Z čoho a ako stavať nízko energetický, pasívny dom?

Profilova fotka
Ahoj vsetci, Zbieram infornacie (nie som ziadny odbornik ) a preto vas prosim o pomoc :-( .Neviem sa rozhodnut co by bolo najlepsie pre nas bungalow 2 od prodomu aby som dosiahol A energeticky certifikat.Z coho stavat obvodove mury a ako so zateplenim.dakujem za vase nazory
Odpovedať
1
2
28
Profilova fotka
Viem,ze obvodove mury a kvalitne zateplenie nie je vsetko aby som dosiahol nizke prevadzkove naklady ale tu musim zacat. ;-)
Odpovedať
Braňo, my staviame pasívny dom, ktorí sme si sami navrhli. Tiež nie sme odborníci. Je pravdou, že u bungalovov sa ťažšie dosahuje pasívny štandard, pretože majú príliš veľa ochladzovanej plochy v porovnaní s poschodovým domom. Podlaha a strop teda tvoria najväčšiu ochladzovanú plochu. Preto neslobodno zanedbať tepelnú izoláciu týchto dvoch konštrukcií. U podlahy aj preto, lebo v budúcnosti sa nedá doplniť a u stropu preto, lebo položiť na strop izoláciu je tá najľahšia aj najlacnejšia vec na celej stavbe. My sme síce základy nezatepľovali, ale Vám by som odporúčala - hlavne kvôli ich veľkému ochladzovanému obvodu (Nechcete si urobiť úpravu, aby to bol len obdĺžnik?). Ak by sa nezateplili, myslím, že by bolo treba dať viac izolácie do podlahy (možno 30 cm?). Jednoznačne si tieto 2 možnosti izolácie podlahy dajte vyrátať odborníkovi - tu s tým nikto nepohne. Do stropu kľudne 50-60 cm izolácie. Obvodové steny: Neviem, či chcete murovaný dom, alebo ste otvorený aj pre drevostavbu... My sme sa rozhodli práve pre to druhé, keďže u drevostavieb sa pasívny štandard dosahuje ľahšie. Pri murovaných domoch je dobré použiť tenké murivo 20-25 cm (ytong, porfix, tehla, vápennopiesková tehla, betón. vibrolis. tvárnice - tie vychádzajú najlacnejšie - atď.) a na to 25-30 cm izolácie. Dom by som otočila tak, aby čo najviac okien smerovalo na juh. Samozrejme, treba v lete tieniť presahom strechy (1 m) - to je asi najlacnejšie tienenie. Ozaj, umiestenie na pozemku je dôležité! Nutnosťou sú okná s 3-sklom, ktorého Ug=0,5-0,6 W/(m2K), Uw=0,8 W/(m2K). Ďalšou nutnosťou pre dosiahnutie EPD je riadené vetranie s vysokou účinnosťou rekuperácie (80-90%). Vykurovanie sa potom môže riešiť elektrinou (dohrev vetracieho vzduchu, el. fólie, teplovodná podlahovka). Zavádzať plyn je diskutabilné - závisí to od viacerých vecí. Treba to riešiť konkrétne. http://prodom.sk/katalog/BUNGALOW%202... - Pozerám na vizualizáciu strechy - je to otrasne zložité!!! To bude odpadu, rezania, prácnosti a vyhodených peňazí! Mám výčitku aj voči rozmiestneniu odberov vody - ďaleko od seba = straty, alebo náhradné riešenia. Jarka z http://pasivnydom.blog.cz
Odpovedať
http://prodom.sk/katalog/BUNGALOW 2/z_resize.jpg Nejak sa nevydaril odkaz, tak ešte raz...
