Z čoho stavať?

Profilova fotka
ahojte mozte mi poradit z coho treba stavat ked nechcem zateplovat potom?co je najlepsie?aj cenovo myslim...dakujem pekne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/sear...
Odpovedať
velox
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem a cenovo?
Odpovedať
Profilova fotka
Ytong lambda + multipor.
Odpovedať
Profilova fotka
Lego :-D
Odpovedať
je nejaky normalny dovod preco nechces zateplovat?
Odpovedať
Ak by sme my teraz stavali, tak staticky vyhovujúca tehla (25 resp. 30 cm) a na to 20-25 cm šedého EPS. Okná trojsklá zarovno múru, rekuperácia, do podlahy min.20 cm EPS, základy 10 cm XPS.
Odpovedať
Profilova fotka
neviem preco nezateplovat....rozhodujeme sa....chceli sme solbet a zateplit,teraz rozmyslame nad porfixom alebo tehlou a nezateplit... @madein1974 @madein1974 a z lega by to bolo mas pravdu najednoduchsie :-D
Odpovedať
@tina00 Aký je rozdiel medzi zatepleným Solbetom a nezatepleným Porfixom (resp. tehlou)? To druhé je kvôli niečomu lepšie?
Odpovedať
@roberto1923 Prosim ta mozes tuto diskusiu rozviest a zdovodnit to co pises? Urcite by nas to viacerych /Laikov/ zaujalo. Pochopila som, ze uz asi mas postaveny dom, takze nazory takehoto druhu ja mozem.
Odpovedať
aj mi teraz začneme stavať a budeme s pálenej tehly.Ešte neviem výrobcu,ale tehla sa mi preto páči lebo dobre akumuluje teplo a nie sú potom také citeĺné výkyvy tepla.
Odpovedať
@tina00 toto je nieco, co si treba sakramensky dobre rozmysliet, lebo v buducnosti sa to uz neda vratit spat. Mylim, ze mnoho ludi uz podobne rozhodnutie "nezateplovat" a pouzit vacsiu hrubku olutovalo, ale zmenit sa to uz neda. Zrejme ste na zaciatku. Je velmi dolezite zistit si o tom co najviac informacii a najlepsie z nezavyslich zdrojov. Rady predajcov a vyrobcov murovacich prvkov by som pocuval tak jednym uchom, druhym by to nasledne letelo von... Moja sestra pred tromi rokmi stavala dom a samozrejme ziadne informacie o tom nemali. Dostali akciu na 44cm tehlu, bola lacnejsia ako 37cm, tak ju zobrali s tym, ze nebudu zateplovat. Vlani zateplili 10cm mineralnou vlnou (lebo sak je to urcite lepsie ako EPS) a ked som sa ich minuly tyzden pytal na spotrebu, tak mi povedala, ze za december to vychadza 8m3 plynu/den a este kuria aj drevom. WTF, som si povedal v duchu, ved to je tolko, kolko prekurim ja v 40rocnom zateplenom dome, aj ked s polovicnou vykurovanou plochou a kurim iba plynom, bez prikurovania drevom. Momentalne staviam dom s 20cm nosnym murivom (zelezobeton) a na to 40cm EPS. Rozhodnutie o hrubke obvodoveho muriva je podla mna jedno z tych najdolezitejsich pri stavbe domu, radsej mesiac-dva pockajte a rozhodnite sa tak, aby ste si svoje rozhodnutie vedeli pred kymkolvek zdvovodnit. "neviem preco nezateplovat....rozhodujeme sa" nie je spravna odpoved!
Odpovedať
Článok sa načítava...
no chalani, sklamali ma Vase odpovede. Nemam rada rady typu my staviame, a rozhodli sme sa pre to najlepsie. To sme predsa spravili vsetci. Cakala som odpovede ludi, co maju skusenosti. Tak teda nic. Mozno sa nemylite, ale mozno sa aj mylite. To neviete teraz este ani Vy. Aj tak prajem pekny den.
Odpovedať
@mirabielka To co je pre niekoho najlepsie moze byt pre ineho nevyhovujuce. Dolezite je, vediet si svoje rozhodnutie zdovodnit pred sebou a aj pred okolim. V takom pripade moze byt pre mna spravne riesenie aj take, ktore je pre 10 susedov na okoli absolutne nevyhovujuce. V tejto diskusii tazko vyriesime, co je pre konkretnu osobu najlepsie. Do otazky vstupuje velke mnozstvo premennych, ktorych hodnoty my nepozname. Preto radim to, co uz tusim niekto raz predomnou vyslovil: ucit sa, ucit sa, ucit sa :-D
Odpovedať
@supiiik Dobra odpoved, aj ked pred okolim nic zvovodnovat nemusim. Super, som rada, ze su tu ludia, ktori vedia rozumne rozmyslat.
