Z coho stavat bungalov?

Ahojte,chceli by sme tento rok zacat stavat bungalov cca 120m2 ,viacmenej svojpomocne.Chceli by sme sa s vami poradit ohladne toho co je lepsie pouzit Ytong ci tehlu?Poprosim osobne skusenosti,co ste pouzili?Zatial sa len rozkukavame ;-) dakujem
Odpovedať
1
2
môžeš začať čítať: http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
Je tu toho tony ale svojpomocne Ytong, ovela jednoduchsie ako tehla.
Odpovedať
kazdy poradi nieco ine. skuste si pobehat Coneco, ak vam to dovtedy pocka, potazkajte si kazdy material a vyberte si podla vnutorneho pocitu. so vsetkym sa robi dnes lahko, ked sa clovek zmieri s nevyhodami toho ktoreho materialu. kazdy ich ma :-) ja som sa rozhodol pre Silku (rovnaky vyrobca, ako Ytong), lebo akumuluje teplo a zvukovo izoluje. k tomu staci 20cm na obvodove mury. ako nevyhody je tazke sekanie, co ale beriem ako nutne zlo minimalizovatelne dobrym planovanim rozvodov a pouzitia predvrtanych dier.
Odpovedať
Ja idem stavať na jar z durisolu. Netreba ho zatepľovať, nakoľko už je zateplený
Odpovedať
@ikuska82 Usetrim ti vela hodin studovania a hladania. Ytong alebo Porfix, podla ceny, nejtensie murivo podla statiky a najhrubsia izolacia EPS. Alebo bezne 30cm murivo + 12-20cm EPS. Nie drahe a pri vykurovani ti to usetri €ura.
Odpovedať
@ikuska82 Svojpomocne urcite porobeton (ytong, porfix, je to jedno), podstatne lahsie sa opracovava (zarovnava), drazkuje, ... Len pre zaujimavost, Merkury Market uz predava aj ten polsky Termalica a z mojej skusenosti vedia dat velke retazce najvacsie zlavy (tehly Heluz som najlacnejsie zohnal v Hornbachu), takze ak budete mat rozpis, dajte si vypracovat ponuku aj tam, mozno bude najlacnejsia, kedze tieto polske porobetony su samo o sebe lacnejsie nez tie beznejsie u nas predavane.. Skusenost s materialom nemam, ale postrehol som aj tu na streche, ze s tym ludia stavaju. P.S. ked chcete stavat z porobetonu (akehokolvek), urcite mu dajte cas vyschnut, cize po vymurovani nelepte na neho hned fasadny polystyren..
Odpovedať
@cache Co sa moze stat ked som ho nenechal vyschnut a hned som lepil EPS?
Odpovedať
Profilova fotka
@ankasek Co ja pozeram ten "zatepleny" durisol tak ma R=5,15. Co mozno staci na skolaudovanie domu, ale.... Mas to dobre prepocitane ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird porobeton ide zo zavodu s vysokou vlhkostou, cize ak to nevyschne ma horsie parametre a v baraku bude vyssia vlhkost kym sa to nevysusi.
Odpovedať
@lubomird rozpisoval som sa v inom fore tusim zrovna vcera :) V skratke - porobeton ide z vyroby velmi mokry (40-50% vlhkost, vlastnost vyrobneho procesu), mal by schnut pred balenim aspon 6 mesiacov, co sa realne nedeje (biznis) a hned ho balia do folie a distribuuju, cize ak rychlo vymurujes a zabalis do eps, nestihne vyschnut a mas prilis vela zabudovanej vlhkosti, ktora sa potom bude roky uvolnovat do interieru => hrozia plesne napr. za skrinami. Ak si to uz spravil, skus niekde zapozicat susice a nechaj ich vytiahnut tu vlhkost zvnutra.
Odpovedať
Veru ja som tu tiež toho veľa prečítal a nakoniec idem mať obvodové múry 250mm, Zateplenie 25-30cm/ uvidím podľa ceny /, podlaha zateplenie 25cm + potery, Strop min. 40cm, zateplenie základov, čo najmenej sekania do obvodových murov a viacej sekania v priečkach :-D , Názov materiálu nejdem písať pretože je na každom z čoho bude stavať. Tento rok hrubá stavba a v zime zdravotechnika, vodoinštalácie a v priebehu nasledujúceho roku zatepľovať.
