1000 mm.V otvore nech niesu stykovane - pre jednoduchost. rozmer srtmena je rozmer venca minus 2x krytie.. takze pri venci 300x250 , strmene 260x210 (vonkajsi obrys strmena), haky po 60 az 80 mm, strmen fi8mm, raster 150 mm (max raster bol v starej STN definovany ako 0,75 he (he-vyska od osi hlavnej vystuze po tlaceny okraj prvku) .. cize: (250 - 20 - fi12/2) * 0.75 = 168 mm, cize 150 mm je raster akurat.hlavne v rohoch to poriadne prestykovat. samozrejme projekt plati, upravy robit po dohode so statikom vasho baraku.
Odpovedať
no 4x12 je od projektanta - ci budu tlaky z krovu neviem - mam tramovy strop a tazku strechu cize relativne dost napor na obvodove mury a nosnu priecku v strede (pozdlz domu), kde budu stojky strechy -otovry mam 1000 dvere 1500 a z 1800 okna a 2000 prechod 3000 francuzke okno -znamy ma podobny dom (tie iste hrubky muriva aj strecha skoro nachlp rovnaka) a zelezo nema 4x12 ale 6x12 - 3ks na pravej a 3 ks nalavej strane (nie hore a dole) - hore a dola ma pridane pruty iba na oknami a dverami, cize tam 8x12 (tiez ma VENIEC zaroven aj ako PREKLAD - na to uz iba pomurnica a strecha + tramovy strop) -chcem sa opytat ked pouzijem tiez tu istu skladbu 6x12 (3 ks po jednej aj druhej strane) ako ich previazat v rohoch ? Ak by boli 4 pruty klasika.. no 6 prutov neviem - pocitam ze musi byt previazany kazdy jeden prut, cize 6x rohovnik. -rohy budem previazavat s takymi L-kami rohovimi 50cm na kazdu stranu - je to dobre ?
Odpovedať
alebo je potom lepsie sa nebavit so 6 x prutom 12 a dat radsej 4 x 14 ? a nad otvori pradat jeden hore a jeden dole este naviac ?
Odpovedať
Co sa moze stat, ked je robeny veniec v 2NP podlazi formou U- tvarnic a do nich nesli viazene roxory, ale sa tam len tak tie roxory poukladali kadejako do betonu?
Odpovedať
@lubomird železo v betóne má najväčší význam keď je pri kraji betónového tvaru (krytie betónom 2,5-3cm) Keď sú tak leda bolo uložené asi nebude mať ten výsledný ŽB profil takú pevnosť... Nad oknami postačuje zlepšiť výstuž v spodnej časti venca(prekladu) v hornej to nemá až taký význam... Železo má pevnosť v ťahu a v spodnej časti profilu nad oknom pôsobí najväčšia sila v ťahu. Ak by si mal napríklad rohové oknom, tak tam zasa zosilená výstuž by šla do hornej časti profilu...
Odpovedať
@kajo873 Spytam sa inak, ked su nad oknami klasicke porfix preklady a na obvodovych muroch je veniec v U- profiloch bez zviazanych roxorov, ako som pisal, bude to niecomu vadit? Alebo nie?
Odpovedať
@lubomird Na preklady asi aj nie. NIe som statik ale mám statika v rodine a ten mi to vysvetloval. Pokial viem tak preklady by mali mať svoju vlastnú výstuž. Keď sú správne osadené tak to by nemal byť problém. Len ide o to že strmienka tam hrajú tiež svoju úlohu, nie sú tam len aby držali kôš po kope. Strmienka zasa držia silu v šmiku. Keď ti tlačí niečo na veniec z hora, trebárs ďalšie múry alebo pomúrnice ťažkého krovu, tak by to mali strmienka držať proti silám šmiku do boku alebo tak nejak mi to vysvetloval, už si presne nepamätám.
Odpovedať
UP no 4x12 je od projektanta - ci budu tlaky z krovu neviem - mam tramovy strop a tazku strechu cize relativne dost napor na obvodove mury a nosnu priecku v strede (pozdlz domu), kde budu stojky strechy -otovry mam 1000 dvere 1500 a z 1800 okna a 2000 prechod 3000 francuzke okno -znamy ma podobny dom (tie iste hrubky muriva aj strecha skoro nachlp rovnaka) a zelezo nema 4x12 ale 6x12 - 3ks na pravej a 3 ks nalavej strane (nie hore a dole) - hore a dola ma pridane pruty iba na oknami a dverami, cize tam 8x12 (tiez ma VENIEC zaroven aj ako PREKLAD - na to uz iba pomurnica a strecha + tramovy strop) -chcem sa opytat ked pouzijem tiez tu istu skladbu 6x12 (3 ks po jednej aj druhej strane) ako ich previazat v rohoch ? Ak by boli 4 pruty klasika.. no 6 prutov neviem - pocitam ze musi byt previazany kazdy jeden prut, cize 6x rohovnik. -rohy budem previazavat s takymi L-kami rohovimi 50cm na kazdu stranu - je to dobre ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?