Vnútorné nenosné priečky svojpomocne

Na zakladnovu platnu pod miesta kde pojdu priecky som zatial natrel penetraciu. Pojdu asfaltove pasy a na to porfix biele priecky. Je potrebny nejaky adhezivny mostik na asfaltovu hydroizolaciu? alebo mozem maltu davat priamo na asfaltove pasy a na to porfixove priecky?
Odpovedať
@radoslavc rovnako to budem onedlho robiť aj ja. Nezabudni na dilataciu od nosných stien a kotvenie. ;-)
Odpovedať
@megdesign ano, len je zaujmave, ze mnohi ten adhezivny mostik neodporucaju a davaju priecky priamo na izolaciu....moze to byt aj tak? Kotvenie samozrejme. Tu dilataciu ides ako robit? purpene moc neverim tak uvazujem ci styrodur alebo obycajny polystyren alebo tvrdenu sklennu vatu?
Odpovedať
@radoslavc styrodur 2 cm. Veď aj ja pôjdem na hydrobit len maltou a potom na ňu prvý rad priečok.
Odpovedať
@megdesign ja zacinam s prieckami dnes. Ten styrodur ides davat medzi nosnu a priecku? Ja idem 4 rady priecok zasekavat do nosnych ca 3-4cm. A zvysok budem kotvit kazdy rad. Spary vypenim penou.
Odpovedať
@radoslavc netreba žiaden adhezny mostik, aj tá malta je tam len pre vyrovnanie podkladu pre tvárnicu a rovnomerné rozloženie váhy steny na hydroizoláciu.
Odpovedať
@ivantausk ziadne zasekavanie, dodrzujte predpisany technologicky postup http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
@ivantausk nenosne priečky do nosných by sa nemali zasekať, ale má medzi nimi byt pružný spoj. Ale rob ako myslíš. ;-)
Odpovedať
@megdesign aku funkciu ma ten pruzny spoj? Co ma odpruzit?
Odpovedať
@ivantausk prečítaj si pracovný postup od výrobcu tvojho stavebného materiálu....
Odpovedať
@megdesign ok. Co na to hovori pracovny postup tvojho dodavatela? ;) Co tam odpruzuje?
Odpovedať
@megdesign co odpruzit? :) Viem, ze to je o nosnej stene, ale tak myslim, ze tehle je jedno a nevie, ci je nosna a ci nenosna. Ale tak ak mas nejaky relevantny dovod na pruznost toho spoja, tak sa necham presvedcit ;)
Odpovedať
Pani a damy fakt neviem co je lepsie, pozeral som co odporuca vyrobcannapr ytong a spravil asi tak ale... robosi mi priecky lepili na stenu a davali ak kotvu. Ono naco vlastne dilatovat? Ako to ze nosna priecka ide stredom domu bez dilatacie dokonca je este zapustena teda previazana s obvodovou a to je ok a tenka priecka nie. V dome bolu omietky aj pocas zimy teda okolo 8 stupnov aj pocas leta a kurenia teda cez 24 tazke velmy rozsah teplot a spoj medzi stenami nepraskol nikde, praskla dakde na sadrovej omietke malinkanka prasklima vodorovne a aj to na obvodovej stene, mozno jedna zvisla prasklina ale ziadny spoj s prieckami. Teraz pozeram stary dom a tu tiez nic a tam o dilatavii ani nechyrovali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk nosná stena stojí na základoch. Nenosna nie. Základy môžu pracovať - sada stavba. Sadať môže nerovnomerne. Ja bude dilatovat. Dal si postup na spojenie nosných stien a my sa bavíme o nenosnych. Ja ťa nepresviedcam. Rob ako chceš. Dal si otázku a na tú som ti odpovedal...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk odpruzuje tam zatazenie nosnej steny od nenosnej, ty chces preniest siliy na nenosne priecky? dovod? komplikujes si to a je to zle. nato netreba ani navod len trochu porozmyslat
Odpovedať
@jblaze ja nechcem nic prenasat. Ja chcem co najpevnejsie spojenie a ak to nicomu nevadi, tak preco nie? Myslim, ze pohyb nosnych murov voci zakladovej doske je nulovy alebo blizko nule. Ak nie, tak aj kotvenie kotvami bude v ohrozeni. @megadesign ako ides teda ty kotvit tu priecku? Iba cez kotvy? Ak ti bude tak zasadne sadat stavba, neposkodi to tie kotvy?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk tymto len riskujes a nic to nevyriesi ,pliesky bohate stacia
Odpovedať
@ivantausk áno na kotvy. Plech o hrúbke 0,5 mm v lepidle. Kazdy druhý rad. Keď si presvedčený, že to tak bude lepsie, tak to tak sprav. Ja tam budem dávať dilataciu.
