Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo čiže aj odvetrana fasáda nefunguje? Prečo?… @st89 odvetravana funguje, ale pojem "odvetravana fasada" neznamena to, co si ty predstavujes. Ma to presne definovane parametre. V nej tiez nie je prevetravana medzera medzi zateplenim a murom, ale medzi zateplenim a krycou vrstvou - to co je z druhej strany zateplenia. A teda vobec nic to nema spolocne so vzduchom mezi buchtami... To len ty si to dako spojil dokopy... Edit: este k tvojmu "lebo si ty povedal"... takymto stylom tu fungujes prave ty, hodnotis len na zaklade svojich domnienok... Kazdy vyrobca zateplovacieho systemu, aj STN norma o ETICS, hovori opak, co ty, ale aj tak si neaktualizujes svoj nazor, radsej si pojdes stale svoje domnienky, lebo aj Peter ma rovnaky nazor (a jeho kamarat)...Odpoveď na príspevok od minoo:
@martosko ignoracia este nikdy nic uspesne nevyri… @minoo No pri troloch je ignorácia dobrý základ nebude mať na koho reagovať. On nie je schopný normálne diskutovať a argumentovať jemu nič nevysvetlíš. @igor256 To som aj napísal adminom, ale keby to niekto čítal videl by že nevie doložiť svoje tvrdenia a traja alebo štyria sme tu tvrdilo opak, a keby si niekto dal do googlu vyhladať čo tvrdí tiež mu hneď vyskočí že sú to nezmysli. Skrátka škoda času vysvetlovať niečo niekomu kto to nevie alebo nechce pochopiť.Odpoveď na príspevok od st89:
@islk ako doslovne steny nedýchaju, ale aj pre ko… @st89 Ja vzdy rozmyslam efektivne a cakat kym vodna para prejde cez nater/omietkou/stenou a zateplenim no neviem neviem...ci je toto efektivny sposob zbavovania sa vlhkosti...neni jednoduchsie a hlavne efektivnejsie ju drapnut aj vyfuknut hned u zdroja .. ci uz oknom alebo rekuperaciou ? V dome je dolezita vzduchotesnost a nezabudajme ze dom nema iba steny ale aj strop (u ktoreho je poziadavka ako vzduchotesnost i patotesnost) ... A take low-cost "drevodomy", kde su aj steny vzduchotesne a parotesne...takze co teraz ? Ja doporucujem vetrat a vetrat, a ty co nevetraju skor ci neskor zistia a pochopia ze vetrat budu musiet.Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 odvetravana funguje, ale pojem "odvetravana… @minoo áno odvetrana fasáda ma vzduchovou medzeru medzi izoláciou a vonkajším obkladom na rošte. S tým súhlasím. Ty si nepochopil mňa, všetko si skomolil. Na záver, skoro všetci odporúčajú lepiť na rámik a buchty a následne do toho kotvy, celoplošne lepenie tak s tým som sa nestretol. A nastuduj si difúzne otvorená konštrukcia a difúzne uzavretá. A keď máš difúzne uzavretú, mal by si mat riadené vetranie. Inak si zarabas na problém.Odpoveď na príspevok od martosko:
@minoo No pri troloch je ignorácia dobrý základ n… @martosko sloboda prejavu... A nejake nahlasovanie adminom, za nejake talafandy... Ved a co, problem temy je vyrieseny na prvej strane, toto je uz len taky bezny strechovy freestyle...Odpoveď na príspevok od islk:
@st89 Ja vzdy rozmyslam efektivne a cakat kym v… @islk áno, ak nemas rekuperaciu musíš často vetrať. To časté vetranie bude ale strácať význam s nad standartnymi hrúbkami zateplenia.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo áno odvetrana fasáda ma vzduchovou medzeru… @st89 trochu ta odcitujem: "keď sa dá izolačná tabuľa na "buchty" vytvorí sa tam medzera ktorá má pozitívny vplyv, je to princíp ako pri prevetravanej fasáde" - nie je to princip ako pri prevetravanej fasade, lebo tu nic neprudi a ten co pri prevetravanej prudi je z druhej strany. "nie nie, mal by tam prúdiť vzduch, Ak neprudi je to ako napisal petersd" - tu potvrdzujes, ze si naozaj myslis, ze medzi polisom a stenou naozaj ma prudit vzduch... Tak kto tu co skomolil?Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 trochu ta odcitujem: "keď sa dá izolačná t… @minoo ty si troll? Však aj jedno aj druhé je pravda. Jasne ze keď tam je medzera ze sa tam bude niečo prebiehať a určite to ma pozitívny vplyv na stavbu.Odpoveď na príspevok od islk:
