Vnutorne priecky v bungalove

prosim ake mate hrube vnutorne priecky, nie nosne ani obvodove, my mame 10 cm a vsetko pocut
Odpovedať
1
2
a este napiste ze porobeton a absolutne sa nebude comu cudovat 😄
Odpovedať
@kemino ytong
Odpovedať
@kemino preco sa to potom takto bezne projektuje?
Odpovedať
@defulik minimálne mam 15cm a jednu aj 20cm. Projektujú také priečky lebo sú to blbci
Odpovedať
@jumt 😢
Odpovedať
Vsetky priecky mam z ytongu 25cm a nelutujem. Ano, bolo to drahsie, ubera to miesto. Ale prenos hluku je zasadne mensi nez pri nejakej 10ne.. a tak isto som si nemusel robit hlavu pri instalaciach, alebo ked som nieco kotvil do steny.
Odpovedať
@defulik 150 porobeton.
Odpovedať
Porobeton s hrubkou 150mm nesplna ani len minimalnu normu na nepriezvucnost medzi obytnymi miestnostami. S omietkami s hrubkou 15mm ju ledva splni (42dB). Poriadne priecky cez ktore nebude tolko pocut treba robit z tehly (aku), VPC alebo SDK so spravnou vyplnou. (Zvukovu izolaciu ale nerobi len stena, zvuk sa siri omnoho komplikovanejsie ...)
Odpovedať
@tomasndca to myslis vazne ked odporucas SDK priecky ako lepsiu moznost oproti 150 porobeton?
Odpovedať
@profistavbari ano mysli to vazne, treba trosku postudovat a zistis ze sdk priecka 150 izoluje zvuk/hluk daleko daleko lepsie ako porobeton
Odpovedať
@cukrik25 tak tak a este ked sa pouzije akusticka doska a medzi to kamenna vlna,
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. V FR sa uz roky robia vsetky vnutorne priecky z sdk. Stena je hruba ~7,5cm Akusticky v pohode. Ehm, ja len tak, aby rec nestála.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cukrik25 co ches studovat na prenose zvuku cez ocelovu konstrukciu? Mozes tam napchat kludbe hobru ale kov neoklames.
Odpovedať
@profistavbari ako povies...mas pravdu...
Odpovedať
@profistavbari my máme priečky 10cm SDK profil vyplnený vatou a z oboch strán 2x obyčajný SDK - výsledná hrúbka 15cm. Nepočuť nič.
Odpovedať
@igor256 nevies citat? Kov neoklames 😉
Odpovedať
@tomasndca ako prosim sa siri?
Odpovedať
@profistavbari Urcite ano, je to len fyzika. Co sa tyka pomeru hrubky a akustiky su najlepsie SDK priecky. Ja osobne si SDK priecku nikde na dome nedam, ale fakt je taky ze izoluju nasobne viac ako porobeton. To je uplne najhorsi material zo vsetkych na zvukovu izolaciu. Prikladam tabulku pre velmi velmi hrubu predstavu (nakolko akustika je velmi komplikovany vedny odbor) ohladom zvukovej izolacie. Norma pre obytne miestnosti je min.42dB Ak je to menej, pocujete z vedlajsej miestnosti zretelne aj beznu konverzaciu. Podotykam ze decibely su logaritmicka jednotka, 3dB = 2x vacsia hlucnost. Narast hluku o 10db predstavuje 10nasobne vacsi hluk, o 20db znamena 100nasobny narast hluku.
Odpovedať
sdk so spravnou vyplnou je najlepsie riesenie, v zahranici bezna vec, u nas nie lebo sdk je slaby, lame sa, praska a podobne nezmysly.. preto mozno sa tu aj niektori cuduju, no je to tak.
Odpovedať
Hmm, v praci nam do labaku namondovali termokomoru (obrovska opacha , od -50 do +150 stupnov, pre predstavu: https://kaitrade.cz/media/produkty/cl... ). Neskutocne hlucna ven, nebolo pri nej vlastneho slova rozumiet. Dosla firma, ze by to odhlucnili. A div sa svete pouzili SDK priecku a akustickym sadracom a vlnou vyplnili vnutorny priestor. Vysledny efekt bol taky, ze sa v labaku normane dalo fungovat aj ked bola komora v cinnosti. Cize ako, SKD stena/priecka ak je dobre spravena vie vyrazne utlmit zvuky.
Odpovedať
@tomasndca suhlasim ked sa pouzije SDK a drevene konstrukcia(drevodom) vtedy je to bezkonkurencne koli hluku ale kotvenie,pevnost... je asi najhorsie.