Odpovedať
Ja myslim, ze tak ako ma kazdy podnikatel ciel dosiahnut zisk, tak kazdy stavebnik ma za ciel postavit dom, ktory mu bude co najlepsie a najdlhsie sluzit za prijatelne prevadzkove naklady. Teda je to vsetko o peniazoch. A preto staviame z ytongu 250 P4-500 a na to pojde 250 sedeho polystyrenu, lebo je to cenovo vyhodnejsie, ako hrube murivo a len o nieco pracnejsie, a v konecnom dosledku je tepelny odpor takejto skladby steny ovela lepsi, ako pri nezateplenom hrubom mure. A preco sme sa rozhodli pre biely porobeton? Kvoli lahkej opracovatelnosti, jednoduchej instalacii rozvodov a zdravemu materialu. O rychlosti je zbytocne pisat, za 1 den sme vymurovali cele prizemie (4 murari a dvaja pomocnici ulozili 44 paliet).
Odpovedať
@mirabielka Samozrejme, ze nemusis, ale je dobre, ked to vies zdovodnit aj okoliu. Vacsinou ma okolie na vec iny nazor ako ty a moze ti polozit otazku, ktora ta moze zaskocit, ale prave ked vies odpoved na tieto otazky, utvrdzuje ta to v tom, ze je tvoje rozhodnutie spravne. Odpoved "neviem" vyvolava neistotu nielen v okoli, ale aj v tebe... Uff, sorry za to filozoficke okienko, nestava sa mi to casto :)
Odpovedať
@stowasser Tak toto je super odpoved, radsej pracnejsie a lacnejsie, to by som brala. Aj ked sa teda o pracnosti hovorit nemozem, pretoze to je zalezitosti cisto muzska. Tento tvoj argument si teda nastudujem, ale nie je to problem so statikou, ked je nosny mur 250? Ak teda dobre tomu rozumiem. Lebo nech je zateplenie akekolvek hrube, to predsa nema nic spolocne so statikou. Myslim. Mne sa jedna o to, ze v nasom pripade by islo o dvojpodlazny dom, teda neviem ci to nebude problem 250 cm nosny mur.
Odpovedať
@mirabielka neviem ci Ti statik dovoli poschodak z 250ytongu ale su postavene aj take, su aj ytongy 250 vyssej pevnostnej triedy takze by to slo. mozno to pre Teba bude mat nulovu informacnu hodnotu kedze chces nazory ludi co postavili al.byvaju ale pridam to aj tak. ja som po rocnom a pol studovani na nete co a ako stavat zvolil tiez ytong ale 300, zatepleny 20cm polystyrenu, podlaha cca 20cm podlah.polystyrenu, strecha 40-50cm min.vlna, okna trojsklo uplne na kraj muriva a 2-3cm ramy prekryte fasadnym polystyrenom. je asi uplne jedno kolko ludi Ta tu bude o niecom presviedcat aj tak si asi urobis po svojoj. ja som rad ze taketo fora existuju a precital som ich hadam vsetky a vytvoril si z toho vlastny nazor a toto z toho vzislo. pevnu ruku a zdravy rozum pri rozhodovani a good luck so stavanim.
Odpovedať
Stavali sme dvojpodlazny dom a poznamka o vacsej pracnosti sa tykala nalepenia polystyrenu, vsetko ostatne musis robit tak ci tak (sietka s lepidlom a omietka). To nalepenie je otazka par dni, takze nic take, co by sa nedalo zvladnut. Okna budeme osadzat tak, ze jeden rad muriva pod oknom bude namiesto 250 urobeny z 300ky.
Odpovedať
@mirabielka @blacksr Ja som tiež laik. Pri stavbe domu (7 rokov) som uveril rečiam, že 38(44cm) tehlu netreba zatepľovať a podobné rady. No ten kto mi to poradil, neplatil účty za elektriku (plno elektrifikovaný dom). V tomto roku som sa snažil zachrániť to čo sa dalo (bohužiaľ 6cm EPS v podlahe už nešlo). Na inom webe som stretol blacksr, ktorá nám svojimi radami pomohla zachrániť to, čo sa dalo. Máme síce 60 cm múry (16 cm šedého EPS), ale tepelná pohoda je v porovnaní s minulosťou úplne niekde inde. Na strop sme nafúkali 20 cm celulózovej izolácie (spolu 45 cm) a základy sme zateplili 10 cm XPS. Preto treba pred stavbou počúvať rady ľudí, ktorí naozaj rozumejú tejto problematike (blacksr...)
Odpovedať
@roberto1923 cize mam tomuto rozumiet tak, ze stavat mozes z hocicoho, najdolezitejsie je zateplit co sa da? Nechápem tomu nafúkaniu 20 cm na strop. To zvnútra? Prepac, ze a pytam tak naivne, ale potrebujem tieto veci podat uplne polopate. Dik.