@st89 Ja vzdy rozmyslam efektivne a cakat kym v… @islk drevodomy ktoré sú vzduchotesne a parotesne sú v poriadku pokiaľ majú rekuperaciu.Odpoveď na príspevok od st89:
@islk áno, ak nemas rekuperaciu musíš často vetra… @st89 Pokial budes poctivo vetrat 5-6x za den oknami v tom pripade mas pravdu a investovat do hrubeho zateplenia sa straca, ale pre 30cm ytong sa min doporucuje 20cm izolacia ... na druhu stranu. Pokial pouzijes ale kvalitnu nehlucnu rekuperaciu mas vyhrane, a tiez davat viac ako 30cm izolacie mi uz nedava ekonomicky zmysel. Lebo tu sa uz bavime o setreni par eur do mesiaca.Odpoveď na príspevok od minoo:
@martosko sloboda prejavu... A nejake nahlasovani… @minoo Sloboda prejavu je síce pekná keď neporušuje pravidlá fóra. Ale ok ak to berieš ako večerné pobavenie sa. Mňa to tiež s ním bavilo pár dní v inej téme ale nedá sa to dlho keď mu človek dokáže že nemá pravdu príde s niečim iným, ako teraz to začalo medzerou medzi izoláciou sa tenou a už sa nejakým spôsobom dostal k difúznemu odporu čo s tým vôbec nesúvisý, typujem že za chviľku prejde k typu vykurovania. niekedy človek potrebuje aj vecne podebatovať nie len mlátiť prázdnu slamu. Tak peknú zábavu.Odpoveď na príspevok od wheel:
Ak bude polystyren na buchty a "bude tam teda pru… @wheel to prevetravanie v zmysle izolantu nalepeného na buchty ja chápem tak ze nejaké tie vodné pary prejdú stenou a majú kam vynst, lebo napríklad keby tam bol polystyrén celoplošne ideálne nalepeny a na ňom silikón omietka, tak to je stav ktiry úplne zamedzí prechodu vzdušných par.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo ty si troll? Však aj jedno aj druhé je pra… @st89 ja som elf... No ani jedno ani druhe praveze pravda nie je. Lebo ako si povedal, lepidluje sa ramik - ten sa robi prave preto aby zabranil prudeniu. Takze 1. Neprudi (zavrel si ho lepidlom), aj ked vravis, ze mal by prudit. 2. Nemal by prudit, aby izoloval. 3. Ten vzduch co tam je uzavrety nema ziadny vplyv na vnutornu vlhkost v dome, je ho tam tak poldeci a ak ho aj nejakym sposobom nasytis vodou zvnutra, tak tam ostane, alebo sa vrati, lebo polys mas olepidlovany...Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 ja som elf... No ani jedno ani druhe pravez… @minoo prúdenie vzduchu a prestup vodných pár sú 2 veci... Takže tak.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo prúdenie vzduchu a prestup vodných pár sú … @st89 ty pises, ze to ma prudit...Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo prúdenie vzduchu a prestup vodných pár sú … @st89 a ak teda prestupi ta vodna para cez polystyren a lepidlo, ktorym je celoplosne z vonku omietnuty, naco potrebuje tu trosku vzduchu pod polysom? Ked predsa cez to lepidlo vie prestupit?Odpoveď na príspevok od st89:
@wheel to prevetravanie v zmysle izolantu nalepen… @st89 ešte nám teda vysvetli, načo je tam potom tá izolácia, keď pod ňou, ako tvrdíš, je vzduchová medzera, kde vzniká komínový efekt a ochladzuje ti murivo? Ty práveže vodné pary nemáš púšťať niekam het z interiéru. (Ak tam samozrejme nemáš 85% RH...) Akumuluje sa v múroch a keď ju potrebuješ (suchý vzduch...), tak sa do interiéru z muriva vracia. Netušís, o čom píšeš. Ako vždy...Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 ty pises, ze to ma prudit... @minoo pokiaľ použiješ ako izolant eps nalepeny celoplošne neudeje sa žiadny prestup vodných pár, keď ho dáš na rámik a buchty bude to lepšie, prestup nastane, ak použiješ lepidlo s vysokou paropriepustnostou. Keď použiješ na fasádu minerálnu vlnu, v kombinácii s paropriepustnym lepidlom a omietkou tak také riešenie ja uznávam.Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 a ak teda prestupi ta vodna para cez polyst… @minoo cez polystyrén určite neprestupi. Jedna sa o difúzne uzavretú konštrukciu. Inak prestup vodných pár sa normálne počíta v tepelnotechnickom posudku.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo pokiaľ použiješ ako izolant eps nalepeny c… @st89 ale vysvetli mi tu mechaniku toho prestupu... Ide para cez stenu, vylezie zo steny, vlezie do vzduchovej kapsy, vylezie, vlezie do vlny, vylezie z vlny vlezie do lepidla, vylezie von... Preco, ked vie liezt von cez to lepidlo, preco nemoze ist zo steny rovno do lepidla? Preco tam potrebuje ten vzduch uzavrety? Lebo ked vie ist z vlny do lepidla (aj vlna sa lepidluje so sietkou), preco nevie ist z lepidla do vlny?Odpoveď na príspevok od igor256:
@petersd prosim Ta to s tou niekolko cm odvetrava… Celkom zábavné čítanie s tým dýchaním.....niekde na fóre človek položí otázku, ako správne urobiť vnútorné omietky........odpovede sú s použitím slova "penetrácia, penetrák, penetrovať" samozrejme prízvukujú to desiatimi emotikonmi (prsta ☝️) ..... mám dojem, že slováci bez penetráku ani nezaspia ....no po toľkých penetrákoch by mal múr ešte aj dýchať?? 🤷♀️ WTF?Odpoveď na príspevok od igor256:
@petersd prosim Ta to s tou niekolko cm odvetrava… Celkom zábavné čítanie s tým dýchaním.....niekde na fóre človek položí otázku, ako správne urobiť vnútorné omietky........odpovede sú s použitím slova "penetrácia, penetrák, penetrovať" samozrejme prízvukujú to desiatimi emotikonmi (prsta ☝️) ..... mám dojem, že slováci bez penetráku ani nezaspia ....no po toľkých penetrákoch by mal múr ešte aj dýchať?? 🤷♀️ WTF?Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 ale vysvetli mi tu mechaniku toho prestupu.… @minoo cez paropriepustne lepidlo prestupi para. Však sú také lepidlá, si kukni na nete. Nájdi si lepidlo na MW.Odpoveď na príspevok od st89:
@minoo cez paropriepustne lepidlo prestupi para. … @st89 tak nanho nalepim celoplosne tu vatu... Naco potom ten vzduch?Odpoveď na príspevok od minoo:
@st89 tak nanho nalepim celoplosne tu vatu... Nac… @minoo ved áno môžeš aj tak. Ale načo by si minal toľko Lepu... Však tam idú poriadne kotvyOdpoveď na príspevok od st89:
@minoo ved áno môžeš aj tak. Ale načo by si minal… @st89 ano, mozem aj tak? Je to jedno vsak? Tym padom toto tvrdenie mozme nechat zabudnut, dobre? "vytvorí sa tam medzera ktorá má pozitívny vplyv, je to princíp ako pri prevetravanej fasáde." To ake podmienky by museli nastat (a kto by v nich chcel zit), aby realne vlhkost z interieru mohla pri etics prejst az na fasadu nechame nabuduce...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Výborné, a teraz o tej vate... Hrúbka izolácie sa… @frantisekca myslis kondenzovanie tej vlhkosti, ktora sa tam dostane sposobom: pondelok lepim vatu, utorok streda prsi, stvrtok taham sietku lepidlo? Alebo ozaj tu z interieru?