Veniec previazaný s doskou stĺpikmi. Aký to má význam?

Profilova fotka
Na niektorych stavbach som videl, ze veniec pod strechou v podkrovi je previazany ZB stlpikmi so ZB doskou (stropom). Aky to ma vyznam? Je to kvoli tomu, aby strecha neroztlacala stavbu? Ja som take nieco nerobil, nad stropom sme dali 4 rady ytongov a na to ZB veniec (25 cm vyska, 30 cm sirka). ZB veniec ide dookola celej stavby, v sikminach je zaroven prekladom nad oknami, cize nie je nikde preruseny. Mal som naprojektovanu klasicku hambalkovu strechu (rozpon 7,25 - 8,5 metra). Nad kliestiny sme ale dali väznice 14x14 cm (polozene na kliestinach), ktore su v sikminach podbetonovane a polozene na venci, a v strede domu su podstojkovane drevenymi tramami. Cize ta vaha strechy sa neprenasa len na veniec, ale cez tie tramy aj na nosne steny vo vnutri domu. Je to takto ok? Alebo bolo predsa len nutne robit ZB veniec spojeny so stropnou ZB doskou stlpikmi?
Odpovedať
@johny18 - nam bolo poevdane tak ako si pisal ze je to kvoli tomu aby strecha "neroztiahla" stavbu. Ale tak isto som uz vel krat pocul ze je to zbytocne. Do tych stlpikov musis ohybat zelezo nie len do tvaru "L" ale musi sa tam robit take oko - kvoli pevnosti. Nevyznam sa do toho a firma nam to spravi so stlpikmi.
Odpovedať
Profilova fotka
Klieštiny niesú na to aby krovy neroztláčali stavbu ale preto aby sa krovy nerehýbali.Pokiaľ sú kokvy uložené na lavici ktorá je navzájom zviazaná tak tie betónové stlpiky nemajú veľký význam.Ale nedá sa to povedať univerzálne a už vôbec nie cez net.Treba postupovať podľa projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros V projekte som mal prvotne riesenu hambalkovu strechu. V projekte som mal takuto cudnu vetu: kotvenie venca do ZB stropnej dosky ocelovymi tiahlami v konstrukcii priecok. No a my sme namiesto toho kotvenia, ktore si neviem ani poriadne predstavit a a ani som to nikde nevidel, pridali tie väznice nad kliestiny, ktore sme v sikminach podbetonovali a v strede domu su podoprete taktiez, cize vaha strechy je rozlozena a nie je len na venci.
Odpovedať
Profilova fotka
Urobili sme to presne takto, ako na tomto obrazku.. Preto sa pytam, ci sa niekto stretol s tym, aby bolo nutne robit aj tie pilieriky od stropnej dosky k vencu.
Odpovedať
@johny18 stlpiky su aj nie su potrebne, zalezi to od konkretnej stavby, alebo skor konstrukcii krovu a nosnych casti domu. Su pripady kedy je to uplne zbytocne a su pripady, kde to musi byt. Tak ako pisal @antonmesaros, neda sa to povedat vseobecne. Dalsia vec je to, ze krov svojou vlastnou vahou, zatazenim od snehu a bocnym zatazenim od vetra neposobi iba zvislo dolu (cela vaha krovu tlaci na stlpiky, ZB veniec, steny podoprierajuce väznice....), ale aj v horizontalnom smere = to je to ako ste to nazvali ,,roztahovanie stavby", cize sily z krovu smerujuce von z domu a tym tlacia vence od seba. Tieto horizontalne sily sa zachytavaju viacerymi sposobmi. Jednym z nich su tieto stlpiky, ktore su vystuzene a prenasaju tieto horizontalne sily do dosky. Dalsim sposobom je tiez ta ,,cudna veta". Mal si veniec kotvit do dosky ocelovymi tiahlami v konstrukcii priecok. Je to zjednodusene ale dost presne povedane, ze si mal priviazat veniec k doske nie spagatom ale ocelovimi prvkami. Teda jeden koniec ma byt prichyteny k ZB vencu, od neho ide tiahlo pod cca 45 stupnovym uhlom smerom dole k doske kde ju prichyteny druhy koniec toho tiahla, a to je to ma byt v konstrukcii priecky je len preto aby sa to schovalo a nebolo to viditelne. Ale ak mas taketo veci v projekte a nevies co to je, treba sa na to spytat projektanta, nie ignorovat to, Riesenie s pridanim väznic nad kliestiny s tymto nema nic spolocne !!! tie väznice maju uplne iny vyznam, povedal by som, ze ste zbytocne zainvestovali peniaze tam kde to nebolo treba. Ak sa na veci, ktorym nerozumiete spytate projektanta, tak vam to vysvetli (zaleci co je to za cloveka), alebo si vypyta peniaze za konzultaciu, pripadne si treba dat vypracovat realizacny projekt statiky kde budu aj prislucne detaily ako to vyhotovit a ukotvit (upevnit). Ak uz mate krov hotovy, daju sa tieto veci vyhotovit aj dodatocne. Urcite nakladnejsie ako keby sa to realizovalo hned pri hrubej stavbe. ak to dodatocne chcete tak odporucam konzultovat so statikom a dat na jeho rady. Ak to nemate hotove a nebudete dorabat, tak dam vam z toho hned nespadne, ale podla dimenzii konstrukcie a zatazenia sa daju ocakavat problemy neskor, ako su praskliny a pod....
