Vápencopieskové tvárnice Silka alebo klasická tehla Heluz

Ahojte kolegovia;). Rozhodujeme sa, ktory material pouzit na obvodove mury - SILKA alebo HELUZ. Zaujimaju nas vase skusenosti najma so SILKOU. Jej pozitiva/negativa v porovnani s tehlou, samotna realizacia. Viem, ze je to asi material buducnosti, ale nas pravdepodobny realizator zatial s tymto materialom nema skusenosti a bojim sa, ze sa prave pracou cena extremne predrazi... Dakujem za Vase postrehy a skusenosti;)
Odpovedať
ytong lambda vam nevyhovuje? preco zvazujete silku?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa vojdete so silkou do rozpoctu tak iste VPC a nie itong. Z VPC je vsak najlepsi kalksandstein.
Odpovedať
Profilova fotka
@keylla silka sa pouziva na vacsie zatazenia... nechapem preco stavat z neho rod. dom a nema take dobre tepelnotechnicke vlastnosti...
Odpovedať
silka je skvely material na obvodove steny, zo statickeho hladiska by na bezny dom postacovala uz 17,5cm hrubka.
Odpovedať
btw. nieco podobne a lacnejsie ma KMbeta...system sendwix.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely odpoved je jednoducha, lebo moze byt tensia stena tym padom viac izolacie :) pri rovnakej hrubke steny. @keylla silka je z pohladu materialu vyborna volba, ale kazdy kto s tym bude musiet robit ta asi bude preklinat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vy ste nejaky projektant alebo stavbeny inzinier?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely projektant a inzinier sice ano, ale nie stavebny :)
Odpovedať
@skorecova @majkoj @jankevely @abobo Silku nam najma navrhuje nas architekt. Argumentuje akumulacnymi a zvukoizolacnymi vlastnostiami a moznymi tensimi stenami (aj ked uvazujeme o Silke 25cm). Tieto pozitiva - nakolko staviame na tichej dedine a rozmery izieb su dostacujuce, zatial neprevazili negativa - neskusenost nasho realizatora s danym materialom a mozne predrazenie ceny prace V kazdom pripade, ak pochopime, preco je naozaj Silka material, ktory je vyrazne kvalitnejsi od klasickej palenej tehly, nemam nic proti. PS: checknem aj kalksandstein a KMbeta ;) Zatial dakujem za nazory a stale zbieram skusenosti/referencie/argumenty pre silku:)
Odpovedať
@keylla uz je tu celkom dost tem o VPC , skus pouzit vyhladavanie, vela sa dozvies aj tam ... co sa tyka silky, urcite nie 25 cm ... treba tensiu ... suhlas s stowasser a trocha majkoj :) nasi majstri az tak na mna nenadavali a nam to cenu prace nenavysilo ... mame 17,5 cm
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ako cenovo orientacne vychadza silka 17,5 vs. tehla 30cm vs. ytong 30cm?
Odpovedať
asi ti to nepomoze, ale ja som mal tehly a preklady HELUZ za cca 5800 eur a ytong za cca 8000 eur. preklady z toho tvorili tak okolo 700-800eur pri oboch, viacmenej.. no dostal som aj ponuku na ytong, bez prekladov za 5600nieco eur, lenze dovoz a vykladka by nieco zjedla, cca 300eur asi. cize je to ako keby 5900+700 = 6600 s prekladmi v vykladkou. dalsia vec je, ktore stavebniny su flexibilne, kedze si murujem sam, ide to pomaly, davam si nacas, do hrobu a ani do nemocnice sa neponahlam, ked prsi, tak spim, a podobne.. cize palety dovezu kedy ja poprosim a nie naopak.. to ma tiez nejaku tu cenu (inak keby dovezu vsetko naraz, ud by som sa nanosil, alebo by som dal 100 eur za najalcnejsieho nosica). pozor aj na palety, ci su vratne a za akych podmienok, ci si pre ne pridu alebo ty musis nosit prec.. silka neviem sa vyjadrit, nerozmyslal som nad tym. @radoslavc PS: KMbeta bola lacnejsia asi tak o 1500eur oproti heluzu. a toto su ceny za objem cca 60-65 m3 muriva o sirke 30cm a ciastocne 20cm (2 palety).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankevely Na tepelno izolačné vlastnosti slúžia iné stavebné materiály a nemala by to byť nosná alebo obvodová stena. Keby neboli nariadenia EU tak sa by možno neexistovali žiadne superizolačné tehy, kvádre atď.
Odpovedať
@keylla JEdié také mínus by som dal váhu a slabší murár ,ktorý je zvyknutý na odľahčené verzie sa zrazu trošku narobí. Nevidím dôvod aby si niekto navyšoval cenu len kvôli hmotnosti . Dajte Silku 20cm a nosné steny 15cm ,nato zateplenie a bude pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt ked myslíte :)
Odpovedať
@blackomt kolko to vazi? porfix vazi 25kg vo verzii 30cm, ytong 28kg.. poviem ti pravdu, ja som sa bal od 25kg tvarnice, lebo ja mam 60kg, ale na stavbe dostanem taku euforiu, ze tych 25kg je pre mna hmotnostne (vahovo) lahsie ako balik vody v LIDL (12kg)... neposilujem, nesportujem, som sedavy ITckar so skoliozou. a to, ked ju polozim na milimeter presne, je pocit ktory ma zenie vpred ;) cize hej, ked by niekto nadaval na vahu/hmotnost, tak sa len zasmejem.. no iste, keby ta nosna tvarnica mala 5kg, tak by som tie tvarnice fukal do vysky plucami.. ale zial, nieco to vazit musi :D http://www.kmbeta.cz/sortiment/VPC/de... tazsiu som nenasiel, tato ma necelych 25kg.. napr ja necham na stavbe betonovy poklop, co ma tak 50-60kg, na vodomer.. ked prisiel pomocnik, tak nadaval ze "ved co ja to mam zdvihnut, ten beton?" no jo - a co cakal :D necham ho tam, aby ani zlodej to nezdvihol, este tam pribetonujem viac.. ja to mam jednou rukou a otvorim si to.. vodarov tiez naseriem, a necham im to tam, tak ako oni mne dali pokutu za zbytocny vyjazd.. mna tak bude niekto srat... to iste...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@blackomt dobre radíte ozaj. Vnútorné nosné steny ktoré typicky prenášajú viac zaťaženia dáte tenšie ako obvodové 😄 Aj základy majú dať širšie po obvode?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?