Vlhnú nám múry v novostavbe. Čo s tým robiť?

Profilova fotka
poradte
Odpovedať
@zanka84 V ktorých miestach? Materiál? Hrúbka? Zateplenie - čo a hrúbka? Teplota v dome? Relatívna vlhkosť v dome?
Odpovedať
Profilova fotka
vymrzla vam stavba este ked ste tam nebyvali? alebo ste sli do cerstvej? mne takto vhli rohy horne v bytovke, bola nova, omietky robili asi 2-3mes pred stahovanim..... vlhlo to prvy rok... skoro po roku sa objavila aj plesen.,... pomohlo mi denno denne otvorena ventilacka , ked sme boli v praci a v noci tiez.... potom ked uz bola plesen, tak Savo.... po roku aj nieco to zmizlo... vlastne druhu zimu.... teraz uz to nevlhne... bola to proste nevyzreta stavba... takze moja rada je vetrat, vetrat, vetrat.... stale.... bohuzial, viem, ze su to tep. uniky, ale nic ine sa nedalo...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr je to presne tam kde je veniec a obvodove mury a zvonka neni este zateplene le vo venci je polystiren
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 sak vetrame rozobrali sme v izbach podlahy spine v obyvke cely dom mame hore nohami
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 a stavba vymrzla minuly rok 8-(
Odpovedať
@zanka84 Je to tepelný most. Predpokladám, že tam trochu hrá rolu aj zabudovaná vlhkosť, ako píše @katrin21 . V tom mieste je proste nízka povrchová teplota, pretože veniec je z betónu, ktorý takmer tepelne neizoluje a ak tam máte 5 cm EPS alebo XPS, to je akoby napľul. Vidím, že stavba je z Porfixu - vidím dobre - 25 cm? Tak to potom keď zateplíte 20 cm EPS, bude to fajn. Zatiaľ by na to vlhnúce miesto (+ jeho okolie asi 50 cm okolo) pomohlo dať dočasnú izoláciu - kus vlny hr. 10 cm, uchytiť do roštu, prekryť difúznou fóliou. Možno aj EPS by mohol byť, ale toho by som dala hrubšiu vrstvu. Ide o to, aby sa zvýšila povrchová teplota steny vnútri a nerobili sa mapy na novučičkej maľovke. Proste taká náplasť na bobinko... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zlatik dakujemmm tii za radu ;-)
Odpovedať
@zanka84 Ešte jedna možnosť - nezateká? Nafúkaný sneh na strope a roztopí sa... nemôže to byť?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ne nezateka chvala bohu zacalo to robyt ked sme zacali kurit a bolo chladno
Odpovedať
@zanka84 OK. Jarka
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dakujm ti Jarka muz to cital a ze nad tym uvazol a ze to tak aj urobi
Odpovedať
Aj ja by som potrebovala poradit co s vlhnutim murov.Dom mame postaveny z 30cm dutej tehly,zateplene 12cm polystyren. Na stropoch mame sadrokarton,parozabrannu foliu a izolaciu 24cm mineralnu vlnu.Teraz ako sme zacali poriadne kurit pri tych mrazoch sa nam v hornych rohoch kde su obvodove mury spravili zvlhnute flaky.Neviete poradit kde moze byt chyba?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@5ka25 Je zateplenie aj v tých miestach na obvodovej stene, kde sa fľaky tvoria? Lebo často vidím, že ľudia najprv spravia podbitie presahu strechy, schovajú tam veniec a zatepľujú vlastne až pod úrovňou podbitia a venca. Pomohla by fotka aj nákres rukou - rez dotyčného miesta s popisom materiálov.
Odpovedať
Reklamujte to na veniec nedali zvonku tepelnú izoláciu a preto nie je prerušený tepelný most a keď kúrite, tak to vlhne. Vždy sa dáva na veniec aj keď sa bude neskôr zateľovať, vlastne na všetky betónové konštrukcie zvonku.
Odpovedať
@blacksr @ferka511 Dnes to bol manzel pozriet na streche,veniec pod podhladom je zatepleny.Parozabranna folia pod izolaciou nie je vlhka ale aj tak mame v rohoch stropov flaky.Nemoze to byt tym ze je to vlhka novostavba?
Odpovedať
nemáte zateplený krov ale len strop? Odvetravacie škridle máte na krytine na streche? A treba skontrolovať, či fóliu pod škridlou máte správne osadenú písmo výrobcu musí byť von, vtedy je odvetranie zabezpečené, lebo každá fólia pod škridlu má zúžené kapilárky.
Odpovedať
@ferka511 zatepleny mame len strop,krov nie.Odvetravacie skridle su na krytine na streche.Foliu pod skridlou mame ale nie su na nej ziadne pismenka,takze nevieme posudit ci je dobre osadena.Pripajam foto tej folie,vyzera ako mriezkovane spagaty a tie su smerom hore.Tam ako su tie odvetravacie skridle ma byt ta folia prerusena?
