Zalozenie prveho radu - az mi rohlik zabehol.

Zdravim. Zadal so dopyt na istu stranku zacinajucu troma cislami :) ze zhanam murara/murarov na zalozenie prveho radu tvarnic. Ze vraj bolo rozoslane 128 subjektom. No, parada, tak to sa aspon 10 ozve, bude z coho vyberat. Zatial som dostal ponuku na stresny system a na stropny system. Firme co mi na drzovku pise, ze sice zhanam nieco ine ale oni mi pnuknu skvelu strechu som odpisal, co si o nich mysllim a nech sa mi uz neozyvaju. Stropny system - neriesim asi bude takychto spamov viacero. Co ma vsak dostalo - veceram rohlik s mliekom, reku pozrem email a aha, ponuka na prvy rad. Vyyyyborne. Citam dalej.... cena 4000EUR. Skoro som sa zadusil. Sak tolko ma vysli zaklady a doska! To uz fakt nevedia kolko pytat. Naviac email zo znamej sk pokecovej sluzby.... No nic, uvidim co prinesie pondelok, ked seriozni ludia precitaju pracovne emaily. Ak by niekto vedel o sikovnej partii na zalozenie prveho radu tvarnic, dajte mi vediet. Kosice - okolie.
Odpovedať
1
2
@epto a preco len zalozenie prveho radu? Ono, na to sa ti asi kazdy vykasle ... Za 3500 ti ho pridem z blavy zalozit ... 😀
Odpovedať
A preco si nedas zalozit prvy rad priamo vyrobcom murovacieho materialu? Pokial viem tak tuto sluzbu ponukaju vsetci. Inak normalne a sikovne partie sa ti na to vybodnu, pre jeden/dva dni sa nepretrhnu, naviac v strede sezony maju vsetci sikovni uz robotu nakontrahovanu.
Odpovedať
Daj si urobiť výrobcovi muriva, prípadne si kúp nivelák a urob si sám. Pokiaľ dostaviaš sa ti investícia 100x vráti Čo vidím stavby okolo mojej založiť prvý rad tehál na 7cm !!! malty "tzv majstrami" dokážeš aj ty a aspoň ťa to nebude vytáčať, že si za to navyše platil. Jasné, že to závisí od základovej dosky, no ak máš tú rovnú a poriadne si si odsledoval neni čo riešiť. Inak neverím, že sa dá v strede sezóny nájsť partia, čo ti príde robiť na pol dňa.
Odpovedať
@epto mal som zaplatene rok take nieco a tie dopyty stali za h... dalsia vec napise tam 100 ludi hociaku blbost co si len zistuje cenu, pride to dalsim 100 firmam a nema ani zmyselsa tym zapodievat. Skoda casu ked je niekto mantavy a nevie oslovit priamo firmy z okolia a jeho problem. Kvoli takemu kseftu na jedeneho radu co je ronota na jeden den sa nik trhat nebude.
