Veniec pod krovom spevnenie.

Zdravim vsetkych. Je potrebne prepojit veniec pod pomurnicou s doskou na poschodi? Firma na chce urobit veniec po bokoch + celo a zadna stena cca 2.5m. Vlastne by bolo take U z oboch stran.Rozmer domu je 8.5 x 8.5 m. Klasicky hambalkovy krov a hlinikova falcovana krytina. Kolega robil stlpiky od deky az k pomurnici vraj aby mu to neroztiahlo... vdaka za vase nazory.
Odpovedať
Profilova fotka
Robieva sa to tak aj tak , ale takéto problémy má riešiť statik a nie internetové fórum.
Odpovedať
Profilova fotka
@joohny Pri hambálku sa to odporúča preto že tam vzniká veľká horizontálna reakcia, každé cca 3-4 metre taký stĺpik, a pozor aj na spoj pomúrnica veniec a pomúrnica krokva.
Odpovedať
A co na to povedal projektant ? Pytal si sa ho ? Dobra tema, lebo ja som si toto zazil tiez. Potom napisem viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@joohny ak ten stľpik má viac ako meter a mal by nahradiť hambálok, tak by som chcel vidieť ten výpočet a kotvenie. Dá sa to riešiť aj vnútornou nosnou stenou ktorá nahradí hambálok (spodný)
Odpovedať
Profilova fotka
@joohny mozem len taku blbost....daj si postavit drevodom a problem menom ''zelezobetonovy veniec'' ti razom odide do zabudnutelneho nepovsimnutia.... :-) a co taky inuit-ovia, ti po tisicrocia stavaju ''bungalovy'' zo snehu!!!, ziaden klinec, nie to zelezobeton...a cuduj sa svete vydrzia vacsie vychrice, ako hociktory betonovy barak... :-D a teraz vazne, chod za statikom. ale nie za 20-30 rocnym, lebo ten ti tam da viac zeleza, ako na zelezny most.
Odpovedať
@dusantt ved prave... v projekte su planovane stlpiky no je to projektovane na skridlu a my davame plech. Takze ma stavbari presviedcaju ze stlpiky netreba. Videl som viacero domov takto riesenych, no radsej si necham este poradit ...
Odpovedať
No pisal som, ze k tomu neico napisem. Mam 6metrov siroky dom a Ackova stercha, podkrovie malo 6 radov porobetonu. pevnost P2. projektant mi to vysvetlil tak, ze je to tam z toho dovodu, ze 6 radov tvarnic je uz dost, a preto su tam tie stlpiky (ale original projekt boli tehly, takze asi to bolo predimenzovane). udajne aby neroztlacila strecha podkrovie. A presne, ako pises, firma radila ze nedat, potom som sa ich pytal take hypoteticke otazky a uz zrazu dat a potom chceli znizit podkrovie o 4 tvarnice!!!! (chuji), stavebny dozor ze netreba lebo tepelny most. ale nakonie ich tam mam, lenze viazanie som zveril tym chujom, lebo mali silne reci, ze to treba poraidne previazat, a podla mna to brutalne odflakli, ale uz nebol cas ich zastavit , to je stavanie na dialku. sam by som to previazal daleko lepsie. cize neviem, ci tam boevna nieco su. 4 protu o 10mm, ale stykovanie neviem, ae tam nechali. cize ak ich tam uz das, daj si poradit, ake zeleza do toho Nnapr aj od jan45), aby to nebolo prilis, ale ani malo. ak to teda chces tam tie stlpiky.. ja som isiel podla teorie : oficialne by ma vypocet stal viac, ako by ma stali stlpiky, takze volba bola jednoducha. okrem toho, tam kde su stlpiky, tam uz logicky nepojde murivo, cize urcite to nie je ekonomicky nezmysel, ALE pracnosti to prida, co v pripade firmy uz moze byt citelne. dalej, obrovsky pozor na debnenie - mne to pokazili a vysledok je taky, ze mozem potom sekat 5-6-7cm vyduty beton. to je na ukazku jeden. nizsie foto. z 8 stlpikov, asi 6 bude treba opravovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@joohny Určite nič nemeň ak to urobíš podľa projektu a niečo sa stane je zodpovedný projektant ak svojvoľne zmeníš projekt a niečo sa stane, myslíš že sa prihlásia tí majstri čo ti radily a zoberú zodpovednosť na seba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?