Odpovedať
@profistavbari Nechci se hadat ale pri spravnem zalozeni, pouziti tesneni/dilatace a poreseni ostatni detailu tak jak se spravne ma je klidne mozne pouzit klasicke profily. Jestli se nepletu prirucky vyrobcu a udavane akusticke hodnoty jsou s klasickym profilem/konstrukci. Jestli jsou parametry lepsi/stejne/horsi s drevenou komstrukci je otazka…
Odpovedať
@raziel628 na tuto otazku mam jednoznacnu odpoved pokial bola priecja z KVH tak prenos zvuku bol urcite najmensi ale pokial bola pouzita kovova konstrukcua tak uz to nebolo tak dobre. Samozrejmost bolo pouzitie kompletbeho programu od rigipsu koli cert.
Odpovedať
Obavam sa ze ani hrubka steny nepomoze. Samozrejme ked som si dal stavat dom, nebol som znaly danej problematiky, dufal som ze projektant/ stavbar na taketo veci zo skusenosti myslia. Omyl. Rovnako som si nemyslel, ze by vyrobca tehal predaval tehly urcene ako prieckove s tak mizernymi akustickymi vlastnostami. V dome su podla projektu priecky tehlove (teda to comu sa dnes nadava tehla) hrubky nejakych 11cm plus omietka. Je cez to vsetko pocut, este aj cvaknutie vypinaca sa cez to ozyva ako cez velky reproduktor. Cez dom mam dve nosne steny z tehly hrubej 30cm. Napriklad, na jednej strane mam izbu, za hrubou stenou je druha izba. Staci napriklad zasunut nabijacku do zasuvky, to sramotanie je vo vedlajsej miestnosti pocut viac ako by tam ta stena ani nebola. Rovnako je to aj s umyvadlom ktore je pevne primontovane o stenu. V miestnosti za stenou je sustanie vody cez uchyty umyvadla prenasane do steny. V miestnostiach kde je na podlahe keramicka dlazba (cize skoro cely dom) je akekolvek klepnutie o podlahu (stolickou, drevenou hrackou, atd) pocutelne v celom dome. Zvykam si na to, da sa s tym zit, ale je to obmedzujuce napriklad ak sa chce clovek bavit v obyvacke kym deti spia.
Odpovedať
@profistavbari je to mozne odpoved nemam… problem je ze pokud se nejednalo o dva totozne objekty (jeden s khv druhy klasicky profil + stejna sila pricky) tak se to spatne hodnoti, protoze pak prenos zvuku muze byt skrz betonovy strop vs dreveny atd… chtelo by to spise laboratorni mereni (nehledal jsem).
Odpovedať
mozem len potvrdit, ze prechodom z panelaku do domu s 150mm porobetonom sa zvukova pohoda znizila.
Odpovedať
@profistavbari Ano, pokial sa bavime o akustike ano, je tam ta SDK priecka na tom najlepsie. Ci su tam kovove profily alebo drevenne, nehra velku rolu. Priecka musi byt spravne zalozena, to znamena dilatovana vsade cez pruznu pasku medzi profilom a stenou. Pevnost je vec diskutabilna, tazko zavesim kuchynsku linku na priecku 75mm z porobetonu do ktoreho este vysekam horizontalnu drazku na odpad.. (Videl som uz aj to) Zalezi co clovek od steny pozaduje, podla toho ju navrhne. Nie je problem na priecku z SDK dat boiler, len treba na to mysliet pri samotnej realizacii co na nu planujem v buducnosti zavesit. Ja mam postaveny dom komplet z plneho VPC, priecky 150mm hrube, tak tam nemam problem ani z akustikou ani pevnostou.
Odpovedať
no ja osobne sa nevyznam do slov. vedeckych teorii na stavbu domu, ale s praxe viem, ze ked ma napr. tehla hmotnost 680kg na m3 tak snad bude lepsie izolovat hluk ako porobeton co ma napr. 400kg na m3 ci ??? napr. mam priecku medzi spalnou a kupelkou s tehly 17,5 cm no nepocujem nic ! ale je pravda, ze som nenarocny posluchac 🙂 asi vzhladom na moj vek /60+/ a byv. zamestnanie /pilot / 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Vy co pocujete aj prd cez 150priecku, mate uzavretu stenu az do vrchu alebo tam je spara 5cm?
Odpovedať
@profistavbari pevnosť SDK? keď spravíš poctivý rošt (a nemusí byť ani dvojitý, stačí že nebude veľmi riedky) tak sin sa vlastnou váhou dokázal na zakotvené CD profily a ani to s nimi nepohlo (80 kg) ani neohlo. Samozrejme treba použiť dobrý sadroš nie nejaký superlacný blatový 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?