Treba Ytong Lambda zatepliť?

Profilova fotka
Ešte len plánujeme stavbu, ale už rozmýšľame nad takými to vecami :-N Sme zo západného Slovenska, takže nejaké kruté zimy tu nehrozia. Myslíte si, že keď použijeme na stavbu Ytong Lambda netreba naozaj zateplovať? Tak to by bolo potom asi najvýhodnejšie, nie? Časovo a aj finančne...síce sú drahšie, lae keď netreba to zateplenie.... Prosím poraďte...alebo aké máte skúsenosti Vy?
Odpovedať
1
2
20
ahojky, my tiez ideme staviat z ytongu lambda a nejdeme zateplovat a sme zo severu:-)
Odpovedať
my sme zo zapadu a tiez mame lambdu a nezateplujeme, no kamarat aj lambdy zateplil. podla mna je to zbytocne.
Odpovedať
ja len podotknem... ;-) to, ze murivo z lambdy splna normou stanovenu hodnotu tepelneho odporu pre obytne stavby este neznamena, ze zateplenie nie je potrebne. alebo sa vam zda, ze takto postavene domy uz netreba vykurovat?? ved o to prave ide.. ytong lambda nie je zazrak.. kazdy, kto chce znizit tepelne straty na minimum, samozrejme po exaktnom prepocte, ktory je velmi jednoduchy, pri kalulacii nakladov na vytvorenie tepelnoizolacnej obalky domu a navratnosti uskutocnenej investicie so zapocitanim neustale rastucich cien energii jednoznacne pochopi, ze zateplenie JE potrebne... ci ste uz zo zapadu alebo inych stran (politicke nevynimajuc) :-D netreba si preto nechat masirovat mozgy tvrdeniami typu: lambdu nie je potrebne zateplit..
Odpovedať
Profilova fotka
a nie je potom teda výhodnejšie obyč. Ytong + zateplenie...myslím aj po finančnej stránke? ako by si odporúčal ty, Milosss?
Odpovedať
wewe ja ti mozem povedat len tolko k tomu ze my sme dali 300 a chceme zatepllit. zvazovali sme aj lambdu no nakoniec sme dali 300. preco? ani neviem proste to tak dako vyslo. asi dobra cena alebo co... :-)
Odpovedať
wewe4.. presne to som sa snazil naznacit... vidim, ze bolo pochopene... ja mam v plane 200(250) mm ytong P4-500 + 300 mm EPS... zatial najrozumnejsie kombinacia pre nas planovany pasivny dom... i po financnej stranke...
Odpovedať
Profilova fotka
wewe4 - mozno ti pomozu aj prispevky v tejto teme: http://www.modrastrecha.sk/forum/show...
Odpovedať
Profilova fotka
aha čo som našiel, nie je to moja skúsenosť len to čo vidím okolo a fakty sú fakty: ale ale. 1) Zateplenie je izolácia ktorá pomáha aj v lete - udržuje chládok vo vnútry domu. Keď dáte ytong ako obklad krbu zvnútra bude nahrievaný a z vonkajšej strany tiež teplý....takže prepúšťa teplo? No a keď tam dáte 10 cm polystyrén tak ten bude na 100% normálka izobová teplota.(samozrejme je tam vyššia teplota) Hovorí to len o tom, že takto funguje aj stena domu + naopak.... Ak bude vonku mrznúť - 20 bude priamy kontakt na ytong určite horší ako ak tam bude polystyrén.... napr. Južná strana kolegu rozpálená na slnku 38 na poludnie bol lamda teplý aj zvnútra...!!!! bola tam sauna a nechcem vedieť čo to bude robiť v zime!!!! možno niečo podobné 2) už sa to tu x krát preberalo že konštrukcia s kontaktným zateplením je cenovo výhodnejšia a EFEKTÍVNEJŠIA čo do tepelného odporu ako iba samostatné murivo. Vonkajšou izoláciou sa eliminujú hlavne tepelné mosty.... žiadne presné tvárnice k sebe nedoliehajú na 100%.... Preto sa Ytong lamba neoplatí. v Reale nikdy nedosiahne take R ako ma prepisane navyse nizka pevnost 5kpa oproti tehle 10-15kpa v tlaku aj ťahu pri sadaní domu....!!!!! Ovela lepsie je dat tensiu stenu ( podla statika ! ) a hrubsiu izolaciu - dokonca aj z cenoveho hladiska. Inac kde ma ten dom pluca ze potrebuje dychat ? Aku davate vonkajsiu a vnutornu omietku - ked to tak krasne