Treba Ytong múry 37,5 alebo stačí 30ka?

Profilova fotka
Ahojte, idem staviat bungalov, ako obvodove murivo rozmyslam dat ytong 30tku. nato pojde samozrejme zateplenie nejakych 10cm. Aky mate nazor na tuto hrubku obvodovej steny?
Odpovedať
37,5 nedavaj,daj tu 30 plus zateplenie min.15cm,najlepsie 20.Myslim ze 30 ytong sa da zohnat za 28 eur plus eps neviem kolko stoji.Mozno by mohol napisat niekto kto ma takuto skladbu stien,ze kolko stoji eps 15 alebo 20 material plus praca.Dohromady to vyjde zrejme drahsie ako dat 37,5 bez zateplenia,ale do buducna sa ti oplati dat 30 plus zateplenie.Dosiahnes lepsie R a energie pojdu hore a 10 zateplenie je malo aj koli rosnemu bodu.
Odpovedať
Profilova fotka
Co znamena ten rosny bod a ako sa vypocita?
Odpovedať
@ssss24 Dobrý deň, už to tu bolo miliónkrát. Použite vyhľadávač. Doplňte si aktuálne ceny materiálov do tejto tabuľky a budete v obraze: http://www.pasivnidomy.cz/forum/downl... Plus trocha teórie: http://pasivnydom.blog.cz/0904/i ... a mnoho iného. Na výpočet rosného bodu je najlepšie si stiahnuť free program teplo zo stránky Donum. Alebo požiadať projektanta - ten by mal mať vymakanejšiu verziu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ssss24 no ja riešim dilemu ...staru známu... na ktoru asi nejestvuje jednoznačna odpoved. Rozhodujem sa medzi ytong Lambda 37,5 alebo porotherm 38 obe bez zateplenia.Ale pouvažujem aj o tej tridsiatke + zateplenie ako pišeš aj ked by som sa tomu radšej vyhol
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s @kuracinarez. my sme dali 37,5 lambdu, no už by sme sa rozhodli ináč a dali múry max. 30 plus hrubšiu izoláciu...
Odpovedať
Profilova fotka
@ups zaujima ma dôvod. kôli čomu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@havaj no... v prvom rade by sme už nedávali lambdu. pracuje sa s ňou dobre, na to aké sú to veľké kvádre, tak je pomerne ľahká, ale tým že má v sebe veľa pórov je aj strašne krehká. som zvedavá čo to bude robiť keď budeme chcieť niečo ťažké zavesiť na stenu (samozrejme viem, že sú na to špeci hmoždinky a šróby ale aj tak). no a ak by sme dali tenšie murivo (ideálne 25), tak by sme ušetrili cca 1200eur na murive, ktoré sme mohli vraziť radšej do izolácie. keďže murárom sme platili podľa kubíkov, dačo by sa usporilo aj na práci... celkovo by vyšla stena, ktorá by mala lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako lambda...
Odpovedať
Ak das 30tku ziskas tym viac vnutorneho priestoru okr.inych vyhod
Odpovedať
@kuracinarez Viac vnútorného priestoru? Nemôžem súhlasiť. Trošku rozveďte. ;-)
Odpovedať
Z dovodu mensej hrubky obvodovych stien,popripade priecok ma viac uzitkovej plochy.či?
Odpovedať
vie mi niekto poradit, ci treba Ytong Lambda 375 zateplit?dakujem za odpovede!
Odpovedať
@mimi Podľa normy nie, lebo jej požiadavku prekračuje. Už to tu bolo, skúste pohľadať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr pytam sa preto, lebo znamy je architekt a ten mi povedal, ze treba, lebo mury pracuju a praskaju, tak ma totalne sokoval. Ma niekto s tym skusenosti?Vybrali sme Ytong, aby sme nemuseli zateplovat, ale teraz neviem...
Odpovedať
@mimi Každá stavba pracuje, niektorá viac, niektorá menej. Ale dávať zateplenie len preto, aby sa zakryli praskliny - eéééééé! Drahá kamufláž. A z hľadiska rosného bodu nebezpečná, ak sa použije napr. EPS 3 cm. Nepredpokladám, že Vám navrhoval hrubú vrstvu. Ani fasádnu vlnu. Aj iné ytongáče majú fasádu bez EPS a je to v pohode. Ak sa dodržali stavebné postupy u základov a viazanie tvárnic, malo by to byť OK. Zateplenie takejto drahej steny by bolo rentabilné len v prípade kúrenia elektrinou.
Odpovedať
@mimi Pozerám, že ste použili systémové preklady a podobne, takže tepelných mostov by tam nemalo byť veľa.
