Vonkajšie obvodové tehly

Profilova fotka
Ahojte, mam otázku. V projekte mam obvodové tehly široké 25cm a polystyrén 15cm. Môžem dať tehlu 30 a polystyrén 10cm?
Odpovedať
@lenkaalan Preco to pre boha chcete robit? Zbytocne si zastavate vacsi priestor (zmensite uzitkovu plochu) a este to bude aj drahsie.
Odpovedať
Mozes,len by som si skontroloval kde ti vychadza rosny bod a ci to je ekonomicke
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaalan Ja som pôvodne chcel stavať 25 cm heluz + 25 cm EPS. Potom sme to poriešili ako 30 cm heluz a 20 cm EPS. Tepelný odpor obvodovej steny mám R=9 a aj tak som sa nezmestil do 50 kWh/m2/rok, čo je podmienka pre kolaudáciu od 1.1.2016. Bacha na tepelné straty a tepelný certifikát. Ja by som pod 20 cm EPS na fasádu ani neuvažoval. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaalan kto ti to poradil keď to chceš tak spraviť? vieš aké to bude mať dôsledky? Samozrejme, že to spraviť môžeš ale musíš si byť vedomá tých dôsledkov, ktoré tvoje rozhodnutie spôsobí. Ak o tom nemáš šajnu, tak nad tým nešpekuluj prosím ťa.
Odpovedať
:-).... a dúfam, že si projektantovi nezaplatil ani cent. Načo aj, však aj tak si to spravíš podľa seba a basta !
Odpovedať
@lenkaalan Samozrejme, že je to blbosť :) Ak chceš, odpovieme ti aj v číslach ... Preto napíše, akú tehlu 25 cm a 30 cm chceš použiť (presne výrobca, model) a to isté s EPS ...
Odpovedať
Profilova fotka
OK, nebudem špekulovať. Len nechápem prečo mi tam da 25 keď som hovoril 30.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaalan ale to si vydiskutuj s projektantom (prečo ti tam dal 25 a nie 30) a nie s nami... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo aj na to sa chystam
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd úžitková by ostáva, do von by som sa roztiahol
Odpovedať
@lenkaalan Len to by si musel zvacsit aj zaklady, dosku, krov, strechu,.... a to su dalsie naklady naviac.
Odpovedať
@puxo ahoj, prepáč ale nejde mi nereagovať na tvoje "podnetné rady"!!!! Namiesto toho aby si povedal prečo to neurobiť alebo aké to má dôsledky, tak kritizuješ. Mňa by to napríklad tiež zaujímalo, aj mne projektant dal do plánu ytong 35 a nakoniec sa rozhodujem pre 500-550 bez zateplenia. Podľa mňa to bude mať o mnoho lepšie izolačné vlastnosti ako 35 so zateplením a v prípade potreby to ešte vždy môžem zatepliť. A vnútorný priestor to až tak veľmi nezmenší.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jkardos predtym, nez zacnes pisat "podla mna to bude mat.." tak si nieco nastuduj. Pises bludy, o tepelnych odporoch materialov nevies nic, takisto o novych potrebach pre ECB vid vyhlaska 364/2012 ak mas projektanta, ktory ti to tam je schopny navrhnut, tak ho urcite vymen, lebo neskolaudujes
Odpovedať
Profilova fotka
@jkardos tak napíšej aj tebe jednu "podnetnú radu" Odpovedaj na tieto otázky: - aký tepelný odpor má YTONG 30cm + 15cm polystyrén? - akú cenu má YTONG 30cm + 15cm polystyrén? - aký tepelný odpor má YTONG 50cm? - akú cenu má YTONG 50cm? takí múdry ľudia ako ty buď na to prídu sami alebo im to nevysvetlí nikto...
Odpovedať
@jkardos Ytong Theta+ 500mm -> R = 6.28 m2.K/W Ytong P2 400-PDK 300mm + 200mm EPS -> R = 8.31 m2.K/W http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... Ale ked si myslis, tak to asi bude pravda. I ked cisla hovoria nieco ine.
Odpovedať
@jkardos @lenkaalan Vy ste odkiaľ spadli? Pre zachovanie Vašej osobnej sebaúcty odporúčam: neprispievajte do tohto fóra, neklaďte otázky, nešpekulujte, len si čítajte príspevky a tak hľadajte odpovede na svoje otázky! Ušetríte si kopec hanby a posmeškov.