Odpovedať
@epto mozno len preklep a malo tam byt 40.00 EUR :)
Odpovedať
@epto Ahoj Někteří výrobci stavebních materiálů mají založení stavby v ceně . Jediná podmínka je koupit od nich materiál na celou stavbu. Jinak založení stavby je sice základní věc, ale není to zase tak složité. Základem je plošné vyměření stěn a pravoúhlost rohů ( tedy pokud se nejedná o atyp. ) Pravý úhel vyměří naprosto každý, když si naměří trojúhelník se stranami 3,4 a 5 metrů. ( Známá Pythagorova věta . Druhý krok je osazení rohových tvárnic do stejné výšky. Můžeš použít klasickou hadicovou váhu, nebo dneska velmi populární rotační laser. Ten je nejlépe zapůjčit, protože jeho cena není zrovna zanedbatelná. Určitě by se hodil v průběhu stavby i na další činnosti, nicméně na jednu stavbu se nevyplatí. Jakmile budeš mít usazeny rohové tvárnice, tak mezi nimi natáhneš stavební provázek a vyzdíš první řadu. Tam si již budeš pomocí vodováhy hlídat vodorovné usazení každé tvárnice. Protože stavba první řady je poměrně zdlouhavá a v podstatě piplavá práce, tak já jsem se s tím pohrál sám. A další řady, kde se spotřebovalo mnoho tun materiálu, jsem si nechal postavit od zedníků. Ono to potom rychle odsýpá. Mě za 2 dny ( So + Ne ) postavili bungalov 15 x 15 m - bez příček ( Porfix 375 mm ). Ty jsme následně stavěli po zastřešení stavby. Musím ale zdůraznit, že jsme měli perfektně rovnou základovou desku. Výšková tolerance pár milimetrů. Ona se vyplatí přesnost od začátku stavby. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Môžem sa niečo opýtať, čo mi nieje celkom jasné? Prečo sa zakladajú najprv rohové tvárnice? ak si vymeriam pravé uhly, tak od prvej založenej tvárnice budem pokračovať jedným smerom, až prídem po bod, kde mám označený druhý pravý uhol a pokračujem v ukladaní tvárnic ďalej v uhle 90° Mne sa takýto postup zdá oveľa jednoduchší. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ahoj. Rohová tvárnice přece určuje jak výšku, tak bod, odkud se natáhne špagát, který určí hranu stěny. Jak bys to jinak chtěl udělat ? ;-)
Odpovedať
Pokial viem cena za zakladaci pas je cca 150e cez heluz a 120e cez wienerberger. Murar berie cca 250e. Za ulozenie prveho radu to bude dalsich asi 200e. Zalezi od zlozitosti. Nam to robili murari co vytiahli celu stavbu. Berie sa cca 30-35e za m3 vratane zalozenia prveho radu....
Odpovedať
Profilova fotka
Fuh, ja som komplet za obvodové murivo dal murárom 2000 a za priečky 1700.
Odpovedať
V lete sa tazko hladaju chlapi. My hladame od aprila kachlickara. Chceli sme ho na august. Nic. Robime si to sami ;-) A to sme si mysleli, ze april je fajn :-) Este nam treba zohnat na schodisko omietkarov. Asi len rodina nastupi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech To mi je samozrejme jasné, ale aj keď idem robiť obklad na stenu, tak si nasvietim laserom, alebo spravím rysku podľa vodováhy a začnem obkladať z jednej strany na druhú. Nenalepím predsa jednu obkladačku na ľavej a druhú na pravej strane steny a potom vypĺňam stred. Predsa dodržanie výšky na stene dlhej 10m nemôže byť problém. A hlavne nie dnes, keď máme presné laserové zameriavače. Alebo sa stále mýlim? :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jamk1 áno, obkladá sa inak. Pri Vašom postupe sa môže stať, že na konci bude pásik 15 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Som presvedčený o Vašich skúsenostiach z praxe, ale tomu naozaj neverím. 15mm rozdiel? Upozorňujem, že ja nepijem žiadny alkohol. Ak murár na stavbe vyslope 6 pív, tak verím že tých 15mm spraví aj na troch metroch. Opakujem, naozaj tomu neverím. A prehlasujem, že až budem budúci rok stavať, tak nebudem žiadne rohy zakladať, ale budem klásť tvárnice z jednej strany na druhú - dĺžka bude 7,5m a určite to budem mať rovnako presné, ako keby niekto zakladal rohové tvárnice. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 určite sa to dá, ale hovoríme o dvoch rozdielnych veciach, písal som k obkladačkám, dobrý obkladačsi rozvrhneplochu tak, aby nevznikli pásiky.Murovanie tiež je možné, ale priznám sa, že bez šnúry by som to nevedel urobiť.
