Z akého materiálu najlacnejšie postaviť dielňu?

Profilova fotka
Na záhrade mám postavenú pivnicu z 20cm DT-šiek. Rozmery 7x3,5m, hĺbka 2,2m 15cm ŽB deka. Tento rok by som chcel postaviť na nej dielňu, ktorá bude jednopodlažná a bude pozostávať z dvoch miestností, rozdelených v pomere cca 1:2. Vnútorná ýška dielne 2,4m. Potreboval by som poradiť, z akého materiálu stavať obvodové múry a priečku. Ja som uvažoval nad 20cm porfixom na obvodové múry a 10cm porfix deliaca priečka. Bola by drevostavba rovnakých rozmerov lacnejšia, alebo nie? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ja planujem nieco podobne a rozhodne to bude robit ako drevostavbu.
Odpovedať
@jamk1 Ako máš vyriešené, aby bola pivnica suchá? Drevo môže zhniť, je to dielňa. Statik súhlasí s 20 cm? Dal by som 25 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj A dôvod, pre ktorý si sa rozhodol pre drevostavbu? Lebo z môjho hľadiska je pre mňa osobne jednoduchšie ukladať na seba porfix tvárnice a lepiť ich, ako robiť niečo z dreva, s čím nemám žiadnu skúsenosť. Čiže by som sa musel obrátiť na niekoho, kto by mi tú stavbu zrealizoval. Jedine, ak by to aj tak bolo lacnejšie, tak by som išiel aj ja cestou drevostavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Pivnica práve suchá nieje. To bol môj zámer, aby pivnica bola vlhká. Ale spraviť celoplošnú izoláciu deky asi problém nebude. Statika som nejako neriešil. Ale keď čítam tu na fóre, že stavajú domy z 20cm ytongu, či porfixu, tak prečo nie dielňu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 pre mna je to jednoduchsie. Viem to robit, pekne po castiach a ked nieco nepasuje napasujm :), to sa pri dreve da jednoducsie. A somozrejme chcem si tam robit aj v zime, cize nejake zateplenie tam bude treba a to sa da pri drevostavbe "integrovat" do steny.. A samozrejme podstana vyhoda je mala akumulacna hmota, ktoru musi vyhriat ked ides do dielnicky sem tam nieco robit. Ono nejaky "projekt" budes potrebovat aj ked to bude len cez ohlasenie. Hrubku pripadneho ytongu, potom radsej skonzultuj s niekym kto sa tomu rozumie :)
Odpovedať
@jamk1 ak si sa naučil lepiť porfix , tak oveľa rýchlejšie sa naučíš robiť z drevom,
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ďakujem za objasnenie. I keď ja si stále myslím, že ten porfix bude mať dlhšiu životnosť, ako drevo. :-)
Odpovedať
@jamk1 Na čo je dobrá vlhká alebo mokrá pivnica? 25 cm som si typol, naisto by to malo byť dobré.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 o akej zivotnosti sa bavime, ci vydrzi porfix 200 rokov a drevostavba len 100 ? :) . Kazda stavba o ktoru sa nebudes starat schatra. Myslim, ze do konca mojeho zivota ten rozdiel nespoznam.
Odpovedať
Ešte som nevidel aby vlhký porfix zhnil.
Odpovedať
Profilova fotka
a uz si videl vlhky porfix po niekolkych zmrazovacich cykloch ? Stresnu konstrukciu tiez robis s porfixu ?
