Zatopena stavba v zime, ake su nasledky na murive?

Pisem este rozrusena o radu. Dom mame vo faze hrubej stavby, zastreseny, osadene okna. Stavbari zabudli pred sviatkami vypustit vodu z potrubia, stavbyveduci to absolutne neskontroloval. Dnes vecer volali susedia, ze sa im zda, ze pocuju clapotat vodu, prisli sme na dom, tak pocas mrazov zmrzla voda v potrubi a praskol merac - hodiny na vodu, odtial valila voda do domu. Pikosky k tejto uzasnej firme si necham, az po dohovore s konatelmi, ale stavbyveduci chcel robit vrtackou diery do stien, aby voda vytiekla, pritom tam je izolacia, spodny rad tehal zateplene....no same "super napady". Nesuhlasili sme, oni nemaju ani cerpadlo, aby vodu vytiahli. Momentalne tam este stoji voda 5cm. Zajtra ju ked aj sami vytiahneme. Mury ale nasali vodu a ma zas mrznut. Otazka teda je, ake mozu byt nasledky? Moze nam tehla popraskat a narusit sa statika? Da sa to potom nejako skontrolovat, ci je stavba v poriadku?
Odpovedať
1
2
@blacksr @jan45 @praoteccech prosim o radu
Odpovedať
Ziadnu paniku, treba okamzite jednat. Ziadne vrtanie, ako prve treba odcerpat cerpadlom vodu (su cerpadla, ktore vedia odcerpat vodu na 2mm), zvysok vysusit rucne, ak nie je mozne pustit podlahove kurenie, tak nasledne priemyselnym ohrievacom (byvaju elektricke, alebo plynove) vyhriat stavbu (zabranit dalsim cyklom zamrznutie/odmrznutie) a dalsim strojom urcenym na vysusovanie stavieb znizit vlhkost stavby. Ak firma nema taketo vybavenie k dispozicii, tak si to pozicajte z pozicovne a potom to odpocitajte pri dalsej platbe. Skontrolovat vodomer a nezabudnut do reklamacie zahrnut aj vodne/stocne.
Odpovedať
@stowasser Myslis, ze ked to vysajeme zajtra a zacneme to nejako susit, ze sa nic nestane pocas noci, kedze ma mrznut? bohuzial, ked sme prisli na dom, bola uz tma aj prsalo, nie je dobre vidno a treba nejaky zatopeny material najprv z domu vyniest, az potom sa bude dat odsavat voda.
Odpovedať
tak to je mi vas luto,uprimne a držím prsty aby to dobre dopadlo.Majster zajtra by ako prvý mal byť na stavbe
Odpovedať
@slummdog to nič, odsať a sušiť dom nespadne, nejde o prívalovú vodu kúpte si odvlhčovače, pokiaľ je dom už zavretý a pokiaľ to ešte má otvorený strop, tak sa to vysuší samo
Odpovedať
@slummdog Ja budem bohuzial trocha skeptickejsi. Pokial je spodny rad plneny perlitom, ten je nasiakavy, cize tu vodu zadrzi ako spongia - ak sa voda k nemu dostala vo velkom objeme, tak pri mraze moze roztrhat ten prvy rad.. Preto je pri nasypanom perlite nutne zakryvat vrch murov, kym nie su uzatvorene vencom. Fotky takto poskodenych stavieb su dohladatelne na internete, napr nieco taketo, ale videl som aj horsie (cely obvod): http://i.imgur.com/alAnx14.jpg Ci to bude este staticky unosne musi rozhodnut statik. Ak tam mate nasypany polystyren, tak by sa nemalo nic stat, ten je nenasiakavy a makky, cize sa stlaci posobenim rozpinajuceho sa ladu a tehla bude cela.
Odpovedať
@slummdog nam do stavby naprsalo a take mnozstvo sme dvaja s manzelom lopatou do vedra povyberali... bola to makacka ale netrvalo to dlho a potomsme susili...no my sme to mali v suterene a tam nemrzne takze sa nam podarilo vysusit do prvých mrazov...
Odpovedať
@slummdog Ahoj. Základní předpoklad je odstranit dostupnou vodu. Nic nevrtat. Začít v domě udržovat teplotu nad bodem mrazu, aby stěny nemohly promrzat. Jedině změna skupenství a s tím spojena změna objemu jsou pro materiály škodlivé. Ledem se dokonce trhají skály. Tím zateplením myslíte vysypání dutých cihel perlitem ? To bylo horší a zde bych asi doporučil ihned nalepit po celém mokrém obvodě EPS ( stačí 5 cm ) na výšku 50 cm, aby ta spodní mokrá řada nepromrzala. Následně to bude chtít vyšší teplotu, aby se rozjelo odpařování vody a nejlépe instalovat nějakou průmyslovou ( kondenzační ) sušičku. ;-(
Odpovedať
@cache @praoteccech spodny rad je Heluz 2in1 30tka. Pise sa tam o nejakom type polystyrenu, to nebude ten perlit, ze? http://www.heluz.sk/katalog/tehly-pre...