Odpovedať
@blacksr dakujem ti velmi pekne! Myslis, ze aspon severnu stranu by sme mali zateplit?On nam nenavrhoval hrubu stavbu, robila nam to ina firma a ta nam povedala, ze to netreba zateplovat. Tak ten znamy ma dost prekvapil, ked nam povedal, ze by to zateplil...
Odpovedať
@mimi Ťažko povedať. To by bolo treba prepočítať.
Odpovedať
@blacksr až ťa ľutujem....., každý sa tu pýta skoro na to isté (zatepliť-nezatepliť, Ytong-Tehla?), len z iného súdka. A ty každému ochotne pomáhaš. Máš u mňa obrovský obdiv!
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr suhlasim s petojj, mas bozsku trpezlivost,ale vdaka BOhu za nu :) si strasne zlata :) P.S: zajtra sa k nam konecne ma prist pozriet kurenar... to trvalo, ze? hm. som zvedava, co povie a este viac, co urobi :)
Odpovedať
ja budem tiez davat ytong 30cm a izolaciu cca 15cm a viac-vychadza to velmi dobre cenovo a o tepelno-izolacnych vlastnostiach ani nehovorim-v porovnani napr. s tehla 44cm :) bungalov 869
Odpovedať
Profilova fotka
@tiger16v pekny dom , my ideme na 879 . Vedel by si dať konkretne čisla ? Myslim porovnanie povedzme ytong 30 + izolacia a oproti povedzme ytong lambda? Pozeral si na ceny už?
Odpovedať
zalezi na konkretnom dome ze kolko-ja cakam akurat od projektanta na rozpocet hrubej stavby-ked bude tak to mozem preratat-ale ked som to tak zbezne preratal tak to robi rozdiel medzi 30 a 37,5cm ytongom cca-nieco medzi 1000-2000e-ale treba tam ratat s tym ze ak mas murarov od m3-tak jasne ze usetris aj natom-jasne ze menej lepidla minies atd. a este dalsie faktory.....rozpraval som sa s jednym kamaratom co staval z lambdy 37,5 cm a povedal ze by radsej isiel do toho co idem davat aj ja-koli R a aj rosnemu bodu-a maju elektricke kurenie a dost platili-mali nedoplatok-ale kolko to neviem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Skuste pockat jednu zimu, myslim ze na tom nikto neskrachuje a potom sa rozhodnut podla spotreby. Kazdy dom je iny, inde postaveny a z roznych materialov.
Odpovedať
@katrin21 Potom poreferuj.
Odpovedať
za kolko sa da zohnat eps 15 alebo 20?A kolko beru za pracu zateplenia na vychode SR?pocitaju to na kubiky,alebo stvoraky?
Odpovedať
@kuracinarez Kubík fasádneho EPS sa dá za 40 €, možno už trošku viac, lebo ceny stúpajú.
Odpovedať
prispejem sem aj ja, lebo aj my planujeme ytong lambdu, ale ked tak citam, tak je asi lepsia 30-tka + zateplenie. Ide o to, ze naprojektovane mame ytong 375, je to aj vo vykaze materialu. Otázka - mozem to teraz zmenit na 30-tku + zateplenie? A je to lacnejsie ako 375? Stavebne povolenie uz mame. Chystame zacat stavat na jar. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
My sme tiez najskor podla tychto diskusii uvazovali nad ytong 30 + zateplenie, ale nasi projektanti, co nam robia podrobny realizacny projekt a maju dlhorocne skusenosti, nam vraveli ze na obvodovy mur je potrebne dat 375. Zateplovat chceme aj tak, mame to aj v projekte, ale tym ze hrubka ytongu je 375, zateplenie bude len 10. Bude to klasicky 375, nie lambda. Vysvetlenie bolo take, ze ked chceme mat tepelnu pohodu, teplo sa v hrubsej tehle udrzi dlhsie. Tenka 30tka sa rychlejsie zohreje ale aj rychlejsie vychladne. Zateplenie je len na to aby to teplo nepustilo von.
Odpovedať
My sme robili ytong 375 lambda a podla vypoctov projektantky nieje ani potrebne zateplenie co sa tyka tepelnych strat, zateplenie by bolo ako bonus , nad ktorym teraz neuvazujeme , este by som mozno nasiel tabulku vypoctov tepelnych strat pri jednotlivych stavebnych materialoch
Odpovedať
@saradali zrejme ste nedôsledne čitali tieto diskusie, keď píšete že idete stavať z 375-ky a zetepliť chcete len 10cm. Ale keď Vám tak poradil projektant on to musí predsa vedieť najlepšie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?