dycha ? A co ked je vacsia vlhkost vonku ? zacne ju nasavat ? ytong určite áno!!!! Na dychanie sa pouziva VETRANIE ! Cize najlepsie by bolo stavat napr. 25cm murivo (tehla asi lepsia kvoli pevnosti a akumulacii tepla) a nato 15-20 cm izolacie - kludne polystyren. Pozor na Ytong. Treba sa podrobne začítať napr. do odborných článkov (napr-. stavebnícka ročenka 2006, str. 49) a zobrať do úvahy skutočnosti. Každý materiál pri navlhnutí má nižšie tepelné odpory. Ytong sa dodáva min v 30% vlhkosti čo je hodnota tep. odporu na úrovni 35% z celkovej hodnoty. po 5 rokoch sa ustáli na cca 6% čo predstavuje ešte stále min 15% zníženie hodnoty. a to nehovorím o vlhkostnej rozťažnosti. ja po 5-6 rokoch sa nechcem pozerať na trhliny. len toľlko Dom mám postavený z Ytongu 375 (kolegové slová), bývam v ňom prvú zimu, no musím povedať, že zatepľovať určite budem, chystám sa naň nalepiť Neo 150mm. Mám pocit, že niektorý ľudia asi nerozmýšľajú keď si nechávajú radiť od predajcov či zatepliť, alebo nie. Nič im sa mozrejme nehovoria možné tepelné mosty na rozhraní Ytong a betónový preklad. Pri stavbe z Ytongu stačí pri murovaní urobiť väčšiu špáru medzi tvárnicami ako zopár mm lepidla na Ytong a tepelné mosty a vlastnosti Ytongu sú vo hviezdach. .... alebo žeby bol Ytong až taká maximálne presná tvárnica, že tie špáry medzi jednotlivými tvárnicami dokáže úplne eliminovať ? No a to som zvedavý na reakcie....... ;-) ináč sa problematike moc nerozumiem (niesom od fachu) ale myslím si, že to bude tak 99% pravdivé.
Odpovedať
Profilova fotka
Miloss, teraz možno trochu hlúpa otázka, ale ešte sa len snažím do toho dostať =-) ...takže aké zateplenie je EPS? To nie je polystyrén,či áno?
Odpovedať
Milos to vyriešil celkom rozumne, veľa ľudí to tak dnes robí, aby ušetrili. Ale Ytong 375 a Ytong lamda 375 netreba zatepľovať. Musí byť dodržaná technológia lepenia bez špár. EPS je polystyrén sú podlahové, fasádne, obyčajné, extrudované, tvrdené atď. Treba vždy kúpiť taký čo potrebujete.
Odpovedať
rudijagi firma Xella zastupuje výrobný závod a sú tieto tvárnice certifikované a prepočítané na prestup tepla, takže Xella nie je žiadny predajca v obchodnej činnosti zastupuje výrobu a môžeš si tam zavolať ochotne Ti poradia. Pri realizáciíí nesmie byť väčšia medzera ako 2 mm. A to je na ľuďoch a stavebnom dozorovi, ako si to ustríži. Ak sú kvalitní robotníci, tak tie 2 mm sa dajú dodržať. Vence treba zatepľovať pri montáži stropu. Taktiež všetky betónové časti, ktoré sú na vonkajšej strane, napr. balkóny, preklady atď.
Odpovedať
Profilova fotka
ferka511: no a čo ten teplý ytong od slnka vo vnútri domu? xella zastupuje výrobcu to akože sa prídem pýtať zamestnanca banky či je toto najlepšia banka lebo zastupuje banku? objektivita tu neexistuje ani keby to hovoril výrobca tehál..., či? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
wew4... otazka uz bola zodpovedana... EPS = expandovany polystyren ferka511... uz to bolo spomenute milion krat: NIE JE POTREBNE neznamena, ze to NIE JE MOZNE... kto vie aspon trosku manipulovat s kalkulackou, ten pochopi, ze zateplovat, alebo inymi slovami zvysovat tepelny odpor obvodovych konstrukcii stavby pri materialoch pouzivanych v sucasnosti urcite POTREBNE JE... keby to nebolo take nakladne, stalo by za to vyskusat postavit dva totozne domy z lambdy a klasickeho ytongu so zateplenim... to by sme videli...
Odpovedať
Profilova fotka
a co ak na tej lambde pri stavani predsa len kde tu vznikly nejake vacsie spary ( pretoze sa ytong olupuje ) a zateplovat nechceme, cim sa vyplnia ?
