Vápennopieskové tehly - Kalksandstein a Sendwix

kedze sme stavali jeden dom z Kalksandstein (KS) a jeden zo Sedwixu od KM Beta (KMB). tak prinasam zhrnutie vyhod a nevyhod a mozno to niekomu pomoze do buducna. - KS ma sirsi sortiment tehal, maju nielen 498 a 248 mm dlhe, tehly, ale maju aj 123 mm dlhe stvrtky, cize pripadne rezanie je temer ziadne - v pripade KS by som do buducna neobjednaval 498mm tehly (12 DF E/175 LD), ktore su dutinkove ako KMB. ale len kombinaciu 248 a 123 mm tehal. konkretne 6 DF E/175 LP 15-1,8, ktore su sice tazke, ale okrem dier pre elektro su plne a do buducna je to super pre vrtanie a unosnost. - KS ma aj priecovky (115) v dlzke 498 aj 248 mm, ale KMB nie, cize tam na prieckach KS je daleko viac rezania, ak chcete previazane steny - velka vyhoda KS je, ze aj v 175tke maju dve diery v "polke" a styri diery v celej tehle na elektroinstalaciu. u KMB su to len dve diery v celej 498mm tehle a jedna v 248 mm polke, teda bud mensia flexibilita pre elektro,alebo viac drazkovania - preklady ma KS odstupnovane po 125mm, kym KMB po 250mm. co bola vyhoda, ze sme mohli zobrat preklad napriklad dlhy 1375. - vyska prekladov u KS je 123mm a u KMB 248 mm. vyhoda KS je, ze aj 2,5 m preklad zvladnu osadit traja chlapi na stavbe. kym pri prekladoch KMB v tej dlzke uz treba ruku/zeriav. na druhej strane su preklady KMB zatazitelnejsie. - s lepidlom KS sa robilo lepsie a subjektivne aj lepsie lepislo. lepidlo KMB tvrdlo rychlejsie a to nebolo ani moc teplo, cize v lete by KMB lepidlo tvrdlo este viac. - vyhoda KMB je jednoducha moznost vratit palety do stavebnin. pri KS ich treba posielat do ciech. co ked si spocitate kolko vam zostane paliet, ktore mozete realne vratit a ze odvoz stoji 200-250 euro, a 20% vam rovno strhnu za opotrebenie nech je paleta aj ako nova, tak vratenie paliet sa moc neoplati a treba si ich rovno zaratat k cene tehal - maltovacie sanky je zbytocne si poziciavat. je s tym len ostara vratit to naspat.jednoduchsie je to davat na hrebena prerazat roxorom diery. - aj ked idu KS z nemecka, tak dodavky nie su problem. doslova do par pracovnych dni. - nevyhoda je, ze ak nebodaj na nieco zabudnete (tehly, alebo preklady), tak od KS je to uz druhe drahe doobjednat. kym od KMB sa to da objednat cez stavebniny - KMB ma vyhodu, ze vam vie poslat auto rovno s rukou priamo na stavbu. KS posiela len kamiony a tak treba mat na den vykladny zabezpeceny aj traktorbager a paletak. ak by som to zhrnul, odporucal by som aj napriek mierne vyssej cene ist do KS, kedze maju viacero systemovych prvkov a tie plne tehly 248x248 su ozaj super. zaverom snad este jednu radu pre tych robia svojpomocne. ak to robite poctivo z tych 248x248 tehal, tak na cca kazde zhruba 2,5 metra vam vznikne skoro dvojcentimentrova fuga (pri 498 je to na cca 5tich metroch). idealne s tym pocitat a vynechat kde pod oknami tieto cca 2 cm (zamerat si to predtym je idealne), a vyplnit to napr zakladacou maltou. je to z dovodu, ze potom vam nemusia sediet otvory pre elektrinu.
Odpovedať
Ahoj, mohol by som ťa poprosiť o radu ako si vyriešil zakrytie dier pri zalievaní venca?
Odpovedať
normalne pur penu nez sa ide robit armovanie a orezat, ked zatrvrdne. alebo sa daju kupit priamo original capicky od KS, ak to chces mat uplne perfektne. inak pri KS sa viac odporuca robit monoliticku dosku ako veniec. mozes potom vyuzit aj to, ze aj 115 su potom nosne steny, ked su zatazene z oboch stran.
Odpovedať
Ahoj, ako je to prosim s dopravou napr. na Stredne Slovensko? V akej cenovej hladine sa bavime?
Odpovedať
oni maju napocitanu cenu uz vratane dopravy. vsak posli im projekt a oni su dost promtni a napocitaju ti to. mozes aj do DEK, Stavmatu kvoli KM-beta naceneniu. MPL ma obycajne vyssie ceny.
Odpovedať
@petkoandris ja mám od Vapisu a doprava je v cene, pri plne vytazenom kamione. Ak je toho menej, tak sa dopláca podla regiónu-mapu regionov maju na stránke a mam taky pocit, ze SVK je ako jeden región.
Odpovedať
Aká je cena za murované zo silki 20
Odpovedať
@vladimir_tabacik ahoj, dopracoval si sa k niečomu? Ja mám ponuku na cca 12e/m2
Odpovedať
ja mam silku vnutorne priecky 150 hrubka stien ked zistim kolko za m2 dam ved. pri porobetone ytong chceli 30em3. Neviete kde Vasi realizatori zhanali pilu? moj spominal ze ma iba na 120, takze budu musiet poziciavat. dik.
Odpovedať
@mikimato moji máju takú s vodným chladením, resp.aby toľko neprasili..s tou to ide v pohode. Majú svoju.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mam od km beta - plne 200 obvod a nosne steny bez ek, priecky 150 plne s ek, ale nevyuzili sme. Elektro drazky sme urobili flexou 230 s diamantovym kotucom. Ide lahko, ale prasi sa vela. Nemali sme polky, rezali sme velkym diamantovym kotucou s vodnym chladením - uplna pohoda. Niektore tvarnice boli makksie, take pieskocejsie - km beta sa po konfrontácii vyjadrila,ze je to ok a kvalitatavne v poriadku. Jednu stenu mam z 115 dutych. Do vpc by som isiel znova. Co sa tyka dostupnosti, kmb je na tom logidticky asi najlepsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?