Odpovedať
No drevodom ma lepsiu tendenciu pre dom v kategorii A, kedze uz samotne steny su v podstate izolacia. Takze napr 40cm steny drevodomu(20cm panel a 20cm EPS) maju lepsiu tep. izolaciu ako 20cm ytong a 20cm EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
my planujeme tiez onedlho zacat stavat a nevieme sa rozhodnut pre material... dom bude Tenuity 500 od Prodomu, je poschodovy, bude to bez vyklenku obycajna kocka, ma velku presklennu galeriu ktora bude natocena na juh... otazkou stale zostava material - ytong mi moc sympaticky neni, pocula som ze sa s nim neda postavit pravy NED/pasivny dom zaujal ma celkom stavebnicovy system ako napr. Velox abo MedMax... co vy na to? drevostavbu nechceme... dik za tipy :)
Odpovedať
brat ma dom z Velox-u s rekuperaciou, riadnou izolaciou ale len hruba stavba bola velmi draha len zaklady, mury, strecha boli cez dva miliony korun (ale je to trosku vacsi dom)
Odpovedať
Profilova fotka
nas bude mat 10x10 a bude to poschodova kocka, ziadne podkrovie... fakt ten Velox tak vela vychadza? no ako su inak spokojni?
Odpovedať
berusska7 Minulý rok som počítala cenu za materiál 1 m2 obvodovej steny. Ceny sa odvtedy zmenili, ale... vypracovala som orientačnú tabuľku, aby bolo zrejmé, koľko čo stojí. Samozrejme, každý stavebník si toto musí urobiť sám, pretože kríza, zľavy, známosť a tak... ;-) http://www.pasivnidomy.cz/forum/downl... Jarka
Odpovedať
berusska7 najlepšie bude, ak si vo Veloxe necháte vypracovať orientačnú cenovú ponuku na Vami vybraný dom.
Odpovedať
Zo samotného (=nezatepleného ytongu) NED a už vôbec EPD nepostavíte. Z Y. Lambda by mohol byť NED, možné to je (treba poriadne vyriešiť aj iné veci). Ak by sa dal Ytong Lambda hr. 50 cm - mohol by to byť takmer pasív (ale za nehoráznu sumu). Ak by ste potrebovali niečo konkrétne, tak môžeme poriešiť súkromne. Fuj, 3 príspevky za sebou, ako keby mi to tu patrilo. :-D
Odpovedať
zatial nevedia naklady, lebo sa len pred tyzdnom stahovali, rekuperaciu si robil uplne sam - podla internetu, takze na tom vela usetril (nikdy to v reale robit nevidel a uz vonkoncom nie je stavebnik) a hovoril, ze uplna pohoda
Odpovedať
berusska7 ahoj, my s manzelom sme tiez uvazovali nad Veloxom, ale tam musis tie bloky nejak pospajat, a ze vraj cez tie spoje vznika nejaky tepelny zlom (ci cosi take, prepac, neviem, ako sa to spravne povie), na druhej strane podobne (mozno rovnake zlozenie, na tom istom principe) su tvarnice od Durisolu...drevostiepka, cement, 15cm polystyrenu a beton...vyzera to ako stavbnicove kocky... len keby to nebolo tak straaaasne drahe :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
p3tra11 asi ste mali na mysle tepelný most. Tepelné mosty sú v každej stavbe, už samotné okná by sa mohli hodnotiť ako tepelný most pretože sú najslabším článkom celej stavby. Na dosiahnutie EPD je potrebné okrem hrúbky izolácie dať pozor najmä na spoje materiálov aby nevznikali vzduchové netesnosti. Určite odporúčam pred realizáciou finálnych úprav stien z interiéru a exteriéru ešte vykonať skúšku vzduchotesnosti. Každý stavebný systém má svoje + aj -. Ak budete stavať svojpomocne treba si vybrať systém s ktorým sa Vám bude pracovať najlepšie .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Neviem čo na tom Veloxe všetci vidíte, to môžete bývať rovno v paneláku z betónu, len si ho treba z vnútra obložiť heraklitom a natiahnuť omietku. Keď dom tak drevodom alebo tehla pri bungalove 30 cm + 15 cm nobasil, neopor alebo polysterén, podlaha 15 cm styrodur, strop 25 cm nobasil s hlinikovo-bublinkovou parozábranou, na strechu solárne panely, podlahové vykurovanie. Čo sa týka okien, komôr, rámov - koľko Vám vydrží plyn v sklách ktorý zabezpečuje izoláciu? Možno 3 roky a potom? Pasívny dom je krásna vec, čosa týka prístupu úspor energie, ale za koľko rokov sa Vám vráti investícia navyše oproti dobu B alebo C? Jediné čo sa oplatí je izolovať izolovať a izolovať. Dajte si hlavne pozor na projektantov, ktorí Vám navrhnú dom zo " super izolačnej tehly " a povedia, že dom netreba zatepliť. Neexistuje taká tehla, jedine vákuový panel, ale ten nikto z nás nezaplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
a ešte dávam za pravdu zdenislav-ovi, nestavajte technológiou, ktorú nezvládnete. Čo sa týka tepelných mostov, tak keď budete stavať z tehly na pojivo pur penu a nie na maltu, tak znížite na plášti tepelný most o viac ako 4 m2 !!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za vsetky tipy, uz sme sa rozhodli pre tehlu len otazka zostava aka - bolo nam poradene ze 30cm hruba + zateplit 15 cm polystyrenom - co vy na to? ja6482 - o kolko viac to vychadza financne ak by sa tehly lepili tou purpenou a nie maltou?