Odpovedať
@slummdog Ahoj Výplň je polystyrén, který je proti perlitu nenasákavý. Čili z toho vyplývá, že se ta cihla bude chovat jako by byla nezateplena a voda bude vsakovat pouze prostřednictví žeber. Ono bude záležet na době, kdy bude voda z jedné strany cihly působit a zda za tu dobu prosákne až na druhou stranu. Předpokládám, že to prosáklo. Tím pádem bych to opravdu provizorně zateplil, aby tomu neuškodil mráz. Když je výplň EPS, tak předpokládám, že vysušení bude rychlejší. O kolik těžko říci, jelikož nevíme ani teploty, ani množství vody ani nic dalšího. Nicméně, zde nejde ani tak o rychlé vysušení, jako spíše o zamezení destrukčních účinků mrazu. Určitě to vyschne i samo - v létě. :-)
Odpovedať
v prvom rade odpratať vodu čo najviac a spustiť z rúr - žiadne vrtavie len ja r ukáže čo sa stalo , využiť prírodu pri sušení vodu priebežne utirať z podlahy aj handrou , požičať v požičovni horákovú súpravu na ohrievanie striech- krytiny a a makat si zodpovedna za svoj majetok -- stavbu treba vždy skontrolovať a zazimovať nespoliehať sa na firmu objednala si aj u tejto firmiy vypustenie vody ? čo sa stane za vodomerom nikoho nezaujíma len tvoje vrecko . to ako robili vodomernu šachtu ,ked aj vodomer roztrhlo, a ty tieš- ani zateplenie z vrchu si nedala? a pri vodomery máš aj vypušťací ventil? ved ešte neboli zimy!!!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Ja budem tiež skeptický.Ak je to len trošku možné pozakrývajte stavebné otvory a začnite vykurovať.Slabý mráz do -10°C tehle pokiaľ je v nej polystyrén neublíži.Ale -20°C môže mať na tehlu(bez ohľadu či je v nej perlit alebo polystyrén) totálny deštrukčný účinok.Už som to videl tehla čo stála vo vode celá premočená sa po tuhom mraze rozpadla na tisíc kúskov. Ak sa vám to podarí ochrániť pred mrazom tak sa pripravte na dlhodobé schnutie na soľné výkvety v maľovkách a podobné nepríjemnosti.300mm múr bezohľadu na to či sa ho budete snažiť vysušiť schne 2-3 roky.Prevŕtanie tvárnic dierami by som až tak nezatracoval.Stavebný dozor nieje povinný kontrolovať či je na stavbe odstavená voda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja by som tio bol už dávno na pár miestach odvrtal, aby to vytieklo. Takto sa to len viac premáča. zafixovať otvory penou, ale až po vysušení.
Odpovedať
Odvrtavat netreba diery. Dnes sa vysala voda. Chcem sa spytat ci treba ciernu ipu taku ciernu foliu z podlahy strhnut a vymenit. Vyzera ze po tym je voda. Ked clovek stupa na okraje, vytlaca sa z tade voda. Pochybujem ze to vyschne
Odpovedať
Profilova fotka
pjekne napisane................: odvrtavat netreba.., ale zaroven pochybujes ze to vyschne....... ako si ludia vedia pekne odpovedat.......... ked ti tu napisem ze to treba odvrat.., tak ako jan45.., tak si sama odpises ze netreba... :) aspon si potom pogoogluj co je vzlinava vlhkost...
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog podla mna vymenit, to ze je pod tym voda hovori len o tom, ako kvalitne to bolo spravene...
Odpovedať
ak nemáš zateplovane- dáku staru pec a preburať komín a kúriť
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Voda je fuč a zbývá vysušování. Je otázka, zda je na zemi položená nějaká modifikovaná asfaltová izolace, nebo plastová fólie. Asfaltová izolace by měla být natavena. Pokud ten barák není podsklepený, a vypadá to že není, tak bych to nestrhával a počkal do jara. Podle ně se to ztratí přez podkladní desku pod barák. Nemyslím si, že by to mohlo někudy vzlínat do stěn. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech a naco im bude derava hydroizolacia ? :)
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Já si nemyslím, že je děravá, pouze se pod ní dostala voda. A jestli náhodou je děravá, tak se to dá lehce opravit. Jiná věc by byla, kdyby to eventuálně byla tlaková hydroizolace, ale to spíše vylučuji. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech je pod nou voda a uz vidim ako hladas netesnost :)
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Nechci se dohadovat. Podle mě tam žádné díra nemusí být a voda se tam dostala zatečením někde na okraji. Když tam bude díra, tak se to pozná jednoduše, bude tudy vytékat voda, když po tom budeš chodit. Ale to je již celkem fuk. Ty bys to strhl, já ne. A to je asi tak všechno, co se k tomu ještě dá říci. :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Komin nemame a nic burat nebudem. Tu izolaciu by som teda dala strhnut, nech firma na vlastne naklady da novu. Sposobili to svojou nedbanlivostou. Nejdem sa dohadovat co a ci po nich mam ja v kanali kontrolovat uzaver. Oni este ani vodovodnu ruru nezasypali lebo vsetkonim trva jak lacnemu. Keby to neprasklo v hodinach tak prasne pri mraze trubka vonku aj tak musime vodarnam za vymenu vsetkeho platit. Ta rura nemoze byt na zimu nezahrabana.
