Z čoho by ste stavali obvodové múry?

Profilova fotka
Priatelia žiadam Vás o radu nevieme sa rozhodnúť na materiále na obv. múry.
Odpovedať
1
2
železobetónová pohľadová stena 150mm odlievaná do jednostranného strateného debnenia zo 400mm EPS z ext. strany. Ak by sa podarilo tak z interiéru bez omietok, ak nie, tak sadrova omietka na betón. A ak by som bol laik, tak presné tvárnice 250mm+EPS 250mm(prípadne viac podľa výpočtu a požiadaviek) :-D
Odpovedať
VPC 17,5 ak dovoli statika ... kedze netusim ako velky bude dom. @prachy21
Odpovedať
Profilova fotka
dom bude klas. bungalov 13.5 x 10 m.
Odpovedať
na bungalow ti staci nejaka yporka + zateplovak...ine by som neriesil.
Odpovedať
Určite by som staval z tehál. Tehly sú prírodný materál, dobre izolujú tepelne aj akusticky.
Odpovedať
@mkvm beton nie je prirodny material? Tehla ani iny material nema co tepelne izolovat, na to je izolacia.
Odpovedať
@prachy21 tak pocuvni bud mna, bungalov sa da dokocna s 15 cm VPC :) alebo to co ti radi creator ... co to si aj precitaj o spomenutych materialoch a spravis si aj sam vlastny nazor ci tehla je ozaj to naj co izoluje tepelne a akusticky ako spomina mkvm... za seba poviem ze tiez som na zaciatku chcel stavat z tehly, dakujem ludom tu na MS ze ma donutili k citaniu nie len reklamnych letakov z Coneca :)
Odpovedať
mne sa zas cim viac pozdava vapenopieskova tehla.
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 no a aby si mal nad čím rozmýšľať - ja idem stavať z Porfixu. Rozhodnutie je len a len na tebe... 8-)
Odpovedať
Ytong 37,5 bez zateplenia a parádne teplo.Teraz by som dal lacnejší Solbet, 42. :-)
Odpovedať
@jarojarik Ytong bez zateplenia a parádne teplo bez kúrenia? Tak to potom super. Ani my už mesiac nekúrime.
Odpovedať
@stowasser Pozri tepelnoizolačné vlastnosti tehál ( technické parametre)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
stavias sam? tak asi ytong alebo porfix do hrubky 30 cm - s tym sa lahko pracuje - a zateplit bude vam to stavat niekto iny - tak odporucam zvazit tehlu (zas do 30 cm) a zas zateplit vapenno cementove tvarnice alebo velox zvazte, ak vam nevadi, ze do stien sa nebude dat lahko vrtat a sekat drevodomy maju tiez svoje pre a proti... ale napr. na OBS dosky by som sa nahovorit nenechala
Odpovedať
@mkvm tie parametre su vseobecne zname, ale o to tu nejde. podstatne je, ze ani tehla, ani porobeton resp. beton sa TI vlastnostami ani len nepriblizuju beznym izolantom (EPS/mineralna vlna/celuloza/hocico), cize cisto ekonomicky vzate je najvyhodnejsie zvolit co najmensiu hrubku obvodoveho muriva tak, aby boli splnene staticke podmienky a izolacne parametre riesit vhodne navrhnutou vrstvou tepelnej izolacie. dopracujes sa k mensej hrubke obvodovych stien a lepsim TI vlastnostiam, ako ma akekolvek murivo porovnatelnej hrubky. Musis brat do uvahy aj marketing vyrobcov muriva, pre nich je lepsie presvecit zakaznika, aby kupili co najhrubsiu tvarnicu a nezateplovali, kedze im to zvysuje obrat.
Odpovedať
@mkvm ktorá má R viac ako 7 a koľko stojí?
Odpovedať
@margarita to aký expert poradil taký argument "ľahké vŕtanie do steny" pre výber materiálu na steny? koľko dier ročne vŕtate? Potom mi vychádza, že betón je na stavbu absolútne nevhodný!!! alebo ako tomu máme rozumieť? A pritom betón a vpc tehly sú jedny z najlepších materiálov.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav rocne mozno nie az tak vela, ale zas pri stavbe - tak Ti to zratam: elektroinstalacie: 120 zasuviek a vypinacov a ovladacov zaluzii v celom dome, garnize 19 okien x 4 uchytenia = 8o dier, kuch linka 18 dier na uchytenie, kazda velka skrina 2 uchytenia proti prevrateniu, kniznica detto, kazdy obraz, 28 lamp, vesiaciky a uchyty a skrinky v kupelniach 17 ks, drotovy alarm 20ks .... a to nehovorim o tom, ze sme posuvali vyvody vody a elektriny, lebo sme sa rozhodli pre zmeny kuch linky. AK to bude robit firma, preco nie - ale ak svojpomoc, alebo zivnostnici, treba to zvazit, ci to vobec dokazu a za kolko spravit. A ked mam porovnat vhodnost betonu na byvanie - rodicia byvali v panelaku a ten zelezobeton teda nebol nic prijemne ani na byvanie, ani na vrtanie. A len tak mimochodom - skusal si rezat silku ako material?
