Treba preklad nad oknom?

mozno blba otazka, ale asi nie moc nerealna.. murar mi polozil otazku ci sa budu robit preklady nad oknami alebo to zalejem spolu s vencom a stropom.. v urcitych castiach suterenu budem mat okna (anglicke dvorce) a nad nimi by mali byt polozene nosniky s vlozkami.. obrazok prikladam.. mam dve varianty ako by som to chcel spravit.. 1. var. ulozit preklad nad okno (alebo zasalovat a zaliat) a na to polozit nosniky s vlozkami 2.var. podstojkovat otvor a urobit salung nad okno.. na to polozit nosnik.. prva varianta je samozrejme v poriadku zo statiky, ale kedze by som chcel dat okno co najvyssie uvazujem aj o druhej variante.. len neviem ako sa bude spravat ten nosnik po odsalovani.. veniec by som nad oknom zosilil.. tj. viac roxorov.. je to mozne takto spravit?
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpy staci ti varianta 2, predpokladam, zeto chces takto nejak aha http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/k... . A ked si vsimnes, tak nad oknom aj dverami je to este uzsie. Skus napisat katke.
Odpovedať
@mariand pozrel som si to ale z obrazkov neni vobec vidiet ci robila monolit alebo davala stropne nosniky s vlozkami.. a plus nema to nad oknami nijak zajazene cize jej to staci.. ja budem mat nad tym este podlazie..
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpy suteren murujes alebo robis z BT? Urob salung, na spodok daj L-jokel na obidve strany, vacsi prierez roxorov a to by ti malo udrzat, ved tam nedavas metrove okna, ci
Odpovedať
@skorpy Dobrý den. Z hlediska statiky je to celkem jedno, jestli položíte překlad, na něj vyskládáte podlahu a tu zalejete, nebo jestli součástí celého podlahové systému bude obvodový věnec, který se nad okny dodatečně vyarmuje a zesílí tak, aby současně fungoval i jako ten původní překlad. Nicméně největší problém bude v zalití toho do datečného armování, zejména v místech, kde bude položen nejaký trámec, nebo traverza. Pokud ten armovací drát nebude celý obalen ze všech stran aspoň 3 cm betonu, tak je jeho účinek velmi pochybný. Další problém je vizuální. Pohled na okno bez horní plochy stěny je hrozný, a to i ve sklepě. Při použití anglických dvorců je stejně šumafuk, jestli strop uděláte na překladu, nebo překlad integrujete do věnce. A jak se vám líbí ty obrázky ? Minimálně divné. Aspoň pro mě. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
@mariand okna budu 1m x 0.5m.. rozmyslam nad tym preto, lebo chcem ulozit okno co navyssie lebo cele bude zapustene v zemi 35cm pod terenom.. bude sa murovat z betonovych muroviek (nie zalievane !!).. vyska tvarnice je 20cm... cize otvor na okno by vysiel 1m x 0.6m , ktory by som chcel este vystlat XPS 3 az 5 cm (este neviem presne kolko)..
Odpovedať
myslim ze to budem musiet spravit s prekladom.. pre vysvetlenie, zltym je oznazena deka (beton s vencom), cerveny je preklad 6cm, nosniky v betone su ruzove, biela je XPS a pod XPS je vypurovane z porfixu alebo s tehly podla velkosti zelaneho otvoru..
Odpovedať
Profilova fotka
jednoznačne s prekladom
Odpovedať
pokiaľ tam bude nad oknom ten "RUŽOVÝ NOSNÍK" tak ten "PREKLAD ČERVENÝ" je tam opodstatnený, pokiaľ sa nebude nachádzať nad oknom je to šum a fuk ako to urobíte viď @ladajaskva ;-) alebo tak ako ste písali varianty 1 alebo 2
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?