Odpovedať
tak teraz neviem, ja som bývala v dome z ytogu-nový dvojročný dom a nemali sme ani v lete teplé steny a ani v zime studené. Troška ma tu niekedy zaráža, že sa niekto nevie vyrovnať zo situáciou, že stavia z iného materiálu. My druhýkrát staviame z ytongu, špáry takmer nevidíme, všetko je presné, žiadne rosné body nemáme, preto že sme použili na originál veniec a preklady, dobre sa do ytongu uchytávajú skrinky, .... neviem, čo by som si mala viac priať. Ale na druhej strane mi ani nevadí, ak niekto stavia z tehly a zatepľuje, nebudem tu predsa hádzať špinu na tehly, za to že z nich nestaviam. Tak teda napíšte aj o tom v čom je lepšia tehla o ytongu a hlavne kto vám to dosvedčí, lebo keď neveríte výrobcovi ytongu, nechápem prečo veríte výrobcovi tehál
Odpovedať
Profilova fotka
suchonka: je na to tak specialna vyplnova malta od ytongu. je to vlastne ten isty material ako ytong v sypkej podobe. Alebo sa na to moze pouzit klasicka pur pena...
Odpovedať
Profilova fotka
stanislava111: hmmm veľmi zaujímavý pohľad povedal by som, že až svatá pravda.... takto som sa na celú situáciu nepozeral...... akurát mne tam v tom dlllhom príspevku išlo nie o to či je to tehla alebo čo ale, že zateplenie má vždy zmysel.... si myslím a nič nie je dokonalé, že stačí len toto a už nič viac nato....
Odpovedať
rudi, ja len, aby sme tu zbytočne niekoho nestrašili, že keď postavil napr. z ytongu, že to nie je ok. a k tomu zatepleniu, ja som úhlavný nepriateľ zateplovania :-D , preto staviame už 2x z ytongu a aj ytongový materiál mi je na pohľad príjemnejší, ale nikdy by som netrvdila, že tehla je zlá, preto že dnes je tehla naozaj aj kvalitná a tiež ju / niektorú / netreba zateplovať, ale kto chce zatepliť, nech zateplí, ak sa má cítiť lepšie
Odpovedať
aj my ideme stavat z ytongu lambdy sirka 499 a tiez sme nepriatelia zateplovania :-))) pytali sme sa roznych stavebnych dozorov, architektov a kazdy ma svoju teoriu o tehle aj ytongu, kazdy hovori uplne inac, preto sa treba rozhodnut podla seba!!!!! a ked v tom dome budeme byvat a uvidime, ze bez zateplenia je horsie nie je problem kedykolvek zateplit! ale my jednoznacne nechceme zateplovat aj ked vsetci okolo hovoria, ze mame! ale je to len nas nazor :-)
Odpovedať
otazka pre NEPRIATELOV ZATEPLOVANIA: Preco ste nepriatelmi zateplovania??? :-|
Odpovedať
pokusim si odpovedat sam: zateplovat netreba preto, lebo STN pozaduje tep. odpor: R = 3 m2.K.W-1. ak by vsak norma predpisovala: R = 0, tak potom bude postacovat strecha postavena na koloch?? naco teda stenove konstrukcie?? ved norma kaze takuto hodnotu a my to vydrzime, bez ohladu na zabezpecenie tepelnych strat... chapem to dobre, nepriatelia zateplovania?
Odpovedať
milosss, dobrá otázka ;-) mne sa celkovo nepáči, že teraz, keď bol boom zateplovania, tak zateplil každý aj kto nemusel a samozrejme každému aj vnucuje ako treba zatepliť, lebo .... .... / ON zateplil :-D / hoci veľa z informácií čo "zateplovači" tvrdia, nemajú ani overené. Nikdy sa neriadim heslom, čo je práve in. Ja som spokojná bez zateplenia, náklady na kúrenie máme malé, tak na čo by som rvala peniaze do zateplovania. Tehly sa predsa robia preto určitej hrúbky, aby na obvodové múry tepelne stačili, ja som si to overila tým, že som v takom dome bývala, tak ma teraz naozaj nikto nepresvedčí, že 375 ytong nestačí / to sa týka ja tehál - tu hrúbku neviem, lebo som to nezisťovala, ale tiež ak je určená na obvodový múr bez zateplenia, tak musí stačiť /. Toť len môj názor ;-) Ak Tebe konkrétne vyhovuje zateplený dom, tak zatepli, ja Ti to určite nebudem vyhovárať a ani nebudem proti Tvojmu gustu nič namietať, ja som len napísala vlasnú skúsenosť na túto tému "Naozaj netreba ytong lambda zatepliť?"
