Z čoho stavať nízkoenergetický dom?

Zvazujem velox co vy na to?
Odpovedať
@anyta777 neviem neviem ci velox je zrovna lacne stavanie - ked uz, tak bez zabudovaneho zateplenia a to riesit potom dodatocne, lebo ten polystyren je vo veloxe dost predrazeny.
Odpovedať
Lacno zo slamy, hliny a dreva... Ak ides po cene, tak velox nie.
Odpovedať
@shark013 ale len svojpomocne, lebo ked mas pri tomto systeme zaplatit za pracu, tak to vyjde najdrahsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@anyta777 Ten terminus technikus "nízkoenergetický" v Tvojej otázke je úplne zavádzajúci, pretože dnes už môžeš stava iba a len nízkoenergetický dom. Takže otázka mala znieť: "Z čoho stavať lacno...?" Nooo.... - ak lacno, tak z Veloxu asi nie... Môže to byť zateplená tehla, alebo porfix... alebo..... - si vystriehni a dohodni akciovú cenu na ktorýkoľvek tradičný osvedčený materiál.
Odpovedať
nuz... tehla je 1E/kus... porfix je 2.5E/ks... ytong este viac.... Hmotnost tvarnic ma najmensiu tehla, rychlo sa kladie. Dobre sa do nej robia drazky (je tu vela rozpornych diskusii o tom, ale to vacsinou ti, co nikdy nerobili drazky do tehly :D) Menej komplikovane na vonjajsiu fasadu su rozne tie porbetonove tvarnice, kedze su v podstate hladke. Porbeton ma problem s vnutornou vlhkostou a teda dlhodobim odparovanim. Osobne by som na tvojom mieste siel do tehly, vediac, ze stavebny material (tehla, porfix....) je ca 5% ceny domu....
Odpovedať
Profilova fotka
@anyta777 Najlacnejšie to bude ako drevodom zo stĺpikovou konštrukciou, ak chceš ísť čisto len po cene.
Odpovedať
@ivantausk tehla je síce 1€/kus a porobeton za kus 2€, ale tehla je o 1/2 krasia.... Drážky som robil do tehly, porobetonu, zelezobetonu /nakoľko robím elektroinštalácie/ a vyhráva porobeton. Rýchlo sa kladie tehla? Ty ulozis jednu tehlu a máš 25 cm, ja uložím jeden porobeton a mám pol metra... Z porobetonu si môžem vystruhat anjela na priečelie, skús to s tehlou. Za mňa porobeton. ;-)
Odpovedať
@megdesign jo, jedna vec je klast 1 tehlu, ktora ma 12kg a 1 porbetovu, ktora ma 30 :D ale ano, jedno aj druhe ma svoje vyhody aj nevyhody :)
Odpovedať
@anyta777 Z čoho ? to je jedno . Záleží hlavne za akú " akciovú cenu " zoženeš material ... a akých majstrov najdeš - natrafíš. Pri každom tvojom rozhodnutí ...môžeš stratiť alebo získať stovky eur ...a v konečnom dôsledku to budú tisícky eur aj desaťtisíce ...
Odpovedať
@ivantausk ale čo si? Jeden porfix 30cm mal 17 kg a to hneď, ako som odbalil paletu. A keby som nechal ešte vyschnúť, tak sa dostanem pod 12 kg. Schválne som ho vážil.... ;-)
Odpovedať
@ivantausk expedičná hmotnosť tvarnice je 20,7 kg a to má 70% vlhkosť. Vieš si vyrátať, koľko váži suchá tvárnica ;-)
Odpovedať
@megdesign @ivantausk @anyta777 A to sa mi na propagande najviac paci. Uverit vlastnostiam, ktore nie su pravda, su zavadzajuce a ucelovo vyzdvihovane, alebo uprednostnit vlastnosti, ktore su pre uzivatela absolutne irelevantne. Za mna ak nie ZB , tak porobeton (najlacnejsi aky zozenies) :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anyta777 Teraz pre istotu aj poľnohospodári nerobia na poliach balíky zo slamy kvádrové .... ale veľké valce. :-D
Odpovedať
Daj si postavit maly (velkost 3 izboveho bytu) drevodom na kluc,sused mal cenu 60k.Za 5 mesiacov sa stahoval.
Odpovedať
@megdesign a skusal si 38 cm? ;)
Odpovedať
@slabak tu ti nikto neuveri ze sa da postavit dom na kluc za 60 000€ ..... hoci aj velky ako 3 izbovy byt.... Tu sa razi cesta ze vsetko co je pod 150 000€ je na hov.... :-))))
Odpovedať
@mackoke to mas odkial? Ja to skor vidim tak, ze ked tu niekto stava nezmyselne predrazene, automaticky si tu vysluzi riadny pucung.