Odpovedať
@megdesign no rozmyslam nad tym. Ked by som dal kazdy rad plech a v rohoch chytil o strop (spodne podlazie), tak by to mohlo byt tiez dost. Otazne je, co hore, kedze tam chytat o strop nemozem. Vsetky steny zas budu medzi sebou previazane, tak neviem... Dilema :D
Odpovedať
Idem robit jednu priecku len 60cm...neviem ako najlepsie to spevit...na strope by som to dal medzi hranoly...len ako to cele spevnit...
Odpovedať
@ivantausk nevymýšľaj koleso. Už je to dávno vymyslené, len to okopiruj. @radoslavc ta priečka nieje zo žiadnou inou previazaná?
Odpovedať
@megdesign no to zasekavanie mi poradili dvaja "majsterkovia"... Ze to tak vzdy robia... To som sam nevymyslel. Otazka je, ci to nieje to koleso....
Odpovedať
@megdesign nie..len na zaklade a navrchu ju mozem spevnit hranolmi...a k obvodovej stene max...
Odpovedať
@radoslavc Ahézny mostík na hydroizoláciu? To sa aj robí? Inak mne to predpisované a hlavne bežne robené kotvenie tiež nedalo spávať..., keď mi v stavebninách ukázal predavač ten pliešok, čo to má udržať..., vlastne ani ten originál nemali, ale "všetci dávajú..." a vytiahol pliešok zo sadrokartónových konštrukcií, ktorý ohnem dvoma prstami... Osobne si myslím, že tieto pliešky by mali pri pohybe steny asi taký efekt ako prd v hurikáne. Ja som si pliešky vyrobil z 2mm pozinku plus každý 2-3 rad kotvil do obvodových nosných stien tak, že na vrchu tvárnice (Porfix), cca v strede som si vydrážkoval škáru 12-14mm hrubú a hlbokú kolmo na obvodovú stenu, presne oproti som do obvodovej steny ukotvil cca 20cm roxorík a vložil do tej škáry a potom normálne pokračoval v murovaní. Ten roxor tam má trochu vôľu pre prípadné rozdielne sadanie a nakoľko je pevný, tak v extrémnej situácii by zastavil pohyb steny hneď v zárodku. Inak som to potom normálne vypenil, presne ako v postupoch, nechával som tam tú škáru. A aby som použil argument stavbárskych majstrov: Už to stojí rok a nič tomu nie je! :) Toto keď počujem pri stavbe domu, ktorý si každý stavia raz za život a na celý život, tak neviem, či sa skôr smiať alebo plakať :).
Odpovedať
Ja idem davat tiez dilatacnu medzeru medzi nosnou stenou a prieckou a pouzijem tieto nerezove spojky:
Odpovedať
@beginner7 ten pliesok to nema udrzat. Nenosna priecka drzi sama o sebe tym, ze je previazana s ostatnymi nenosnymi prieckami.
Odpovedať
@beginner7 asi tu 60cm spevnim navrtanim aspon 10cm sroba do obvodovej alebo tak nejak...
Odpovedať
@megdesign Jasné. Len ja staviam sám a niektoré rozhodnutia robím za pochodu a potom mám problém si to zdôvodniť neskôr :), lebo už si nepamätám dôvod, prečo som to tak alebo onak robil... Priečky som robil popri iných veciach a napokon mi to trvalo pomaly celú stavebnú sezónu, kým som ich popri iných robotách dolepil..:), tak to bol hlavný dôvod toho hutného kotvenia počas celej výstavby, lebo mám aj deti, psa..., aj manželku :), tá už mala jeden nešťastný úraz na stavbe..., tak som nechcel nič riskovať.
Odpovedať
@ivantausk predtym, nez mi prisli robit omietky som sa s majstrami dohodol, ze presietkujem a preklebrujem preklady a vence. A rozbehnuty som sa pustil aj do rohov obvodovych a nenosnych priecok. Ked som mal spravene, volal som majstrovi, ze je to nachystane a spomenul som aj tie presietkovane rohy. Majstro mi vsak hned nakazal, ze v ziadnom pripade, ze ten spoj v rohu mam prerezat, kym to.este nie je zatuhnute a vysvetlil mi, ze sa to tak robit nema, lebo by to mohlo praskat Ci je to pravda alebo nie, to neviem posudit, ale spravil som ako povedal a nic bie je popraskane 😊
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?