Odpovedať
@mirabielka su rozne druhy ytongu, cim ma vacsiu tepelnoizolacnu funkciu, klesa jeho objemova hmotnost a klesa aj pevnost. Dvojposchodovy dom z ytongu je ok, no treba brat vsetko vzdy individualne. Ake je dispozicia a z toho vzdialenosti nosnych stien, aka je konstrukcia strechy a stropov a pod. Podla konkretnych skladieb a rozmerov sa spocita zatazenie a vypoctom sa overi ci konkretny ztong to zatazanie preniest ak ano, nieje dovod preci by 250tka nemala stavit. To uz ale riesi projekt na dom @tina00 Obvidova stena ma niekolko funcii a su na nu kladene rozne poziadavky. Ked sa stavalo z nepalenych tehal pripadne z plnych palenych tehal tak hlavna funkcia bola staticka, preniest zatazenie do zakladov. Na tepelnoizolacnu funkciu ludia velmi nemysleli. Nebol dovod, nergie ludom starost nerobili a tepelne straty uch nezaujimali. Nebola nirma, ktoru trebalo dodrzat. Hrubky stien boli cca polmetrove a aj z tohoto sa vychadzalo pri tvorbe noriem. Boli prisposobene tymto jrstvujucim domom. Nechcem podrobne pisat cely vyvoj, asi to tu ani nie je mozne, no normy sa stale sprisnovali a bolo logicke vylepsovat tehly, aby sa dosahovali pozadovane tepelnoizolacne vlastnosti. Teda vylahcovanie, dutinami, porovitostou, strukturou skladby, vyplnou izolantami az do stavu, ktory je dnes. No tu bola stale myslienka spojenia nosnej a tepelnoizolacnej funkcie a hrubka murovacich prvkov da dostala az na uroven polmetra. Objavili sa myslienky iddelit nisnu a tepelnoizolacnu funkciu a z toho vznikli viacvrstvove steny. Jedna cadt ma nosnu funkciu a dalsia cadt tepelnoizolacnu. Vysledok je, ze pri rovnakej hrubke dostavas v drujej uvedenej verzii lepsie vlastnosti z hladiska tepelneho odporu... Ci zateplovat a ake murivo pouzit, zalezi len od toho co ocakavas od obvodoveho plasta. Teda je potrebne si stanovit poziadavky a nasledne zvolit ten ktory vyhovuje. Urcite je potrebne splnit poziadavky normy. Kazde dalsie zlepsenie je plusom pre dom a treba to zlepsovat pokial je to ekonomicky prijatelne. Da sa na tuto temu vela pisat, a musim koncit, tak to rychl uzavrim. Ak sa rozhodnes nezateplovat, treba vybrat take murovacie prvky, kde je pomer tep. izolace vlasynosti k cene co najlepsi. Este upozornim, se som sa v tezte venoval len 2 funkciam, na plaste su kladene aj daldie poziadavky a nebolo by vhodne ich zanedbat.
Odpovedať
Profilova fotka
no dobre tak 38 solbet+zateplim 10-15cm polystyren?ja sa dotoho nerozumieim velmi je to dobra volba ci nie? :-(
Odpovedať
@tina00 Murivo tenšie, aby ste ušetrili peniaze i priestor pre hrubšiu izoláciu. Murivo hrubé len toľko, koľko vyžaduje statika. Lepšie je 30+20 alebo 30+25.
Odpovedať
@tina00 dajte 25 + 20, nanajvys 30+15. 38 zbytocna. najlepsie ako radi blacksr
Odpovedať
Profilova fotka
oki cize 30 solbet a 20-25 zateplit ano?polystyrenom?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @blacksr to musim volat aj statika?
Odpovedať
@tina00 Statický výpočet je súčasťou projektu. Vždy.
Odpovedať
@tina00 Ak uz je projekt hotovy a chcete uzsie nosne steny, tak statika by som radsej navstivil a isiel by som na neho s otazkou, aku najtensiu hrubku muriva mozete pouzit, nie otazkou, ci mozete pouzit hrubku 30cm, lebo to Vam pravdepodobne schvali aj bez toho, aby cokolvek pocital (zalezi od projektu). Tenkych nosnych stien sa netreba obavat, su urcene skutocne iba na to, aby udrzali dom pokope a nespadol nam na hlavu, pripadne nejaku tu akumulacnu schopnost. Pre tepelnoizolacnu funkciu je lepsie pouzit material na to urceny (EPS, min. vlna, ...) Citat z Ytong prirucky statika: "Štíhlost stěn, tj. poměr výšky a tloušťky stěny, je nutné volit maximálně do hodnoty 18 až 21 dle EC 6 – 3 pro zjednodušenou metodu návrhu u vybraných jednoduchých staveb. Štíhlost konstrukcí dle ČSN EN 1991 lze volit až do poměru 27, avšak při zajištění dostatečné únosnosti a opření konstrukce od stropní konstrukce. Minimální tloušťka nosné stěny je normativně doporučena na 140 mm a více."
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?