Odpovedať
V zime porfix nevlhne, na to je presah strechy. Drevo v streche je dobre chránené. Strecha nemusí byť z dreva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Presne tak ako nebude moknut drevo. Minimanlne pri ludoch co stavanie nepozerali len na videu a na hodine fyziky davali aspon trochu pozor. Vo Svajciarsku stoji 800 rocna drevostavba. V Nemecku je kopa drevostavieb co maju 150 rokov a predstav si stale stoja. Alebo vypni konecne ten pocitac chod pozriet na sever slovenska. Boze preco toto stale robim...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Lebo podľa mňa aby pivnica plnila svoj účel, musí mať stálu teplotu a stálu vlhkosť. A tú vlhkosť pomerne vysokú. Zámerne som staval pivnicu len na betónových pásoch a celá plocha pivnice ostala zemina, na ktorú som zhutnil 20cm kamennej drte 16-32 a na to som dal ešte cca 5cm kamennej drte 4-8. A ak sa mi bude veľmi chcieť, tak niekedy tam poukladám kamenné šlapáky. V takej pivnici, kde je trvalá vlhkosť 95% vydrží ovocie aj zelenina bez toho, aby vyschlo a hlavne drevené sudy na víno sa nerozsušia. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Určite drevostavba vydrží toľko rokov, ako píšeš,m ale musíš sám uznaťm že tie 600 ročné boli stavané z trochu iného dreva, ako tie, ktoré sa stavajú dnes. Teraz, ako som tak nad tým uvažoval, tak som rozhodnutý pre murovanú stavbu, nakoľko v dielni sa bude aj zvárať a to by bolo pri drevostavbe asi riziko. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ale musis uznat, ze prostriedky na ochranu dreva za poslednych 800 rokov tiez pokrocili :) .Ja budem tiez zvarat, ale len MMA , nie plamenom . Ja to budem stavat, len na patkach, ty mas uz zaklady hotove, cize u teba je to jedno do coho sa pustis.
Odpovedať
@jamk1 Zaujímavé, tiež uvažujem o pivnici. Zemiaky alebo vrecia s obilím sa skladujú kde?
Odpovedať
@jamk1 Ako je vyriešené zatekanie vody a potopa v pivnici?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Zemiaky určite v chlade a suchu a obilie tiež v suchu. To by som do vlhkej pivnice asi nedával. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Neriešené.... Ale ak si ešte nevidel môj fotoalbum zo stavby a máš záujem a čas, tak sa pozri. https://picasaweb.google.com/11560396...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ešte k tomu zatekaniu. Mal som veľkú odvahu, lebo som staval necelý meter od potoka a dno mojej pivnice je 20cm pod úrovňou dna potoka. Už som zažil aj 1,5m vysokú vodu v potoku a v pivnici voda nebola. Bolo tam mokro. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ďakujem, zaujímavé. Nad pivnicou by mohol byť suchý sklad a dielňa?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Presne tak, ako píšeš. Dielňa a nejaká miestnosť na drobné náradie potrebné k robote, aby som stále nemusel behať do garáže.
Odpovedať
@jamk1 Na dielňu pôjde aká strecha? Pultová s drevenou konštrukciou a plechmi?
Odpovedať
Riesil som to toho roku. Kedze drevo som mal takmer zadarmo, nemal som nad cim uvazovat. Je to dielna/garaz. Rozmer 7m x 5m. Konstrukcia je z hranolov 150x150mm. Obite doskami 25mm. Na to pojde EPS 50mm + fasada ako na dome. Robil som to sam, len na krov sme boli traja. Na to ze je to moja prva stavba, som vcelku spokojony. Mam tam dotiahnutu vodu, elektriku + rurky na kurenie (pre istotu). Kebyze mam drevo kupovat, tak by som asi siel do murovanej konstrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ja riešim veci tzv. "za pochodu" takže strechu budem riešiť, až keď budem mať vytiahnuté múry. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ja som si dal postaviť dielňu z ocele, konkrétne mi ju robila firma Frisomat- http://www.frisomat.sk, nakoľko ma to vyšlo lacnejšie, no hlavne rýchlosť výstavby bola veľmi rýchla. Trocha sa síce bojím v prípade požiaru, keďže oceľ sa pomerne rýchlo taví a jej odolnosť je dosť nízka, ale tak hádam ma nič také nečaká. Ja som spokojný :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kralpeter chcela by som vediet aka bola cena od frimi http://www.frisomat.sk, a aku velku dieklnu mate vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Pozdravujem,chcem poradit s čoho by bolo najlacnejsie spravit dielnu porfix alebo si dat spravit zo sendvičovich panelov,dielna sa bude využivat aj v zime tak aby bola aj tepla, dakujem za každe odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry večer mate niekto skusenosti stoutou firmou plechovekonstrukcie.sk objednavali ste si niekto,dakujem za každu radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?