Ytong - nosná priečka - prasknutie prekladu cez zimu

Ahojte, chcel by som Vás poprosiť o nejakú dobrú radu... Na jeseň sme začali s murovaním RD, a to konkrétne 1. podlažia. Nestihli sme pred zimou spraviť platňu na poschodie z dôvodu začínajúcich nočných mrazov a tak nám ostala stavba odokrytá cez zimu... Na múroch nie sú ani preklady, ani vence, pretože je to spolu s platňou jednoliaté. Tak to jednoducho ostalo celé odokryté celú zimu. Myslíte, že preklad mohol prasknúť z dôvodu zatečenia vody do špáry a následného zamrznutia a roztrhnutia kvádra? Nijaké iné miesto nie je žiadnym spôsobom poškodené, až na tento "jednoduchý preklad". Ďakujem Vám za odpovede
Odpovedať
1
2
@lubo_xavier píšeš, že nemáš ani preklady ani veniec, lebo je to súčasť deky a následne sa pytas, prečo praskol preklad.... Nechápem... To máš len naukladané ucko, či ako?
Odpovedať
@megdesign to je nejaká capina, veď to nemôže byť preklad...
Odpovedať
rozobrať dať originál preklad ako má byť a máš to vyriešené toto ani neviem či sa dá nazvať prekladom
Odpovedať
@megdesign nie, je to len kváder, ktorý je podložený a zlepený dohromady, ako je vidieť aj na obrázku, je to jediný otvor v nosnom múre... V odvodových múroch nie sú preklady nikde, ani nad oknami ani nad dverami, pretože výška je +2400, kdežto na nosnej stene je výška prekladu +2000, takže som musel preklad urobiť len tam na tej nosnej stene...
Odpovedať
@foxo32 kedysi sa to riešilo, že sa len do kvádra, trebars ytongu zarezali drážky, položili oceľ. prúty na múr a kvádre sa položili na oceľ. výstuž... Spĺňalo to funkciu prekladu... Ale asi bude najlepšie dať tam origo preklad a hotovo... Človek sa učí na vlastných chybách...
Odpovedať
kedysi teraz preklad stojí par euro a máš o problém menej neviem prečo si tam nedal origo preklad od ytongu krásne by ti tam sadol dúfam že všade ideš dať preklady ako majú byť ?
Odpovedať
@foxo32 chcel som riešiť aj ostatné preklady na priečkach podobným štýlom, len podopretím oceľových prútov na normálne kvádre, ale mám teraz z toho dosť obavy, keď vidím, čo sa stalo... Aj keď si myslím, že to prasklo len kvôli mrazu. Brácho to tiež takto riešil na stavbe, na všetkých dverných otvoroch a ani jeden mu nepraskol, ale on mal na zimu stavbu pod strechou...
Odpovedať
@foxo32 a preklady nad oknami a dverami v odvodových múroch budú samozrejme železo-betónové...
Odpovedať
@lubo_xavier preklad nad ten stavebný otvor by ťa vyšiel cca 46 € ak sa nemýlim v rozmeroch :D takže ja by som ani nerozmýšľal nad takým niečim a rovno by som kúpil všetky ale to je tvoj dom takže to je na tebe :)
Odpovedať
@foxo32 ďakujem za rady, asi kúpim predsa len ten originál, aspoň určite na tú nosnú stenu, aj na poschodie samozrejme... Priečky si ale myslím, že bude stačiť porobiť takýmto jednoduchým prekladom.
Odpovedať
@lubo_xavier Odvážne riešenie na nosných múroch. Normálne nechápem ako si toto mohol nazvat preklaom na nosnom múre. Rozdiel tých pár desiatok Eur by mi za to nestál a dala by som original preklady aj nad priečkami. Hold šetríš na velmi nesprávnom mieste.
Odpovedať
@lubo_xavier ako kedysi naši predkovia bývali v jaskyniach.... Nehazarduj so svojím životom a životom svojej rodiny a daj tam normálny nosný preklad, ak je to nosná stena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
. len podopretím oceľových prútov na normálne kvádre............... a este to tu aj vylepit........... a sa pytat preco mi praskol tzv. preklad... behaju po svete keke.......... a potom drbne niekde aj dialnicny most... a sa ludia cuduju........
