Z čoho máme robiť vnútorné priečky v dome medzi izbami?

Profilova fotka
Uvažujeme z akého materiálu budeme robiť vútorné priečky medzi izbami (dve detské a spálna)..hlavne nám ide o zvukovú iziláciu ale aj o možnosť zavesenia nejakej poločky. Z čoho ste robili preičky vy?
Odpovedať
@tintin Dobrý deň. Tam, kde sme mali požiadavku na zvukovú izoláciu, sme mali na výber z 2 možností: ľahkú alebo ťažkú: čiže tehla, Silka a pod. vs. montovaná priečka. Tam, kde sme mali nárok aj na pevnosť, sme dali z tej prvej skupiny. Čiže: použili sme tehlu. Nad schodisko, kde to celé podopiera len stĺp, sme dali ľahkú SDK priečku. Konkrétnosti vo fotoalbume.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, a mozem na montovanu priecku yavesit aj policku?
Odpovedať
@tintin áno dokonca aj kuchynskú linku (horné)
Odpovedať
@tintin Dobrý den. Já jsem dělal rekostrukce dvou bytů. Po zralé úvaze, při zdravém rozumu a teoretických znalostech o SDK konstzrukcích, jsem vyhodil všechno co tam kdy někdo postavil z cihel a vznikly dva prostory. Jeden o 100 m2 a druhý cca 85 m2. Všechno jsem udělal znovu , ale ze sádrokartonu, kromě suchých podlah. Tam jsem použil OSB desky. SDK zavěšené a zateplené stropy, a všechny stěny z profilu šířky 100 mm. V místě, kde byly plánovány kuchyňské skříňky, je pod SDK pruh pozink. plechu 0,6mm. Jinak lehčí věci se dají kotvit přímo do SDK pomocí spec.hmoždinek, nebo se dá trefit i do profilu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, urcite to robte s materialu s akeho je dom, nikde sa neodporuca kombinovat to, je nezmysel mat dom s tehly a priecky dat s iporu alebo itontu, pekne 12,5 tehla a taha priecky, nad inym ani neuvazuj, ak je dom s itongu tak potom aj itong priecky.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabyno a mozes mi prosim napisat preco to takto ma byt? mame dom z tehly. ale ja sa obavam, ze ta zvukova izolacia, bude o nicom...ked tam dame tehlu, co potom este treba urobit aby to bolo viac zvukovo izolovane?
Odpovedať
@fabyno Dobrý den. Mohl byste to trochu specifikovat ? Já bych řekl, že nemáte pravdu, ale rád se nechám přesvědčit. Děkuji. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@tintin Ahoj... no, fabyno radi OK, ale... tehla, malta, omietka stierka, nejake kable v stene... prach + bordel + nezdvorily murari = havybol... Ja radim SDK... pozvi si slusnych sadrokartonistov, popros ich ze chces dvojity sadrokarton (zavesis na to manzela aj s jeho priatelmi)... Medzi SDK daj zvukoizolaciu / polystyren ci nejaku vatu.. takto to budes mat postavene cuby-dup a pri burani, ziadny problem... to je moje odporucanie... mozes sa inspirovat na kendu.sk. pekny vecer Milan
Odpovedať
@tintin myslim, ze tehla by mala zvukovo izolovat celkom v pohode.
Odpovedať
@tintin Tehla izoluje zvukovo v pohode!
Odpovedať
@kendu EPS v SDK zvukovo neizoluje - jednoznačne vlnu.
Odpovedať
@fabyno priečka12,5 z ytongu sa nedá porovnávať s 12,5 z tehly
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr , nerozumiem tejto debate ani z bla, nič... Ideme tiež robiť 1 meter novej priečky v 30 ročnom dome z niekdajšieho porobetonu. Niektoré priečky mame z tehly. Z čoho by mala byť prosím ťa tá priečka, keďže bude v sprchovom kúte a bude na nej sprcha a na podlahe žlab presne na spodu priečky... Ďakujem za radu...
Odpovedať
Tu nie je nárok ani na izoláciu zvuku, ani na pevnosť. Je to asi jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero takze samotna tehla izoluje zvukovo dobre? no ja neviem, byvame teraz v tehlovom bytovom dome a ked si sused kychne tak to cez stenu pocujem... nerobi sa este nieco, ze sa da tehla + daco? @blacksr ako si to myslela s tou vlnou? dat SDK a medzi to vlnu?