Odpovedať
Profilova fotka
na rovnako, a rýchlejšie. Pri murovaní na maltu : voda+elektro+miešačka+malta+ 5 robotníkov za hodinu 1m3 Pri murovaní na penu : po pazuchou im donesiete krabice s pur penou + 2 robotníci za hodinu 1m3 Treba len presne založiť zakladací pás tehál a prípadne vysypať perlitom pre prerušenie tepelného mostu o 75% Kde staviate?
Odpovedať
Profilova fotka
Berusska7 - pre poschodový dom aspoň 38 cm tehlu !!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
aha, tak oki, tak teda 38 tehlu + 15 polystyren... da sa niekde spocitat, kolko potom bude R? chceli by sme to mat co najviac nizkoenergeticke... aj projekt mame tak rieseny, je tam velka presklenna galeria ktora bude otocena tak, ze cely den bude na nu svietit slnko a tym vyhrievat domcek stavat budeme v Dunajskej Luznej pri BA, zaciname niekedy v lete cca dufajme :)
Odpovedať
Profilova fotka
Pojem energeticky pasívny dom - čo to znamená? Ak si dokáže sám na seba "vyrobiť" energie,potom je presnejší pojem energeticky aktívny dom...či? ...a čo tak stavať tzv."nulový" dom...
Odpovedať
Berusska, radsej si pozri odbornejsie fora www.efilip.sk, alebo www.ostavbe.sk, uplne najprofesionalnejsie je www.tzb-info.cz, da sa aj na www.living.cz Tam ti urcite neodporucia murivo s hrubkou 38 cm a na to 15 cm polystyren - absolutne nevhodna kombinacia. Dnes sa stavaju z 25ky aj viacposchodove budovy, bungalovy robia uz aj z dvadsiatky, ci dokonca tensich tehal.
Odpovedať
Profilova fotka
na poschodovy dom netreba 38 tehlu... uplne staci aj 29 a 15 -20 cm zateplenie... co sa tyka statiky je to ok..
Odpovedať
Trocha teórie: http://pasivnydom.blog.cz/0904/i 3-podlažný dom z tehly CDm hr. 25 cm + EPS 25 cm: http://amper.ped.muni.cz/~svobodak/pr... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
... maznacik007 - poprosil by som kontakt na toho statika čo sami podpíše pod statiku pri 29 cm tehle na poschodový dom. alebo pod statiku na 3-podlažný dom z tehly CDm hr. 25 cm Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
berusska7 - tepelný odpor R pri 38 cm + 15 cm polystyrén je 6,3 m2K/W
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem ja6482 - prezradis mi ako to prepocitavas pls? ;) myslis, ze z tychto materialov postaveny dom bude mat dlhu zivotnost a nizke naklady?
Odpovedať
Profilova fotka
to som ti odpísal z projektu a zo stránok tehelní odpor tehly 2,55 m2K/W polystyrén 15 cm 3,75 m2K/W
Odpovedať
Profilova fotka
a chceš stavať ten dom čo máš vo fotoblogu?
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.ak-stat.sk/projekty/2004/r... strana 3 hore napriklad
Odpovedať
1
2
28
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?