Odpovedať
@jarojarik preco teraz Solbet? ja chcem zateplovat takze dam co najlacnejsie murivo o hrubke 300mm, chcem termalicu, solbet je vraj kvalitou nizsie od nej, ale nemam to ako porovnat
Odpovedať
@margarita ďakujem za výpočet, sám by som to lepšie nezvládol, pár dieram a drážkam sa dá predísť už pri návrhu (zvlášť pri železobetóne), a čo tak pri stavbe použiť súčasné nástroje na to určené?! Čo sa týka porovnávania žb stavieb, čím konkrétne znepríjemňoval bývanie samotný žb? silku som nerezal, prečo? reže sa horšie ako tehla? čo sa týka vŕtania do betónu v čase môjho detstva, bolo na hranici zázraku, ale dnes? pravdupovediac radšej desať dier do betónu ako do tehly :-)
Odpovedať
@slavoslav VPC sa reze tazko, je to strasne tvrdy material..treba dobre naradie, potom to ide..ked si v pohode s betonom, vpc zvladnes tiez :)
Odpovedať
Steny z tenkého porfixu + hrubý polystyrén, železobetónový strop - lacné a kvalitné
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav napisala som "vapenno cementove tvarnice alebo velox zvazte, ak vam nevadi, ze do stien sa nebude dat lahko vrtat a sekat" - a za tym si stojim. Ked nam elektrikari nacenovali rozvody, za sekanie do betonu pytali - a nie jeden, ale asi 3 - ine sumy ako za sekanie do tehly. Ak by to bolo jedno, pytali by si rovnake peniaze. Co sa tyka predidenia drazkam, my sme navrh robili dost detailne uz pri projekte, a napriek tomu sme vela veci, napr aj kuchynu - do nastahovania zmenili. A myslim si, ze nie sme jedini. Silka sa reze hrozne, bezna drazkovacka alebo pila ako na tehlu alebo porobeton si ani neskrtnu. Ad zb - v panelaku bol o dost suchsi vzduch v zime, nez v tehlovom dome, nasi dodnes pouzivaju vyparniky na radiatoroch.
Odpovedať
@margarita neber to v zlom, pointa mojej pripomienky bola v tom, že doživotné vlastnosti konštrukcie sú ďaleko dôležitejšie, ako chvíľkový problém pri realizácii (ktorého cena je tiež len zlomkom 1500 eurovej položky). Taktiež odhliadnuc od podstaty problému suchého vzduchu v panelákoch, to tiež nie je neriešiteľný problém. V konečnom dôsledku si aj tak vyberie kto chce čo, len niektorí to po čase ľutujú.
Odpovedať
@margarita velox je drahý + drahé penosklo + drahý hrubý polystyrén ... na akumuláciu stačí železobetónový strop
Odpovedať
@benco To isté platí aj o výrobcov EPS
Odpovedať
@prachy21 máme bungalov 13m X 20m a stavali sme z Heluzu 50 2v1... ale zrejme to bola tá najdrahšia varianta takže teraz by som zrejme uvažovala nad 25tkou alebo 30tkou plus 20tka EPS :)
Odpovedať
@mkvm to rozhodne ano, rozdiel je len v tom, ze v kombinacii tensie murivo + izolacia dosiahnes lepsie TI vlastnosti a to nie je marketing, ale holy fakt:)
Odpovedať
@slavoslav perfektný nápad..
Odpovedať
Ahojte, co hovorite na novu tehlu od Porothermu Porotherm T Profi plnenu mineralnou vatou?
Odpovedať
Profilova fotka
Vseobecne suhlasim s nazormi ktore odporucaju postavit dom z co najtensieho materialu (pri zachovani dobrej statiky) a co najhrubsie ho zaizolovat. Osobne by som bol kludne aj za beton plus 20cm zateplenia. V poslednej dobe sa mi zda ze tehly a ytong sa dost rozsypaju a nie je to uz co to byvalo. Beton je stale len jeden, dokazete si ho namiesat aj sami a presne viete co si namiesate. Na stavbu obvodovych murov by som este odporucil Prokoncept. Netreba ho uz dodatocne zateplovat, nevlhne, je bez plesni a bez tepelnych mostov. Vyhodne je to najma pre ludi ktori chcu stavat svojpomocne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?