Odpovedať
@slummdog inak preco nemate merac mimo domu - vo vodovodnej sachte? to ako k vam budu chodit merat spotrebu?
Odpovedať
@radog v AT sa to jednoducho robi tak, ze merac je v dome. Aj teraz co byvame v dome, tak merac je v pivnici. Stav sa nahlasuje bud elektronicky, alebo si dohodnu termin a pridu odpisat osobne.
Odpovedať
@slummdog nedá mi nenapísať vo vašom nešťastí, je mi to úprimne ľúto, pred vianocami nám spúšťali kúrenie, samozrejme, že meškajú vyše dvoch mesiacov, výrazne sme firmu upozornili, že ak nám nespustia kúrenie a popraskajú trubky v podlahovom kúrení a všetko ostatné, že si to všetko opravia a zaplatia..jednoducho sme ich dennodenne bombardovali, aby kúrenie spustili, aby sa takáto situácia nestala. Po skúsenostiach, čo máme s robotníkmi a so stavebnou firmou nemôžem povedať nič iné ako to, že sústavne kontrolovať všetko, inak všetko odfláknu, väčšina je z nich lajdákov, ktorým je jedno ako to urobia, lebo to nie je ich dom..dobré skúsenosti máme len s uvedomelými ľudmi, ktorí robili odbornejšiu prácu ..a neboli obyčajní robotníci. To je len moja skúsenosť, každý môže mať inú.
Odpovedať
@roxana280 suhlasim, ale z principu ma rozculuje, ze napr v AT mame povinnost zabezpecit si rakusky stavebny dozor. Stoji to nemalo penazi a stoji to zaprd. Clovek nema na vyber v podstate a musi tie peniaze aj zarobit. Niekedy aj reakcie tuna stavebnikov ma zarazaju, mali ste si, to mate vediet a pod....by som chcela vidiet, keby aj lekar vam cosi sfusuje a povie, ved mali ste si na nete prestudovat a kibicovat ma, co a ako mam robit. Jednoducho, ked to niekto nevie, nech taha od toho a pusti k tomu ludi, co vedia robit.
Odpovedať
@slummdog robotnici na stavbach su kapitola sama o sebe, nedaju sa porovnavat s nikym inym, ako povedala jedna moja suseda su to najjednoduhsi ludia, obycajne nemaju ani vzdelanie stavebne.. my mame stavbu v Madarsku, v Rajke, verte, ze su to lajdaci, kontrolovat a buzerovat a vkuse a vsetko pisomne majitelovi..inak zapru vsetko...mat vlastny nezavisly dozor, samozrejme na odporucanie a vkuse vsetko fotit....aj na Slovensku to nebude vynimka..dobre skusenosti mame so zivnostnikmi zo Slovenska, ktori sami sa seba zodpovedaju a su na odporucanie..ak by sme my tak robili ako stavebni robotnici sme bez prace a byvame pod mostom
Odpovedať
@slummdog a drzime sa tohto textu: horkyze slize: Traja spití roboši Traja spití roboši dokončili podlahu. Prišiel stavbyvedúci a chytal sa za hlavu, Čo ste ti, vy debili, čo ste to porobili? Hovoril som vám, aby ste zrána nepili! Ale vy nie! Vy jak takí debili! Tak to majster, tak to pardón! Ešte dáme sadrokartón, do rohu sa skriňa oprie, a musí to byť kurva dobré. Ak tu niečo, ako vy hovoríte, musí byť dobré, tak vám, chlapi, musí dobre sakramensky jebať!
Odpovedať
napisem stanovisko nezavisleho stav. dozoru z Rakuska. 1. jednoznacna chyba stavebnej firmy. 2. odstranenie skod na naklady firmy 3. tehly obvodovych murov si pride osobne skontrolovat z Heluzu clovek, Vraj ak nebadat praskliny, malo by to vydrzat 4. priemyselne susice ze nemaju vyznam, kedze strecha je este nepodbita a prefukuje tadial. 5. tu Ipu, ci hydroizolacnu foliu vraj treba vymenit. Paci sa mi, ze v AT nesie stavebny dozor trestopravnu zodpovednost a teda riesi veci asi lepsie ako by to riesil chrobak truhlik na SVK
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?