Zateplená a nevykurovaná garáž - treba ju temperovať?

prosím o radu. Máme rodinný dom, kde súčasťou domu je aj garáž, ktorá je z vonkajšej strany zaizolovaná ako dom. Medzi obytnými izbami a garážou je 380 mm porotherm a garáž má 250 mm porotherm. Je problém, ak nie je vykurovaná garáž a ani temperovaná v zime? Má to nejaký vplyv na izby? Sem tam sa nám robia v izbe plesne, ale to môže byť aj tým, že nie sú parapety dobre zaizolované. Prípadne čo pomôže v garáži? Pomôže ju zatepliť iba polystyrénom alebo ju nechať nejako temperovať? Ak temperovať, tak čím? Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Lepšie je to zatepliť.
Odpovedať
@mesarosanton ona zateplená je, ale iba z vonkajšej strany, takže zatepliť ešte aj zvnútra?
Odpovedať
@vitaz je lepšie zatepliť stenu ktorá delí garáž od obytnej časti,tiež to budem tak robiť. Je možné že vám bude plesniet izba aj naďalej, je potrebné nájsť dôvod. Koľko máte stupnou v garáži teraz v zime.... počítam tak max 10C.
Odpovedať
@roberttom určite tak nejako. Ozaj neviem. A akým silným polystyrénom to treba zatepliť?
Odpovedať
@vitaz ja to budem zatepľovať 8cm sivym grafitovym polystyrénom co je zhruba rovnajuci sa 10cm bielym, osobne si myslím ze to musí stačiť lebo v garáži nebude mrznut.
Odpovedať
@vitaz izba plesnivie v casti muru kde je garaz alebo kde je okno ? Lebo okno do garaze z izby urcie nemate. Nejaka schema/obrazok by bodol.
Odpovedať
@panak sú to súsediace miestnosti garáž - spálňa. Spálňa má okná na inej strane ako je garáž. Je možné, že tá pleseň prichádza práve z garáže. Bolo by riešenie temperovať garáž? Koľko ° je potrebných na to, aby sa problém vyriešil? Prípadne koho zavolať na obhliadku?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@vitaz Neodpovedala si na otázku od @panak správne. Plesneje stena medzi spálňou a garážou, alebo stena z oknom?
Odpovedať
Príklad garáže zateplenej zvnútra... http://www.modrastrecha.sk/blog/mirom...
Odpovedať
@dedo758 Garáž zateplená z vnútra, to je poriadná hovadina.
Odpovedať
Nemyslím si. Problém to rieši...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vitaz ano
Odpovedať
Profilova fotka
Zatepliť to treba. Určite sú tam tepelné mosty v betónových podlahách a vencoch.
Odpovedať
@dedo758 Čo rieši? Veď je zateplená z vonku ako celý dom @mesarosanton Aké sú už v zateplenej garáži na stene kde na druhej strane je už izba tepelné mosty? To už fakt sú tu sami pseudoodborníci? Ešte ani neviete kde to plesnivje a už sa predháňate, kto väčšiu hovadinu poradí.
Odpovedať
@ruren Ak garáž nebudem vykurovať, hoci aj bude zvonku zateplená, tak tá vútorná stena od spálne kľudne môže byť taká chladná, že pri vyššej vlhkosti sa na nej môže zrážať a môžu sa robiť plesne. @vitaz Aká je vlhkosť vzduchu v spálni...?
Odpovedať
@dedo758 v garazi bude najmenej 5 stupnov, skor cez 10, je velmi mala sanca ze by tak vznikala plesen to by nezateplene domy mali steny vytapetovane plesnou.