Odpovedať
@jkardos Nuz, vymena hrubky muriva z 30cm na 50cm ti uberie pri dome 10x16m priblizne 9m2 z uzitkovej plochy. To je uz celkom slusny satnik, luxusna spajza, luxusna technicka miestnost, kupelna, ..... a este ta to bude stat viac financii a bude to mat vyrazne horsie tepelne vlastnosti ako 30cm muriva + 20cm EPS. Ale ak ti to nevadi, tak smelo do toho, niekto musi rozhybat ekonomiku :-).
Odpovedať
@jkardos 20murov navyse zmensi priestor podla podorysu o 8m2 az 10 m2 a to je sakra nezanedbatelne, pri dome do 150m2 (2 podlazia) danculd ma predbehol !!! :D ja mam v projekte 30cm, ale ak statika dovoli, fakt uvazujem o 25cm. 5cm prihodim na izolacii. okrem toho, ze ziskam smiesnych 2m2 na kazdom podlazi,... to je jedno. ale zo zaciatku som tiez uvazoval, ze neee, ved dam tam 30, to je pekne cislo a cim viac tym lepsie. no nie, pri investovani sa neriadi pocitom, to je zakladna chyba a cesta do pekiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaalan Nechaj si to preratat.
Odpovedať
@jkardos vase rozhodnutie by malo zmysel len ak by ste stavali dom blizko velmi frekventovanej cesty, kedze hrubsia stena bude mat lepsie akusticke parametre ako tenka stena s hrubym zateplenim, ale iny dovod ma ozaj nenapada. pokial to nie je vas pripad, urcite do tak hrubej tehly nechodte, su to zbytocne vyhodene peniaze, navyse s horsim tepelnym odporom ako tenka nosna stena s hrubou izolacnou vrstvou.
Odpovedať
@lenkaalan Keď nám dokážeš zodpovedať načo takúto zámenu chcete tak ti budeme vedieť lepšie odpovedať.Chcete ušetriť peniaze za Izoláciu??? Chcete mať istotu ,že Vám pri tak tenkej stene nepadne bungalov alebo???
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt myslel som to preto nakolko 25 hrubka tehly sa mi zda dost malo. A este aj ak by niekedy v buducnosti chcel nadstavit podlazie, tak ci to nebude na hrane so statikou. dnes som ale volal co mi robil projekt a povedal ze to vydrzi aj 25 stena tak uz som kludnejsi. a este aj preto som chcel dat sirsiu tehlu aby boli lepsie tepelne vlastnosti. nech nevykurujem zahradu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaalan lepšie tepelné vlastnosti bude mať skladba múru 25cm tehla + 25cm izolácia ako len 50cm tehla - to sa ti tu snažíme všetci povedať - takže určite nebudeš mať lepšie tepelné vlastnosti ak dáš 50cm stenu - rozumieš tomu? Tehla je stavebný/nosný materiál a má plniť statickú funkciu a niesť celú stavbu, kdežto izolácia je materiál, ktorý izoluje, takže ak chceš mať lepšie tepelné vlastnosti tak ich dosiahneš izoláciu a nie nosným materiálom. Niektorá 25cm tehla môže mať väčšiu nosnosť ako niektorá 45/50cm tehla - nezáleží len od hrúbky.
Odpovedať
@lenkaalan Už máš premyslené čím budeš vykurovať dom??? Budeš mať podlahové alebo radiátory??? Skús osloviť blacksr tu na modrej streche zaoberá sa výpočtami tep. strát a podľa toho čo ti vypočíta uvidíš či bude treba viac zateplenia lebo nie. Mne tento týždeň robila komplet výpočty a navrhla aj systém vykurovania a ešte mi aj odporučila kde pridať aby som gate neprekúril. Ty ich prekúriš už touto skladbou a predpokladám ,že do podlahy ti bude stačiť 10 cm izolácie, lebo to tak projektant napísal. Po prepočtoch uvidíš reálne náklady na vykurovanie a ohrev vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo tak nejak mi to aj projektant povedal. Najviac som sa bal ze ak niekedy v buducnosti budem chcciet nadstavit poschodie tak moze byt problem ale vraj nebude. Tak uz som spokojny
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt kurenie bude plyn a aj pevne palivo, Podlahovka je vsade, radiator len rebrikovy v kupelny a wc
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?