Zaruka na hrubu stavbu

Priatelia, chcela by som sa Vas spytat aka byva zvycajne zaruka na hrubu stavbu ? Je to indovidualne alebo nejako zakonom stanovene ? Ake mate skusenosti ?
Odpovedať
No a neuvažovala si nad zmluvou o dielo? Tam môže byť napríklad aj takýto článok. Čl. 8 Zodpovednosť za chyby diela 1. Zhotoviteľ zodpovedá za chyby a nedostatky, ktoré má dielo v čase jeho odovzdania objednávateľovi. 2. Zhotoviteľ poskytuje objednávateľovi záruku na dielo a práce na dobu 5 rokov. Táto lehota začína plynúť odo dňa písomného potvrdenia konečného preberacieho protokolu. 3. Zhotoviteľ preberá záruku podľa odseku 2 s rozväzovacou podmienkou – táto záruka zaniká, ak objednávateľ poruší ustanovenie odseku 6 tohto článku. 4. Ak objednávateľ pri prehliadke predmetu diela, pri jeho preberaní alebo v záručnej dobe zistí skryté chyby a nedostatky, je oprávnený písomne od zhotoviteľa požadovať ich odstránenie na náklady zhotoviteľa, alebo zľavu z ceny za vyhotovenie diela, ak ide o chyby neodstrániteľné. 5. Odstraňovať chyby a nedostatky predmetu diela je oprávnený len zhotoviteľ. Zhotoviteľ je povinný odstrániť chyby a nedostatky diela v lehote 20 pracovných dní odo dňa doručenia oznámenia chýb a nedostatkov. 6. Odstraňovanie chýb a nedostatkov objednávateľom na náklady zhotoviteľa sa pripúšťa len na základe súhlasu zhotoviteľa a len v súvislosti s drobnými nedostatkami. 7. Zodpovednosť zhotoviteľa za chyby a nedostatky, na ktoré sa záruka vzťahuje, nevzniká, ak tieto chyby a nedostatky boli spôsobené po prechode nebezpečenstva škody na diele objektívnymi vonkajšími udalosťami alebo vyššou mocou (napr. živelnými udalosťami) a nespôsobil ich zhotoviteľ alebo osoby, s ktorých pomocou zhotoviteľ plnil svoj záväzok. 8. Zodpovednosť zhotoviteľa sa nevzťahuje taktiež na prípady, keď sa chyba a nedostatok ukáže ako následok neodbornej manipulácie objednávateľom či ako dôsledok zanedbania bežnej údržby alebo povinnosti škodám predchádzať. 9. Objednávateľ má právo na pozastavenie platieb v prípade, že zhotoviteľ nereaguje na objednávateľom a dozorom poukázané chyby diela.
Odpovedať
Profilova fotka
@tonickova urcite to riesit zmluvou o dielo.... inak pojem "hruba stavba" nie je nikde definovany..takze doporucujem presny rozash prac.. co najpodrobnejsie..zodpovednosti, terminy, sankcie, platby...
Odpovedať
Profilova fotka
@tonickova ona samotná stavba ide dosť rýchlo a časom sa už k hrubej stavbe nedostaneš, zakryje sa omietkami, podlahami, zateplením... Iba chcem povedať, že ťažko sa dokazujú neskôr chyby hrubej stavby.
Odpovedať
@tonickova jedine naco treba dat pozor je aby sa nic neuponahlalo a vsetko poriadne vyschlo.. pocul som o pripade kedy sa mury hybali dolava a doprava...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?