Vetracie otvory v špajzi.

Máte niekto špajzu bez vetracích otvorov a okna? Prináša to nejaké komplikácie? Zvažujem, či vôbec treba tieto otvory robiť. Aký majú význam? Špajzu vyvetrám cez dvere a potraviny, ktorým vadí teplo budú v chladničke. Pivnicu v dome nemám, ale časom plánujem spraviť malú pivničku mimo domu. Tam budú bývať zemiaky, mrkva a spol., ktorým je tam lepšie. Navyše ak tieto otvory nespravím, nebude sa mi zbytočne ochladzovať interiér počas vykurovacieho obdobia.
Odpovedať
Profilova fotka
My tak mame pod schodami a 4 roky bez problemu.
Odpovedať
Mali sme okno,nikdy sme ho neotvarali aziaden problem. Dokonca som ho umyvala zvonka zo stolicky a znutra tiez,bez otvarania.
Odpovedať
@stavitel_bob my máme malé okno a dnes som ho otvorila a zatvorím tak 9/2015,tým pádom je tam aj svetlo,pokiaľ je možnosť ja by som ho tam dala.
Odpovedať
@stavitel_bob ešte na okne máme zvonku sieť proti hmyzu,tým pádom žiadna mucha. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitel_bob Ak tam vetranie nedáš, svet sa nezrúti, ale rozhodne je lepšie, ak tam príde čerstvý vzduch. Ja som dal špajzu na sever - aj s okienkom, ktoré bude minimálne 10 mesiacov v roku otvorené. A na potravinovú skriňu v kuchyni som dal 2 vetráčiky. 8-)
Odpovedať
@stavitel_bob záleží to aj od koncepcie domu.V prípade vetrania rekuperráciou by to bol problém mať takéto okienko ktolré by bolo stále otvorené
Odpovedať
My sme planovali okna v spajzi, ale potom sme si to rozmysleli. Budu tam len dva vetraky. Jeden hore a druhy dole. Kvoli vetraniu. Aky mas dovod ich tam nedat? A este ked nemas pivnicu. V spajzi ma byt sucho. Staci ti tam jeden vlhky zemiak a mas tam smrad. Susene huby...
Odpovedať
@banjo1 asi si myslel "v pripade riadeneho vetrania s rekuperaciou". Samotna rekuperacia ma inu funkciu ako vetranie. Ale chcem sa opytat, preco by malo byt pootvorene okienko v spajzi pre riadene vetranie problem. Ano, tento vzduch nepojde cez rekuperacny vymennik a teda bude prinasat chlad, no ak budu dvere do miestnosti zatvorene, tak to azda nie je nic dramaticke. Na toto si myslel? Predpokladam nejaka zmena prudenia vzduchu kvoli okienku asi nie je velka tema. Vdaka.
Odpovedať
@siriki narážal som na" nasávanie" vzduchu cez toto okienko hlavne ak by tam neboli dvere ktoré tesnia
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitel_bob my mame bez vetrania a mne osobne to tam chyba.. nie je to nejake tragicke, ale tym, ze je tam chladnicka, tak ta " vykuruje" trochu ten priestor a nie je tam tak chladno potom , ako by napr. v zime pri vetracke mohlo byť... nie je to tragedia, neskladujem tam veci, co sa mozu pokazit, ale obcas by som to vetranie uvitala.. Riesime to tak, ze vacsinou su tie dvere do spajze stale otvorene...aby sa tam menil vzduch... ale u nas sa nedalo, jedine, ze by sa vetrala do garaže, ktora je vedla. kedže spajza je v strede domu.
Odpovedať
Nemame ani okno ani vetranie. V projekte som mal, ale nedal som. Zbytocna diera do domu a straty. Nijako nam to nechyba. Je tam chladnejsie, ako v kuchyni, lebo jedna stena von a zadna stena k wecku, kde sa tiez nekuri. Ovela dolezitejsie je vetrat vstavane satniky, tam moze byt dobry puch.. ;-) Pre inspiraciu, foto dveri v albume.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za príspevky, vaše názory a hlavne skúsenosti. Pomohlo mi to v rozhodovaní. Skončím ako madein1974, matorado a katrin21 - bez vetracích otvorov. Na výmenu vzduchu budú slúžiť pootvorené špajzové dvere, prípadne spravím ešte vetrací otvor do nich. Dôvody rozhodnutia: - špajza je malá (3 x 1m) a je pod schodami, teda v jednej časti má nižší strop. V nižšej časti budú uložené málo používané veci - kuch. spotrebiče a pod. Týmto čerstvý vzduch chýbať nebude. Zvyšný priestor kde budú potraviny nie je taký veľký, aby nestačilo vetranie cez dvere. - nebude zbytočne unikať teplo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?