Odpovedať
Máte zlú fóliu pod škridlou, táto fólia sa dáva z vnútornej strany na tepelnú izoláciu pod sadrokartón, mali by Ste mať takú handrovú fóliu s takými dierkami http://e.coleman.sk/sk/kategorie/foli..., alebo iného výrobcu. Preto Vám to vlhne, lebo máte zlú fóliu, ktorá nevetrá, je to vlastne igelit. Osaďte si strešné okno a vetrajte, alebo zhodiť škridlu a strešné laty a dať fóliu aká tam patrí.
Odpovedať
@ferka511 volala som stavebnikovi co nam to staval a povedal ze ta folia co je pod skridlou je paropriepustna,takze by tym malo byt zabezpecene vetranie.tak ja uz neviem kde moze byt chyba.V kazdom pripade teraz ako stupla vonku teplota a nieje az taky velky rozdiel v teplote von a vo vnutry tak nam tie rohy stien zacali pomaly schnut.Uvidime dokedy,snad sa to pri mrazoch opat nevrati.
Odpovedať
Toto som pocula od viacerych.Vraj to je normalne, material stale pracuje, a ze po nejakom case to prestane.
Odpovedať
5ka25 opiš si názov fólie z dokladu a opýtaj sa v Tondachu, alebo v Bramaku akú máte fóliu, či je paropriepustná? Podľa mňa nie je, preto sa dáva na tepelnú izoláciu zospodu, aby tepelná izolácia nenasiakala vlhkosť.
Odpovedať
@ferka511 čo sa týka tej fólie tak to vžiadnom prípade nie je paropriepustná fólia. Je to polyetylén a ten proste paropriepustný nie je. Tu by trebalo siahnuť po fólii z polypropylénu. Ďalej tá fólia je dosť priesvitná čo naznačuje, že neobsahuje retardér horenia ako každá fólia z Polska alebo od garážových výrobcov aj SK. Cena na trhu pre stavebné firmy tak do 0,4 €/m2 a menej. Môj názor, príčina nie je táto fólia, príčinu treba hľadať niekde v tepelnom moste.
Odpovedať
@ferka511 takze ak som to spravne pochopila folia pod izolaciou na sadrokartone ma byt parozabranna a folia pod krytinou ma byt paropriepustna? Totizto tie folie vyzeraju byt obidve rovnake... @adv dakujem za nazor,hore vysie som pridala fotky a vsetko vyzera byt dobre zateplene aj izolacia je dost velka,tak kde v tepelnom moste mame hladat chybu?
Odpovedať
To nie je v tepelnom moste, ale v tom, že to podkrovie nevetrá cez tú fóliu.
Odpovedať
Reklamuj to aj u stavebného dozora nech sa na to pozrie, a za to nepla5 nič, veď je to vada a Ty si ho za to platila, aby nebola.
Odpovedať
@ferka511 Pokiaľ by tam bola paropriepustná fólia a takýto otvorený priestor ver, že ani paropriepustná fólia nie je všemocná. Hodnota Sd by sa pohybovala tak cez 2m. Takže nič moc. Problém je tu ten, že sa to tu hodnotí podľa dvoch fotiek a to ani človek s praxou nemôže posúdiť správne.
Odpovedať
ferka keby to bolo tou foliou, tak by bola navlhnuta hlavne izolacia, kedze ta je ovela viac navsiakava ako mur.
Odpovedať
Ahojte. Aj ja mam problem. :-( Veniec mi zalievali v maji. Po celom obvode domu presne tam kde je veniec mi vlhne stena mam uz tam omietky. Davam Eps 15cm ale zateplovaci mi zabudli zateplit aj veniec. Potom mi samozrejme zacali pri venci vlhnut mury. Dal som to dodatocne zateplit eps 15cm, a scasti mi to vyschlo, ale dnes so bol na stavbe a opat mi zacali viac vlhut mury. Zo stav. firmy mi hovoria ze je to ok, ze to prestane, len preto je to tak lebo beton obsahuje vela vody.. ze ked dam stablon bude to ok.Co na to hovorite?? Dakujem velmi pekne :-)
Odpovedať
jon31 keď vnútri začneš kúriť, tak na betónových konštrukciach sa zráža vlhkosť, nechápem ako Ti zatepľovali fasádu a zvlášť veniec, nie je tam niekde tepelný most balkón a pod. na vystupne konštrukcie treba potiahnuť tepelnú izoláciu min. 40 cm. Odfoť to a daj do fóra neviem si to predstaviť.
Odpovedať
Profilova fotka
no... a co mame vraviet my? mame v obyvacke, ktora je spojena s terasou az 75cm betonovy preklad.... este je len nedokoncena hruba stavba...ale uz teraz sa obavam toho vlhnutia, ako tu vsetci pisete
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?