Odpovedať
stanislava: bez ohladu na akykolvek BOOM, zateplenie je moznostou, ako znizit potrebu vykurovania.. kazdy si moze zvolit, v akej miere chce investovat do vykurovania alebo znizenia tepelnych strat. pre nas planovany dom je potrebne zvysit tepelny odpor obvodovej konstrukcie na hhodnotu vysoko presahujucu uvedenu v STN a zateplenie je asi jedinou moznostou pri zachovani prijatelnej hrubky steny. nikoho nemienim presviedcat, napisal som tiez len vlastny nazor. stale mi vsak chyba odpoved na otazku, ktora vyplyva napriklad aj z tohoto: ,,Tehly sa predsa robia preto určitej hrúbky, aby na obvodové múry tepelne stačili, ja som si to overila tým, že som v takom dome bývala, tak ma teraz naozaj nikto nepresvedčí, že 375 ytong nestačí / to sa týka ja tehál - tu hrúbku neviem, lebo som to nezisťovala, ale tiež ak je určená na obvodový múr bez zateplenia, tak musí stačiť /. - comu to ma stacit?? nejakemu cislu v norme??? Tak potom naco si kupujeme auta, ktore mozu jazdit 200 km/h, ked najvyssiu povolenu rychlost u nas, teda 130 km/h dosahuje napriklad obycajny FAVORIT?? Ved je tak konstruovany, teda musis stacit, nie? Budes asi oponovat komfortom, pohodlim, spotrebou alebo inymi parametrami.. A nejde o nieco podobne aj pri teme, ktoru rozoberame??
Odpovedať
si sa do mňa obul ;-) ale mne to neva, som Ti napísala, že kto chce nech zateplí. Ja predsa nemôžem za to, že staviaš nejaký špeciálny dom. Ja som len odpovedala na otázku, čo je na vrchu témy - či musí alebo nemusí, nie na to, prečo máš potrebu zatepliť Ty
Odpovedať
neobuvam sa... ;-) tiez som pisal, ze kazdy si to musi zvazit sam... a tiez som napisal zopar dovodov, preco to urobim ja...
Odpovedať
miloš k tomu autu, moje ide nad 200km/hod v pohode, až musím dávať pozor :-D ale predstav si ja som z tých čo jazdia v pohodičke 130 a v dedine 50 a nikdy som sa nad tým nepozastavovala a ani nehľadala normu, prečo ide aj nad 200, takže s normou to nič nemá, ale s rozumom a peniazmi. dúfam, že si to teraz spávne vyložíš ;-)
Odpovedať
milos, tiež som napísala len svoje dôvody, ty si to prekrútil, mne Tvoje zateplovanie nevadilo, ale Tebe moje nezateplovanie zjavne áno
Odpovedať
ahojte, my mame rovnako postaveny dom z ytongu a zateplenu mame len severnu a zapadnu strasnu, odkial najviac fuka cez rok :) ... byvame na zapadnom slovensku, cize zimy tu nie su krute ;-)
Odpovedať
Ahojte. Ja som prave postavil dom z Lambdy, zatial mam omietnute len zvnutra. Neviem uz kto to tu pisal o tom ze mal zvnutra teply mur ked nan svietilo slnko cely den... ale je to hovadina. Či to bola zima alebo aj teraz cez leto, mur ma takmer stale rovnaku teplotu. Keď mám celý den zatvorené okná, v dome je príjemne ako keby tam bola klimatizácia. Určite nebude dosahovat tepelny odpor taky ako zatepleny dom, ale pokial sa spocitaju naklady na zateplenie (čo nemam presne spočitane, ale ked som zacinal stavat pred viac ako rokom tak to na cely dom vychadzalo cca 90 000.- SKK), spočitaju sa zvyšene naklady na Lambdu oproti klasickemu Ytongu a porovnaju sa s nakladmi na vykurovanie, tak mi to vyslo ze mozem za cenu zateplenia kurit cca 15 rokov. Toto moje tvrdenie mam potvrdene aj energetickym technikom s ktorym som sa o tom rozpraval. Niečo podobne je aj so solarnymi panelmi, pokial nie su využite (viacčlenna rodina, bazén......) tak ich finančná návratnosť je dlhšia ako ich životnosť + prevádzkové náklady. Môj názor je taký, že keď uz robit zateplenie, tak poriadne tak aby sa dosiahol koeficient prestupu tepla pre pasivne domy (alebo aby sa minimalne približil). Len tak pre porovnanie rozpočet na stavbu mam 2500 000.- kamarat ma rozpočet na pasivny dom 6500 000.- ??????????????????????? Mam pocit že za tie 4 mil. môžem kuriť aj v stane do konca života :-D Inak zateplovat nebudem, a tiež patrim do skupiny odporcov zateplenia pokial to nie je vyslovene nevyhnutné (paneláky a pod ....)
Odpovedať
stanislava.... nevadi mi nic... nazory mame trosku ine, to je vsetko... je to tu o diskusii a my diskutujeme nie?? :-)
Odpovedať
1
2
20
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?