Odpovedať
Peknu nedelu želám. Plesen sa robi medzi stenou garaze a spalne, ALE moze to byt nakondenzovana voda (z okien), ktorá sa zraza prave na horne listy (len tam je plesen, nie vopne na stene) a v skrini. V skrini necirkuluje vzduch, tam musíme dat nejaky skrinovy asi odvlhcovac. Je pravda, ze spalnu neodvlhcujeme. Je tu cca 55-60% vlhkosť. To iste sme riešili v detskej. Manzel nakoniec vytrhol parapety, zateplil to penou a zase pekne urobil, stena medzi garazou a detskou tiez plesnivela (rovno, kde bola posteľ, pravdepoodbne zla cirkulacia vzduchu). Problemove miesto vystriekal poriadne, oskrabal staru farbu, dal tam protiplesnovu penatraciu a na to farbu. Po vysuseni sme na to naniesli tekute tapety, ktore izoluju a zaroven dychaju, kedze ide o prirodny material. Chcem len vediet ako by som mohla postuppvat v pripade garaze. Kupit tam nejaky panel a temperovat to na 15° alebo ako? Mimochodom jedna sa o 10 rocnu novostavbu a doteraz nikto zvnutra garaze ju nezateploval. Este len dodam tolko, ze problem kvoli plesniam mohol byt aj ten, ze pred rokom mysi prekusali tesniacu gumu na garazi a odtial prichadzala zima. Opravili sme to. V detskej izbe problem ustal, ale problem je spalna
Odpovedať
@dedo758 Ja mám v garáži kúrenie nastavené na 4°C s toteranciou +-1°C a bežne mám v zime 8 - 10 °C v garáži. Jedine keď vonku klesnú teploty pod -15°C tak sa zapne kúrenie. Nemám garáž celu v dome, ale je vsadená do jedného rohu jednou stranou 4,2 m a druhou 2,5 m a ani na jedne stene nič nevlhne ani necítiť rozdiel v teplote.
Odpovedať
@vitaz Ty máš okno zo spálni do garáži?
Odpovedať
@vitaz Alebo ako to chápať ,,Plesen sa robi medzi stenou garaze a spalne" Na stene medzi garážou a spálňou, alebo na vedľajšej stene s oknom?
Odpovedať
@vitaz sice nehapem co pisies s tym oknom ale plesen ked je zas krinou postelov je to preto ze napr. ta postel zabranuje oteplovaniu steny a stena je chladna, tak isto napr vstavana strina svojim sposobiom izoluje teploa v skini je chladnesjie, mas tam tiez vysoku vlhkost, malo vetras, alebo aj malo kuris... an to su tie rekuperacie. Z coho je inak dom a aky je stary?
Odpovedať
@sysell dom je z porotherma 380 mm a tá stena je aj medzi garážou a spálňou. Dom má 10 rokov. Samozrejme, o skrini viem, že tam treba dať niečo do nej, keďže tam je ozaj studený vzduch. Ja to asi nafotím, kde sa tvorí pleseň v spálni. Je to nad posteľou na lištách hore pri stene
Odpovedať
@ruren do haja,co si uz uplne negramotny a nevies porozumiet pisanemu textu s pochopenim? Vsetci pochopili,kde sa tvori plesen,len ty sa dookola pytas. Na stene medzi garazou a spalnou,rozumies? A uvazuje,ci nemoze prefukovat pomedzi parapety a okno vlhkost a ta vlhkost by sa zrazala na stene medzi garazou a spalnou
Odpovedať
@hoblinka13 no ide o to ze vlhkost medzi spaletou a oknom prefukovat nedokaze- taky pojem neexistuje,, kedby prefukovalo moze plesniviet okolo toho okna, to prefukovanei by bolo skor ako vetranie cize by to bolo teoreticky pozitivum
Odpovedať
@hoblinka13 tak sme dvaja... ja som z toho tiez jelen ze kde sa robi plesen kedze sa do toho miesaju okna, parapety. horne listy... =-) Pri stene, medzi stenou ... Kdekolvek kde sa robi plesen treba aby sa zvusila teplota povrchu tak ze bude teplejsia druha strana. Ci je to strop, stena z garazovej strany, betonovy veniec...
Odpovedať
@ruren Tam neide o zateplenie zvnútra, ale zateplenie steny zo studenej strany, aby chlad neprenikal do teplej miestnosti, resp. aby teplo neunikalo do chladu. @vitaz JA mám tiež garáž spojenú s domom s jednou stenou - medzi detskou izbou a garážou. Garáž je temperovaná tak na 10-15 st. jedným radiátorom. Napriek tomu som preventívne na tú stenu zo strany garáže - teda zo studenej strany, dal 10 cm EPS. Myslím, že to bol dobrý nápad, stena v detskej nechladí, ani keď je v garáži pod 10 st. Inak garáž je ešte celkovo zateplená ako celá budova, 15 cm šedým EPS. Pozri v mojom fotoblogu maketu domu, aby si videla, aké je rozloženie izieb a garáže a vedela si porovnať, či to je niečo podobné s tvojou situáciou.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ak nevieš o čom píšeš, radšej nepíš nič
Odpovedať
@chrobak7 presne takto isto to máme aj my. Takže riešenie je pre istotu to zatepliť a dať tam aj jeden radiátor?
Odpovedať
@hoblinka13 Hlavna vec že Ty si pochopila.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?