Odpovedať
@jamk1 Ahoj. Obkladač si nejdříve vytvoří rovinu, vyměří si pravoúhlost stěn, aby položená dlažba vycházela bez řezání šikmin. Málokterý obkladač obkládá na omítky, které udělal někdo jiný. Následně založí jeden vodorovný pruh a od něho se odvíjí všechno další. Co se týká zdění, tak netuším, kam bude ten laser vrhat paprsek, když tam nebude cihla, tvárnice, nebo cokoliv jiného. Jinak Vám držím palce, abyste se bez rohových tvárnic obešel a to samé platí o špagátu. Přiznám se bez mučení, že já bych to nedal a zatím neznám nikoho, kdo to tak dělá. On ten natažený špagát mezi rohovými tvárnicemi určuje jak výšku, tak rovinu. :-)
Odpovedať
@jamk1 nespekuluj, zaloz rohy a natiahni spagat
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Tak určite dám potom vedieť bez ohľadu na to, či to dopadlo dobre, alebo zle. Možno po vlastnej skúsenosti vám všetkým, ktorí ste zástancovia rohových tvárnic dám za pravdu. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ahoj. https://www.youtube.com/watch?v=RGbg1... https://www.youtube.com/watch?v=5aswk... https://www.youtube.com/watch?v=QaOvC... Zajímavé na těchto návodech je, že všichni založí rohové tvárnice do stejné výšky. Následně zdí podle špagátu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Rohové sa zakladajú prvé lebo si ich nameriate presnú výšku, šírku , dĺžku a uhly. Pokiaľ to budete robiť po jednotlivých stranách môže sa stať že budete prerábať, búrať. Nesnažte sa vymyslieť ameriku .Špagát šnúrka neslúži na dodržanie vodrovnej roviny .Súži na dodržanie smeru.Bez šnúry robím steny do cca 1,5 m dlhé aj to len okrem zakladania.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton Pivnicu som staval tiež bez toho, aby som zakladal nejaké rohy. V jednom rožnom bode som začal, ukladal som podľa vodováhy, kontroloval vodováhou v troch smeroch a na tej dĺžke 7,5m som nemal odchylku viac ako 5mm. Bola to pivnica. tak ma to až toľko netrápilo, lebo hore išla aj tak 15cm hrubá žb. deka. Aj uhly som robil pomôckou zhotovenou z drevených latiek, 60/80cm - prepona 100cm a všetky uhly sedia. Tak neviem, prečo by to nemalo fungovať rovnako aj pri vrchnej stavbe. A ako som spomínal ten laser. Načo treba mať rohové tvárnice? Však laser vysvieti vodorovnú líniu po celej dĺžke a tvárnice budem ukladať jednu vedľa druhej tak, aby laserový lúč lícoval vždy s hornou hranou vedľa položenej tvárnice. Sa môžem pohybovať v tolerancii +- 1mm. Však nie som slepý... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Za prvé trvá to trikrát tak dlho.Preto sa to robí tak ako sa to robí.Iné je murovať s presnými kvádrami iné s tehlou iné je ak kolaudačnej komisii záleží na dvoch centimetroch.Posledný laser s ktorým som robil minulý týždeň na 12 m premeriaval viac ako 1,5 cm.Vy laser používate ako profesionál laik si ho skrz to aby ho použil raz za rok kupovať nebude. Tie s požičovní sú väčšinou na dve veci.
Odpovedať
@epto A aky material ides kupovat Viem ze ked budes stavat z ytongu tak by ti ta firma mala prvy rad zalozit zdarma tak sa ich popytaj a mozno ze to ma uz aj tehla ale to uz neviem presne.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto porfix poskytne tiež dvoch ľudí na založenie rohov zdarma, dal som im 80€ a založili celý 1.rad
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ja to stale tvrdim, ze rohliky su zdraviu skodlive...a este z bielej muky :-D :-D :-D
Odpovedať
Zdravim. Tak som si vsetko vybavil, pride partia murarov, zalozi cely prvy rad. Ytong majster zaklada iba rohove tvarnice. Teoreticky by som prvy rad od rohovych tvarnic potiahol aj sam, ale necham to na skusenejsich, ja budem len dozerat. Ponaucenie: necitaj emaily ked jes rohlik :)
Odpovedať
dozeraj dozeraj, vela sa pri tom naucis :D zvysok si stavias sam?
Odpovedať
zvysok bude svojpomocne, dalsi majstri by mali dojst az strechu robit :)
Odpovedať
@epto len aby to boli ozaj majstri a nie len taky na oko :-) drzim palce
Odpovedať
@branik00 mala by to byt partia, ktora na okoli urobila viacero striech, takze viem posudit ich pracu. a samozrejme este majster na krb, toto tiez sam neurobim. :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?