Odpovedať
Profilova fotka
@kendu mas s tym co si napisal skusenosti, robili ste niekde taku stenu: dvojity SDK a medzi to vlnu?
Odpovedať
@tintin Podľa toho, aká tehla sa použije. Ale ak dáte tehlu hr. 12,5 cm, bude to OK. Čím menej dierkatá, tým lepšie. Pokiaľ chcete oddeliť napr. obývačku od spálne, dajte buď hrubšiu tehlu, alebo montovanú priečku. Hodnoty zvukového útlmu nájdete v techn. liste každej tehly, pre stenu z nej. Aspoň 43 dB by ste mali mať, ak to má byť OK. Útlm SDK priečky nájdete zase v montážnych či techn. listoch - tam je vždy uvedená skladba a jej útlm. Pozrite na nete stránky výrobcov tehál, alebo Silka od Xelly (ytong nie - ten izoluje slabo, lebo je ľahký) a napr. stránku Knauf - suchá výstavba. Plus ich konkurenti. Je tam popísaná aj s dvojitým SDK. Ešte pekne píšu: modre ticho :-) . Podotýkam, že závisí aj od detailov. Darmo dá niekto ťažkú a drahú Silku, ak na pár miestach vloží tehlu naležato dierami tak, aby spájali obe miestnosti. Akože ušetril si robotu... využil odpad... ale zároveň vytvoril pekný telefón. Na toto treba dbať najmä u tých montovaných.
Odpovedať
@tintin My máme perfektne zvukovo izolujúcu stenu hr. asi 15 cm - je to buď plná alebo metrická tehla. Kuchyňa a spálňa vedľa seba - v noci počúvam rádio, umývam riad - pohoda. (záleží aj od dverí - treba dať ťažké dvere, nie s papierovou voštinou)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dakujem ;-) pozriem
Odpovedať
Profilova fotka
@tintin no, nebudem ta presviedsat... robim v stavebnictve peknych par rokov ;) v kazdom pripade, je cesta 'montovanej' steny v tvojom pripade urcite racionalne riesenie... ak chces ist so zvukom dole, urcite treba vyplnit izolaciou...
Odpovedať
@tintin Kychnutie suseda by som nebral ako mernu jednotku na vyber materialu pre priecku. Mam kolegu ktory ked kychne tak to pocujeme cez dve poschhodia. Urcite v noci v panelaku aj cez tri :). Takze ak mas za suseda mojho kolegu tak kychnutie budes pocut aj ked postavis tri steny s navrhovanymi materialmi. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@aik :-D no to bolo len ako priklad. fakt akoze pocut total vsetko. ale pozdravujem kolegu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kendu @blacksr viete mi prosim napisat konkretne aku vlnu, vatu ste mysleli..normalne znacku.. vdaka!
Odpovedať
@tintin Na značke až tak nezáleží. Dôležité je, aby bola určená do priečok. Lebo nielen SDK tlmí hluk, ale aj vlna ho pohlcuje. Musí mať vysokú objemovú hmotnosť. Určite by nestačila vlna, čo ide do podkrovia.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Jarka dakujem, aj za spravu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tintin overenu znacku ti neporadim, taketo otazky preberam s konstrukterom. hladaj vsak typ 'mineralnu vlnu'. nie som predajca ale ak nastojis, tak skus napr. rockwool, ci knaufinsulation.... je toho spusta... a nezabudni na ochranne prostriedky pri manipulacii - chlpky z vlny su neprijemne...
Odpovedať
My teraz dvihame mury. Viem, ze priecky sa robia az neskor, ale uz teraz uvazujeme, ci dame 15 alebo 12,50. V projekte mame 15. Dom staviame z Porfix Plus.
Odpovedať
@katka_juro Tak 15. Hlavne ak chcete hluk utlmiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka_juro Výrobca odporúča , na priečku medzi dvoma nosnými múrmi 150 mm hrubé tvárnice.Aj keď ja si o tom myslím svoje.Čo sa týka nepriezvučnosti je logické že čím hrubšia tým lepšie tesní.Porfix celkovo nič moc.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Tiež rozmýšľam aké priečky. Musím povedať, že nie vždy platí, čim hrubšia, tým viac tlmi zvuk. (skôr čím tahšia) Napr. Niektoré tehly 11,5 viac tlmia zvuk ako 14.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?