Odpovedať
Ja na jeho obranu tiez ame tak riesili preklad vyrezala sa drazka dalo sa do nej zelezo 16tkA a zalepilo sa to a drzi a bude drzat. Ale celu stavbu sme prikryli foliou a robili z plechhov hadic... ProviOrne zlaby a odvodnili sme celu stavbu v dome suchucko celu zimu. A myslim ze sme tak zabranili vela neprajnym veciam
Odpovedať
@mimms prosím ťa, nijako ťa neurážam, tak láskavo prestaň urážať aj ty mňa! Poznám viacero ľudí, čo to takto robilo a nikto nemá problém, môj problém bol hlavne nezakrytá stavba na zimu... To že ťa trápia zlé diaľnice napíš do lampárne a nesťažuj sa mne!
Odpovedať
@lubo_xavier Uff... Neblázni, toto je naozaj nebezpečné. Mňa by len zaujímalo, čo ti na takéto riešenie povedal tvoj stavebný dozor. Videl to už?
Odpovedať
@megdesign a na priečkach by si akceptoval takéto riešenie prekladov? Keď spomínaš len nosné murivo...
Odpovedať
@lubo_xavier nenosny preklad napr. od PorFixu sú dva prúty zaliate v betóne prierezu 5x5 cm na dĺžku 50 cm... Ostatné okolo, do rozmeru prierezu 10x25, je materiál porobeton. Tam by sa to možno dalo akceptovať, ale ja niesom statik.
Odpovedať
@lubo_xavier Ani 5x5 cm to krytie betónu myslím, že nieje...
Odpovedať
@megdesign termalica má aj nenosne v betóne myslím Ale @jan45 by vám asi k tomu viac povedal
Odpovedať
@lubo_xavier Však to nie je ani preklad a ani to tak namá byť.Koleduješ si len o problémy. Vyrezať a nanovo urobiť a kúp originál nosné preklady od Ytongu ,však to nemáš až takú položku. Inak veď to nemáš ani dostatočne preložené, má to byť min 30cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo_xavier toto by bolo prasklo aj s prekladom, otvára sa to nahor. Počkajte na jar, keď rozmrznú základy, uvidíte, či sato zavrie, ak nie, vypíliť domurovať s prekladom a zaliať vencom.
Odpovedať
Profilova fotka
Po stranach zarezat drazku, osadit min. L60/6 alebo L80/8 po kazdej strane otvoru, ulozenie aspon 150 mm a je to. Alebo ako pise jan45, ak sa s tym chcete pohrat.. samozrejme riesit to az ked sa otepli..
Odpovedať
...ale pozakrývať plachtou ste to fakt mohli, prajem pekne sušenie! ;-)
Odpovedať
@lubo_xavier Tak toto nazvať preklad, je už poriadna drzosť
Odpovedať
"preklad mohol prasknúť z dôvodu zatečenia vody do špáry a následného zamrznutia a roztrhnutia kvádra" JASNÉ , ŽE ĽAD ti to roztlačil. Tejto zimy nie také materály popraskali, predpokladám tých trhlín na stavbe budeš mať viac, veď tvárnice sa balia do fólie, trebalo to tým prikryť, celé. Vody ti určite nenatiekla len do tohto jedného spoja.
Odpovedať
@pokemondca Odkial ta istota, že bude držať? Nebodaj že sa trochu zem zatrasie a potom uvidiš či bude držať. V tej chvili, by som v takej pseudostavbe nechcel byť ani sekundu.
Odpovedať
vybrat 5 ytongy dat preklad a jeto nieje to vela roboty a je to istota
Odpovedať
Odpoviem otazkou co mas ty v preklade ? Z coho je tvoj preklad ?
Odpovedať
@pokemondca predpokladam, ze jeho preklad je okrem vystuze aj z materialu inej pevnosti a hustoty nez maju murovacie tvarnice. V pripade Ytongu je to P4.4-600.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?