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros @spiderhst Nasiel som na tuto temu dobry clanok http://www.obcanskavystavba.cz/clanek... Je tam popisane to kotvenie tiahlami do stropu, len nie kotvenie venca, ale kotvenie pomurnice.. Vedeli by sme to dodatocne urobit takto, ako na obrazku. To cervene by mala byt nejaka pasovina, alebo z coho by to bolo dobre urobit?
Odpovedať
Profilova fotka
nejaký divný obrázok.stropná doska ,niečo medzi, potom krákorec na tom rad muriva .Takto sa to nerobieva.Urobí sa stropná doska krákorec na to nosný veniec pod pomúrnicu.Takéto niečo potom nepotrebuje tiahla stačí vhodná výstuž do venca.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Tiez som sa nad tym obrazkom pozastavil, mne ide len o to, ci takto mozme ukotvit pomurnicu.
Odpovedať
@johny18 ano takto sa to ma robit, a ano postacuje pasovina
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Dufam, ze budu stacit 4 kusy na jednej strane a 4 kusy na druhej strane, dlzka domu 12 metrov.. Viac priecok tam nemam, kde by som to skryl. Pasovinu do stropu ukotvime chemickymi kotvami.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
aby som nezakladal podobnu temu, mam na vas tiez otazku. stlpiky v podkrovi, kde je 6 radov P2 tvarnic, o sirke 30cm. dom do L o rozmere 13*8, strecha sedlova 30stupnov. majster hovori, ze je to zbytocne, tak som sa spytal dozoru a pozrel na to a tiez hovori, ze je to zbytocne, ze tu strechu udrzi 30x25cm veniec (4 pruty 12mm roxoru), no ale projektant hovori, ze on by to tam dal, lebo sily na strechu su nepredstavitelne. no, co teraz... je tam 12 stlpikov, do kazdeho rohu, vnutri aj vonku, mozno by sa to dalo obmedzit na len vonkajsie stlpiky, cize by ich bolo 8. ale potom nebudu rohy previazane, to uz nie je problem? potom by nosne steny predstavovali len akesi "priecky" ? ale o to mi neslo. dat ci nedat? pracnost sa rovna ohnutiu 8 x 4 prutov, cize 24 ohybov, poviazat a to iste potom na dalsom venci, ani ntreba DT, staci vynechat priestor a potom salung a vyliat stlpiky polu s vencom hornym, nie ? zas, hovori sa, ze pracnost, ale mne to pride ze je to max 1 den roboty navyse pre 1 cloveka, cize az taka tragedia to nie je, a 1.08 kubik betonu, 12 metrov roxoru, co je navyse tak 130eur dokopy. chapem to spravne? zas jasne ze je pohodlnejsie to vynechat, ale stoji to za to? zrutit sa to nezruti, povedal sam projektant, len ze ta strecha by mohla odtlacit musivo od seba, resp by to mohlo praskat.. som typ cloveka, co si vlastnu stavbu neflaka, a snazim sa co sa da, ale ak uz aj DOZOR povie, ze netreba, tak som na pochybach... jasne, JA tam budem byvat aj s MOJOU RODINOU, cize rozhodnut sa musim asi ja.. dozor je vazeny clovek, pocita mosty atd, ma vek aj skusenosti, no neznam...
Odpovedať
no, pointa je, ze projektant povedal, ze keby je nadmurovane 60cm, tak netreba, ale ze 150cm je uz akosi dost, a to je slabost konstrukcie, resp POROBETONU, udajne v tehle by to bolo ine... ked som sa nad tym zamyslel, ohnut 32 roxorov 3 metrovych na polovicu, alebo v pomerne 2metre a 1 meter, ma nezabije, nejak ich tam supnem zviazem a mam pokoj na dusi... pokial teda nepride niekto kto mi moje obavy vyvrati. otazne je, co ak za 20 rokov budu zimy kanadskeho charakteru, ze napadne 3 metre snehu? nemam tusenie, kde je bod zlomu benze naprojektovanej strechy, aj ked nejake cisla som videl v statickom...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt co mas v projekte?
Odpovedať
takto nejak , vsetky su 30x30cm az na ten jeden obdznik ktory je 30x45cm @spiderhst ono projektant hovori, ze pre to Lko je tam vacsie rozpatie. rozmer domu co vidime na tomto nacrte je 13 metrov na dlzku a 6.5metrov na sirku, ale Lko tomu pridava na sirku dalsie 3 metre..
Odpovedať
ak je to realne potrebne urobit, tak sa to robi jednoducho takto ? (ako na obrazku) stykovanie 1meter (nech nemusim zbytocne rezat, 6metrovy roxor na viac a s odpadom neviem co) v horizontalnom venci (stropnom) a zvysne 2 metre pojde hore (6 radov tvarnic cize 150cm vyska nadmurovky plus zakladacia malta), z ktorych sa potom cast ohne do podkrovneho venca (alebo sa odreze a nastykuje sa "L"ko kde kratsi meter pojde a stykuje sa v stlpiku? neviem ako by to bolo staticky lepsie, kedze prvy pripad by vytvoril akysi "U" ohnuty roxor,alebo dve "zrkadlove/protilahle" Lka.. otazne je, ci bude mozne ohnut roxor vovzduchu. Ak tam teda staci 10mm roxor x 4 pruty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?