Odpovedať
@anyta777 Požiadavky na dom: - lacno postaviteľný a prevádzkovaný - jednoducho postaviteľný a udržiavaný svojpomocne - dlhá životnosť bez údržby - odolný voči chybám - príjemný na bývanie Osvedčené konštrukcie - široké pórobetónové steny bez zateplenia (37 cm Porfix Plus) - pórobetón má rovnaké vlastnosti vo všetkých smeroch, neprefukuje, nelezie doňho háveď, ľahko sa stavia a opracováva svojpomocne - železobetónový strop - zabraňuje prehrievaniu domu, nehnije a nevŕzga, jednoduchý, vzduchotesný, obmedzuje hluk z vonku - plochá strecha - ľahko postaviteľná a udržiavaná svojpomocne, nehrozí že sa zabijete, nehnije, nelezie do nej háveď - elektrické radiátory (bungalov 100 m2 cca 6 MWh/rok elektriny na všetko) + teplovzdušný krb - jednoduchý vetrací systém (odťah popod dvere, kontinuálne vetranie ventilátormi alebo komínom)
Odpovedať
@anyta777 Doplnkové vykurovanie pre hory je krb, pre nížiny klimatizácia.
Odpovedať
môže mi niekto vysvetliť prečo sa domu hovorí drevodom?veď drevo je drevo,či?
Odpovedať
@marta2610 lebo jeho nosna cast je z dreva?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubbond Nazdar Rado najskôr mám jednu otázku teraz si akože zo Žiliny lebo si myslíš že ako východniara ťa nebrali vážne minule ako deravá´strecha si mal tuším napísané že si z Prešova a zo začiatku si bol žena. Aby som sa vyjadril k tým tvojím bludom : Lacno postaviteľný - ty chceš postaviť dom z porfixu ktorý netreba zateplovať čiže 375 z odporom v ideálnom stave 4,52 čo je len o 0,02 viac ako požaduje norma, čiže pri nejakej vlhkosti v konštrukcii nedosahuje požadované vlastnosti potom je tu ešte porfix 500 mm ten splní normu v pohode akurát cena na stránkach porfixu je 6,19 eur kus bez dane to je akože to lacné. Jednoducho postaviteľný - tým myslíš ten betónový strop ten sa určite hodí na svojpomocnú výstavbu, veď si len stačí prenajať drahé debnenie do neho poukladať a poviazať kopec výstuže zaliať a po určitom čase odbebniť. Prečo by niekto na veniec nepoukladal drevené nosníky alebo len trámy pri pultovej streche na ktoré stačí dať debnenie z OSB dosák keď môže robiť toto všetko a samozrejme kto by chcel ušetriť keď môže minúť viac. Lacno prevádzkovaný - Žiadny dom z elektrickým vykurovaním nieje lacno prevádzkovaný a pri dnešných normách ešte môžeš mať problém vôbec dostať stavebné povolenie. Dlhá životnosť bez údržby - to si predstavuješ koľko rokov tak 30 lebo to ti aj drevodom vydrží v pohode a viac rokov pochybujem lebo v dnešnej dobe každý kto zdedí starší dom hoci aj murovaný hneď ako na to má ho začne prerábať a kompletná prerábka väčšinou stojí viac ako postavenie nového. A keďže myslím že technológie pôjdu dopredu aj naďalej myslím že podobné to bude aj za 30 rokov. Príjemné bývanie - tu vidno že si nikdy v dobrom drevodome ani len nebol lebo každý kto v takom dome býva dlhšie by už iný nechcel. Takže asi toľko skús sa nabudúce pozrieť na drevodomy bez tých svojich predsudkov možno by pomohlo keby si aj nejaký navštívil. :-D
Odpovedať
@marta2610 Nájdite 10 rozdielov :-) a) murovaný dom - murované základy - murované steny - drevená konštrukcia strechy - izolácie - murovaný komín b) drevodom - murované základy - d r e v e n é steny - drevená konštrukcia strechy - izolácie - murovaný komín
Odpovedať
@martosko K tvojim nezmyslom je škoda sa vyjadrovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubbond No dobre možno je to nezmyslel že si si dal polohu tento krát Žilinu aby ťa brali vážne s tými tvojimi názormi to ani nejde, ale čo sa týka stavania máš sa ešte hóóóódne čo učiť. ;-)
Odpovedať
@anyta777 beton, porobeton, drevo, ...
Odpovedať
Ked teda je jedno v podstate, ci stavas z porobetonu ci tehly a cenovo su podobne a ked tieto materialy predstavuju len 5 % ceny domu ako to tu niekto pisal, preco vystavba domu je taka draha???? Chapem, ze tam treba milion veci, izolacie, rozvody a vsetko, ale prijde mi to nejake odtrhnute.... Ci to len tu na SVK sa chce kazdy len nabalit a zarobit so 100 % ziskom??
Odpovedať
@anyta777 5% ked to bude stavať firma, možno 10% keď svojpomocne - pretože pri stavbe domu tvorí práca aj 50% výslednej ceny. Ak sa Vám to zdá veľa (ako vravíte, chcú sa nabaliť), môžte si to vyskúšať, keď je to taký parádny kšeft. A samotný stavebný materiál robí relatívne malé percento preto, že pri stavbe sú aj iné položky, ktoré sú rovnako drahé ako samotné murivo (alebo drahšie) - okná, strecha, kúrenie, obklady a podlaha,... Nehovoriac o kope iných, síce lacnejších, vecí, ktoré keď sa zrátajú prevyšujú cenu muriva.
Odpovedať
@marta2610 mna by skor zaujimalo, preco sa drevodom hovori aj domov, ktore pomaly okolo dreva ani neutekali a 90% tvori osb doska... ja osobne budem mat drevodom z masivu, takze to bude drevodom a nie osb-dom...
Odpovedať
@strbskepleso a OSB doska je z coho akoze?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?