Odpovedať
@cache @majkoj Hned ako sa vymurovalo, cca mesiac na to som zateploval. Bolo to hned po lete. Dom je v EPS, pocas vnutornych omietok bolo nonstop pustene vysusovacie zariadenie. Inak stale bola stavba vetrana, aj teraz su vsade mikrovetrania. Kurim 3 tyzden a mokro nieje nikde, ani na oknach. Na oknach bolo mokro len prve 4 dni. Teplota v novostavbe cca 18-20 stupnov, vlhost mi ukazuje cca 50%. Ani nikde v rohoch nieje nic mokre.. Dosledne to kazdy den sledujem..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubomird a byvas tam ?
Odpovedať
@majkoj Este nie, ide sa dlazdit a malovat. Byvat cca za 2-3 mesiace.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird no to je ten rozdiel potom :), clovek je ten najvacsi zdroj vlhkosti. Ja mam teraz v baraku 35 percent vlhkost :) a skor rozmyslam ci vytiahnem zvlhcovac. Byval som v baraku z porobetonu, prve roky boli narocne v zime :)
Odpovedať
@ikuska82 ytong vs. cihla(pálený střep) jsem určitě pro ytong. Další otázka je, jak moc úsporný dům chcete stavět. Úsporný, NED, PD? Podle toho musíte zvolit sílu zateplení. Osobně se přikláním v dnešní době stavět minimálně NED na pomezí PD.
Odpovedať
@majkoj To bys měl, RV 35 % už je na hraně. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird veru tak, manželkin bratranec s tým ma teraz dosť veľké starosti.. postavil dom z ytong 300mm, ešte v ten rok zateplil 150mm EPS, v lete sa nasťahovali a teraz mu plesnejú rohy a steny za nábytkom.. robí ale chybu aj to, že málo vetrá /majú malé deti/ a sušia prádlo v dome.. osobne by som to asi riešil tak, že by som kúril na viac stupňov a vetral.. nech čím skôr vyženiem tú zabudovanú vlhkosť z domu..
Odpovedať
Profilova fotka
@ikuska82 a máte už projekt a stavebné povolenie? Ja som staval z PORFIX-u, zateplili sme 10 cm EPS. Všetko v jednom roku a nemám žiadnu vlhkosť ani pleseň... @cuthalion @lubomird
Odpovedať
este odporucam vsetkym, ktori maju moznost, skocit po material za hranice. u mna Silka cennikova cena SR = 37e/m2 vs Madarsko cennikova 24e/m2.
Odpovedať
@cuthalion Ja vetram stale, neviem si predstavit, ze by som nevetral aj ked len na mikrovetranie. Predvcerom bolo cely den vonku cca 1-4 stupne, v noci cca -2 a vsade len mikrovetrania, do podlahovky isla 22 stupnova voda a vnutri bolo 20 stupnov a vlhkost bola 47%.
Odpovedať
@topvideo Ak satvba nezaprsi a cely cas je dobre vetrana, nieje az taka vyrazna vlhksot. keby si dal kurenie do podlahy cc 35 stupnov, mozno by bola vlhkost vyssia.. Mas stanicu ktora ti ukazuje vlhkost? Ak ano, kolko ukazuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird bohužiaľ stanicu nemám, ale na oknách sa nič nerosí, len raz, ked sme nechali čerstvé prádlo vnútri...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird @topvideo tak to je fajn, nech vám to tak aj ostane :) ono ten ženin bratranec možno má aj niečo niekde zle spravené, preto mu to plesnie.. je to určite aj o návykoch ľudí, ktorí v dome bývajú /kúrenie, vetranie, varenie, pranie, sušenie prádla..atd.. /
Odpovedať
Takže 35 % zlý suchý vzduch,45 až 55 % super,nad 60 % zlý už môžu byť plesne, táto vlhkosť podporuje plesne.
Odpovedať
@topvideo Tak si zaobstaraj :-D Je to fajn vec, ukazuje aj teplotu v interiery aj vonku. Aspon budes vediet aku mas vlhkost.
Odpovedať
@topvideo projekt sa uz spracovava,povolenie este nemame
Odpovedať
Profilova fotka
@ikuska82 ja som to riešil s projektantom, v projekte už bolo jasné, čo použijeme a podľa toho sa robili aj výkresy
Odpovedať
Ja staviam z 30cm porotherm + 15cm EPS. Tehla ma vyšla lacnejšie, ako porfix, nehovorim o Ytongu
Odpovedať
@ikuska82 porotherm 30 + Nobasil FKD 15
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?