Výmurovka 1mester verzus. zvacsiť plochu

Ahojte plánujeme domček, prízemie + obytné podkrovie šikmá strecha sklon 40stupnov. Strechu by sme chceli dať po šírke domu. Čo je výhodnejšie pre zväčšenie použiteľnej obytnej plochy podkrovia? Dom 7x11.5 plus nadstaviť podkrovie cca 1meter alebo dom cca 7x13,5 s tým, že by som hneď začala strechou? Šetriť plochou pozemku nepotrebujem ten je dosť veľký
Odpovedať
@skoricaxx tak odpovede na takéto otázky by som z fleku chcel aj ja poznať. A celkom sa teším na odhady.
Odpovedať
Profilova fotka
@skoricaxx spravne chapem, ze chcete sikmu strechu do jednej strany, cize nie sedlovu. v takom pripade pri sirke 7 metrov (odvesna v trojuholniku) a sklone 40 stupnov vam vychadza kolma odvesna cca5,9 metra. to uz je teda dost. ak si pripocitate takych 2,8-3 metre na prizemie, tak dom ma vysku necelych 9 metrov. asi by ste mali najskor porozmyslat nad sklonom a tvarom strechy, lebo neviem, ci je toto najstastnejsie riesenie. no pri vami zadanymi poziadavkami bude podla vypoctu objemu telesa lepsia prva moznost. no to uz bude dom 10 metrov vysoky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
co na to Vas pan projektant?
Odpovedať
@martin153 aj valbova, alebo sedlova strecha je šikmá. Tá ktorú si nakreslil je pultová, síce tiež je šikmá, ale hádam až taký nezmysel nevymyslela. :-) @skoricaxx všakže si to nemyslela ako to @martin153 vykonštruoval!!! či????
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav to dufam aj ja, ze to tak nevymyslela. len sa asi zle vyjadrila, alebo ja zle pochopil :-)
Odpovedať
Ahojte tak snad obrazok pomôže, berte to z rezervou že mi tam zatial chýba v tom štíte stena.
Odpovedať
@skoricaxx No, teraz to vyzerá normálnejšie. Najlepšie je zvýšiť obvodovú stenu a znižiť sklon strechy. Keby si strechu začala hneď od prízemia, tak cca 1 meter od steny nevyužiješ. Ak zvýšiš obvodovú stenu, získaš využiteľný priestor hneď od kraja steny (od začiatku strechy).
Odpovedať
@chrobak7 sklon strechy aspoň od ulice znížiť nemôžem, Skôr by ma zaujimalo čo je ekonomicky výhodnejšie, či nadstavba 1m hore, alebo o ten meter čo z každej strany nevyužijem predĺžiť dom.
Odpovedať
@skoricaxx Však si to zrátaj jednoduchým prepočtom. Zvýšiť obvodovú stenu o 1 rad tehál či tvárnic stojí cca 1000 - 1500 EUR. Ak to navýšiš o 4 rady, tak to je cca 5-7 tisíc (myslí sa tým komplet aj s väčšou spotrebou omietky či zateplenia). Ak zväčšíš pôdorys domu o 2 metre na dĺžku, tak to bude o 14 m2 viac. Tým pádom budeš musieť urobiť o 14m2 väčšiu základovú dosku, o 14m2 väčšiu stropnú deku a o viac ako 14m2 väčšiu strechu. Uvádza sa, že 1m2 stavby stojí cca od 700 EUR pri bežnom štandarde, ak to je poschodový dom, tak pripočítaj ešte 200 EUR na m2. Takže to máme o 14 m2 väčšiu stavbu x 900 EUR = 13500 EUR väčšie náklady. Sú to len veľmi hrubé odhady, ale zvýšenie stavby je jednoznačne lacnejšie ako jej rozšírenie. A prečo nemôžeš znížiť sklon strechy? Máte to v územnom pláne, že strechy musia mať najmenej 40 st.? To už je dosť strmá strecha.
Odpovedať
@chrobak7 sklon strecha máme to v územnoplánovacom rozhodnutí minimálne 40percent
Odpovedať
@chrobak7 diky teraz je mi to omnoho jasnejšie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?